keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Ystävyyden aakkosia, ystävänpäivänä 2024

Innostuin näpräilemään aakkosten kanssa. Yritän löytää joka aakkoselle jotain ystävyyyteen liittyvää? Eiköhän se onnistu... katsotaan... jätän ihmisten nimet pois ja turvaudun vieraskielisten aakkosten kohdalla englantiin tai ruotsiin, ellen keksi mitään suomenkielistä. 


Koronakevään 2020 eristystä pehmennettiin
keksimällä laittaa nalleja ikkunalle viestimään, että
että täällä ollaan ja vielä me tavataan.
Kuvasin nalleni 2.4.2020


- avuliaisuus
- arvostus
- anteliaisuus

B
- blogiystävyys

C
- caring eli välittäminen 

D
- dear - ystävä rakkain

E
- ei - ystävälle on helppo sanoa myös mitä ei halua
- erillään olo - tarvitsematta selitellä, ollaan yhdessä silloin kun sopii
- etäystävyys - elämä erottaa, ystävyys säilyy 
- elämänkumppani (usein paras ystävä)


- fairness eli reiluus

G
- gratitude, kiitollisuus

H
- hyväksyminen
- hellyys
- helppous - ystävien kesken pitää järjestää helppoja tapaamisia, ei mitään mutkikasta ja vaivalloista, ei kotipäivällisiä, jos kumpikaan ei tykkää kokata, vaan keskustelu kahvilassa kahdestaan, lenkki tai uimareissu


- ilo
- ikuisuus (ystävyys ei häviä, se pysyy ikuisesti, jos ystäviä pitää "karsia", niin ei siinä silloin ollut kyse ystävyydestä) 


- juttelu, vaivaton jouten olo yhdessä
- joustaminen - kaikki toisen rajoittaminen tai määräily on ystävyydelle vierasta 

K
- kaveruus
- kiinnostus
- kannustaminen
- kahvittelut
 
L
- luottamus
- leikinlasku
- lapsuudenystävä (eräs ystävyyden laji)

M
- muistot

N
- nauraminen yhdessä


- osanotto

P
- parhaan toivominen ystävälle
- puuhastelu yhdessä

Q
- questions - kiinnostus, jota osoittaa kysymyksillä
- quietness - ystävän kanssa saa olla myös hiljaa

R
- rakkaus - turha erotella, kyllä ystävyyteenkin liittyy rakkautta, vanhoissa kirjoissa ystävyyttä kuvataan usein samalla tavalla kiintymyksenä ja palona toisen seuraan kuin nykyään vain rakkautta 
- rentous - ystävän seurassa ei tarvitse pingottaa
- ruoka -yhdessä syöminen yhdistää

S
- sisaruus
- sielunkumppanuus
- sydänystävä

T
- tuttuus
- tapaamiset
- toveruus
- tilanneystävä (eräs ystävyyden syntymisen muoto: pelikaveruus, jumppaystävyys, työkaveruus, kirjapiiriläisyys, somekaveeraus)

U
- uskoutuminen
- uskollisuus

V
- vastavuoroisuus, jonka ei tarvitse olla mitenkään laskettua ja tasapuolista, jossain ystävyysssuhteessa voi itse olla aktiivisempi osapuoli, jossain toisessa passiivisempi
- väitteleminen, joka on mitä virkistävin keskustelun muoto ja ystävän kanssa turvallista 
- vertaistuki

W
- Why? - yhdessä kyseleminen ja selvän ottaminen

X
- XL-määrä hyvää tahtoa (hyvin keksitty, hyvä minä...!)

Y
- ymmärtäminen
- yksinäisyyden karkoitus

Z
- zzz, nukkuminen toisen luona - ystävän oppii tuntemaan paremmin, jos käy yökylässä ja näkee toisensa aamupörröisenä

Å
- åh, men - hämmästely ja ihastelu, keskittynyt ote keskustelussa ystävän kanssa (olipas tämä kirjain vaikea, mutta niinpä vain selvisin!)

