perjantai 4. lokakuuta 2019

Puhtaat paperit?
Kun on saanut syövän, niin ihmiset kysyvät usein kontrollikäyntien jälkeen:"Saitko puhtaat paperit?" Minäkin luulin silloin hoitopolun alussa, että sellaiset paperit annetaan jossain vaiheessa ja sitten juhlitaan huojentuneina ja paha episodi on ohi. Näin ei ole. Jos on onnekas, niin vuosikontrolleissa todetaan, että nyt ei näy mitään syöpään viittaavaa, seurataan ja katsotaan taas vuoden päästä. Kontrollien tiheydestä ja määrästäkin ollaan eri mieltä; jotkut asiantuntijat sanovat, että viisi vuotta riittää, toiset ovat sitä mieltä että pitäisi seurata kymmenenkin vuotta tiheästi.
Rintasyövän uusiutumisista 60 prosenttia ajoittuu viidelle vuodelle leikkauksen jälkeen, minkä vuoksi tälle ajalle määrätään viisivuotinen lääkitys niille, joiden syöpätyypppi on sellainen, että siitä on hyötyä. Sen jälkeen lääke lopetetaan ja seurannat harvenevat jokavuotisesta joka toiseen vuoteen. 

Minä sain hiljattain viisivuotistarkastuksessa "puhtaat paperit". Kasvainarvo ei ollut noussut ja röntgenkuvassa ei näkynyt mitään epäilyttävää. Aloin jo vähän jännittää, koska tarkastukseni siirtyi pitkälle mammografian jonojen vuoksi. En olisi uskonut, että kuvantamiseen olisi pitänyt varata aika kuukausia etukäteen. Viiden vuoden aikana hoito on muutoinkin heikentynyt, tarkastukset siirrettiin vuosi sitten syöpälääkäreiltä terveyskeskuksen yleislääkäreille.
Olin luullut, että tuntisin samanlaista riemua kuin yksivuotistarkastuksen hyvistä tuloksista. Aika ja Letrozol-lääke ovat tehneet tehtävänsä. Olen jollakin tapaa aivan erilainen kuin ennen tuota lääkitystä, raskaampi ja väsyneempi. Muutama viikko sitten lääke loppui apteekeista ja kysyin lääkäriltäni, vähennänkö asteittain vai kerralla ja hän vastasi, että kun satsi loppuu, niin sitten vaan kertalopetus. Ihanaa, pääsen ehkä tämän "myrkyn" haitoista. Mitään ihmeellistä ei ole lopetettuani vielä parissa viikossa tapahtunut. Olisko lämmönvaihtelut vähentyneet. 
Kärsin viiden vuoden aikana useista sivuvaikutuksista

Rintasyöpään sairastuneet käyvät toisten saman taudin kokeneiden blogeissa katsomassa, mitä tauti on kullekin tehnyt. Kerron, mitä minun kropassani tapahtui Letrozol-hoidon aikana. Korostan, että samanlaista ei välttämättä tapahdu kaikille, jotkut pääsevät helpommalla ja joillakin on paljon hankalampaa.
Veriarvot huononivat, kolesteroli nousi ja verenpainelääkitystä jouduttiin lisäämään. Astma paheni, tuli useita keuhkokuumeita, joilla ei tosin välttämättä ole ollut tekemistä syöpälääkityksen kanssa. Apu keuhko-ongelmiin löytyi lääkityksen tehostamisesta. Sorminiveleni menivät nopeasti huonompaan suuntaan. Minulla oli viisi vuotta sitten vasemmassa kädessäni kolme sormusta ja oikeassa yksi. Vuoden päästä syöpähoitojen aloittamisesta ei mahtunut kuin yksi keskisormessa ollut nimettömään. Joulupukki on onneksi luvannut tuoda uuden vihkisormuksen. Tontut kyllä osaavat tehdä isompiakin. Aluksi niveleni särkivät, luitakin juili, mutta se vaihe meni ohi. Yhteen aikaan sairastin virtsatietulehduksia. Nekin häipyivät, kun totuin lääkkeeseen. Olen ollut välillä kuumissani ja välillä viluinen. Se on pieni huoli ja saattaa johtua myös osin kilpirauhashormonin heittelystä elimistössä ja kukaties muusta. Väsyn helpommin.
Kysyin kerran syöpähoitajalta näistä oireista ja hän sanoi, että ne ovat kaikki yleisiä ja Letrozolin käyttöhän vanhentaa.
Olen muutoinkin siinä iässä, että viisi vuotta vanhentaa, mutta jospa tästä virkistyn, kun sain lopettaa vanhentavan lääkkeen.  

