torstai 24. kesäkuuta 2021

Vielä hetki Hannu Mäkelän seurassa: luontokysymykset



Niin kauan kuin Kiinaan ja sen naapurimaihin  keskitetään kaikki musta työ, ei ilmastosopimus etene vaikka sitä miten huolella ratifioitaisiin. Puolitoista miljardia ihmistä pelkästään Kiinassa pitää siitä kyllä huolen vaikkei haluaisi; onhan kyse heidän leivästään ja toimeentulostaan. Elä sitten täällä kotimaassa minimalistina ja usko, että se juuri pelastaa maapallomme. Pari meikäläistä sähköbussia ei Kiinaa auta. Aasiaan on siirretty musta työ ja ilman työtä eivät sen miljardit tule toimeen.

Hannu Mäkelä kirjoittaa kirjassaan Suunnitelma loppuelämän varalle paljon luonnosta ja ihmisestä osana sitä. Ihminen ei osaa elää tasapainossa muun luonnon kanssa, vaan törmäilee ja potee sitten syyllisyyttä. Kuitenkin luonto on aina ihmistä suurempi. Mäkelä tarkastelee maapalloa pitkällä aikavälillä ja koko palloa kerralla, kuten pitääkin.

Yleisesti on hyväksytty, että myös ihminen on vastuussa siitä, että ilmasto lämpenee. Me olemme syyllisiä ja historia pitää tältäkin osin kirjoittaa uudestaan. Mitä vain negatiivista tulee ihmisen mieleen, hän mielestään ansaitsee sen, koska on lajina sellainen.

Olen viime päivinä ajatellut, miksi en täysin pidä menossa olevasta Elokapinan mielenosoituksesta, olenhan itsekin ollut mukana kansanliikkeessä luonnon puolesta.
Sillä liikkeellä, jossa olin mukana, oli tavoitteena vaikuttaa järkipuheella suunnitelmaan, jossa  ydinjätteitä olisi kuljetettu Etelä-Suomen ydinvoimaloista Kuhmoon asti ja haudattu sen kallioiden uumeniin. Näimme aikeessa kolonialismin sävyä ja kysyimme, miksi ydinjätettä ei haudata sinne missä ydinvoimaa tuotetaankin, jos kerran kallioperä on kaikkialla hyvää ja hautaaminen turvallista, kuten vakuutettiin. Miksi pitkät vaaroille alttiit kuljetukset? Jos haudattu jäte ei olisikaan niin turvallista, niin eikö ole järkevintä, että sitä säilytettäisiin ydinvoimaloiden yhteydessä, jotka myös joskus pitää poistaa käytöstä, jolloin nekin muuttuvat jätteeksi. Olisiko välivarastointia pitänyt jatkaa ja tehdä lisää tutkimusta, loppusijoitus kuulosti niin lopulliselta? No, kuten tiedämme, niin Luola on nyt Eurajoella ydinvoimalan yhteydessä. Se on hyvä, että me hoidamme Suomessa omat jätteemme eikä niitä kuljeteta toisten riesaksi jonnekin, missä ei ehkä edes oltaisi yhtä huolellisia  hautaamisessa. 
Entä Elokapina? Huolen ilmaisu on kunnioitettava asia ja nuorten huoli ilmastosta on aiheellinen. On olemassa isoja metropoleja, joissa maskia on käytetty jo pitkään huonon ilman vuoksi ja jopa pahimpina aikoina myyty happea kadunkulmissa. Mutta millaiset ovat mielenosoituksen tavoitteet?
1) Suomen hallituksen pitäisi ottaa käytäntöön vuodelle 2035 suunnitellut ilmastonmuutoksen etenemistä korjaavat toimenpiteet jo vuoteen 2025 mennessä.
Tietääkseni me olemme jo nyt hyvin kunnianhimoisia näissä tavoitteissa verrattuna muihin maailman maihin. Voisimme me tietysti olla vieläkin kunnianhimoisempia ja paras esimerkki muille, niin pieni kuin meidän toimenpiteidemme realistinen vaikutus maailmanlaajuisesti onkin, mutta kaksi vuotta taitaa olla liian lyhyt aika isojen toimenpiteiden käyttöön ottoon. Vuoden 2035 toimenpiteitäkin pitää valmistella jo nyt.

