perjantai 24. helmikuuta 2023

Lukenut, nähnyt, kokenut, elänyt

Tänään on kulunut vuosi siitä, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainaa vastaan ja, kuten on käynyt ilmi, sodan Ukrainan kohtalo aseenaan myös koko läntistä maailmaa vastaan. 
Kaikki loppuu joskus. Koronakin hiipui. Tämä sota loppuu, tavalla tai toisella. Toivottavasti vuosipäivänä 2024 tilanne on sellainen, että Ukrainaa rakennetaan uudelleen ja hyökkääjä joutuu tuomiolle.
  
Päivän HS:n Lasten tiedekysymykset -palstalla 9-vuotias Kaisla Kovalainen kysyy, miksi ihminen sotii, mikä siinä on hyvää. Samaa on moni muukin kysynyt koko vuoden ajan. Sotimalla saadaan aikaan vain pahaa. Sota tuhoaa ja sen vaikutukset tuntuvat monen sukupolven päähän. 

Kirjoitan hieman flunssaisena. Kevät tekee tuloaan, ja mieleni on levoton. 
Olen lukenut paljon, nähnyt huonoa teatteria ja hyviä elokuvia, viettänyt hiihtolomaa kolmen sukupolven kesken ja kokenut itseni monella tavalla onnekkaaksi ihmiseksi. 




Jenny Erpenbeck, jonka erinomaisesta kirjasta Mennä, meni, mennyt tein viimeksi blogikirjoituksen on kirjoittanut monta hyvää romaania, joista useissa käsitellään ihmiskohtaloita historian tapahtumien rajaamina.
 

Päivien loppu (Aller Tage Abend 2012, suom. 2020) kuvaa yhden ihmisen vaihtoehtoisia elämiä 1900-luvun Euroopassa. 
Kertomus alkaa Itävalta-Unkarissa, jossa syntyy tyttövauva vuonna 1902. Hänen elämänsä päättyy ensimmäisen kerran jo vauvana, ja sen jälkeen tapaturmaisesti, väkivallan seurauksena, vankileirillä ja lopulta vanhainkodissa yhdeksänkymmenvuotispäivän jälkeisenä päivänä. 
Pääsemme Erpenbeckin tarinoissa Wieniin, Moskovaan, Berliiniin ja jopa hetkeksi siirtolaisten vastaanottoon Ellis Islandissa USA:ssa. Päähenkilö ehtii olla sekä vainottu toisinajattelija että kunnioitettu kulttuurivaikuttaja. Historia vie häntä, vaikka hän luulee itse hallitsevansa.

Me päätimme tehdä kaiken.
Ja sitten siinä kävi niin surkeasti.
Me yritimme tehdä kaiken, mutta teimme sen väärin.  

Pakotin kokonaisen vuosisadan käsivarsilleni. Tarkoitan tietenkin,  että hetken kerrallaan.

Neljä ensimmäistä lukua, joita kutsutaan kirjoiksi, päättyy välilukuihin, intermezzoihin, joissa kysytään, entä jos jokin pieni asia olisi mennyt toisin, jos jompikumpi vanhemmista olisi keksinyt kahmaista lunta vauvan paidan alle ja säikäyttää tämän tajuihinsa tai jos virkailija olisi hajamielisyyksissään asettanut kyseisen henkilön asiapaperit toiseen, onnekkaampien kasaan. 
Miten paljon me ylipäänsä pystymme vaikuttamaan siihen, mitä meille tapahtuu? 


Kirjassa on monia aiheita, esim. sodat ja niiden mielettömyys, juutalaisuus, fasismi, kommunismi, DDR-kritiikki ja isättömyys. 

Kaksi Erpenbeckiltä lukemaani romaania saavat minut sijoittamaan hänet erittäin tärkeiden ja laadukkaiden kirjailijoiden joukkoon. 