Vanhenemisesta ymmärtää lisää, kun vanhenee. Nuorena ajattelin, että se tarkoittaa muutoksia ulkonäössä, huonompaan tietty, ja että se on ihan itsestä kiinni, päästääkö itsensä vanhenemaan. Nyt tuollainen ajattelu tuntuu hyvin erikoiselta. Terveyden säilyminen ja säilyttäminen, sen verran mitä pystyy, on tärkeintä. 

Olen hyvin tyytyväinen, että kasvainarvo ei ole noussut ja mammografiassa ja ultrassa ei  näkynyt muutoksia. Sitä moni ihmettelee, miten leikattu puoli saadaan lasilevyjen väliin. Kyllä se vain saadaan. Arpea ja kainalon ihoa venytetään. Ei se edes koske. Enemmän nämä kuvaukset koskivat silloin, kun rinnoissa oli estrogeenin aiheuttamaa runsautta ja tiiviyttä. 

Nyt minulla on päällimmäisenä agendana kolesteroliarvojen alentaminen. Ne ovat nousseet koko viiden vuoden ajan, neljällä alkavasta vimeisimpään hätkähdyttävään 6,6:een. Pitäisi olla alle 5. Nyt se paha kolesterolikin on 4,6 , tavoitearvo on alle 3. Sain kolme kuukautta armonaikaa, joulukuun lopussa mitataan, ja jos parannusta ei ole tapahtunut, niin ei kun lääkehoito, jota en sivuoireiden vuoksi haluaisi. Toivon, että Letrozolin häipyminen vaikuttaa osaltaan. Ja minähän teen kaikkeni! Liikun joka päivä ja kevennän ruokavaliotani. Tulihan sitä kesällä pistellyksi kermajäätelöä ja kermavaahtoa mansikoiden kera, syödyksi ihania kermajuustoja ja suklaata. Tapanani on ollut juoda iltapäiväkahvit leivonnaisten kera. Hyvästi leivokset! Tänään söin kahvin kanssa riisikakun. Jouluna syön yhden puolikkaan joulutorttua. 
Ei ole kiva tietää, että verisuonet ovat ahtautumassa. Perinnöllistähän tämä on, osittain. 
Mieheni sai kolesterolinsa laskemaan huomattavasti ja hämmästyttävän nopeasti punariisillä. Minä olen tuhahdellut tällaisille luontaislääkkeille, mutta pitäisköhän kokeilla.  

Syksyisin on ollut jo muutamana vuonna Roosa nauha -kampanja, jolla kerätään varoja rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimukselle ja sairastuneiden neuvontapalveluihin. Rintanauhojen lisäksi tuotteita on myynnissä mukeista siivousvälineisiin S- ja K-ryhmien myymälöissä, Lindexillä. XXL-urheilukaupoissa ja Arabian myymälöissä. 
Tämän vuoden Roosa nauhan on suunnitellut Seela Sella, jonka lähipiirissä on useita rintasyöpään sairastuneita. Nauhan viesti on: "Näytä tunteesi. Näytä tukesi". Nauhassa on hopeisia ilon ja surun pisaroita. Toivon, että useimmilla sairastuneilla kyynelet kääntyisivät ilon suuntaan!

Toivon kaikille lukijoille kaikinpuolista terveyttä ja ihanaa syksyä! 

Mylsän raitilta 4.10.

