maanantai 7. maaliskuuta 2022

Naistenpäivän ajatuksia 1: Rauhan päiväkö?

 

Paplaripää, joskus 90-luvulla 


Isä oli suunnitellut kaiken, myynyt tyttärensä ensimmäiselle kosijalle ja tehnyt sen äidin selän takana koska tiesi, ettei äiti olisi koskaan antanut kihlata minua niin nuorena. Punakukkani oli ehtinyt kukkia vasta muutaman kerran ennen kuin X  jo raapi ovenpieltäni. 

Kattokurkensa alla jokainen isäntä on kuningas, emäntä hänen valtaneuvostonsa ja lapset hänen alamaisiaan. Jos ohjia ei pidetä tiukalla, perkeleellinen kurittomuus ottaa vallan. Mutta isännän on määrä käyttää valtaa lempeästi, rakkaudella ja oikeudenmukaisesti ja turvautua piiskaan vain, jos sanat eivät auta, ja silloinkin on viisasta muistaa, mitä lakiin on präntätty kotikurista. Toraisa koti on häpeäksi asukeilleen ja isäntä, jonka käsky ei paina ilman väkivallan uhkaa, on epäonnistunut huoneenherran leiviskässään jo ennen ensimmäistä nyrkiniskua. 

Missäköhän tämä tapahtuu? 
Korvasin nimen tuolla alussa X:llä. Oikeasti tekstissä lukee Staffan.
Kyseessä on Suomen Turku 1600- luvun puolivälissä. Lainaus on Kristiina Vuoren historiallisesta romaanista Samettiin kätketty


Kansainvälistä naistenpäivää on alettu viettää 1900-luvun alusta alkaen.
Vuonna 1975 YK vahvisti tämän päivän vieton ja se sai nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.
Päivän pääteemoiksi on muodostunut tasa-arvo ja köyhien maiden naisten tukeminen. 

Sosialistisissa maissa naistenpäivä on kansallinen vapaapäivä ja sitä vietetään isosti ruusuja naisille lahjoittaen. Miesten vastaavaa päivää kutsutaan "Sotilaan päiväksi". Sitä vietetään puna-armeijan päivänä 23.2. Länsimaissa miesten päivä on marraskuun 19 ja sen teemana on tasa-arvo, kuten naisillakin. 

Sen suuremmitta selityksittä toivotan hyvää naistenpäivää päivän kaikkia merkityksiä painottaen.
Naisten aseman parantaminen köyhissä maissa, tasa-arvo ja rauha vaativat tekoja. Tänä naistenpäivänä paras teko on antaa rahalahja Ukrainan sotaa pakenevien naisten ja lasten hyväksi. Maataan puolustavien miesten puolesta emme voi toimia, vain toivoa.   


13 kommenttia:

  1. Hyvää naistenpäivää. Olen lukenut teoksen Samettiin kätketty, mutta en muistanut tuota lainauskohtaa. Vuoren kirjat tuovat hyvin esille naisten elämää. Samettiin kätketty kertoi kätilön elämästä ja lasten saamisesta koukuttavasti. Miehet suorastaan jahtasivat yksinäisiä naisia ja äitejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut muuta Vuorelta, mutta huomasin, että hän kuvittaa historiaa kiinnostavasti.
      Synnytyskuvaukset tässä romaanissa ovat hurjia. Ne saavat tuntemaan kiitollisuutta lääketieteen kehityksestä. Myös asenteissa tapahtunut kehitys on hienoa. Avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi ei ole enää "synti ja häpeä" naiselle eikä naisia pidetä älyltään miehiä heikompina.
      Se lämmitetyn oluen juominen janojuomana, mikä noihin aikoihin oli tapana, suorastaan etoi. Ja ne juottolat, joista kompuroivia miehiä naiset saivat pelätä... Mutta olihan siellä se yksi hienostunut sentään, Alexander Gerri.
      Ehkä minulle tekisi hyvää lukea juuri nyt jokin romanttinen historiallinen romaani eikä vain poliittisia esseitä.

      Hyvää naistenpäivää sinulle myös, Mai!

      Poista
  2. Hyvää naistenpäivää! Tämä on maailmanlaajuisesti katsottuna hyvin tärkeä päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle, Anki! Tärkeä päivä, ja erityisesti siellä missä naisten tasa-arvo on vielä kaukana.