Celeste Ng on kirjoittanut hänkin yhteiskunnallisen romaanin. Kadonneet sydämemme (Our Missing Hearts 2022, suom. 2023) on dystopia USA:sta, jossa talous on mennyt kuralle ja syypääksi on löydetty Kiina ja epäillyksi joutuvat myös oman maan aasialaistaustaiset ihmiset. Ratkaisuksi on laadittu uusia lakeja, jotka korostavat "amerikkalaista kulttuuria". Lakia toteutetaan hävittämällä epäisänmaallisiksi tulkittuja kirjoja ja kaappaamalla kapinallisten lapsia uudelleenkasvatettaviksi. Päähenkilö on äitinsä geenejä ulkonäössään kantava poika, Bird/Noah, jonka äiti on kadonnut ja isä siirretty kielitieteilijän työstä Harvardin kirjaston työntekijäksi. 

Tässä kirjassa minua häiritsi äidin pitkä monolgi, jossa hän kertoo juurta jaksain elämästään pojalleen. Kirjan rakenne olisi ollut parempi, jos tämä osa olisi työstetty paljastumaan teoissa tai ajatuksissa vähän kerrallaan. 
Loppu oli liiankin ennalta-arvattava ja arkinen. Sadunkerrontaa sisältävässä teoksessa juuri lopun olisi pitänyt olla sadunomainen.

Oliko aihe - niin tärkeä ja ajankohtainen kuin onkin - nyt tärkeämpi kuin kerronnan keinot?

USA:ssa vaino on kohdistunut aika ajoin alkuperäisasukkaiden, mustien ja juutalaisten ohella myös latinoihin ja aasialaisiin. Joko nyt tai taas kohta aasialaistaustaisiin, koska Kiina myy aseita lännelle uhittelevalle Venäjälle?

Tämän kirjan aihe tuo tietenkin mieleen myös sen, mitä Venäjä tekee parhaillaan Ukrainan lapsille. 





Viime vuonna julkaistu Mitä ikinä haluat on Merit Riihosen esikoiskirja, ja todella hyvä.

Karri on lahjakas poika, joka harrastaa musiikkia ja haluaa päästä lukioon ja musiikkiopistoon. Hänen äitinsä on pienipalkkainen, hölmö, kapakoihin rahansa tuhlaava ja usein miesystävää vaihtava keski-ikäinen nainen. Karri pitää parhaansa mukaan huolta pienestä siskostaan, laittaa tämän hiukset leteille ja vie kouluun äidin nukkuessa pois humalaansa. 
Äidin uuden, vakituiseksi pyrkivän seuralaisen myötä perheessä alkaa vierailla myös tämän menestynyt, itsellinen, vahvanoloinen sisko Tuija, joka ymmärtää Karria ja tämän kiinnostusta musiikkiin kuten ei kukaan muu. 
Tuija tuntee vetoa nuoriin poikiin. Hän on toteuttanut seksifantasioitaan ulkomailla, kunnes kohtaa Karrin, joka on malliesimerkki pojasta, jonka voi saada lelukseen lahjomalla ja kiristämällä.
Grooming voi siis tapahtua näinkin päin! 

Tuija kallistaa päätään, katsoo silmiin.
"Tiedätkö, sun äiti antoi mulle tossa äsken musiikkiopiston uusimman laskun", hän sanoo. "Mä en maksanut sitä ihan vielä."


Tässä kirjassa on hyvä rakenne, juoni ja kieli.
Tapahtumapaikka on Rovaniemi ja murre on luontevaa Lapin mie-kieltä, paitsi Tuijalla, joka onkin suuren maailman nainen.
Luvut vuorottelevat jännittävästi kahdessa aikatasossa, joista toisessa yhdeksännen luokan joulukuusta kesään Karrin hyväksikäyttö tiivistyy ja päättyy siihen, mihin sen on päätyttävä, ja toisessa kahdeksannen luokan elokuusta eteenpäin kulkevassa kerronnassa Tuija soluttautuu Karrin ystäväksi ja hyväntekijäksi. Tämä on hyvä kerronnallinen keino näyttää hyväksikäyttäjän viettelyn tekniikka ja oveluus.

