torstai 30. marraskuuta 2017

Iloisena kaunokirjallisuuden Finlandia-valinnasta, onnittelut Juha Hurme!
Olen iloinen siitä, että Juha Hurme voitti Finlandian teoksellaan Niemi. Olenkohan koskaan ollut näin tyytyväinen Finlandia-tulosten jälkeen.  

En ole vielä edes lukenut voittoisasta romaanista kuin alun, mutta Hurmeen aiempi tuotanto, kirjat ja näytelmät ovat saaneet minut toivomaan, että hän saisi joskus ison tunnustuksen. Nyt se tuli!

Lainaan pari otetta Hurmeen edellisestä romaanista Nyljetyt ajatukset

    Elämme kulttuurisessa tilassa, jossa mikä tahansa voi olla mitä tahansa. Ilmiöillä on vain vaihtoarvo. Mikä kulloinkin on pinnalla, on totta. Tuotantolaitoksissamme ei valmisteta sellaista, mitä olisi hyvä käyttää, vaan sitä, mikä tuottaa eniten voittoa. 
    Taiteilija eli runoilija eli ihminen hakkaa säröjä tähän massaharhaan, säröjä, joiden kautta maailma virtaa elämäämme. Oikea tieto virtaa. Epätunteminen, oikean tiedon puute, on kaiken pahuuden lähde. Viisas nauru on kaiken hyvyyden lähde. 

    Paha ja hyvä pesivät kielessä. Kieli on häkki, jonka ihminen on rakentanut ympärilleen. Ymmärryksemme säntäilee nenä veressä ja kallo kuhmuilla tämän häkin kaltereita vastaan. Me olemme suojautuneet kielen häkkiin, jotta pysyisimme turvassa siltä tiedolta, että maailma on parhaimmassakin tapauksessa vihamielinen, Tajutaksemme tätä tilannetta, meidän on ensin paikannettava itsemme ajassa. 


Täällä (klik) olen kertonut tutustumisestani ja ihastumisestani Juha Hurmeen taiteeseen. 

13 kommenttia:

 1. Jep, täällä myös yksi riehaantunut. Tämmöisen visionäärin tämä niemi tarvitsee. Sellaisen joka katsoo alkuräjähdyksestä saakka ja osaa suhteuttaa tämän päivän ja tulevan siihen. Osaa kirjoittaa ja yhtä hyvin puhua. Toivottavasti saan tästä joululahjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen 28. kirjastojonossa, mutta taidankin hankkia tämän jo joululukemiseksi.
   Nyljettyjen ajatusten kanssa kävi niin, että luin ensin kirjaston kirjan ja ostin sitten kirjan omaan hyllyyn. Nyt olen tarpeeksi vakuuttunut, niin että voin poistaa varaukseni kirjaston listalta ja ostaa kirjan heti. Alkua luin jo muualla.
   Minusta kaikki Hurmeesta vuosien mittaan tehdyt haastattelutkin ovat aivan hurmaavia. Näkee, että jos haastateltavalla on asiaa ja asennetta, niin jutusta tulee hyvä.

   Poista
 2. Ostin viime viikonloppuna jo tämän kirjan perheen pukinkonttiin. Hienoa, että Finlandia-palkinto tuli hänelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun katsoin palkintojuhlaa ja Rehnin puheesta alkoi käydä ilmi palkinnonsaaja, niin sanoin ääneen "Bravo!".

   Toinen, jota kannatin oli Hanna Haurun romaani Jääkansi, mutta Hurme on tehnyt niin paljon, että ansaitsee palkinnon, vaikka se ei mikään elämäntyöpalkinto olekaan.
   Nuoremmilla on vielä aikaa seuraavissa mittelöissä.

   Poista
 3. MM
  tuhkasta kuoriutunu helmi tämä JH. 10.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hikkaj, näin voisi sanoa!
   Mies on lähellä kuuttakymppiä, paljon kokenut ja kovassa vedossa. Mitä vielä tehneekään.
   Hurmeessa yhdistyvät kivasti luovuus, into, rohkeus ja ahkeruus. Siihen vielä tällä hetkellä epämuodikas lempeys ja lämmin huumori, niin syntyy parempaa kuin kyynikoilla.

   Poista
 4. Pidin kovasti teoksesta Hullu, mutta Nyljetyt ajatukset jäi kesken. Siksi varmaan en ole vielä innostunut lukemaan tätä Niemi teosta.
  Pidän Juha Hurmeesta kovasti, kun hän esiintyy julkisuudessa. Hänellä on mielenterveystaustaa ja Hullu kertoo hänen ajastaan mielisairaalassa. Kirjoittaminen on hänelle terapiaa. Onnittelen lämpimästi voittajaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittamisen tuomassa mielihyvässä on varmaan aina kaikilla kirjailijoilla (ja vähemmänkin kirjoittavilla) hieman terapian tuntua, mutta Hurme on kyllä kertonut parantaneensa itsensä psykoosin jälkeen lukemalla valtavasti.

   Hurme on myös näyttelijä, joten hänen esiintymisessään näkyy varmuus, hyvät ilmeet, äänenkäyttö ja tilannetaju. Kiva, reilu ja kodikas persoonallisuus jää hänestä päällimmäisenä mieleen.

   Poista
  2. Mai

   Marjatan kanssa lienemme enemmän kuin fanit Hurmeen tekstille joko nähtynä taikka luettuna.

   Itse luin Nyljetyt ajatukset tasan saman verran päivissä minkä soutumatka kesti eli 20 d. Eikä tehnyt tiukkaan, päinvastoin.
   Mutta on minullekin monesti käynyt kylmät monen muun julkisuudessa 'kouhkatun' teoksen kimpussa kuten soutulukuyrityksellesi Hurmeen kanssa: keskeyttää piti - liikaa rakkoja. ;)

   Poista
  3. Niinhän me ollaan, hikkaj.
   Tuo sinun suorituksesi on todellista fanittamista.

   Poista
 5. Siellähän yksi symppis & ajankohtainen oli Perjantaivieraana! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin oli, katsoin kyllä. Tämäntyyppisissä ohjelmissa on vain niin vähän aikaa, kaksi vierasta ja video.

   Se video Minnesotan Finlandista oli aivan mahtava. Olen oleillut naapuriosavaltiossa, Wisconsinissa, nuorena. Siellä on pohjoismaalaisten kyliä ja intiaanireservaatteja lähekkäin.

   Perjantaissa on enemmän aikaa vieraille kuin monissa muissa ohjelmissa, mutta nyt olisin toivonut Hurmeelle enemmän aikaa.

   Poista
  2. Minäkin hurmaannuin Finlandista! :) Ensimmäiset hetket luulin katsovani kuvaa Suomesta, mikä oli varmaan tarkoituskin. Jujutusta! ;)

   Tämä on mielipide, ei totuus. Kahdesta vieraasta toinen oli minusta vähän muka-hauska ja muka-nokkela, ei Hurme.

   Poista

Lukurauhan päivänä

Suomen kirjasäätiö on nimennyt helmikuun toisen sunnuntain Lukurauhan päiväksi. Onkos siellä teillä ollut rauhaa muunkin kuin tämän mi...