lauantai 28. syyskuuta 2013

Luetuista, lyhyesti



Palasin pieneltä lomamatkalta, jossa luin paljon, mutta en  käynyt blogissani kertaakaan. Kylläpäs olikin kotiin palattua kiire katsomaan, onko kukaan käynyt ja mitä hienoa muut bloggaajat ovat kirjoitelleet. Vau, pari uutta ihmistä ilmoittautunut blogini seuraajaksi, kiitos teille Joana ja Juha! Ja kiitos muuten teille kaikille muillekin, jotka välillä pistäydytte lukemassa vaatimattomia aatoksiani.

Olen huomannut, että muillekin bloggareille käy välillä niin, että tulee luetuksi ja jää kirjoittamatta. Jotkut puhuvat jopa kirjoitusjumista. No, minä en edes kirjoita kaikesta lukemastani - en varsinkaan sellaisista kirjoista, jotka eivät tuota elämystä (Marjatan kirjaELÄMYKSIÄ!), ihastumista tai harmistumista. Nyt tuli luetuksi Lapin reissulla hyvä kirja sekä meno- että paluumatkalla, Hotakaisen ja Franzenin uudet romaanit. Nautiskelin lukemisesta kolmessa kulkuvälineessä, junassa, lentokoneessa ja linja-autossa sekä asemilla. Jo ennen matkaa luin muutamia kirjoja, jotka herättivät ihastuksen huokauksia, joten pientä ruuhkaa on kirjoittamisessa. Siksipä yritän siirtyä lyhyeen muotoon. Ehkä kirjoitan joistakin näistä kirjoista ihan oman blogikirjoituksen vielä myöhemmin. 

Kas tässä!

Matkanovelleja (2013), toim. Katja Kettu ja Aki Salmela
Nuoren Voiman Liiton Novelli palaa! -teemavuoden päätöskokoelma;  NVL:n,  WSOY:n ja VR:n yhteishanke.  NVL:ltä ilmestyi tämän hankkeen puitteissa jo alkuvuodesta novellikokoelma Taskunovellit. Matkanovelleja sisältää tuoreita novelleja 22 kirjailijalta, vanhoilta konkareilta ja uudemmilta lyhyen proosan taitajilta: Jaakko Yli-Juonikas, Jari Tervo, Petri Tamminen, Mikko Rimminen, Joni Skiftesvik, Johanna Sinisalo, Markku Pääskynen, Joni Pyysalo, Mooses Mentula, Maritta Lintunen, Rosa Liksom, Taina Latvala, Leena krohn, Riku Korhonen, Katja Kettu, Jari Järvelä, Antti Hyry, Juha Hurme, Joel Haahtela, Monika Fagerholm, Aina Bergroth, Tuuve Aro. Kirjassa on jokaiselle jotakin. Itse pidin paljon Jari Järvelän, Maritta Lintusen ja Mooses Mentulan teksteistä, joissa on perinteinen novellin rakenne.






Claes Andersson, Jokainen sydämeni lyönti (2009)
Näinkin voi elämäkerran kirjoittaa, tiiviisti, hetkiä kuvaten. Claesin viehätys on siinä, että hän ei pidä suuriakaan saavutuksiaan kovin kummoisina. Kaukaa tarkasteltuina kipeät asiat saavat koomisen silauksen. Jos joskus kirjoittaisin omasta elämästäni, niin tästä kirjasta haluaisin ottaa oppia!










Nauravia naisia, 30 kertomusta keskeltä elämää, WSOY:n äänikirja (2011)
Melkein neljä tuntia hyvin esitettyjä tasokkaita novelleja yhdeksältä naiskirjailijalta: Sinikka Nopola, Tuula-Liina Varis, Taina Latvala, Outi Alanne, Tuuve Aro, Anja Erämaja, Maritta Lintunen, Miina Supinen ja Sari Mikkonen. Lukijoina toimivat Anja Erämaja, Seela Sella, Sanna Stellan, Maija-Liisa Ström ja Martti Suosalo. Ehdoton suosikkini on Maritta Lintusen Kappelikeikka Suosalon esittämänä. Suosalo loihtii novellin suntiosta hahmon, jota ei hevillä unohda. Ainoa novelli, johon en syty on Outi Alanteen Kuuma konepelti, jonka lukijan, Sanna Stellanin äänestä en myöskään pidä.