31 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa tämä viesti! Hienoa, että arvot ovat kunnossa! 👍🌸
  Mukavaa viikonloppua! 🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kasvainarvo on kunnossa, mutta jotkut muut ei. Lääkärikin kyllä onneksi vahvisti, että kolesterolin nousu kuuluu yleisimpiin syöpälääkeen sivuvaikutuksiin, joten jospa saan vielä senkin normaaliksi.
   Huomasithan, Joululainen, että uskon edelleen Joulupukkiin. ♥

   Poista
  2. Joulupukki on tullut joka vuosi osuvine lahjoineen tännekin, joten tottahan me jouluoukkiin ja toiveita kuunteleviin tonttuihin uskomme! 😄🎅🏻

   Poista
 2. Marjatta, kirjoittamisesi tyyli on mainio. Olisi hyvä nyt, että ryhtyisit kirjoittamaan kirjan käsikirjoitusta. Sinun Ihmisen Äänesi ansaitsee tulla paikannetuksi kirjan kansien väliin.

  Kun olen ortodoksi niin tietenkin teen ristinmerkin itse asiasisältöjä luettuani.

  Mutta lopultakin kiinnitän huomiota vain Ääneen ja sinullahan on Ääni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jari! Jospa saisin aikaiseksi lapsille ja ystäville elämäkerran - fiktiota mukana sopivasti, koska niin siitä tulisi parempi, arvoituksellisempi.

   Poista
 3. Oletko joskus kokeillut kolesterolilääkettä? Ei kai suurin osa käyttäjistä koe lääkkeestä mitään ongelmaa, en minä ainakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut. Hyvä tietää tämä. Kiitos Heidi!

   Olen näemmä tullut haittavaikutusfoobiseksi tämän Letrozolin kanssa. Tiedän, että lääkkeiden haittavaikutuksina luetellaan usein kaikki mitä joku on vain keksinyt valittaa, esim. astmalääkkeissä yskä ja hengitysvaikeudet eli juuri se, mihin lääkettä otetaan, mutta Letrozolissa haitat ovat toteutuneet.

   Silti olisi parempi, jos saisin kolesteroliarvoni takaisin normaaleiksi ilman lääkettä. Paljon en pysty muuttamaan, koska olen normaalipainoinen, en käytä juurikaan alkoholia enkä polta, liikun pari kertaa viikossa ohjatusti ja sen lisäksi omatoimisesti sekä syön aika terveellisesti.
   Katsotaan, miten käy.

   Poista
 4. Uskomattoman hieno uutinen, että olet saanut puhtaat paperit.
  En minäkään suostu syömään kolesterolilääkettä. Juuri kilpirauhasen vuoksi, koska se nostaa arvoa. Olen hoikka ja verenpaine on matala, joten ei syytä syödä lääkettä. Kilpirauhassairaudet ovat hankalia, koska ne voivat vääristää tuloksia.

  Iloa syksyysi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on verenpainekin korkea, vaikka on lääkitys. Kilpirauhasarvot ovat olleet hyvällä mallilla koko ajan sen jälkeen kun aloitin siihen lääkityksen kauan sitten.
   Ihmisen elimistö on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, joten ei voi kuin luottaa tämänhetkiseen tietoon ja lääkärien tietotaitoon. Myös itse pitää seurata ja kuulostella vointiaan. Tärkeää on myös unohtaa se seuraaminen ja omaan napaan tuijpttaminen.

   Samoin iloa sinulle, Mai!

   Poista
 5. Miesystäväni on hiljattain voinut lopettaa eturauhassyöpää häätäneen hormonihoidon eivätkä PSA-arvot ole nousseet. Hän on havainnut virkistyneensä aivan kuten sinä, vaikka yhä kuumat aallot yllättävät. Lieviä ne kuuluvat olevan pahimpiin aikoihin verrattuna. Olen onnellinen teidän kummankin ja kaikkien kohtalotovereittenne puolesta.
  Leppeää syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihana kuulla tämä miesystävästäsi! Hormonihoidot ovat raskaita eikä mikään ihme, jos niiden aikana mieli käy valoisallakin ihmisellä matalammalla.
   Miesten eturauhasssyöpä on yleinen syöpä eikä onneksi sekään enää mikään tabu. Myös hoidot ovat siinä kehittyneet pitkälle, kuten rintasyövässäkin.
   Sinne myös, Lissu, kivoja syyspäiviä!

