tiistai 29. syyskuuta 2015

Pakolaisten vastaanottaminen kotikaupungissani 3, mistä ihminen saa hyvän mielen

Luonnosta saa hyvän mielen. Luonnossa mieli rauhoittuu. Vesi ja metsä rauhoittavat huolestunutta. 
Joskus luonnossa kokee jopa yleviä tunteita, einoleinomaisia kaiken ymmärtämisen ja rauhan tiloja, joissa on hyvä olla. 


Monesta muustakin tulee hyvä mieli: perheestä, ystävistä, taiteesta, omista tekemisistä, matkoista, isoista kaupungeista ...


Mihin aikaan vuodesta suomalaisella on paras mieli? ... ja hyvä lämmin hellä on mieli jokaisen ...jouluna! Ja mikä sen hyvän mielen tuo? ANTAMINEN. Lahjan antaminen tuo yleensä paljon suuremman tyydytyksen kuin sen saaminen, varsinkin pyyteettömän lahjan antaminen.

Meillä on hätämajoituskeskuksissa ja turvapaikoissa tällä hetkellä ihmisiä, jotka ovat lahjan tarpeessa. 
On hyvä, jos vintiltä tai häkkivarastosta löytyy hyväkuntoista tavaraa pakolaisten tyhjiin asuntoihin. Tulee samalla siivotuksi ja saa tilaa. 
Mutta tiedättekö mitä, vielä hienompaa on viedä jotain uutta, jotain pientä ekstraa! 
Oman ajan antaminen on palkitsevaa. Siinä on win-win -tilanne, mahdollisuus tutustua uusiin kulttuureihin.

Meillä Kouvolassa alkoi vihaajien mellakoinnista oikea hyvän kierre. 

Asukasinfossa tapahtuneen rähinöinnin ja keskuksen polttoyrityksen jälkeen pari poikaa oli tullut pelaamaan jalkapalloa pakolaismiesten kanssa. Sitten tuli isompi joukko nuoria miehiä tutustumaan paikkaan. 

Eräs äiti tuli pienten tyttöjensä kanssa järjestämään leikkinurkan lapsille. Tytöt leikkivät samanikäisten irakilaistyttöjen kanssa barbeilla pari tuntia.

Vataanottokeskuksen vt. johtajalle on tullut soittoja ja kyselyjä, mitä voisi tehdä turvapaikanhakijoiden hyväksi. Tavaraa on tuotu paljon. 

Paljon on tullut myös viestejä, että hävettää olla paikkakuntalainen sen jälkeen, mitä ajattelemattomat tekivät. 

Tänä päivänä ilmestyneessä Pirkka-lehdessä on juttu Autan koska.... Yhtenä haastateltavana on avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja. Hän toteaa, että maailmankaikkeuden mittakaavassa olemme kaikki serkkuja ja pikkuserkkuja keskenämme ja kysyy, miksi emme siis auttaisi omaa porukkaamme. 15 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ajattelin, että pakko kirjoittaa vielä tästä aiheesta, kun saan kirjoittaa jotain positiivista.
   Eilen illalla oli asukaskokous sen alueen ihmisille, johon hätämajoituksen väkeä aletaan siirtää lapsiperheistä aloittaen. Olin niin menossa tilaisuuteen, mutta en jaksanut. No, siellä oli ollut hieman rauhallisempaa kuin edellisessä. Sanomalehden uutisissa paikalla ollut (perussuomalaisten varavaltuutettu !) sanoo, että keskustelu ei toiminut, koska se oli samanlaista kuin jos toiset olisivat kovasti humalassa ja toiset selvin päin. :D
   Vihaporukka ottaa nämä infot provosointimahdollisuuksina, mutta heidän käytöksellään onkin päinvastainen vaikutus.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä, ihanaa! Tuo sinun lauseesi ja hymyilevä profiilikuva vieressä on täydellinen yhdistelmä. Kiitos, Elina!

