tiistai 4. lokakuuta 2022

Poissaoloilmoitus


Sippola, Orijärvi 1.10.22

Niin, pakko tehdä poissaoloilmoitus, ettette ihmettele. Olen reissussa parisen viikkoa enkä ota tällä kertaa mukaan toimistoläppäriäni. Pienemmillä laitteilla en viitsi kirjoittaa. Kirjoittelen kokemiani asioita talteen muistivihkoon ja raportoin vaikutelmistani sitten kotiuduttuani kuun lopussa.

En kait minä näin pitkää kirjoitusväliä ole pitänyt blogissa ikinä, vaikka olen tauoilla uhkaillutkin käsileikkausten jälkeen. Kyllästymisen takia ei ole koskaan tarvinnut pitää taukoja, niin kivaa tämä blogikirjoittaminen on.

Minne matka? Kyprokselle, pohjoisosaan. Etelä-Kyproksen rantapaikat kuten Ayia Napa, Larnaka ja Limassol ovat monelle tuttuja paikkoja tai tuttuja nimiä matkailumainoksista, mutta pohjoinen, "Turkin Kypros", ei ehkä niinkään. Mieheni innostui tästä matkasta huomattuaan Senioriopettaja-lehden ohessa huomattavan halvan matkatarjouksen, olisko ollut puoleen hintaan. Näitä tarjouksia on ollut muidenkin ammattilehtien välissä. Matkan järjestäjä on TSS, Travel Service Scandinavia, ja reissupakettiin kuuluu viikon mittainen kiertely ryhmän kanssa kulttuurikohteissa niin jaetussa Nikosiassa molemmilla puolilla kuin Kyreniassakin ja myös aivan saaren  kärjessä. Lopuksi kahdeksaksi päiväksi porukka kuskataan johonkin viiden tähden (ooh...) rantaparatiisiin. 
Epäröin ensin sitä ryhmämatkailua. Olen välttänyt sellaisia, koska tykkään tutustua paikkoihin itsekseni, omaan tahtiini, mutta toivottavasti ei tunnu liiaksi koululaisten luokkaretkiltä ja onneksi välimatkat ovat lyhyitä. Pohjois-Kyproksen pinta-ala on vain 3355 neliökilometriä.
Matkan halpuus selittyy sillä, että valtion matkailutoimi on mukana ja näillä retkillä poiketaan parissa paikassa, joissa tyrkytetään toisessa mattoja ja olikohan toisessa nahkatuotteita tai koruja. No joo, tämä ei ole minulle mikään ongelma; en ole ikinä kärsinyt myyjien innokkuudesta missään Turkin rantakaduilla tai basaareissakaan. Leikkiähän se kauppahommeli tinkaamisineen on. 

Kyproksella lämpötila on edelleen kolmenkymmenen asteen kieppeillä ja koko kesän ajan lämmennyt merivesi on vain asteen viileämpi kuin lämpimimpänä aikana elo- ja syyskussa. Toivon, että hotelli on niin lähellä rantaa että voin käydä meressä ennen aamiaista.  
Siellä sitten lueskelen varjon alla - ehdottomasti varjon alla, olen ottanut opikseni auringon vaaroista - ja pääsen tekemään omatoimisia reissuja mieheni kanssa erilaisiin kohteisiin tai niihin samoihin missä oltiin ryhmän kanssa, jos jäi mieleen, että haluamme viettää jossain enemmän aikaa.  

Täällä on jo valmistelut käynnissä: on keskeytetty sanomalehdet, hoidettu kirjastoasiat, valittu matkaan otettava matkaopaskirja, hankittu adapteri, saatu viidennet koronarokotukset, otettu esiin ohuita vaatteita ja mietitty mitä ottaa ja mitä jättää, ilmoiteltu tutuille poissaolosta - kuten nyt tässä teille lukijani. Vielä on yhdet 6-vuotissynttärit ja kodin siivousta. On kiva palata, kun kotona on siistiä. 
Mieheni tutkii parhaillaaan, miten wifi toimii matkakohteessa. Hotellit, kolmessa ollaan kaikkiaan, ovat tasokkaita, mutta voi olla että wifi ei toimi huoneissa, siksikään en viitsi kirjoittaa sieltä blogijuttuja. Teneriffalla, jossa viimeksi olin, löysimme yhden keittiön nurkan apartementostamme, jossa laitteet toimivat vaikkakin katkeillen. Kuvien tekeminen oli tuskallista, kun tiesi, että kotona oman pöydän ääressä kaikki toimisi näppärämmin. Jospa nyt sitten maltan odottaa...