2) Hallituksen pitäisi tiedottaa luonnon katastrofeista päivittäin, kuten koronasta on tiedotettu. 
Ei tietenkään pitäisi. Miksi lisätä ahdistusta jo muutoinkin ahdistukseen taipuvaisessa kansassa? Tällaisesta tiedottamisesta ei olisi yhtään mitään hyötyä. Teot vaikuttavat. Korona on aivan eri asia.

Näen että Elokapina-liike voisi suunnata tarmonsa paremmin. Luonto on asia, jonka puolesta on hyvä tehdä työtä, asiallisin tavoittein ja kohteensa oikein valiten. 

Mäkelä on huolestunut sähkön käytön lisääntymisestä ja robotisoitumisesta. Hän eläisi mielellään maailmassa, jossa tunnustetaan sähköenergian rajat ja se tosiasia, miten paljon materiaaleja, työtä ja huoltoa meidän töitämme helpottamaan luodut robotit vaativat. Muuttuuko meidän työmme robottien myötä jopa tylsemmäksi kuin oli se työ, mikä ohjattiin ihmiseltä robotille.

Sähköinen maailmamme lienee lopulta kaikista huijauksen muodoista suurin.  Se tuhoutuu vääjäämättä, se tulee tekemään yhä pahempia virheitä, avaa portteja varkaille ja saalistajille, ja silti se vaatii yhä enemmän tilaa itselleen. Lopulta se romahtaa ja meiltä saattaa sen ansiosta kadota identiteettimmekin, rahoista nyt puhumattakaan. 

En oikein tiedä, mitä ajatella roboteista. Pitää saada lisää tietoa.
Robotti leikkaa tarkemmin kuin kirurgi, vaikka tämä olisi kuinka vakaakätinen. Kirurgi tietenkin ohjaa robottia, mutta onko hänestä tylsää, kun ei pääse itse kaivelemaan ihmisen sisuksiin?
Positiivisesti nähtynä robotti on kuin kaivinkone verrattuna lapioon, työ kevenee ja tehostuu. Mutta saahan lapiomies hyvän kunnon ja kuulee lintujen laulun, kaivinkoneen hytissä istuessa takapuoli leviää ja tärinä käy hermoille. 
Millaisia robotteja on suunniteltu ja millaisia mahtaa olla kehitteillä?
Minusta ne vanhuksille jumppaa ohjaavat pallopäät ovat hirveitä.
Työttömyys ei ainakaan vähene robottien myötä, koska kaikki eivät voi olla niitä huoltamassa (eli palvelemassa). Scififantasioissahan me olemme robottien alamaisia. Näinkö se menee - sen sijaan että ohjaisi vanhusta kädestä pitäen jumpassa työntekijä onkin voitelemassa robotin kättä niin että se jaksaa heilua ja näyttää mallia mummolle ja vaarille käsien ojentelussa?
Robotteihin kuluu rahaa ja luonnonvaroja, mutta niille ei tarvitse maksaa palkkaa eikä järjestää kesälomaa. 

Mäkelän kirjan lopussa on 25-kohtainen Huoneentaulu, ohjeita hyvään elämään. 
Totuudesta on tällainen tiivistys: Monesta kulmasta monessa valossa näkyy totuus.  
Tällaista totuuden etsimistä meidän aikanamme vältellään. Mieluummin otetaan yksi näkökulma ja painetaan päälle niin hitonmoisesti ja kiireellä sivuille katsomatta vihatwiittejä viskellen.

Kirjoitin Mäkelän kirjasta myös edellisessä kirjoituksessani. Lue sieltä lisää.


PS Uusia kirjoituksia tulee, kun tulee. Nyt on juhla ja juhannus ja ensi viikolla keskityn kesävieraisiin. Keskusteluihin on kyllä aina aikaa. 