   Poista
 3. Turvapaikanhakijoita en ihan kotiini majoittaisi. Keräyslippaaseen olen tiputtanut jonkun kolikon (euron?). Eli periaatteessa suhtaudun turvapaikanhakijoihin myönteisesti ja ymmärtävästi, mutta käytännössä en kuitenkaan tee juuri mitään. Huono minä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Tuija, eihän työssä käyvät ehdi vapaaehtoistyöhön (olen ajatellut, että sinä käyt työssä), sen sijaan meillä eläkeläisillä on aikaa. Pakkaa vain väsyttämään. Olen ollut muutamana päivänä viitisen tuntia kerrallaan vapaaehtoishommissa, ja sinä päivänä makaan lopun päivää pötkölläni fyysisesti uupuneena mutta onnellisena. Työttömillä olisi runsaasti aikaa, mutta jostain syystä ei halua. Vihaihmisten mielestä jo se, että ehdottaa heitä näihin töihin, toiisa "palvelemaan", on loukkaavaa.
   Jos sinulla on ylimääräisiä lamppuja, mattoja, lakanoita, huonekaluja ja talvivaatteita, niin vie niitä suoraan hätäkeskuksiin. Ilmat kylmenevät ja siellä on porukkaa shortseissa. He pääsevät muuttamaan nopeammin asuntoihin, kun niitä voidaan laittaa kuntoon.
   Ruuatkin ovat monessa paikassa tosi laihoja, joten hedelmiä ym. voisi viedä ja lapsille suklaata. Mitä siellä Oulussakin oli tarjottu ohramannavelliä, huh huh! Hyvä,että valittivat. Jos tuollaisella ruualla on pitkään, niin saa keripukin.

   En minäkään halua majoittaa ketään kotiini eikä siihen ilmeisesti ole tarvettakaan. Harva on niin sosiaalinen, että osaisi asua luontevasti vieraiden ihmisten kanssa pienissä tiloissa jakaen kylppärin ja keittiön. Jos tulee hätä ja näin tehdään yleisesti, niin sitten kyllä.

   Poista
  2. " Mitä siellä Oulussakin oli tarjottu ohramannavelliä ", Ilta-Sanomien mukaan ohramannavelliä taisi olla yhtenä aamuna, mutta tarjolla oli paljon lihaa ja riisiä.Minusta ruoka on parempaa ja enemmän kuin esim. varusmiehillä.

   Tämä tapahtuma on ollut silmiä ja korvia avaava. Minusta osa tulijoista ja osa kantaväestöstä ovat olleet liian sinisilmäisiä. Osa taas molemmista ryhmistä ovat ylireagoineet, en hyväksy nimittelyä enkä uhittelua. Sinisilmäinenkään ei kannata olla. Nyt odotetaan, että hakemukset käsitellään ja tulijat kotoutetaan.

   Hienoa, että olet ollut auttamassa. Pitää myös ymmärtää ihmisiä, jotka eivät ehdi tai halua olla mukana. Suomessa syrjiä ei saa mielipiteenkään perusteella.

   Poista
  3. Kiitos, että tulit kommentoimaan Olavi Kari!

   Tottakai ymmärrän niitä, jotka eivät ehdi ja jopa niitä jotka eivät halua olla mukana eri syistä, esim. epäluuloisuutensa tai arkuutensa tai välinpitämättömyytensä vuoksi. Monet ystävistäni eivät ole yhtään kiinnostuneita vapaaehtoistyöstä enkä minä heitä syrji. Mutta se, että luulee väärin ja levittää sitä luuloaan totena käymättä itse paikan päällä katsomassa, niin se
   on mielestäni väärin. Siksikin yritän usuttaa ihmisiä mukaan. Ja siksi, että tämä tilanne tulisi hoidetuksi hyvin. Se ei hoidu ilman vapaapehtoisia.

   Samaa mieltä, odotetaan ja katsotaan.