Pitkästä aikaa matkalla tulee käytetyksi vierasta valuuttaakin, Turkin liiraa. Tällä hetkellä, äsken tarkistaessani 1 euro = 18,36 Türk lirası, mutta kurssi vaihtelee kaiken aikaa. Euroillakin pärjää kait aika monessa paikassa. 

Myllykosken Lemmensaari 2.10.22


Matkan valmistelu on kivaa kaikkine odotuksineen ja haaveiluineen. Olen matkustellut niin vähän, että lentokentätkin ovat minulle jännnittäviä paikkoja, ei mitään välttämättömiä siirtymisvaiheita. 

Kuvitan tätä juttuani viime päivinä ottamillani syyskuvilla. Kun palataan, niin väriloisto on varmaan jo ohi. Nämä kuvat olen ottanut puhelimella, kuten otan yleensä kaikki. Matkaankaan en ota muuta, matkakumppanilla on järeämpi varustus. Sieltä sitten erilaisia kuvia aikanaan.  

 

PS Ai niin, meinasi vallan unohtua: Hyvää Korvapuustipäivää 4.10!
Tämä päivä tulee ruotsista, Kanelbullens dag. Örfil on sitten se toinen korvapuusti. 


25 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Teşekküler eli kiitti! Pitää muutama sana osata maan kieltä.

   Poista
 2. Oikein kivaa matkaa Kyprokselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivotaan, että pysytään terveinä ja kaikki sujuu hyvin.

   Poista
 3. Hyvää matkaa! Olen käynyt kerran just siellä eteläosassa. Vanhempani tykkäsivät erityisesti pohjoisosasta koska olivat tottuneita Turkin kävijöitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ennenkin ollaan keskusteltu tästä vanhempiesi mieltymyksestä Turkin matkoihin, jonka mieltymyksen minä jaan. Myös assyriologi Sanna Aro-Valjus on kehunut turkkilaisten lämpöä ja luontevuutta, siellä kun paljon kävi työmatkoillaan. Sanna lopetti jostain syystä superkiinnostavan bloginsa.
   Minä olen ihmetellyt, miten jopa Mallorcan kaltaisessa vanhassa turistikaupungissa ihmiset jaksoivat olla ystävällisiä turisteille ja kiinnostuneita keskustelemaan. Siellä oli helppo olla myös yksinmatkalla.

   Poista
  2. Marmarista siis tarkoitin. Sekoitan aina nämä kaksi.

   Poista
 4. Kiitos ilmoituksesta. Onnea ja iloa reissuun👋🎶

  VastaaPoista
 5. Mukava lukea noista matkan valmisteluista. Suunnittelu ja odotus tekevät kokemuksesta pidemmän ja antoisamman. Jatkoakin olet ajatellut; hyvä palata siistiin kotiin. Oikein ihanaa "luokkaretkeä" teille! 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivon, että matkan ensimmäisellä puolella, "luokkaretkiosuudessa" ei pidettäisi liian kovaa kiirettä.
   Matkoilta erilaisista majoituksista palattua koti tuntuu aina niin tilavalta ja viihtyisältä, ja onhan yksi onnistuneen matkan piirteitä myös iloinen kotiinpaluu.

   Poista
 6. Ooh, ihanaa lomaa! Minun oli tarkoitus itsekin lähteä saarelle syksyllä (sukuloimaan+tietenkin viinit), mutta rahatilanne päätti toisin. Mitenkäs minulta meni tuollainen tuettu ryhmämatka ohi? Viimeksikin otettiin yhden tähden hotellin pakettiloma, vaikkei oltu hotellissa kuin kaksi yltä. Tuli niin paljon halvemmaksi kuin reittilennot. No, odotan innolla matkaraporttiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän matkatoimiston opintomatkoina mainostettuja reissuja eri kohteisiin on ollut aiemmin mm naistenlehtien välissä kirjekuorissa. Kohteina on ollut mm Turkki (siellä liikaa bussissa istumista) ja Dubai, jonka mielettömyyden rakennettuine palmusaarineen ja tavaratalojen hiihtokeskuksineen haluaisin joskus nähdä. Perushinta johonkin out-season aikaan on todella vähäinen, mutta niistä kuukausista jolloin sää on hyvä pitää maksaa lisää ja ruuat tulee päälle yms.Tämä meidän matka hyvän kuukauden lisineen tuli maksamaan vain 1136 e kahdelta hengeltä, mukana aamiaiset koko ajalle ja ekaviikolle illalliset.