18 kommenttia:

  1. Minä olen nyt blogissa ilmaissut tukeni Elokapinalle. Luin heidän tavoitteensa, jotka ovat kunnianhimoiset, kuten nuorten ajatusten pitää ollakin. Ehkä ihan kaikkea ei pidä ottaa kirjaimellisesti, tärkeää herätä huomaamaan, että jotain pitää tehdä. En tosin tunne ketään liikkeen jäsentä. Pidän heidän tavastaan olla väkivallattomasti anarkistisia. Voisin viedä heille voileipiä ja kahvia. En muuten ymmärrä miksi koronalukuja uutisoidaan päivittäin. Ei mitään järkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi, luin blogikirjoituksesi. En ole elokapinalaisia vastaan, mietin vain onko heidän kapinansa kohdistettu oikein.
      Olen seurannut keskusteluja Silakat-liikkeessä, mutta sielläkään ei erityisemmin pohdita tämän mielenosoituksen tavoitteita, vaan enimmäkseen sitä, miten mielenosoittajiin on suhtauduttu.
      En ymmärrä, miksi kapina kohdistuu hallitukseen, jolla on tasokas vihreä ohjelma. Hiilineutraali Suomi vuoteen 2035 mennessä on todella hyvä tavoite.

      Paikallisuus ja liioittelu ovat olleet minusta Elokapina-liikkeen virheitä meillä ja muualla.
      Ilmastonmuutoksen vaikutukset koskevat Aasia, Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa. Meillä on Suomessa ja Euroopassa vielä kaikki hyvin. Siis miten auttaa noita alueita?
      En pidä omaa asiaa tehostavasta liioittelusta. Kun sellainen osoittautuu vääräksi, niin esim. tutkimukselta putoaa pohja ja apurahat voidaan periä takaisin. Sehän ei ole totta, että meillä olisi vain kuukausia aikaa pelastaa mätänemistilassa oleva maapallo. Noloa viestintää, joka kaiken lisäksi vaikuttaa heikkohermoisiin ihmisiin lamauttavasti. Tuollaisessa tilanteessa ei mikään korjausliike enää riittäisi. Parempi vaikutus on tietoon pohjautuvalla kapinoinnilla, ainakin minuun. Korjaavia toimenpiteitä tarvitaan ja myös ehditään tehdä. Ei maapallo niin hauras ole!

      Minusta on ihan hyvä, että saadaan tietää, miten epidemia liikkuu missäkin. Nykyään saa tietää myös aluekohtaiset tartuntapaikat. Meilläpäin on ainakin tullut jonkin verran tartuntoja kuntosaleilla. Infon ansiosta osaa vältellä virusta.

      Poista
    2. Petteri Taalaksen mukaan Suomen päästöt ovat tippuneeet viimeisen 15 vuoden aikana 35 prosenttia talouden kasvaessa. Hyvällä tiellä ollaan.

      Poista
    3. Yksittäisen suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki on huomattavasti kiinalaisen tai vaikka intialaisen hiilijalanjälkeä suurempi. Tämä on koko maailman asia ja tämä on tiedetty jo vuosikymmeniä. Pelkään, että ilmastokriisi tulee olemaan huomattavasti koronaa suurempi ongelma, mutta me emme ole sitä näkemässä. Toivottavasti ihmiskunta ratkaisee tämän. Tai insinöörit.

      Poista
    4. Kyllä, kauan on tiedetty ongelmista, ja yhtä kauan niihin on puututtukin, mutta ei tarpeeksi tehokkaasti. 80-luvulla puhuttiin kasvihuoneilmiöstä ja happosateista, yhteen aikaan otsonikato oli suurin huoli. Sademetsät ja koralliriutat sekä merten suojelu yleensäkin ovat olleet tarkastelukohteina vuosikymmeniä, samoin liikakansoituksen ratkaiseminen.

      Kiinassa väestönkasvu on alkanut hidastua. Nyt siellä ollaan jo huolissaan ja on höllennetty yhden lapsen politiikkaa niin että perheessä saa olla jopa kolme lasta, mutta kiinalaisetpa eivät enää halua isoja perheitä. Näin käy yleensä kun elintaso nousee, ja onhan 1,4 miljardissa varaa vähetäkin. Mutta kun elintaso nousee, niin vähemmät ihmiset kuluttavat enemmän.

      Elintason nousu nostaa myös mahdollisuuksia suojella luontoa. Köyhissä oloissa luonnosta otetaan irti kaikki mikä saadaan ja lapsia halutaan paljon, koska he ovat vanhempiensa sosiaalihuolto.

