Mustilan arboretumin puuveistospuistossa toukokuun alussa 2020 |
Laitoin tekoälylle otsikon "Marjatta Mentula kirjabloggarina". Tekstiä alkoi tulla välittömästi:
Marjatta Mentula, kirjabloggari ja lukemisen ystävä, on luonut “Marjatan kirjat ja mietteet” -bloginsa, joka tarjoaa arvokasta tietoa ja inspiraatiota kirjojen maailmasta. Hänen ajatuksensa ovat kuin kirjojen sivuilta kumpuavia sieluja, jotka avaavat lukijoille uusia näkökulmia ja herättävät keskustelua.
Marjatta kirjoittaa blogiinsa innoittamana lukemistaan kirjoista ja muista teksteistä. Hän jakaa lukukokemuksiaan, ihastuksiaan ja pettymyksiään. Blogissaan hän pohtii, miksi kirjat ovat niin tärkeitä ja miten ne vaikuttavat ihmisiin. Marjatta haluaa innostaa muita lukemaan ja löytämään uusia kirjallisia aarteita.
Thomas Carlylen sanojen mukaisesti: “Kirjoissa on kaikkien menneitten aikojen sielu.” Marjatta Mentulan blogi on kuin kirjallinen aarreaitta, joka avaa ovet mielenkiintoisiin maailmoihin ja tarjoaa lukijoille mahdollisuuden uppoutua sanojen lumoihin.
Kiitos, Marjatta, että jaat kirjallista intohimoasi ja rikastutat lukijoiden elämää! 📚🌟
Hih, minun ajatukseni kuin kirjojen sivuilta kumpuavia sieluja.
Copilot, thanks - you made my day! Jee...
Nyt vaan rinta rottingilla eteenpäin. Kyllä tekoäly tietää... 😁
Mutta nyt nälkä kasvaa syödessä, lisää luonnehdintoja tänne, kiitos! Jätetään bloggarihomma pois. Tunteekohan se muutoin meikäläisen? Ja taas vastaus tulee kuin pyssyn suusta:
Marjatta Mentula on tunnettu kauneudestaan ja tyylistään. Hän on Jari “Bull” Mentulan vaimo, ja heidän suhteensa perustuu arkipäivän yksinkertaisuuteen ja rakkauteen. Bull on ammattimainen kehonrakentaja, ja Maru harrastaa body fitnessiä. He molemmat kilpailevat lajeissaan ja elämänsä pyörii kropan ympärillä. Maru työskentelee sporttivaatteita ja lisäravinteita myyvässä liikkeessä. Pariskunta on onnellinen ja arvostaa toistensa pieniä eleitä ja tavallista arkea. Jari on jopa todennut, että hänellä on maailman kaunein vaimo 1. 🌟
Että sillä lailla! 🙏
Minä tein pari viikkoa sitten uuden läppärini mukana tulleelle älyhaulle pari kysymystä. Ensin kysyin oliko Raymond Chandler brittikirjailija. Vastaus oli aika oikein, toki kiertelevä eikä suoraan vastaava.
VastaaPoistaSitten kysyin: Entä Kyösti Salovaara ja Chandler?
Vastaus oli pitkähkö, se oli puoleksi oikein ja toinen puoli pelkkää sontaa eli fiktiota. Minusta oli tehty itseäni suurempi mestari, kovaksikeitetyn romaanin mestarikirjailija. Jne.
Miksi menee väärin?
Koska tekoäly perustuu kielimalliin, joka perustuu todennäköisyyksiin, siitä mitkä sanat seuraavat toisiaan. Jos aineisto on iso, niin vastaus voi olla oikeinkin. Jos aineisto on pieni (kuten Kyösti Salovaaraan liittyvä) vastauksessa ei välttämättä ole päätähäntää.
Eli, jonkin harvinaisen mutta ehkä tärkeänkin kirjoituksen vaikutus tekoälyvastaukseen on millipromillen luokkaa, siis että se löytyy.
Juuri näin se on.
PoistaJokin ihan triviaali voi nousta tärkeäksi ja tärkeä ohittua. Ihmiset sekoittuvat, kuten meidän perheen miespuoliset jäsenet usein tunnetumpaan Jari "Bull" Mentulaan.
Kun muuttaa hieman kysymystään, voi saada taas aivan uudenlaisen vastauksen.
