torstai 29. heinäkuuta 2021

Kesällä kerran: tapahtumia, mökkeilyä, kirjoja...

Olen saanut viettää monta pientä rantalomaa mökillä tänä kesänä. Ah, mikä  kesä, ihmiselle ihana (useimmille), mutta osalle luontoa ei.
Meillä on ollut yleensä Kymenlaaksossa metsät sinisenään mustikkaa, nyt vain kuivettuneita varpuja. Ilmeisesti kuitenkin pohjoisemmassa Suomessa on sekä mustikoita että lakkoja. 

Viime viikonloppu oli minulla oikea kulttuurikeskittymä. Ensin oli oma nelipäiväinen kirjamessumme Kymi Libri ja sunnuntaina retki Mäntyharjulle Taidekeskus Salmelaan ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalolle.

Kirjamessuilla minua kiinnosti eniten Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentusen luento- ja keskustelutilaisuus Bidenin Amerikasta. Kovasti väki halusi kuulla edelleen myös Trumpin ajasta. Hentunen kertoi, että Trumpin kausi oli sellaista hullunmyllyä, että nyt mediaväen mielestä on suorastaan tylsää. Trumpin jatkuva show ja yllätyksellisyys on vaihtunut Bidenin aikana vahvaan ja selkeään hallintotyöhön.
Erityisesti ilahduin, kun Hentunen kertoi, että hallinnon yhtenä keskeisenä teemana on ilmastokysymys. Toinen on Kiina. Ilmastoasioita pohditaan kaikissa ministeriöissä, käsiteltäviä asioita ovat mm. energiantuotanto ja -käyttö sekä rakennustekniikka. Kaikki hallinnon autot, 600 000 ajoneuvoa, ollaan korvaamassa sähköautoilla. USA:ssa kaikessa mennään talous vahvasti huomioiden, joten myös ilmastonmuutoksen jarruttamiseen tähtäävien toimenpiteiden kohdalla lasketaan, miten paljon ne tuovat työpaikkoja. 
Biden on ollut ilmastoasioiden pioneereja jo kongressiaikanaan. Barack Obaman kaudella Bidenin toimiessa varapresidenttinä tärkeimmäksi asiaksi nousi terveydenhuoltojärjestelmän parantaminen ja ilmastokysymykset jäivät odottamaan.   

Kymi Libri tapahtuma järjestettiin nyt toisen kerran, edellinen oli kesällä 2019. Tapahtuma on ollut molemmilla kerroilla hyvin monipuolinen ja sitä onkin kiitelty siitä, että se on tarjonnut ohjelmaa ja virkistystä erilaisille ihmisryhmille. Seuraavista messuista ei ole tehty päätöstä. Paljon riippuu pandemiatilanteesta ja siitä, löytyykö innokkaita ihmisiä. Reuna-kustantamon perustaja ja messujen alullepanija Tarja Tornaeus on jäämässä eläkkeelle ja kustantamo on myynnissä. Kirjakauppa, kahvila ja taidegalleria jatkavat ja Wanha kirjahalli on vuokrattavissa erilaisiin tapahtumiin. 
 

Taidekeskus Salmelassa olemme käyneet mieheni ja joskus ystävien kanssa yleensä joka kesä katsomassa taidetta. Nyt lähdimme senioriopettajien bussiretkelle, johon kuului myös konsertti. Maria Ylipää ja Waltteri Torikka tulkitsivat kauneimpia elokuva- ja musikaalisävelmiä Salmela Festival Orchestran säestämänä.  Ei olisi voinut olla parempaa ohjelmaa hääpäivänä.

Torikan esityksistä pidin eniten Bond-elokuvan From Russia with Love tunnuslaulua ja Ylipään lauluista pidin vahvasta Yo Soy Maria de Buenos Aires -tulkinnasta. 
Yhteisesitys A Star is Born-elokuvan laulusta Shallow ei aivan yltänyt eläytymiseltään Lady Gagan ja Bradley Cooperin suoritukselle Oscar-gaalassa, mutta oli kaunista kuultavaa sekin.

Vilmalotta Olivia Schafhauser,
Rakkauslaulu 2021


Pidin muun muassa Vilmalotta Olivia Schafhauserin ja Kaisamaisa Erämiehen maalauksista. Eliya Zweygbergin metalliverkosta rakentamat veistokset olivat hyvin kiinnostavia, samoin Markus Stillin keraamiset teokset.


Markus Still, Selviytyjä 2020

Paluumatkalla poikettiin Vuohijärvellä kulttuuri- ja taidetalolla, joka on rakennettu entiseen kirkkoon. Siellä on kolmen 60-luvun radikaalin, Miina Äkkijyrkän, Ilkka Juhani Takalo-Eskolan ja Leonardo da Vilhun yhteisnäyttely, jonka nimi on "1000-vuotinen valtakunta".  


Miina Äkkijyrkkä, Meitä on moneksi


Retkemme oli muutoin onnistunut, mutta emme onnistuneet varaamaan lounasta ja hyvä niin, koska jos olisimme keskittyneet syömään, niin taide olisi jäänyt vähemmälle. Kahvilla ja voileivillä mentiin. Hääpäivälounas syötiin sitten seuraavana päivänä mökkimatkan varrella Taavetissa. 