      Koronalle käy kuten muillekin pandemioille. Se hiipuu ja käy vaarattomammaksi. Ihailtavan nopeasti näitä lääkkeitä on kyllä kehitelty, siinäkin on menty eteenpäin ja maailmanlaajuinen yhteistyö on osoittautunut tärkeäksi.

      Poista
  2. MM

    Mäkelä on aivan mahdottoman tuottelias. (n. 250 kirjaa)

    Lukenasi 'Suunnitelma loppuelämän varalle' -kirjan jälkeen on tainnut oma elämä heittää kupperiskeikkaa eli uusi Nainen astui Sitarlan torppaan ja kas - melankolia sai väistyä sivuun.

    Nyt kesäkuun alussa ilmestyi romaani Pilven reuna,
    http://www.aviador.fi/product-page/pilven-reuna

    Ja viimeksi maanantaina 'Lukemisen ilo',
    https://www.sttinfo.fi/tiedote/hannu-makelan-teos-kertoo-lukemisen-ilosta-ja-elamasta-kirjojen-parissa?publisherId=69818496&releaseId=69912904

    Ja vastahan tämäkin viime vuoden loppupuolella Kirsi Pihan kanssa, muistanet:
    https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/pimean-yli/

    Laatu ei juuri kärsi nopeasta tahdista, sillä kirjoitus on Mäkelälle tasaista hengittämistä.

    Juhannusaikoja ja taikoja Sinulle ja lähipiirille
    =
    Pyörikäätten piiriä kokkotulen ympäri - vinhaa vauhtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on tuo 'Pilven reuna' kirjastolainapinossani. Tietenkin riensin äsken varaamaan myös 'Lukemisen ilon', joka ei ole vielä kai ilmestynytkään, pääsin neljänneksi jonossa.

      Mäkelällä on kyky rakastua yhä uudelleen. Se on ihailtavaa, ei ole mies kyynistynyt.
      Ote 'Pilven reunan' takakansitekstistä:
      "Ilmari kohtaa rakastumisen ihmeen ja tuntee samanlaista epävarmuutta kuin joskus nuorena: kykeneekö hän itse enää rakastamaan?
      Pieninkin viesti Elinalta pelastaa päivän, mutta päivänä, jolloin tästä ei kuulu mitään, Ilmarin uudelleen löytämä taivas täyttyy pilvistä. Mutta kun rakkaus arkipäiväistyy ja varsinkin kun se vaikeutuu, tulee eteen uusi käänne: pilven reunalta voi helposti pudota."

      Mäkelä ilmeisesti muotoilee ajatuksiaan kirjoitettavaksi kaiken aikaa - 250 kirjaa on iso saavutus, ja uusia tulossa.

      Kokko on kai kielletty, ellei nyt sitten tämänpäiväinen sade ole muuttanut asiaa. Ei meiltä kyllä saaresta tuli pääsisi minnekään. Ahkerasti on kokkoa kasattu; pitää sitten tunnelmoida jonain muuna aikana, jos nyt ei ole mahdollista. Sitähän voi pyöriä muutenkin, minä ainakin suunnittelen pyörähtää rohkeasti veteen.

      Hyvää juhannusta, Hikkaj!

      Poista
  3. Teknologian saavutukset ilman muuta hieno asia. MUTTA niissä pitää varautua siihen että katkoksien ja vikojen ilmaantuessa pärjätään varasuunnitelmalla eikä seistä tumput suorina katsomassa katastrofia. Aurinkoenergia ja muu luonnollinen kannattaa hyödyntää viisaalla tavalla. Ihan mahtavaa mitä kaikkea ihmiset osaavat tieteen ja teknologian alalla. Kunpa joku keksisi miten suojautua nettihuijauksilta kun niitä rikollisia on joka paikassa.

    Ihanaa juhannusta Suomen suloisessa suvessa 🇫🇮 Palataan taas ensi viikolla parantamaan maailmaa 😀

    VastaaPoista
  4. Näin teemme!

    Mitä hienompi teknologia sitä haavoittuvampi, mutta toivotaan että teknologian kehittäjät osaavat myös ottaa tämän asian yhä paremmin huomioon.
    Aurinko- ja tuulienergia kannattaa ottaa käyttöön yhä laajemmin. Se on järkevää.
    Se on selvä, että kun keksitään jotain hyvää, niin aina joku miettii,miten sitä keksintöä voi käyttää pahaan.

