sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Joitain ajatuksia viime aikoina lukemistani kirjoista

Pidän aina luvun alla olevan kirjan välissä kirjanmerkkinä muistilehtiön sivua, johon merkitsen kohtia, joita haluan ajatella myöhemmin lisää. Nyt teenkin niin, että poimin kahdesta viimeksi lukemastani kirjasta nämä kohdat enkä rupattele kovin paljon muuta.




On aikoja, jolloin ravintolan tulee pysyä ennallaan, ja aikoja, jolloin sen tulee muuttua. Se pätee myös ihmisiin. Samaan ympäristöön juuttuminen alkaa ajan myötä viedä energiaa.

Haruki Murakamin romaanin Rajasta etelään, auringosta länteen päähenkilö on ravintoloitsija Hajime, keski-ikäinen mies, jonka elämä on kaikilta osin hyvällä mallilla. Silti Hajimea vaivaa nostalginen kaiherrus, tunne että jotain puuttuu. Murakami kuvaa hyvin tämän tunteen voiman.




Ajattelin sitä kaikkien vanhempien uskoa, että kunhan vain tekee parhaansa, on läsnä, rakastava ja sopivasti rajoittava, lapsesta kasvaa kunnollinen. Sitä asiantuntijoiden äänet hokevat päässämme lapsen syntymästä asti. Siksi on niin vaikeaa hyväksyä, ettei tuo lupaus aina täyty.

Laura tekee kaikkensa käyttäytymishäiriöisen poikansa Pyryn elämän sujumiseksi, mutta se ei vain suju. Hän miettii, miten toisenlainen hänen elämänsä onkaan verrattuna heihin, jotka tarkkailevat lastensa vahvuuksia ja voivat kuvitella heille hienon tulevaisuuden. Laura pelkää, että ilman hänen suojelevia toimenpiteitään poika ei tule pärjäämään maailmassa. 
Maria Mustrannan Äidin tehtävä on psykologinen romaani trilleriaineksin.
  
Minun haaveeni olivat enemmän pelkojen kääntöpuolia kuin puhdaverisiä unelmia. Kunpa Pyry ei satuttaisi ketään vakavasti. Kunpa hän pysyisi hengissä siihen asti, että oli minun aikani lähteä. 

Onko muuta tapaa olla vanhempi kuin pitää itseään korvaamattomana? Minun oli pakko jatkuvasti liioitella äitiyteni merkitystä, jotta jaksoin sitä.  

Epätoivoinen vanhempi voi ongelmallista lastaan rakastaessaan todellakin liioitella. Kirja kysyykin, missä on raja, milloin pitäisi kuunnella epäilyjään ja koettaa katsoa tilanteita ulkopuolisen silmin. 

Ehkä yksi aikuisten virheistä on nähdä lapset liikaa itsenäisesti toimivina olentoina. Emme ymmärrä, miten herkässä vaikutusten verkossa lapset rimpuilevat, koska emme itse enää elä yhtä tiiviissä yhteydessä toisiin. 

Tämä viimeinen sitaatti on minulle kirjan tärkein. Se korostaa sitä, miten paljon lapsi on erilainen kuin aikuinen. Lapsi on täysin riippuvainen aikuisista, mitä seikkaa murrosikäiset kipuilevat. 
Aikuinen voi valita paljon enemmän kuin lapsi, työnsä ja ihmissuhteensa. Lapsi on meidän armoillamme, mutta häntä ei myöskään saa jättää yksin, koska hän ei ole vielä kypsä valitsemaan. 

Jossain kirjan repliikissä oli myös ajatus, miten ihmistä aina helpottaa, kun voi syyttää kärsimyksistään jotakuta, mutta jos kivun syy on oma lapsi, niin silloin syy kääntyy itseen. Mietin tätä kohtaa lukiessani, miten paljon olen lukenut elämäkertoja joissa syytetään omista ongelmista vanhempia. Syy-yhteys toimii vain näinpäin. Lapsen syyttäminen on tabu. Se on hyvä niin, elämän jatkuvuuden vuoksi. 

 

8 kommenttia:

  1. Olen vuosia seurannut ystävien kamppailua nuorimman lapsensa auttamiseksi. Aina tuntuu tulevan uusia repsahduksia, vaikka poikaa on hoidettu ja lääkitty. Iäkkäät vanhemmat ovat yhä se tukipilari, johon mies nojaa. Niinpä koen sanomasi tärkeäksi Äidin tehtävä -kirjasta puhuessasi.
    Muitakin vastaavia kohtaloita tunnen. Ihmiset rimpuilevat satimessa, niin äidit, isät kuin lapsetkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään ei ole niin vaikeaa kestää kuin läheinen pahasti oirehtiva ihminen, ja vaikeinta on silloin kun hän on oma lapsi.
      "Iäkkäät vanhemmat ovat yhä se tukipilari, johon mies nojaa." Tämä on hyvin kaunis lause ja kertoo läheisyydestä, mutta myös siitä, että ei ole ketään muita. Kyllä yhteiskunnan pitäisi ottaa tiukempi koppi näissä tilanteissa. Olen huomannut, että itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan silloinkin, kun se vie omaa parastaan tajuamattoman tuhoon ja samalla oirehtija uuvuttaa myös ne ainoat, jotka eivät häntä jätä.

      Poista
  2. Kehuin kirjailijalle "Äidin tehtävää" ja hän kertoi saaneensa kirjasta tosi paljon palautetta, enkä sitä ihmettele.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! En ole vielä tutkinut, onko tästä kirjoitettu blogeissa. Pitääkin googlailla.
      Pidän yhdistelmästä, jossa jännittävän tarinan sisälle on kudottu isoja moraalikysymyksiä. Henkilöhahmotkin ovat tässä kirjassa uskottavia ja heissä tapahtuu uskottavia muutoksia.

      Poista
  3. Olen lukenut tuon Murakamin kirjan, mutta en kyllä muista siitä oikein mitään. Pitää ottaa uusintalukuun.

    Tuo Äidin tehtävä kuulostaa hurjalta. Vaikeasti oirehtiville lapsille on vaikea saada oikeanlaista apua, ja se on häpeällistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anki, jos olet kuullut laulun Beautiful Maria of My Soul, niin Murakamin kaipailussa on jotain samaa. Rauhallisesti etenevää kerrontaa, ei paljon ulkoisia tapahtumia.

      Poista
  4. Luin Venla Kuoppamäen kirjan Sun poika kävi täällä. Hänen poikansa sairastui mieleltään ja äiti yritti saada hänelle hoitoa. Sehän voi olla ylivoimaista, kun nuori ei koe tarvitsevansa hoitoa eikä ole hoitomyönteinen.
    Lapselle voidaan siis antaa ja ohjata tukimuotoja, mutta kun se ei kohtaa lapsen oman halun ja kiinnostuksen kanssa, niin vaikeuksia syntyy.
    Kiitos kiinnostavasta kirjavinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama aikuisen kanssa, joka ei suostu hoitoihin. Oma oivallus ja tahto sekä luottamus hoitaviin henkilöihin on tärkeää. Ketään ei pakolla paranneta, eikä kaikkiin kehon ja mielen tiloihin ole apua, niin paljon kuin nykyään voidaankin tehdä ihmisen hyväksi.

      Poista

Tuhat ja yksi blogitarinaa

Hannu Mäkelän kirja Lukemisen ilo eli miksi yhä rakastan kirjoja  vierailulla kirjastosta hyllyssäni Katselin blogini tilastoja ja huomasin,...