Yksi hieno asia, minkä tämä kirja osoittaa, on nuorten vahva ystävyys ja solidaarisuus toisiaan kohtaan. Karri, hänen masennuksesta kärsivä kaverinsa Tuomas ja tyttö, johon hän ihastuu, Amal, ovat kaikki oman elämänsä sankareita. 

"Tiiätkö, joskus mie vielä lähen täältä. Ja sitten se on so long suckers."
Hän kääntyy näyttämään keskisormea Korundille ja urheilukentälle, keskustaa kohti johtavalle tielle, talojen takana siintävälle Lappia-talon katolle.
"Sit vain sanoisin, että haista paska, Rollo! Pidä tunkkis!" Amal sanoo. "Enkä tulis ikinä enää takas!"
Etkö ees käymään?" kysyn.
"En varmana. Tää on niin nähty."

Minusta tuntuu vahvasti siltä,  että Amalista tulee diplomaatti,  Karrista kuuluisa kitaristi ja Tuomaksesta tiedemies. Olen tullut tutuksi heidän kanssaan.

Riihonen on luonut moniulotteisia, eläviä henkilöitä toisin kuin Celeste Ng, joka kirjoittaa aihe edellä unohtaen Noahin persoonan. Riihosellakin on tärkeä aihe, mutta hän on pukenut sen kaunokirjalliseen asuun, joka saa lukijan eläytymään päähenkilön elämään. 


14 kommenttia:

  1. Oletpa lukenut sellaisia kirjoja, joihin tuskin olisin törmännyt ilman blogijuttuasi. Pääsin jyvälle, mutten edes pyri syvälle näiden opusten parissa👋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erpenbeck on näistä se, jolta haluan ehdottomasti lukea lisää.
      Ihminen ja hänen kokemuksensa lähimenneisyyden ja nykyisyyden aatemaailmoissa kiinnostavat.
      The Guardian sanoo tästä kirjasta:" Erpenbeckin filosofisesti kunnianhimoisin teos."

      Poista
  2. Olen lukenut vain Kadonneet sydämemme ja mielestäni se on loistava teos ja täynnä tunteita. Ng kirjoittaa joka teoksessa raastavista äiti-lapsi suhteista, niin tässäkin teoksessa.

    Toivottavasti Ukrainan sota loppuu pian, onhan tämä ollut aivan järkyttävä vuosi ja sodan seuraukset koskettavat kaikkia ihmisiä maapallolla. Sota ahdistaa ja pelottaa valtavasti. Valitettavasti naapurimaassamme on sotahullu ja muutenkin hullu valtion päämies.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä Kadonneet sydämemme huono teos ole minustakaan. Se vain tuntuu Erpenbeckin jälkeen luettuna olevan aivan eri tasoa, "kevyempisarjalainen".
      Minulla on lainassa myös Ng:n esikoinen Olisi jotain kerrottavaa. Saatan lukea sen tässä flunssaa potiessa, ellen sitten tartu johonkin tietokirjaan.

      Minua pelottaa ja masentaa tämä sota niin, että olin jo kirjoittamassa siitäkin selventääkseni ajatuksiani.
      Ukrainan on pakko voittaa, koska muutoin Venäjä yhdessä sen puolella olevien roistovaltioiden ja ovelasti tilannetta tarkkailevien Kiinan ja Intian kanssa tulkitsevat, että demokratia on hävinnyt, eläköön yksinvaltius ja hirmuhallinto.
      Suuria muutoksia on tulossa, ja paljon varoja, joilla olisi edistetty mm vihreää siirtymää, menee asevarusteluun ja Venäjän tekemien tuhojen korjaamiseen.

      Poista
    2. Aloinkin lukea islantilaisen Sjónin kirjaa Maissinkeltaiset hiukset, harmaat silmät. Vaikka kirja on pienoisromaani, sen lukeminen vie aikaa, kun tekee vähän väliä mieli tarkistaa tietoja uusnatsismin verkoista.

