perjantai 22. kesäkuuta 2018

Novellihaasteen koontiKuten kuvan tekstiosasta näkyy, niin tämä Nipvet-blogin Juhan ideoima ja isännöimä novellihaaste on jo novellihaasteena toinen (ensimmäisen järjesti Omppu Martin), ja aikaa postauksiin on ollut peräti vuosi.

Kirjoitin seuraavista kokoelmista ja tarkastelin niiden yhtä tai usempaa novellia kiittäen sitä, haasteen termillä ilmaistuna peukuttaen, jostain tietystä piirteestä. Pääset lukemaan tuumailujani novellin nimeä klikkaamalla. 

Jari Järvelä, Bambi ja muita novelleja, 9 novellia. 
Peukutin novellia Bambi sen sävyn vuoksi.

Annie Proulx, Close Range, Wyoming Stories, 11 novellia. 
Peukutin novellia Brokeback Mountain sen teemasta. 

Toinen Tuntematon, 22 novellia 22 kirjailijalta. 
Petri Tammisen novelli Teidän surkeutenne vuoksi sai minulta näkökulma-peukutuksen.
Sirpa Kähkösen novelli Kesän 1939 poutapilvet sai peukutuksen paikan kuvauksestaan. 
Tommi Kinnusen novellia Nuku Nurmelle hyvälle peukutin hahmon kuvauksesta. 

Tunnustus-aiheisessa aikakauskirja Grantassa oli monenlaisia kirjoituksia. En ole postauksessani erotellut novelleja, mutta kun postattujen novellien määrää kerätään, niin olkoon vaikka 5. 
Kirjoitin Bernard Quirinyn hauskasta novellista San Juliánin piispa ja nostin peukkua sen juonen käsittelylle. 

Lopuksi saadakseni peukutussarjaani puuttuvan konflikti-peukutuksen luin vielä Salme Sauren toimittaman novellikokoelman 12 novellia, jonka novellit ovat kahdeltatoista kirjailijalta. 
Peukutin näistä novelleista Arja Tiaisen novellia Talvinen tarina.

Yhteensä siis 59 novellia ja seitsemän eri peukutusta. Jee, saan tittelin Peukuttaja! 

Olen lukenut paljon muitakin novelleja vuoden aikana, mutta ne eivät ole näkyneet blogissani. Olen lukenut uudestaan hyviä vanhoja novelleja, mm. Timo K. Mukalta ja Rosa Liksomilta kaikki novellit. Luin myös SusuPetalin novellikirjat, joiden sävystä lumouduin, mutta en tullut kirjoittaneeksi niistäkään. Miranda Julyn Uimakoulun luin äskettäin, samoin Lucia Berlinin novelliteoksen A manual for Cleaning Women. 
Minulla blogi ei ole lukupäiväkirja. Luen paljon, ja joskus myös kirjoitan lukemastani.

Juhannus on meillä herttainen ... melko tuulinen. 
Toivottelen kaikille blogissa kävijöilleni onnellista ja viihtyisää juhannusviikonloppua! 


24.6.
P.S. Juha kokoaa viikon ajan tähän novellijuttuun osallistuneiden omia koonteja blogiinsa tänne  ja laatii niistä sen jälkeen koosteen. Aikamoinen homma! Kiitos Juha!
Jos olet kiinnostunut novelleista, tuolta löytyy taatusti lukuvinkkejä.

6.7. Ai niin, melkein unohtui. Se kooste tilastoineen löytyy tästä. 

10 kommenttia:

 1. Runsas kattaus novellikokoelmia, useimmat minulle aivan tuntemattomia. Haasta on haastanut minut novellien pariin, ja olen löytänyt hienoja helmiä. Taidan viettää juhannuksen sateelta suojassa novelleja lukien. :-)

  Mukavaa juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, mikä tuon parempi juhannuksen viettotapa, varsinkin tällaisella myrskysäällä.

   Novelli on minusta parhaimmillaan kuin paksu romaani tai pitkä elokuva, lyhyt muoto, mutta sama vaikutus kuin pitemmän muodon tarinoilla.

   Pitääkin katsella, mitä toiset ovat tämän haasteen parissa lukeneet ja siepata sieltä talteen nimiä.

   Poista
 2. Ymmärsin että tässä haasteessa oli tarkoitus selvittää luetuimmat kirjailijat.
  Täällä istun yhdessä mökissä, sisällä sentään lämmin. Mieluummin istuisin kotona mutta elämässä joutuu tekemään kompromisseja..Mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin oli. Hitsi!
   Pitäiskö ilmoittaa Juhalle sata novellia lisää... Rosankin lyhytnovellit ovat puolen sivun mittaisia, niitä mahtuu kansien väliin paljon, ja kerran lainasin kerralla kaikki SusuPetalin kirjat ja luin ne nauttien, mutta postaamatta jäi. Ei vainkaan, ne lasketaan, mistä on tullut myös kirjoitetuksi.
   Luetuimmiksi varmaan tulevat uudemmat novellikokoelmat, kuten Miranda Julyn ja Lucia Berlinin teokset.