   Poista
 6. Kaunis postaus. Onnea "puhtaista papereista". Saman ruljanssin minäkin olen käynyt läpi, tosin jo kymmenen vuotta sitten. "Puhtailla papereilla" edelleen mennään eteenpäin. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todennäköistä, että minullakaan tämä syöpä ei uusi, koska se todettiin hitaasti kasvavaksi ja hitaasti jakautuvaksi eikä ollut päässyt leviämään muualle.
   On surullista, että nuorilla naisilla rintasyöpä on usein ärhäkämpää lajia kuin vanhemmilla.

   Palasin juuri 3-vuotissynttäreiltä, jossa päivänsankari oli niin innoissaan, että hyppeli ja juoksi kaiken aikaa. Hyvin on siis viikonloppu alkanut. Aamulla pitkälle kävelylle syksyn väreistä nauttimaan.

   Syksyn iloja, Anneli!

   Poista
 7. Niin lämminhenkinen kirjoitus,kiitos. Olet kulkenut pitkän hoitopolun. Minun hoitopolkuni on alkanut. Letrozolin kanssa eletään, ensimmäinen vuosi täyttyy pian ja ensimmäinen vuosikontrolli lähestyy. Oireita on Letrosta tullut, nivelkivut, kuumotus, iho-ongelmat. Koetan noudattaa annettuja ohjeita, syön kevyesti, liikun. Päivä kerrallaan, on väsyneitä päiviä, alakuloisia, surullisia ja ihan tavallisia päiviä.
  Kaikkea hyvää sinulle.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavsti saat kontrollissa hyviä uutisia.
   Nuo mainitsemasi ovat juuri niitä yleisimpiä haittavaikutuksia koholla olevien kolesteroliarvojen ja väsymyksen ohella. Juuri muistin, että minullakin on ollut aika ajoin selässä kutinaa, jota olen hoitanut kortisonivoiteella. Sellaista ei ollut koskaan ennen.
   Toivon sinulle iloisia päiviä sinne harmaampien joukkoon!

   Poista
 8. Kun minuakin on kontrolloitu viitisen vuotta, vähän yli, niin täytyy tunnustaa, että joka kerta jännitän edellistä kertaa enemmän, vaikka tuo on järjen vastaista. Ja vaikka se on järjen vastaista, jännitän ja hermoilen silti kun taas ...

  Mutta elämästä ei kaiketi loppujen lopuksi saa "puhtaita papereita" ja sekin täytyy yrittää hyväksyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sitä on vain niin kiihkeä elämälle.
   Jos terveenä itseään pitävä menisi varmuuden vuoksi (isolla rahalla) kaikkiin mahdollisiin kokeisiin ja kuvauksiin, niin sieltähän voisi yllättäen löytyä vaikka mitä tauteja ja syöpiä alullaan tai koteloituneina. Mutta sen jälkeen kun syöpä on kerran tai useamman kerran koskettanut, sen tietää mahdolliseksi ja huoli nousee aina kun menee labrakokeisiin.

   Poista
 9. Hyvin tuttuja ajatuksia. Omalla kohdallani syöpälääkkeen hyvä sivuvaikutus oli se, että se laski kolesterolia. Lääkityksen päättymisen jälkeen se nousi, mutta sitten olen saanut sen laskemaan hyviin lukemiin ihan vain käyttämällä Benecolia. Toki liikun jne., mutta niin tein ennenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ostin Benecol-rasian. Kevytrasvoja olemme käyttäneet tähänkin asti (joskus erityisenä hetkenä, pari kertaa vuodessa, voita!), mutta Benecolilla pitäisi olla jotain erityisen suotuisia vaikutuksia.

   Onpa hienoa, että lääkkeellä on joskus hyviäkin sivuvaikutuksia. Sinulla on varmaan jokin muu syöpälääke kuin Letrozol. Sen haittavaikutuksissa mainitaan, että usemmalla kuin yhdellä kymmenestä on todettu kolesteroliarvojen kohoamista.

