torstai 3. maaliskuuta 2022

Jakoviivalla - Ukraina puolustautunut jo yli viikon



Historia ei ole vain sotia
tekoja ja keksintöjä
se on myös ääniä
maan hajuja
väriseviä silmuja
ja kukkia.
Väärin sitä on luulla
vain kirjaläjien viisaudeksi
se on myös suudelma suulla
nauru
       juominen
               ja laulu.
Vuosien kierrossa, suurissa tapahtumissa
kaikessa mikä kiehuu ja kohisee:
meren solina
naisen olkapäät
lasten ulina
hevosenkenkä joka kopisee. 
Läpi suurten aatteitten
soluvat ja valittavat äänet
lentävät
hämärät näyt
välkkyvät silmät ja tähdet . . . 


Tämä on venäläisen, maansa järjestelmää kritisoineen ja siksi paitsioon joutuneen runoilija Jevgeni Jevtušenkon vuonna 1956 kirjoittama runo. Suomennos on Markku Lahtelan.
Tämä runo lohduttaa minua vähäsen tällä hetkellä, kun historia tuntuu olevan pelkkää sotaa. 

Tänään Ukraina on puolustautunut jo kahdeksatta päivää maahan tunkeutunutta Venäjää vastaan.
Kun demokraattinen länsi on osoittanut myötätuntoaan ja antanut apuaan Ukrainalle, Venäjä on alkanut uhkailla auttajia.
Putinin irrationaalisen sodan taktiikkana näyttää olevan keksiä syitä muista valtioista, kääntää asetelma nurin ja todeta, että Venäjä onkin se, joka on hyökkäyksen kohteena. Ainoa syy jonkun maan viholliseksi nimeämiselle taitaa olla se, että se ei vakuuta olevansa Venäjän puolella.
Onhan se melkoinen ajatusten kuperkeikka, kun selittää hyökkäyksen puolustautumiseksi ja selittää haluavansa "puhdistaa" vieraan maan, jota muualla ei ole havaittu likaiseksi.
 
Ukrainan presidentti on tänään sanonut, että näkee maansa jakoviivana sivistyksen ja Venäjän välissä.
  

Kuinka kauan ukrainalaiset jaksavat taistella vastaan?

- - - -
Katsoin A-Talkin. Olen hyvin hämmästynyt. Putin on ilmoittanut tv-puheessaan venäläisille, että hän maksaa jokaisen erityisoperaatiossa kuolleen sotilaan perheelle 65 000 dollaria ja haavoittuneen perheelle 40 000 dollaria. Suuri, jalo erityisoperaatio... onhan siitä nyt maksettava.  
Ja onko todella niinkin, että sotilaat ovat luulleet olevansa menossa harjoituksiin ja löytäneet itsensä sodasta! 

17 kommenttia:

  1. Hyvin outoa tietoa kuuluu, tosiaan että venäläiset eivät olisi edes tienneet olevansa Ukrainassa! Mutta en toisaalta ihmettele, Venäjä toimii aivan omalla tavallaan. Sääliksi käy myös noita nuorukaisia, he tuskin ovat halunneet sotaa. Ja onhan tihkunut tietoa, miten raaka Venäjän armeijakoulutuskin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väkivalta, huijaaminen ja tietojen pimittäminen ovat pitemmän päälle huonoja keinoja jonkin ideologian puolelle taivuttelussa. Kyllähän venäläiset tietävät, kuten ihmiset yleensä, että demokratia on parempi kuin autokratia, inhimillisyys ja tasa-arvo parempi kuin pakkovalta. Sinne päin siellä mentiinkin, vähän aikaa.
      Venäjän armeijakoulutus on raaka, siitä on paljon faktaa. Ja onhan lastenkasvatus ja valmennustoimintakin Venäjällä alistamiseen perustuvaa.

      Kävin katsomassa muutamaa venäläistä uutissivustoa. Tassin mukaan operaatio on sujunut rauhanomaisesti, suunnitelmien mukaan.
      Kouluissa on informaatiopaketti, jossa lapsille kerrotaan, miten välttämätön menossa oleva operaatio on ja opastetaan välttämään valemedioita, jollainen ilmeisesti on esim. The Moscow Times, joka käyttää rehellisesti sanaa "attack".

      Poista
  2. Tämä on todella surullista aikaa. Voimia ja jaksamista kaikille ukrainalaisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin toivon.
      Tulimme Turkuun hotelliin, josta lähdemme kohta pojan perheen luo. Miniä on töissä EU-projektissa, jossa kehitetään ukrainalaista koulutusta. Ukrainalaisia työkavereita on pakomatkalla. Kyselen mitä heille kuuluu, kun olen varma, että lapset eivät ole kuulolla.