   Suomalainen laitosruoka on mautonta. Olen syönyt sitä koko elämäni, ensin koululaisena ja sitten opettajana ja kohta taas varmaan vanhuksensa. Terveellisyyttä pidetään tärkeämpänä kuin makua. Vanhuksena pitää ottaa omat mausteet hoivakotiin mukaan. ;)
   Uskon ja tiedänkin, että kokit kyselevät toiveita pakolaisilta ja maustavat niitä ruokia lisää. Tämä tilanne opettaa. Ruotsissa on kuulemma ollut sama ongelma. Varmaan ruuan määrä ja laatu vaihtelee aika paljon paikkakunnittain. Määrärahat ovat pienet. Joku toimittaja oli myös käynyt tutustumassa paikkaan, jossa oli vain yksi lämmin ruoka, se koululounas. Vellit kuuluvat minusta kyllä vauvoille.
   Suurin osa turvapaikanhakijoista syö kiltisti mitä tarjotaan, onhan se ravintoa, syö ja kiittää.
   Kun asukkaat pääsevät omiin oloihinsa, olkoonkin 4 - 6 ihmistä kaksioon, niin he saavat oman keittiön ja ongelma poistuu, mitä nyt naapurit valittavat mausteiden tuoksusta.

   Poista
  4. Jottei tule sanomisia, niin olen Kari Olavi, siis etunimillä.

   Kaikkia Suomen säästöjä on vuoron perään arvosteltu, katsotaan mikä on tämän prosessin loppu ja hintalappu. Pelkään pahoin, että ongelmia syntyy, toivon, että ei.

   Poista
  5. .... niin ja tällä profiililla ei tule muille ongelmia ...

   Poista
  6. Ok, hyvä, että selvensit, koska minä jo googlasin ja luulin sinua erääksi lääkäriksi.

   Ongelmia tulee aivan varmaan, toivottavasti ei kovin isoja.
   Jos paneudutaan kotouttamiseen, niin selvitään paremmin. Kielen opettajia esim. voimme olla kaikki ryhtymällä rennosti juttusille uusien ihmisten kanssa. Itse olen kielten opettaja, mutta kurssien vetäminen ei vedä puoleensa. Tuntuu, että olen opettanut tarpeeksi. Spontaaneihin jutusteluihin sen sijaan olen valmis. Olen keskustellut "epäsuomalaisesti" pysäkeillä. hedelmiä punnitessa kaupassa ja muissa sopivissa paikoissa. Kyllä myö täällä Kymenlaaksossa muutoinkin jutellaan tuntemattomien kanssa. Muutama suomen sana, elekieli ja hymy riittää kontaktiin muunmaalaisen kanssa. Irakilaisista moni puhuu englantia, somaleista ei.Tässä voi jokainen kantaa pienen kortensa kekoon.

   Poista
 4. Kiitos aiemmistakin Kotikaupungissani-teksteistä, mutta erityisesti tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mari! Ja minä kun ajattelin, että tämä on jo liikaa. Olen ottanut tämän asian niin sydämelleni, etten oikein osaa näinä aikoina muusta kirjoittaa.

   Poista
 5. Kun pahikset melskaavat, hyvikset aktivoituvat tekemään hyvää ja auttamaan missä voivat. Tuo leikkinurkka kuulostaa erityisen kivalta. Minäkin olen kerännyt pinon nalleja vietäväksi sopivaan kohteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, nalleja tarvitaan! Joku jo kotoutunut nuori kertoi lehtiartikkelissa selvinneensä lapsuuden pakomatkasta piirtämällä, siis kynät ja paperit ovat varmaan myös hyviä lahjoja.

   Virikkeet ovat niin vähäisiä noissa hätämajoituksissa. Eihän näillä ole kuin se parjattu kännykkä, jolla pitää yhteyttä ulkomaailmaan. Jotkut näyttävät täällä opiskelevan suomea kännykän avulla, kirjoittavat sanoja ja pyytävät ääntämään.

   Poista

Marjaneh Bakhtiari, Toista maata

Toista maata  (2010) on ruotsalaisen Marjaneh Bakhtiarin kirjoittama monipuolinen romaani. Se on romaani elämästä perheessä, jossa on ...