 

Kari Hotakainen, Luonnon laki (2013)
Tunnistettavaa Hotakaista: tiivistä, aforistista, välillä koomista. Hotakainen muistuttaa, miten paljon me saamme verovaroin, turha kitistä. Koin romaanin sairaalakuvauksen ja toipumisen hyvin omakohtaisesti, koska olin itse lonkkanivelleikkauksesta toipuessani aivan yhtä maanisen onnellinen kuin romaanin Rautala (Hotakainen), kun hänet saatiin paikatuksi kokoon. Rakenne ei ole oikein onnistunut, olisin karsinut lopusta. Tästä kirjoitan vielä. 








Peter Franzén, Samoilla silmillä (2013)
Romaani on jatkoa Franzénin esikoiselle Tumman veden päällä (2010). Kummassakin kirjassa on hyvä nimi, ja molemmissa se on lainattu hyväntahtoisen hahmon, papan, puheista. Aikakauden kuvaus ja murredialogi ovat hyvin todentuntuisia. Pitäisin kirjasta vielä enemmän, jos näkökulma olisi koko ajan päähenkilön Peterin eikä jakautuisi kolmelle henkilölle. Tästäkin kirjasta kutkuttaa kirjoittaa myöhemmin lisää.



7 kommenttia:

  1. Mistä kirjoittaa ja mistä ei, siinäpä visainen pulma. :) Itse olen päättänyt jättää kesken jääneet tai täysin negatiivisia tunteita herättäneet (no näitä harvoin luen loppuun) pois blogista. Mitään kirjaa en halua haukkua lyttyyn, jotain positiivisen asian tynkää pitäisi kirjasta löytyä jos siitä blogiin kirjoitan. Loppuun asti lukeminen on hyvä mittari, koska jos kirja ei millään tavoin miellytä niin en sitä pakolla ala lukemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin! Ei sellaista postausta ole kiva lukeakaan, josta huomaa, että lukija on kirjoittanut vastentahtoisesti.
      Kerran olen kirjoittanut mielestäni liian negatiivisesti ja se painaa yhä mieltäni. Olen samaa mieltä siitä, että jos kirjoittaa, niin pitää löytää myös positiivista sanottavaa.

      Poista
  2. Aluksi kirjoitin kaikista lukemistani kirjoista heti, kun kirjan olin saanut loppuun. Nykyään en yleensä ehdi tai saa aikaiseksi kirjoittaa heti, joten jatkuvasti on muutama bloggaus roikkumassa. Kirjoitan bloggauksia usein myös vähitellen, joten jokin bloggaus voi olla melko pitkäänkin luonnoksissa ennen kuin saan sen julkaisukuntoon. Nämä lyhyet bloggaukset ovat ihan hyvä tapa vähentää bloggausta odottavia kirjoja, ei kaikista kirjoista aina tarvitse kirjoittaa kovin pitkästi, joskus lyhyt esittelykin riittää.

    Minä en ole ehtinyt tällä viikolla paljon lukea, mutta näin tentin jälkeen viikonloppuna on onneksi taas aikaa lukemiseenkin. :) Toivottavasti lomamatkasi oli mukava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli todella antoisa vierailu Sodankylässä. Tuli keskustelluksi paljon kirjoistakin.
      Hyviä lukehetkiä sinulle Minna ja voimia opiskeluun!

      Poista
    2. Kiitos. Hyviä lukuhetkiä sinullekin!

      Poista
  3. Blogger Janette sanoi...
    Hei Marjatta! Korjaan sen verran blogitekstiäsi, että Taskunovellit-kirja ei ollut NVL:n julkaisema kirja, vaan Kariston. Teimme toki yhteistyötä kustantamon kanssa siten, että kirjan kirjailijat olivat Novelli palaa! -hankkeen kouluvierailuilla puhumassa novellista alkuvuodesta 2013.

    Sen sijaan hankkeessa ilmestyy toinenkin kirja lokauussa, nimittäin Supernyrkki-niminen antologia Teos-kustantamolta. Se kokoaa yhteen nuorten kirjoituskilpailun parhaimmiston.

    Ystävällisin terveisin

    Janette Hannukainen
    Novelli palaa! -hankkeen koordinaattori
    Nuoren Voiman Liitto

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, näinkö on? Hyvä, että korjasit! Pitää hankkia tämä Supernyrkki. Siinä saatttaa olla ties ketä tulevaisuuden suuria kirjailijoita.

      Poista

Tuhat ja yksi blogitarinaa

Hannu Mäkelän kirja Lukemisen ilo eli miksi yhä rakastan kirjoja  vierailulla kirjastosta hyllyssäni Katselin blogini tilastoja ja huomasin,...