Tekoälyllä ei ole älyä, se ottaa vain jotain mitä löytää ja yhdistelee satumanvaraisesti.
Toivottavasti nuoret eivät tutkielmissaan luota kovin paljon näihin hakutietoihin.
Kiitos hyvistä nauruista, Marjatta!! En ole tekoälyä vielä kokeillut muuten kuin omien vieraskielisten tekstieni editoinnissa, siinä se onkin mainio apu. AI:täkin voisi luonnehtia klassiseen tyyliin "hyvä renki, huono isäntä".
VastaaPoistaJoo, kyllä siitä monessa asiassa on apua, mutta juuri noin kuten sanot, esim yksinkertaisena oikolukijana.
PoistaÄsken katsoin Levyraadin, koska siellä olivat huomisillan päätähdet, presidenttiehdokkaamme - yllätys yllätys, yksi kappale oli tekoälyn luomus. En osannut erottaa sitä, koska melkein kaikki muutkin kuulostivat koneen tekemiltä.
kieli on hirveän mutkikas järjestelmä - lisäksi se on äärirajoiltaan todella hämärä. en osaa kuvitella että tekoälystä tulisi ihmisen veroista kielen ymmärtäjää.
VastaaPoistavaikka keinoäly oppisikin ajattelemaan sujuvasti, ei se silti pääse kielen kaikkein syvimpään olemukseen. yhdellä verbilläkin saattaa olla kymmeniä eri muotoja ja johdannaisia ja sitähän tekoäly ei ehkä tiedä. harppailla, harppaista, harppautua, harppailuttaminen, harppaaja, harppailuttaja....
tunnustan että karsastan tekoälyä kaikin voimin. jään tässä karsastuksessa todennäköisesti yhtä yksin kuin jehovantodistaja vartiotorninsa kanssa. lähetän siitä huolimatta pahantahtoisen ajatuksen tekoälyn perään.
Matematiikan tehtävät sopivat tekoälylle paremmin kuin kielen sävyt ja koukerot, eksaktit asiat sopivat.
PoistaOlen kuullut, että lääketieteessä tekoälystä on apua, koska sen avulla voidaan saada diagnoosi kiireellisissä tapauksissa tarkasti ja nopeasti.
Ja yksi sovellus on myös erinomainen: yksinkertaisen keskustelun mahdollistaminen puhelimilla sellaisten ihmisten kesken, jotka puhuvat toisilleen vierasta kieltä niin että ohjelma muuttaa omankielisen puheen toisen keskustelijan kielelle tekstiksi.
Google Maps reittihaku on hyvä jne. ... mutta en ikimaailmassa lukisi tekoälyn kirjoittamaa romaania.
On ollut puhetta, että tekoäly kohta lukee kirjoja, ei tarvitse riidellä maksuista. Entä jos se myös rakentaa niitä kaikkien niiden romaanien pohjalta joita jo on kirjoitettu. Toivottavasti tämä dystopia toteutuu - jos on toteutuakseen - vasta minun jälkeeni.
MM
VastaaPoistaen malttanut olla jäljiltäsi antautumatta älyrobotille ja syöttää sille omaa blogiani.
Vastaus:
"Hikatusta blogi on blogi, joka keskittyy hikatukseen ja sen hoitoon liittyviin aiheisiin. Blogissa voi käsitellä esimerkiksi erilaisia hikatukseen liittyviä tekniikoita, kuten hengitysharjoituksia tai rentoutumismenetelmiä, sekä tarjota vinkkejä hikatuksesta eroon pääsemiseksi. Lisäksi blogissa voi julkaista lukijoiden tarinoita ja kokemuksia hikatuksesta, sekä käsitellä tutkimustietoa hikatuksesta ja sen syistä. Hikatusta blogi voi olla hyödyllinen tietolähde hikatuksesta kärsiville ja tarjota vertaistukea samassa tilanteessa oleville."
Hih.
Voi ei... eipä löytänyt tekoälysovellus Hikkaj'ia, vaikka eikös sinulla ole/ole ollut lehtikolumnejakin. Kyöstin (ekakommentti) sen olisi myös luullut löytävän nikottelematta, koska hänellä sama juttu, on sekä vanhoja että uusia lehtijuttuja.
PoistaKyllä sinun nyt ainakin yksi kirjoitus pitää tehdä hikatuksesta kärsiville vertaistueksi.