      Poista
  3. Puffaat koskettavasti Vuoren kirjaa. En ole lukenut sitä, mutta sinun laillasi toivotan unohtumatonta naisten päivää. Rahaa olen jo antanut Ukrainan auttamiseksi. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Lissu! Pisaroista syntyy meri. Saamme todennnäköisesti paljon pakolaisia huolimatta sijainnistamme. Ei olisi uskonut, että tätä tapahtuu Euroopassa.

      Vietä hauska, iloinen, lämmin ja kaikin puolin hyvä naistenpäivä!

      Poista
  4. marjatta

    voi hyvät hyssykät, miten ihana kuva! jos on olemassa kateushymiö, niin tähän iso sellainen. olet mun papiljotti-idoli!

    meri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh heh, ensin ajattelin laittaa pastafari-otoksen siivilä päässä, mutta säästän sen tulevaan.
      Minuun on iskenyt hulluttelun tarve.

      Poista
    2. Pikku papiljottianekdootti vielä. Eräs oppikirjan tekijä kertoi koulutustapahtumassa matkastaan Intiassa. Hän oli kotimajoituksessa perheessä, jossa tuli koko ajan eteen jänniä kulttuurieroja. Perheen äiti oli ihaillut hänen vaaleita hiuksiaan ja sanonut, että kaunein kampaus hänellä on kyllä ollut aamuisin, niin värikkäitä hiuskoruja, ja miksei hän pidä sitä kampausta koko päivää.

      Poista
  5. Samettiin kätkettyä en ole lukenut, mutta listallani se on. Tuskin aivan pian saan käsiini.
    Hyvä lahja olisi nyt tuon käsittämättömän sodan lopetus.
    Hyvää Naistenpäivää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta! Sotimisen lopetus olisi Putinilta paras lahja naistenpäivänä, ei ruusuja vaan rauhaa. Johan hän poseerasi lentoemäntien seurassa naistenpäivän kunniaksi.
      Nyt tuo YK:n pitkä nimi huomiselle ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä” ja varsinkin sen loppu saa haikeisiin ajatuksiin. Paitsi Ukrainan kauhea tilanne niin myös hyökkäyksen laajeneminen kauhistuttaa.

      Kristiina Vuorella näkyy olevan kymmenkunta historiallista romaania, joissa osassa on oikeita henkilöitä. Raskasta ja kevyttä sisältöä, rankkaa elämää ja romantiikkaa.

      Hyvää huomista, Aimarii! Iloitaan naiseudestamme ja toivotaan rauhaa.

      Poista
  6. Hyvää naistenpäivää myös sinulle Marjatta. Hyvän kirjanoston teit naistenpäiväksi. Meillä on huomenna lukupiiritapaaminen ja käsiteltävänä kirjana on tämä Vuoren Samettiin kätketty. Minäkin noteerasin tuon kohdan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sepäs sattui.
      Toinen kohta minkä otin talteen ja käytin yhdessä kirjoituksessani käsitteli sitä, miten kirjan tapahtuma-aikaan lukutaito oli harvinaista ja kirja ylellisyyesine.
      "Nostan nyytin ylös. Se on kevyehkö mutta kova ja teräväkulmainen. Vaikuttaisi kirjalta, mutta tuntuu hassulta, sillä enhän minä osaa lukea kuin auttavasti. Kirjansitojalta voi ostaa kirjoja, mutta eihän niitä rahvaan kodeissa loju. Jonkun porvarin huonekunnasta saattaa löytyä Lutheruksen katekismus ja virsikirja, mutta ei tavallisesti sen enempää. Kirjat ovat myös tyyriitä eikä niitä jätetä noin vain ihmisten kynnyksille, sään armoille ja jokaisen ohikulkijan varastettavaksi."
      Toivotan hyvää naistenpäivän jatkoa sinulle ja antoisaa lukupiiritapaamista.

      Poista

Maija Laura Kauhanen, Ihmeköynnös

  No, onpas tässä virkistävä kirja, monella tapaa virkistävä, rehellinen, ei trendejä kumartava vaan kirjoittajan omaan tarinaan ja valintoi...