      Poista
    2. Yksi lapsista, alakoululainen, ei muusta halua puhuakaan kuin politiikasta. Sanoi, että koulussa oli katsottu Lasten uutisia ja hän oli seurannut myös muita uutislähetyksiä.

      Poista
  3. Minä taas kuulin, että totuus maksetuista sodassa kuolleen sotilaan korvauksesta omaisille olisi vain vajaa kolminumeroinen. Ehkä tilanteeseen on tullut muutos, ettei Venäjällä syntyisi entistä suurempaa vastarintaa sotatoimia vastaan. Minusta on hienoa, että Ukrainassa venäläiset sotavangit luovutetaan takaisin, mikäli sotilaiden äidit tulevat heidät hakemaan. Sodankäynti on usein myös psykologista, inhimillisyyden tulisi olla voittaja.
    Toivon myöa voimia kaikille ukrainalaisille, kaikille maailman ihmisille. Kyllä tämä tilanne vetää mielen matalaksi ja vie jopa aiemmin vallinneen oman perusturvan Suomen poliittisen tilanteen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai niin halpa on venäläisen nuoren miehen henki. Tuntuu irvokkaalta nämä rahapalkkiot juuri tässä yhteydessä, nyt kun ensimmäisiä ruumiita on tuotu kotiin, ikään kuin joku haluaisi myydä läheisensä.

      Sotavankien kohtalo, varsinkin julkisuuteen päätyneiden, lienee surullinen, tulee äiti hakemaan tai ei.
      Sotilaiden äidit -ryhmälle ehdotettiin Nobelin rauhan palkintoa kerran. He todella hakivat poikiaan aiemmissa konflikteissa, olisko ollut Tsetsenian verilöylystä.

      Poista
  4. Onneksi kuitenkin Sale on menossa tapaamaan Bideniä. Saattaa hyvinkin käydä, että kaiken lopuksi Ukraina perii sodassa komean voiton ja Venäjän rajaa siirretään Volgalle. Ukrainasta ja Suomesta tulee rajanaapureita ja eipä aikaakaan, kun Ukraina ehdottaa Suomelle valtioliittoa. Uuden valtion nimeksi tulisi Ukraina-Suomi-allianssi eli lyhyemmin USA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, hienosti kaavailtu, Ketjukolaaja! Sitten minäkin pääsisin rantalomille oman USA:n sisällä.
      Nyt pitää lopettaa. Palailen illalla ja kirjoittelen lisää, jos tulee jotain tähdellistä mieleen tähän sinun jatkossasi liittyen.
      Joka tapauksessa tuo Niinistön vierailu on hyvä signaali Venäjän suuntaan. Siellä ollaan kai sitä mieltä, että lännen on vallannut turha hysteria, he kun ottavat vain sen mikä heille "historiallisesti" kuuluu.

      Poista
    2. Korjaan: tähän sinun utopiaasi liittyen. Puhelimen sanasyöttö 😩.

      Poista
  5. Marjatta

    lue Sinäkin VerkkoSäröstä Tuukka Sandströmin juttu Putinin hulluudesta. Tuukkahan on se Idiot-kustantaja joka kustantaa Dovlatovia.
    https://verkkosaro.sarolehti.net/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin, hyvä analyysi.

      Vakaus ja järjestys vastaan demokratia ja abstrakti vapaus?
      No, järjestyskin on alkanut rakoilla, ja sitä on pitänyt pitää yllä yhä rankemmin keinoin.
      Se on nyt varmaan raha joka ratkaisee. Eivät venäläiset halua pohjoiskorealaisten elintasoa. Kun myös rikas Putinia tukenut porukka menettää taloudellisen asemansa he kääntävät nopeasti kelkkansa ja silloin Putin on yksin. Tämä liikehdintä on jo alkanut.

      Tuota myyttistä venäläisyyttä mietin. Onko sitä enää vain vanhassa kirjallisuudessa ja muussa taiteessa?

      Poista
    2. Luin tämän uudelleen kuunneltuani automatkalla erään Youtube-videon
      https://www.youtube.com/watch?v=kF9KretXqJw

      Tällä videolla entinen tiedustelu-upseeri ja Jyväskylän yliopiston tiedusteluanalyysin opettaja Martti J Kari pohtii venäläisyyttä perusteellisesti. Mielenkiintoisia asioita: mm kaksi eri sanaa totuudelle, joista toinen, taktinen totuus, on sellaista valehtelua josta ei ole jäänyt kiinni ja kolme eri termiä valehtelulle. Hyväksytty valhe on se mitä virallisesti puhutaan ja se voi olla aivan muuta kuin se mitä keittiön pöydän ääressä puhutaan ja oikeaksi tiedetään. Hallitsijan valta on Jumalalta ja hän on koskematon (heh naurettavan pitkä pöytä), mutta koskemattomuus ja jumalallisuus ujuu myös "prinsseihin".
      Putin on alusta asti käynyt sotaa demokratiaa eli venäläisessä ajattelussa sekasortoa vastaan, jota nyt on joka suunnalla, maan sisälläkin (netti). Naton pelko on hänen politiikkansa ydin ja Suomi on luoteinen operaatiosuunta.