      Poista
  3. Kaikista näistä olen kuullut, mutta eivät ole päätyneet luettavaksi asti.
    Luen parhaillaan japanilaisen Keigo Higashinon älyllistä dekkaria Uskollinen naapuri. Alusta kun pääsin vauhtiin niin vau miten mainiota! Onneksi on vielä kirjaa jäljellä. Saattaisit pitää sinäkin siitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut tämän, ja suorastaan koukutuin saamaan selville, miten rikos selviää. Olen lukenut myös saman kirjailijan dekkarin Myrkyllinen liitto, jossa rikoksen selvittäminen tuntuu vieläkin mahdottomammalta. Nämä ovat perinteisiä ratkaisuun keskittyviä, eivät psykologisia, kuten monet pohjoismaiset dekkarit. Pidin silti. :)

      Poista
    2. Kas, kävitkin kommentoimassa. :) Joo, kyllä itselleni oli oikea virkistys pohjoismaisten jälkeen. Luen ehdottomasti kaikki muutkin miehen teokset.

      Poista
  4. Kiitos näistä vinkeistä. En ole yhtään näistä lukenut, mutta ainakin Erpenbeck kiinnostaa. Saattaisi olla sopiva lukupiirikirjaksikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kaikki varmaan sopisivat hyvin lukupiirilukemiseksi, koska luulen, että herättävät keskustelemaan.

      Olen nyt erityisen kiinnostunut Erpenbeckistä.
      Varasin kirjastosta hänen romaaninsa Kodin ikävä, jossa myös on Saksan historiaa, tällä kertaa erään talon ja sen asukkaiden kokemana. Tilasin myös Adlibriksestä Erpenbeckin esseeteoksen Not a Novel: A Memoir in Pieces, joka sisältää elämäkertaa sekä kirjallisuusesseitä ja melko ajankohtaisia poliittisia pohdintoja.
      Erpenbeck oli 22-vuotias muurin murtamisen aikaan. En tainnut kirjoituksessani mainita, että hän oli itäsaksalainen.

      Poista
  5. MM

    katopa: https://www.kirjavinkit.fi/vuoden-2022-parhaat-vinkkaukset/
    =
    neljänneksi parhaaksi arvostin Riihosen viime vuonna; Volter Kilpi. tietysti, voitti.

    Meillä sittenkin sama maku? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katoin.
      Anna Soudakovan kirjan, joka myös on listallasi, olen lukenut osittain.

      Heh, onhan meillä ollut aika paljossa sama maku, Hikkaj!
      Sinä luet ehkä enemmän suomalaista, sekä vanhaa että nykykirjallisuutta kuin minä.

      Poista
  6. Jokainen kirja joka tulee luetuksi loppuun on hyvä, ne joiden kohdalla luku pysähtyy eikä lukuinto tee paluuta ovat kyseenalaisia tapauksia.
    Ukrainan sodan vuosipäivä piti nähdä. Lähikaupungissa oli hieno kynttiläkuoro kirkon portailla, lauluoivat Ukrainan kansallishymnin venäjäksi, päätösnumerona Finlandia hymni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä 50 sivua jo kertoo, onko kirja itselle mieluinen.

      Teillä on ollut hieno tilaisuus. Meillä soitettiin ainakin kirkonkelloja, muusta en tiedä. En katsonut tapahtumasivuja, kun tiesin, että en kurkkukipuni vuoksi lähtisi minnekään.

      Nyt on jotain outoa tapahtumassa Moldovassa, ja Valko-Venäjän Lukašenka koittaa pakottaa kansalaisiaan sotimaan Venäjän puolella Ukrainaa vastaan, vaikka näillä ei ole siihen mitään halua.

      Poista

Tuhat ja yksi blogitarinaa

Hannu Mäkelän kirja Lukemisen ilo eli miksi yhä rakastan kirjoja  vierailulla kirjastosta hyllyssäni Katselin blogini tilastoja ja huomasin,...