Ä
- äta tillsammans
- Älä! - rehellinen varoittaminen, jos ystävä näyttää olevan valitsemassa väärin, mutta ei painostusta

Ö
- överit - keskusteluöverit ja kävelyöverit, nauruöverit


Kyllä näissä tuiskuissa ystäviä tarvitaan. 
Raahustaja toivottaa kaikille mukavaa päivää!


15 kommenttia:

 1. luin että eräällä jääkiekkoilijalla on vaimonsa kanssa sanaton sopimus, jonka mukaan yksittäiset miespuoliset ystävyyssuhteet ovat vaimolta kiellettyjä. tässä sukupuoliroolittuneessa sopimuksessa aikuinen nainen menettää siis aikuisten miesten ystävyyden ja ajatukset joutuu vaihtamaan kadunkulmassa, jos edes siellä.

  en ymmärrä, miten housujen sisältö voisi vaikuttaa ystävyyteen. toisaalta voin kyllä samaistua when harry met sally -leffan dialogiin siitä, voivatko miehet ja naiset olla ystäviä keskenään. harry on sitä mieltä, että vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa ei voi olla pelkkä ystävä. mies ei voi välttää ajattelemasta naispuolista ystäväänsä enemmänkin kuin kaverihengessä. https://www.youtube.com/watch?v=i8kpYm-6nuE

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erikoinen sopimus. Tiedän kenestä on kyse, sekä mies että vaimo ovat jyrkkiä ja vanhakantaisia naisen ja miehen roolien suhteen. Vaimo on arvostellut suomalaisia naisia työssä käymisestä - ikään kuin siinä olisi useimmilla edes mitään mahdollisuutta valita.

   Hauska kohtaus elokuvasta. Usein eri sukupuolta olevien heteroihmisten ystävyydessä on pieni tatsi erotiikkaa mausteena - eikä siinä ole mitään väärää. Se on inspiroivaa. Siis myös naisilla miesten suhteen, Sally voisi sen myöntää.

   Hyvä huomio Sallyltä tuo, että sittenkö mies voi olla ystävä naisen kanssa ilman häiritseviä seksiajatuksia, jos nainen on ruma, hehee...hmm...
   Luen parhaillaan Markku Envallin kirjaa Rajan kahta puolta, jota Arttu Seppänen arvosteli HS:ssa siitä, että Envall tarkastelee kauneutta myös ihmisen ominaisuutena. Hänestä ihmisen ulkonäköä ei saa kuvata ollenkaan kauneus-rumuus -akselilla. "Rumuuden käsitettä voi soveltaa moneen muuhun asiaan kuin ihmisen ulkonäköön. Esimerkiksi Kuopion matkakeskuksen uusiin kerrostaloihin." Jotenkin erikoista kyllä tämäkin ihmisen tabuistaminen, mielestäni. Olen kyllä huomannut, että nykykirjoissa ihmisen kuvaaminen on aika niukkaa. Siirtyykö se "sopimus" myös kuvataiteisiin...?

   Poista
  2. Miehen ja naisen välillä usein on väreilyä, mutta minusta siitä ei kannata tehdä elämää suurempaa ongelmaa. Naiset näyttävät usein suhtautuvan asiaan tunteellisesti ja loukkaantuen, no ehkä itsekin saatoin kun olin häthätää 20. Sen kemian voi vain antaa olla ja nauttia toisen seurasta täysin asiallisesti. Kaikkia mielitekoja ei tarvitse joka tapauksessa toteuttaa.

   Poista
  3. Juuri niin, ja se onkin asian ydin. Kaikki menee pilalle, jos sitä väreilyä aletaan pukea väärällä tavalla sanoiksi saati sitten teoiksi.

