lauantai 26. elokuuta 2023

Vielä Ernő Szépin Ihmisen hajusta ja hyvää Suomen luonnon päivää!

 



En viitsi pidentää edellistä kirjoitustani Ernő Szépin kirjasta Ihmisen haju (päiväkirja Budapestin juutalaisten selviämiskamppailuista 40-luvulla), vaan otan erikseen yhden kauniin ja tärkeän kohdan. Se on luvusta Missä on oikeus?

Arvostan suuresti hänen ylhäisyyttään, korkeimman oikeuden eläkkeellä olevaa tuomaria, herra G:tä. Hänellä ei ollut Ruotsin passia, mutta hän oli yli 60-vuotias ja odotti siksi vapautumista. Eihän hänen olisi pitänyt täällä koskaan ollakaan.
    "Missä on oikeus?" huusi hän tänäänkin. "Kysyn teiltä: Missä on oikeus?"
      

Szep käyttää nimen alkukirjainta heistä, joilta ei ehtinyt kysyä lupaa nimen käyttämiseen, koska hän ei tiedä, nolottaisiko (hän käyttää tätä sanaa) juutalaisuuteen yhdistäminen heitä ja olisiko heille tai heidän jälkeläisilleen siitä haittaa. Holokaustihan on vielä  menossa ja oikeudenkäynnit edessäpäin. 
Hän miettii, miten monta tuhatta kertaa herra G on kolmikymmenvuotisen uransa aikana, ennen kuin hänet sysättiin syrjään, kysynyt tätä kysymystä. Pakkoleirillä hän kysyy sitä päivittäin.

Hän ei halunnut tulla välinpitämättömäksi eikä tottua siihen, ettei ole oikeutta, että se on joutunut museoon kuin haarniska. 



Mietin aamulla, miksi lippu liehuu salossa. Tänään on Suomen luonnon päivä. Sen kunniaksi kävin katsomassa joutsenperhettä, jota olen seurannut pitkin kesää (klik). Perhe on pienentynyt kolmilapsisesta yksilapsiseksi ja kaksi munaa jäi hautomatta.  Joutsenilla on vihollisinaan mm minkit, ketut ja korpit. Joskus myös ihminen, kuten tässä meidän tapauksessa.
Pesän ympäristö oli täynnä pesää kohti heiteltyjä roskia, kokistölkkejä ja keppejä, mutta eivät nämä ole siellä olleet enää pitkään aikaan. Toinen vanhemmista vahti ison kiven päällä ja toinen oli poikasen kanssa aterioimassa kaislojen seassa. 

Pieni turvallisesti ison perässä


Pyörälenkkini kulkee yhdessä kohdassa peltojen viertä. Ah, sitä viljan tuoksua ja ruiskukkien sineä. Metsä on taas kerran täynnä luonnon antimia.
Suomen luonto on kaunis. 



4 kommenttia:

 1. Hyvää luontopäivää 🌸 Kävelin jo koirien kanssa kodin ympärillä olevassa metsässä luontopolkuja pitkin. Illalla uusi reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiraihmisillä ulkoilusta ja luonnossa liikkumisesta tulee tapa säällä kuin säällä. Muitten on hieman pakotettava itseään, varsinkin pitkän pimeän talven aikana.
   Hyvää iltalenkkiä, Mai!

   Poista
 2. Kurjat roskaajat ja muista piittaamattomat ihmiset hiiteen! Voi ällötys.
  Ehkä oikeutta ei näkisi jos ei olisi vääryyttä johon sitä verrata.

  Ihanat mustikanvarvut, ylväät joutsenet, kauniit ruiskaunokit 💙 Ja miljoona muuta luonnon upeaa yksityiskohtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaiset pihlajanmarjat, kohta puolukat, punaiset ja keltaiset lehtipuut ja kaikissa paletin väreissä säihkyvä syksyinen aluskasvillisuus. Kävely luonnossa on suuri nautinto, mitä presidenttimmekin syntymäpäivätempauksessaan korosti. ♥

   Poista

Vaikuttava flamencoelämys ja näyttely, jossa aiheena itselle omistettu aika

  Kuva: Ume, Marbella 23.09.2023 Täällä matkalaiset ovat nauttineet auringon ja meren lisäksi kulttuurista. Marbellassa nähty flamencoesitys...