    Jussin iloja sinne myös!

    VastaaPoista
  5. marjatta

    olen osallistunut elämäni aikana kymmeniin miekkareihin. yksi ensimmäisistä muistutti kovasti elokapinan taktiikkaa, vaikka ei liittynytkään ilmastoon, vaan opintolainan korkoon.

    meitä oli parikymmentä opiskelijaa, jotka nostimme viisi markkaa yhdeltä tililtä ja talletimme toiselle. pyysimme rahat viisi- ja kymmenpennisinä. kaikki käyttäytyivät kauniisti. kukaan ei alkanut julistaa mitään eikä kukaan menettänyt malttiaan. meillä oli tiedote valmiiksi kirjoitettuna ja sen tiedotteen lopussa valittelimme asiakkaille ja virkailijoille aiheutuvaa vaivaa, kohteliaasti. päivä oli jo pitkällä, kun lopetimme.

    kaikki eivät vaivaudu valittamaan epäoikeudenmukaisuuksista ja ymmärrän sen hyvin. each to his own ja niin pois päin.

    rauhanomainen kansalaistottelemattomuus viehättää minua. tällä hetkellä voisin osoittaa mieltä ainakin translain puolesta ja valko-venäjän oikeusjärjestelmää vastaan. joskus tekisi mieli protestoida myös sananvapauden laajuutta vastaan. tarkoitan sitä, että me ihmiset voimme vikistä kaikesta, mikä meitä milloinkin sattuu ottamaan pattiin.

    meri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meri, minusta mielenosoituksissa pitää miettiä positiivista näkyvyyttä ja sitä, ettei hankaloiteta heidän elämäänsä, joilla ei ole osallisuutta siihen epäkohtaan, jota vastaan kampanjoidaan.
      Pankkivirkailijat eivät ole syypäitä pankkien päätöksiin eivätkä kassatyöntekijät siihen, millaista hinnoittelua kaupalla on. En siis pidä tuota sinun ja muiden opiskelijoiden performanssia kovin onnistuneena, koska se oli noille viattomille kassavirkailijoille heidän työnsä häiritsemistä ja täytyi tuntua kiusaamiselta.
      Itse olin ikionnellinen valtion takaamasta lainasta, koska ilman sitä en olisi voinut opiskella. Silloin aluksi ilmainen osa eli opintotuki oli hyvin nimellinen, mutta sekin tuntui ihmeeltä. Laina tuntui aluksi isolta taakalta, varsinkin kun siihen päälle tuli myös asuntolaina ja autolaina ja perheen mukanaan tuomat kulut, mutta kyllä siitäkin selvittiin. Korkotaso opintolainalla oli nykyistä korkeampi, mutta inflaatio auttoi takaisinmaksussa.

      Translain jälkijättöisyydestä näyttää olevan isoja julisteita metroasemilla Helsingissä. Ajelimme tänään vastaanottamaan junalla Turusta Helsinkiin asti saapuneita "kesäpoikiamme" ja vietimme muutaman tunnin erinäisissä aktiviteeteissa. Translaki on korjattava, ihmeen kauan se onkin ollut meillä vanhentuneessa muodossa.

      Silakat-liike pyrkii toimimaan vihapuheen voittamiseksi hyvällä puheella. Senkin toiminta on nyt ollut pääasiassa netissä keskustelemista, koska korona.

      Minusta seminaarit ja näyttävät performanssit, flash-mobit yms ovat hyvä keino nostaa asioita esiin.
      Ja kaikki mielenilmaukset ehdottomasti rauhanomaisia tietenkin.



      Poista
    2. marjatta

      pankkidemonstraatiomme oli kohtelias ja rauhallinen. kassavirkailijat huokailivat vähän ja vahtimestari oli hämmentyneen näköinen, kun nätisti käyttäytyviä ihmisiä ei voinut ohjata ovesta ulos. itse muistan harmitelleeni eniten sitä, että koska miekkari oli niin kiltti ja sävyisä, poliisi ei todennäköisesti sulkisi minua vankilaan, eikä minusta tulisi suomen ensimmäistä opintolainamarttyyriä.