   Poista
 2. Ystävän päivänä käy mielessä ajatus; jos olisi edes yksi ystävä, ei ole sellaista ihmistä jota kutsuisi ystäväksi. Ikäni olen ollut ilman ystävää.
  Joskus toivon, että elämässä vielä kohtaisin ihmisen, ja meistä tulisi ystävät.
  Kotona on hyvä olla, yksi on hyväksynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta hei, jos kotona on yksi joka on hyväksynyt, niin sekin on paljon. Joillain ei ole kotona ketään, tai kotona on sellainen joka ei hyväksy.
   Pari hyvää ystävää olisi kyllä monessakin mielessä hyvä asia. Toivon sydämestäni, että kohtaisit sellaisen ihmisen, jonka seurassa olo alkaa tuntua ystävyydeltä.

   Poista
 3. Kiva lista. Sopi hyvin tunnelmaan Joel Hallikaisen äsken talon alakerrassa kuulemaani konserttiin. Aiheena ystävyys, kuulijoita tuvan täydeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli varmaan ihana konsertti, mikä sen tärkeämpi aihe kuin ystävyys.

   Poista
 4. Paljon osuvia sanoja! Tällä kertaa tuosta tarttuivat mieleeni sanat helppous ja rentous. Samalla myös tajusin ketkä oikeasti ovat lähimpiä ystäviäni jos katson näiden sanojen takaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen aina kokenut ystävikseni sellaiset ihmiset, joiden kanssa on helppo olla ja jotka suhtautuvat minun mokiinikin hyväntahtoisesti.

   Poista
 5. Hienosti sait kaikki aakkoset mukaan 🌹Meillä oli pari päivää sitten ystäviä kylässä, sellaisia jotka olemme tunteneet vuosikaudet. Paljon löytyi heihin(kin) sopivaa noista sinun kirjaamistasi jutuista.

  Heh, XL hyvin keksitty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitin mitä ensimmäisenä tuli mieleen, joten varmaan näistä useimmat ovat aika yleispäteviä.
   Vanhojen ystävien kanssa on kiva jatkaa juttuja siitä mihin jäätiin. He myös tuntevat taustojasi ja sinä heidän, jolloin uudet keskustelut yhdistyvät luontevasti vanhoihin ja on helppo ymmärtää toista.

   Poista
 6. Hieno lista ja tuo esiin juuri sitä ystävyyden moninaisuutta, jonka keskus on kuitenkin luottamus ja hyvä tahto (mielestäni). Eri ystävien kanssa tehdään eri asioita ja mainio myös tuo "tilanneystävä"-nimitys :D

  Minulla ei mitään satapäistä ystävälaumaa ole enkä sellaista kaipaakaan. Olen kuitenkin onnekas, kun on sen verran ystäviä kuin koen tarvitsevani. On nimittäin ollut aika, kun minulla ei ollut juuri ystäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävien paljous merkitsee ystävien puutetta. Tämä lause on yksi monia joita on väitetty Aristoteleen sanomaksi. Tottahan se on, ei ihminen pysty olemaan ystävä ison lauman kanssa kuin kevyesti.

   Poista
  2. Riippunee ihmisestä. Avoin ja menevä ihminen varmasti handlaa suuremmat ystävämäärät. Kaikkien kanssa ei tietenkään olla yhtä läheisiä, mutta ystäviä silti. Minulla on muutama tällainen ystävä: siis pidän heitä ihan ystävinä, vaikka olen siellä heidän "laumansa" reunamalla. Mutta ovat ihania ihmisiä ja olen iloinen, että heillä on niin paljon ystäviä että saavat aina seruaa halutessaan.

   Itse viihdyn omissa oloissani eikä ole mahdollisuutta kasvokkain kohdata usein ystäviäni. Siitä huolimatta minulla on muutamia läheisiä ystäviä: meitä yhdistänee se, että annamme toistemme olla mitä olemme emmekä vaadi jatkuvaa yhteydenpitoa. Minusta ei sellaiseen edes olisi ja ne jatkuvaa “ylläpitoa” vaativat ystävyyssuhteet ovatkin katkenneet.

   Poista

Minna Rytisalo, Tommi Kinnunen: Huokauksia luokasta

      Sen huomaan, että koulumaailmassa on vuosi vuodelta enemmän pois työntäviä voimia. Tuntuu kuin kaikki tehtäisiin päinvastoin kuin opet...