Mökillä olen lukenut paljon, viimeksi Ian McEwanin viiltävän, ilkikurisen romaanin Pähkinänkuori, uinut, makoillut aurinkotuolissa ja kerännyt voimia taas uutta koronatalvea varten.
Pidän saarimökistämme, koska se on lähellä taajamaa. Harvoin olemme kokonaista päivää saaressa lähtemättä minnekään. Venerannassa on lenkkipolku, jossa on sopivasti korkeuseroja ja monipuolisuutta. Sen käymme tallaamassa usein aamuisin. Käymme Taavetissa kaupassa, kirjastossa, divarissa ja herkuttelemassa. Jos Lappeenrannassa on jotain kiinnostavaa ajelemme sinne. Viimeksi ajoimme kotiin Vaalimaan Zsar Outlet Villagen kautta. 
Iltaisin on kiva istua rannassa katsomassa auringonlaskua, kuuntelemassa kuikkia ja seuraamassa isokoskeloitten leikkiä. Välistä ne syöksyvät kuin uimanäytöksessä pitkin vedenpintaa hurjaa vauhtia.

Tänä kesänä olen lopullisesti leppynyt miehelleni siitä, että hän hankki mökin eikä lähtenyt kanssani maailmanympärimatkalle - vitsi vitsi, hieman liioittelua, useammin Välimerelle - mutta siis eihän nyt kai ole matkaajalla hauskaa missään, kun mikään paikka ei ole sama kuin ennen. Vielä.


7 kommenttia:

 1. Oi noita Äkkijyrkän suloisia lehmiä ♥ Kuivuus vaivaa luontoa monin paikoin mutta mukava lukea että sinulla on ollut antoisa kesä. Runsaasti kulttuuria ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä näyttelyssä oli Äkkijyrkältä myös iso metallinen vasikkateos, jonka kylkinä oli osia autosta. Iloinen hyppivä vasikka tien vieressä ohjaamassa sisälle näyttelytilaan.

   Minulla on antoisa kesä silloin kun on lämmintä ja valoisaa. Ne kesät ovat olleet masentavia, jolloin ei ole ollut yhtään hellepäivää ja on pilveillyt ja tuullut kylmästi. Monet sanovat, että sehän on vain kiinni vaatetuksesta, mutta minulle sää merkitsee paljon enemmän.

   Poista
 2. Mukavan kuuloisia kesätapahtumia teillä. Tuo Kymi Libri on raikkaan tuntuinen kirjamessu.

  Ihan tuli ikävä Taavettiin, kun luin tekstiäsi. Kolmenkymmenen vuoden ajan oli mökki Kivijärven rannalla, olemme varmaan uineet samoissa vesissä ja ehkä nähneet Taavetin torilla, kirjastossa tai S-Marketissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kymi Libri ja kaikki muu mitä Reuna Kustantamo on järjestänyt on ollut todellinen piristysruiske Myllykoskelle.

   Meillä on tämä mökki ollut nyt noin kymmenen vuotta. Aikamoisesta mörskästä aloitettiin. Minä olin toivoton, mutta mieheni näki pitemmälle. Päämökkiä on remontoitu ja hankittu pieni nukkumamökki lisäksi, mikä oli oma ruljanssinsa, kun osat piti kuljettaa isolla kuljetuslautalla. Mökkipiha oli viidakkoa, mutta on nyt valoisampi, kun puita on kaadettu. Pihapolut ovat tulleet käytössä esiin, osa laatoitettuna, ja kaivo on puhdistettu.
   Ehkä on tosiaan ohitettu toisemme Taavetissa.

   Poista
 3. Olipa sinulla hieno kulttuuripläjäys. Monenlaista ja herkkuja melkein kaikille aisteille!
  Miina Äkkujyrkän lehmät ja vasikat 💚 Katselin televisiosta Ylipään ja Torikan konserttia, en tiedä oliko sama, mutta elokuvamuusiikkia esittivät. Yllätyin ja ihastuin kovasti Maria Ylipäähän. Hänhän onkin valtavan hyvä laulaja ja eloisakin vielä kaupanpäälliseksi.
  Waltteri Torikan mahtipontisesta tavasta esiintyä taas en tykkää yhtään, kaipaisin hieman rentoutta hänen esiintyjähabitukseensa. Varmasti laulaakin hyvin, kaikki ei ole omaan makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, melkein kaikille aisteille, makuaisti jäi vähemmälle.
   Minäkin tallensin sen konsertin, kun ajattelin että ehkä jotkut laulut kuuluvat siinä paremmin. Ylipää joutui tässä meidän konsertissa välillä kilpailemaan liian kovaa soittavan orkesterin kanssa.
   Esityksiä oli kolme ja se mikä oli ennen meidän esitystä, oli taltioitu. Juontaja oli sitä mieltä, että nyt saa olla rennosti, kun ei ole tv-kameroita, joten ehkä Torikka oli rentoutuneempi. Minusta hän esiintyi hyvin ja äänihän on muhkea.
   Ostettiin sellainen Äkkijyrkän julistetaulu, jonka nimi on 'Yhteinen päämäärä'. Siinä vasikat ovat punavalkoisia ja tausta keväänvihreä, hyvin iloinen vaikutelma.

   Poista
  2. Katsoin päiväkahvikonserttinani tätä Salmelan taltiointia. Ymmärrän mitä tarkoitat kun vertaat Ylipään ja Torikan esiintymistä. Ylipää on toiselta ammatiltaan näyttelijä, hän tulkitsee ilmein ja elein laulun sisältöä. It's Oh So Quiet ja Myrskyluodon Maija ihastuttivat minua tällä kertaa. Katsoin YouTubesta myös alkuperäisen Betty Huttunin laulaman Quiet-laulun ja siten Björkin tulkinnan. Ah, Björk!

   Poista

Kuhanhäntäjottae

Ai että mitä siansaksaa tuo otsikko on? Etkö tunne suomen murteita, se on kaenuulaenen tapa ilimasta jotta kunhan jotain . Minulla on kaiken...