      totta kai tuollainen aktio on lähtökohtaisesti vähän kalteva pinta, mutta mikä sitten olisi sellainen demonstraatio, joka ei häiritsisi ketään eikä mitään. kai miekkarin luonteeseen kuuluu jonkinasteinen tärsyttäminen.

      maailmaa lähtevät parantamaan ne, jotka uskovat voivansa vaikuttaa. luulen että meillä suomessa ollaan säyseämpiä kuin muualla. yhteiskuntarauhaa ei haluta järkyttää, korkeintaan joku maailmanparantaja saattaa kirjoittaa jotakin twitteriin. monessa muussa maassa vallataan kadut, täytetään torit ja pannaan katoliset kirkot ja autonrenkaat palamaan.

      elokapinasta tulee mieleen yksi kymmenen vuoden takainen aktio, jossa ihmiset valtasivat osan mannerheimintiestä kuudeksi tunniksi. poliisi totesi lunkisti tilanteen ja alkoi ohjata autoja miekkariväen ohi.

      meri

      Poista
    3. Luulen, että meillä on rauhallisempaa kuin monessa muussa maassa, koska ihmisten toimeentulo on taattu. Ei tarvitse protestoida siksi, että epäonnistunut sato suistaisi kerjäläiseksi.
      Meillä ei ole myöskään niin huonoa ihmisten kohtelua kuin esim. USA:ssa, jossa protesti poliisien mustiin kohdistamaa väkivaltaa kohtaan on jo alkanut avata silmiä ja vaikuttaa tuomioistuimissa. George Floydin kuristaja sai kunnon tuomion.

      Poista
  6. Olen ihan out elokapinasta. En tiedä mitä he ajavat takaa kapinallaan. Uutisista olen nähnyt, mutta näin kesälaitumella ollessa, en ole jaksanut etsiä tietoa heidän ajatuksistaan. Ehkä pitäisi.
    Kannatan robotteja. Silmäni on leikannut robotti. Molemmat silmät, mutta eri aikaan.
    Robottiruohonleikkurit on hyvä asia. Hankin semmoisen, kun en jaksa lykätä ruohoa. Hankin myös robotti-imurin. Sitten joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että luontoarvot ovat ihmisten suurelle enemmistölle tärkeitä eli Elokapinalla ei ole selkeää vihollista. He vain haluavat, että kaikkia luontoa suojaavia toimenpiteitä tehostettaisiin ja nopeutettaisiin kapinallisten omissa maissa. Näin olen ymmärtänyt.
      Asia on mutkikas, koska kyseessä on elinkeinoelämä: maanviljelys, teollisuus, turismi. Vielä vaikeammaksi asian tekee se, että kyseessä on koko maapallo, kaikki valtiot ja erilaiset hallinnot, erilaiset olosuhteet ja elintasot.

      Hyviä robotteja mainitset!

      Poista
  7. Kiitos lukuvinkistä. Mäkelän kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Täytyykin laittaa varaukseen kirjastosta. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin!
      Nyt on ihana viettää hellelomaa kotimaassa. Meille on tulossa ukkosrintama, tuulee jo sen oloisesti. Lähdemme saaresta ennen sadetta ja ajelemme Haminan kautta kotiin.
      Haminassa on Jukka Rintalan uusi iltapukunäyttely yhdistettynä Tamara Aladinin lasitaiteen teoksiin, teemana Tsehovin Kirsikkapuisto. Menemme katsomaan tätä näyttelyä ja "ylevöitymään" kankaasta ja lasista luodusta kauneudesta. Miten kaunista jotkut ihmiset saavatkaan aikaan!

      Poista
  8. Onpa kiinnostava kaksijakoinen lähestymistapa. Toisaalta ihmisen oma valmistautuminen hänen oman loppuelämänsä varalle ja sitten toisaalta valmistautuminen siihen, että luonto pysyisi jollain tapaa tasapainossa elämäntyylimme vaikutuksesta. Minulla herää kysymys, miten voin valmistella hautajaiseni niin, että niistä koituisi mahdollisimman vähän haittaa luonnolle. Osaavatko hautauspalvelut tähän vastata?

    VastaaPoista

Tuhat ja yksi blogitarinaa

Hannu Mäkelän kirja Lukemisen ilo eli miksi yhä rakastan kirjoja  vierailulla kirjastosta hyllyssäni Katselin blogini tilastoja ja huomasin,...