      Särön artikkelissa tämä kohta on erityisen hyytävä:
      "90-luvun Venäjällä oligarkit ja järjestäytyneet rikollisryhmät kamppailivat keskenään, mutta Putinin myötä järjestäytyneen, yhteiskunnan kaikille tasoille soluttautumaan pyrkivän rikollisuuden logiikka saavutti päätepisteensä: valtio itse muuttui suureksi rikollisorganisaatioksi, mafiavaltioksi ja kleptokratiaksi."
      Martti J kari selittää, että ne oligarkit ovat joutuneet epäsuosioon, jotka ovat varastaneet liikaa (pitää tietää asteikko ja oma paikkansa siinä), tai vääriltä henkilöiltä. Navalnyi on vangittuna, koska paljasti rikoksen.

      Mutta en osaa ajatella näin pessimistisesti kuin Tuuka Sandström ja Martti j Kari. Venäjällähän oli ihan oikea länsimaistuminen tapahtumassa Gorbatsovin ja Jeltsinin kausina - ja se voisi tapahtua taas, koska nyt nuoremmat ihmiset ovat saaneet jo pitkään tietoa netin kautta. Noina lauhan ilmapiirin vuosina tuttu venäläinen kieltenope oli puoli vuotta vaihdossa USA:ssa, samoin hänen eläinlääketiedettä opiskeleva poikansa. No, 80 % venäläisistä saa edelleen kaiken tiedon maailmasta valtiollisen tv-kanavan kautta, ja sehän on erittäin suodatettua tietoa. Sama 80% ei ole koskaa käynyt missään ulkomailla. Ja nyt Facebok ja Twitter on kaadettu.

      Poista
    3. Ja vielä KIITOS, Hikkaj, kun muistutit Särö-lehdestä!
      Luin näitä lehtiä ison pinon, kun olimme Unton kanssa Särön residenssissä Berliinissä. Kaakkois-Suomen taidetoimikunnalla oli siihen osuus ja asumaan pääsi ei vain kirjailijat, vaan myös esim. valokuvausprojektin ajaksi (U kuvasi vanhaa juutalaista hautausmaata) ja minä avecina kannustajan ominaisuudessa.

      Poista
  6. Kaikki tuntuu kovin käsittämättömältä. Ydinvoimalan valtausuutinen sai mielen tänään todella matalaksi. Saa nähdä, mitä tästä seuraa – toivottavasti mielettömyydet saadaan pysäytettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä.
      Miten Venäjä saattoi arvioida niin väärin Ukrainan kansallistunteen ja Euroopan sietokyvyn epäoikeudenmukaisuuden suhteen?
      Millaiset neuvonantajat hänellä oikein on? Vai eikö hän enää piittaa muiden mielipiteistä ja eikö kukaan uskalla olla eri mieltä?
      Mietin sitä pitkää sotilasajoneuvokolonnaa, joka on seissyt ja madellut Kiovan ulkopuolella polttoainepulassa ja ilman ruokaa. Öisin on sielläkin miinusasteita, sotilaat kuolevat nälkään.

      Poista
    2. Minun mieleni sai erittäin matalaksi viimeksi se, kun luin Turun Sanomista jutun siitä, miten Moskovan patriarkka Kirill, koko venäläisen ortodoksikirkon johtaja, siunaa Putinin aseet ja Hufvudstadsbladetista, miten vaarallista on ilmaista sodanvastainen mielipiteensä venäjällä. Moskovassa kaksi nuorta äitiä pienine lapsineen oli viety poliisiasemalle. Äitejä odottaa tuomio ja lapset, joilla oli "No war"-kyltit käsissään saatetaan viedä pois äideiltä saamaan oikeaoppisempaa kasvatusta. Sodanvastaisuus on nyt erittäin vaarallista.

      Poista

Vain kolme kuvaa - huhtikuu

Huhtikuussa kevät humahtaa, mutta sitä tapahtumaa on hankala kuvata. Sitäpaitsi ei se kyllä tänä vuonna vielä ole humahtanut, muutama päivä ...