   Leena, otan osaa. Minulla oli kitumökkipäivä jo toissapäivänä. Miehen kaveri seisoi pari tuntia shortseissa paljain jaloin 16-asteisessa vedessä laittamassa rantautumislaiturin kehikkoa, teinit saunoivat ja uivat. Minä hytisin tuulipuvussa ja kävin lisäämässä alle kerroksia, kun piti olla osan aikaa ulkona. Olisin ollut näiden kivojen ihmisten kanssa mieluummin mukavasti meillä kotona. Mutta kuten sanot, kompromisseja joutuu tekemään.
   Keskustelimme mökkiasenteista viimeksi, kun kirjoitin David Vannin romaanista Kylmä saari. Oli lohduttavaa, kun siellä oli muitakin mökkivieroksujia.
   Me olemme kuten aseksuaaalit, emme tajua, mitä nautintoa toiset tuosta touhusta saavat.
   Minua rasittaa tavaran kuljettaminen mökkisaareen ja takaisin ja kaikki häslinki. En pidä myöskään oikein mistään mökkipuuhista, vain hellepäivinä on kivaa silloin kun vesi on lämmennyt niin että tarkenee uida, eli jonain kesinä joskus yllättäen.

   No, mutta nyt siis kivasti kotona. Huomenna teemme miehen kanssa patikkaretken Sippolassa ennen kotisaunaa. Metsäretkestä jossain lähistöllä on tainnut tulla meille juhannusperinne.

   Poista
 3. Juhannus on meillä TOSI herttainen :)

  Voihan, en ymmärtänyt pitää kirjaa novellien lukumäärästä. Jospa Juha mut diskaa :) 17 erilaista kokoelmaa tuli luettua, postaan sunnuntaina.

  Lucia Berlin taitaa olla ainoa sama, SusuPetalin novelleita luin aiemmin. Kiva haaste. Jo Ompun novellihaaste avasi novellilukon, erittäin kivoja luettavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Kouvolan seudulla kova tuuli tänään, Forecan mukaan 9 m/s, mutta huomenna pitäis olla pilvipoutaa ja vähemmän tuulta. Yöllä satoi, mikä tekee hyvää luonnolle.

   Sinä olet lukenut hurjasti ja pääset varmaan tupla- ellei triplapeukuttajaksi :). Löydät kyllä novellien lukumäärän, jos viitsit hakea googlesta kirjan nimellä.

   Minulla oli sama tässä kuin Ompun haasteessa, luin paljon, mutta en ehtinyt kirjoittaa kuin osasta. Luin silloin hyviä novelleja mm. Hanna Haurulta niistä postaamatta. Mainitsen nimen nyt tässä, jos joku vaikka kiinnostuu tästä tyylitaiturista.

   Poista
 4. Kiva kattaus novelleja. Luin haasteesta, että nyt etsitään luetuinta kirjailijaa, ja peukutuksia.

  Hauskaa juhannusta saaresta myrskytuulen keskeltä. Nautitaan takkatulen lämmöstä, saunasta, rauhasta, luonnosta ja hyvästä olosta. Rakastan mökillä olemista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin olla tässä kuten sinä. 💜
   Ehkä vielä joskus "ymmärrän" mökkielämän idean.
   Tuo kuvauksesi saaresta kuulostaa ihanalta.

   Poista
 5. Voi, Annie Proulx! Hän on niin mahtava. Pitäisi lukea lisää, ehdottomasti, eikä vain aikoa. Lukemattomia kirjoja on minullakin nurkat täynnä, miten ihmeessä niihin saisi tartuttua... No, toisaalta tällaiset haasteet elämässä ovat kuitenkin ihan mukavia. Muunkinlaisia voisi olla.

  Jälkikäteisesti toivotan hyvää keskikesää! Itse vietin kaupunkijuhannuksen, vaikka olisin kyllä mielummin lähtenyt mökille. No, sinne lähden viikon päästä sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Hyvä jos haasteet ovat tämänkorkuisia. Se on hyvä, että kirjat eivät lopu. Minulla on tapana lainata paljon enemmän kuin luen, kirjat ikäänkuin käyvät meillä kylässä.

   Me kävimme eilen miehen kanssa patikkaretkellä vaikeaksi luokitellulla polulla Kouvolan ja Haminan rajalla, ja sitä se olikin. Kaksi äkkijyrkkää mäkeä piti nousta köyden varassa, laskut olivat onneksi loivempia, ettei tarvinnut ihan Tarzaniksi ruveta. Pidimme evästauon ihanalla näköalapaikalla, alla sininen järvi. Olin niin onnellinen luonnosta ja siitäkin, että pärjäsin. Vaikea maasto teki hyvää keuhkoille ja koko keholle. Pidän siis retkeilystä valtavasti, vaikka mökkielämä ei oikein vedä puoleensa.

   Mukavaa kesän jatkoa, mökkeilyä ja kaikkea kivaa!

   Poista

Koronasta, sydämestä ja lukemisista (aina!)

Lumi Dele, 7v Tämä ansiokas teos on yksi vuosi sitten järjestetyn Lasten Hesarin koronakuvakilpailun satoa. Elämme toista koronatalvea. Pah...