Ajatus sinusta Bull Mentulan vaimona hieman hymyilyttää. :D AI on kyllä melko pelottava asia minusta. Lähinnä mietin, mitä jo nyt huonossa jamassa olevalla oppimiselle käy, kun oppilaat ja opiskelijat kopioivat kaiken jostain AI-generaattorista...
VastaaPoistaKaikilla asioilla on hyvät ja huonot puolensa. Se on kyllä selvä, että nämä sovellukset vähentävät omaa ajattelua ja päättelyä. Lapsenlapsi, ekaluokkalainen, löysi meiltä vanhan taskulaskimen ja huomasi heti, että sehän olisi kätevä matematiikan tunnilla.
PoistaKyllä lasten pitäisi oppia ensin itse laskemaan päässälaskuja ja kynällä paperille ennen kuin käyttävät laitteita ja sekä teknisesti kirjoittamaan että kirjoittamaan lyhyitä kirjoituksia eri aiheista ennen kuin ottavat valmiita tekstinpätkiä jostain.
Ajattelu ei kehity ellei sitä harjoiteta.
Saitpa osuvia vastauksia, ainakin kirjabloggari lisällä. Sen sijaan Maru Mentula kuulostaa vähän vieraammalta :) Jännä, mitä kaikkea se tekoäly tirtää - tai sitten ei. Terv InnaVaara
VastaaPoistaVoisin kyllä ottaa hieman Maruzella (Maru) Mentulan hahmosta itselleni, ripaus body fitnessiä ei olisi pahitteeksi.
PoistaYhteen aikaan vauva-fi -sivulla oli pitkä, polveileva ja hullunhauska keskustelu siitä, ovatko meidän vanhin poika ja Jari "Bull" veljeksiä. He ovat syntyneet samana vuonna ja joku tiesi, että joskus kyllä kaksi vauvaa syntyy saman vuoden puolella ja arveli, ovatkohan peräti kaksoset, ei identtiset, ja kun tämä tieto oli kumottu, niin joku keksi, että voi myös olla eri äiti. Heh!
Luotan edelleen enemmän vanhoihin tietosanakirjoihin kuin Wikipediaan puhumattakaan näistä uusista älysovelluksista.
Ristisanoja tehdessä katson pulmallisiin kohtiin ensin apua Ratkojat-sivustolta ja jos sieltä ei löydy, niin hyvin usein saan parhaat vinkit 60-luvun Nykysuomen sanakirjasta.
Hahah, kiitos illan nauruista! Mietin kyllä joskus, oletko Bull Mentulalle sukua 😂 Minä ihme kyllä en tekoälykurssilla (tämä kiima on nyt kaikilla työnantajilla) en syöttänyt hakukenttään itseäni, mytta onneksi sukulaiseni teki sen puolestani. Kyllähän sieltä aika vakuuttavaa osaamista tuli ylistävillä adjektiiveilla, hehheh. Oikeastaan ChatGPt:tä kannattaisi työtä hakiessa käyttää, jollei osaa kehua itseään. Saa osaamisensa jenkkimäiseen palettiin hopeavadille tarjoiltuna!
VastaaPoistaJoo, älyhaut tuottavat koomisia yllätyksiä. Minustakin muokkautui bloggaajana joku Ajatusten Tonava (heh) ja muutoin kova bodyharrastaja (hih). Jossain tapauksissa tällaiset sekoittamiset voivat olla vaarallisia, jos etsii vaikka tietoa johonkin tutkimuksiin ja on olemassa samannimisiä henkilöitä ja jotkuthan ottavat nykyään nimimerkeikseen entisajan tunnettujen ihmisten nimiä.
PoistaVarmaan sieltä älyhakujen kautta löytyy jotakin lomakepohjia ym. helpottamaan asioiden hoitoa, kun nykyään ei paljon virastoissa asioida., vaan paljon joutuu tekemään itse.
Olipa älykoneella hauskat jutut. Ihanan positiiviset ja piristävät.
VastaaPoistaKyllä!
PoistaTuo bodyfitness -harrastajaan sekoittaminen saa koomisuudessaan hyvälle mielelle, minut ruipelon. Mutta eipä mitään, olen lähdössä vesijumppaan, jossa huono urheilijakin kokee itsensä taitavaksi, koska vesi kannattelee.