   Poista
 7. Juonikasta ja elämysrikasta reissua!
  Kypros on mukava kohde ja Larnakassa on tullut vietettyä aikanaan ensimmäiset pitkät talvisiivut ja käytyä myös Nikosiassa sekä mainiosti viihdyttyä saarella:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet kokenut saaren mukavana paikkana viettää pitemmänkin aikaa.
   Minä voisin kyllä viettää pari kuukautta jossain Välimeren alueella pakkasaikaan ja olisi astmakeuhkoillenikin hyväksi, mutta toistaiseksi matkakumppani haraa vastaan. Hän on liian kiinni harrastuksissaan. Olisihan noissa Välimeren alueen maissa hänelle upeita valokuvaprojekteja ja tämmöisille pitkille matkoille voisi raahata jalustat sun muut. Nyt niitä matkoja pitäisi tehdä, koska myöhemmin voi tulla esteitä terveyden vuoksi.

   Poista
 8. Hyvää matkaa, Marjatta. Rentoutumaan!

  Pieni vihje. Jos puhelimessasi, miehesi puhelimessa, on sellainen liittymä että ulkomailla saa tuhlata datan gigoja, niin parhaitenhan "wifi" toimii oman puhelimen kautta, eli puhelin hotspot tilaan ja se jakaa oman verkkonsa esim. läppäriin

  Omasta kokemuksestani tiedän että esim. Espanjassa tuollainen toimii melkein yhtä nopeasti kuin laajakaista kotona. (Mulla sellainen liittymä jossa ulkomailla voi käyttää dataa 30 gigaa / kk.)

  Mutta, joskus tietysti tekee hyvää kun ei koko ajan "selaile" eikä "raportoi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, Kyösti! Meillä oli tämä systeemi Espanjassa ja toimi hyvin, Turkissakin toimii, mutta lisämaksulla. Hotelleja ei ole nimetty, selviävät paikan päällä, joten ei pääse tarkistamaan majoitusten tilannetta. Aulatiloissa ainakin yleensä netti toimii, samoin kahviloissa. No, en pidä sitä nyt niin tärkeänä, koska matka on vain pari viikkoa ja eka viikko on ilmeisesti aika ohjelmoitu.
   Toisella viikolla voi harmittaa, etten ottanut läppäriä, mutta kyllä pieni someilutaukokin tekee hyvää. Puhelimet ja tabletti on mukana, niin voi etsiä tietoja aukioloajoista yms tarpeellista.
   Rentoutuminen on tarpeen, minäkin kun olen niin kova listaamaan ja huolehtimaan turhistakin asioista. Meren lämpöisiin aaltoihin kellumaan, sitä kaipaan, siellä voi jopa Venäjän sota Ukrainaa ja länttä vastaan unohtua muutamaksi tunniksi toisin kuin täällä kotona kun katson uutisia pitkin päivää.

   Poista
 9. Kivaa on matkan suunnittelu ja odotuskin. Toivotan hyvää matkaa.

  VastaaPoista
 10. Vastaukset
  1. Kiitos, Jokke. Toivottavasti vastaa odotuksia. Olen lukenut arvosteluja näistä matkoista. Toiset marisevat aivan kaikesta, että pitää lähteä yhteisille retkille (eivät ole lukeneet matkaohjelmaa), että pitää antaa peräti euron ja kahden tippejä - ja toiset kehuvat, miten hyvin kaikki oli järjestetty ja miten vihtyisät hotellit. Ei noista ota selvää. Itse suhtaudun kyllä yleensä positiivisesti ja pidän siitä, jos on erilaista kuin kotona.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Allu! Täällä ollaan, Famagustassa, ja parhaillaan sairastetaan koronaa. Mutta ei hätää, sain mahtavat lääkkeet antibiooteista ginsengiin (huonon keuhkoni ansiosta). Minulla ainoana oireena uupumus, joka on jo häipymässä ehkä kiitos lääkecocktailin. Miehellä enemmän oireita. Kerron lisää matkakertomuksissani, kun kotiudun.

   Poista

Jomoillen joulun alla, ja välillä menossa mukana

Kirstinkallion kylätalon Kässämessut lokakuun lopussa 2022 Siivoilin lehtileikkeitäni ja löysin Hesarin hyvinvointiartikkelin, jossa kerrott...