   Poista
 10. Olet varmasti kokenut todella rankkoja vaiheita sairastumisen ja parantumisprosessin aikana. Mikä huojennus, että nyt on näkyvissä yhä enemmän valoa siellä tunnelin päässä.
  Meillä on myös perhepiirissä tilanne, jossa nyt yritetään löytää soveltuva ja parantava syöpälääkitys muutenkin sairaalle, iäkkäälle ihmiselle. Näin sivusta seuraten voi vain ihmetellä ja ihailla sitä urheutta, jolla sairastunut poskuttaa eteenpäin.

  Hienoa, että saat uuden tai venytetyn sormuksen joulupukilta :) Ja lisäksi toivottavasti terveemmän olotilan. Olen myös kuullut ja vierestä seurannutkin, että kolesteroliarvot voivat laskea punariisin avulla. Ainakin kannattaa kokeilla! Terveyden ja onnen täyttämää syksyä myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esmeralda, ei mitään erityisen rankkaa. Fyysisistä harmeista osa on vain käväissyt, osa vaivannut koko ajan, ja mielialani ovat ajoittaisia alakulon tuntemuksia lukuunottamatta pysyneet hyvänä. Eniten minua on harmittanut se, että olen saanut vähemmän aikaiseksi. Näitä kirjoituksiakin on ideoina vaikka kuinka paljon. Väsymys iskee illalla ja nukahdan kirjan tai television ääreen. Olenkin tallentanut varmuudeksi kaiken mitä alan katsoa klo 10 jälkeen.
   Nyt tosiaan taitaa voimat olla palaamassa. Hoksaan, että tänäänkään en ole hikoillut. Se on niin hienoa.

   Läheisellesi urheutta edelleen, toivottavasti löytyy hyvä lääkitys.

   Poista
 11. Marjatta, tämä kirjoituksesi tuli oikeaan aikaan lohduttamaan minuakin. Hyvä, että olet terve. ❤ Lohdun sana puolestaan sinulle kolesterolilääkkeistä: jos saat yhdestä oireita, se vaihdetaan toiseen. Sinulle sopiva löytyy varmasti, eikä tarvitse stressata niin hirveästi ruokavaliosta, joka varmasti sinullakin on jo perustaltaan erittäin terveellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, sinulle minulta lämpimiä ajatuksia! ♥

   Isku on aina kova, kun se osuu oman tai läheisen kohdalle.
   Suomessa on tasokas syövänhoito ja syövän sairastaneiden seuranta, se tieto helpottaa sairastunutta.

   Joo, katsotaan, mitkä on labratulokset kolmen kuukauden päästä. Todennäköisesti siirryn lääkkeisiin. Tässä iässä liika laihtuminenkaan ei ole terveellistä, ja sehän siitä seuraa, jos siirryn liian kevyelle sapuskalle. Äidiltäni katkesi verisuoni päästä 36-vuotiaana, hänellä oli ilmeisesti jo silloin tukkeutuneeet verisuonet.

   Poista
 12. MM

  hieno kirjoitus Sinulta.

  Sopivan ovelasti nöyristynyt:
  "Jouluna syön yhden puolikkaan joulutorttua."
  Tulevaisuudenuskoinenkin samalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, lasi aina puoliksi täysi. Voin myös vain nuuhkia jouluherkkuja, jos niin on terveydelle parempi. En ole ollut koskaan kauhean perso ruualle.

   Poista
 13. Kauniisti ja rehellisesti kirjoitat hoitopolustasi. Valtavan hieno asia, että olet saanut sairaudesta puhtaat paperit. Monenlaista ei niin mukavaa siinä on matkan varrella ollut. Olet valoisa ihminen.
  Paljon on omalle kohdallenikin sairauksia ilmaantunut, vaikka olen mielestäni hyvin itsestäni huolta pitänyt. Kun täytän viikottain dosettiani, kauhistun joka kerta lääkkeiden määrästä, mutta yhtään ei voi vähentää.
  Rosanauhan olen ostanut, vaikken sairasta rintasyöpää. Huolenani ovat aivojen verenkierrolliset ongelmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei kuulosta helpolta nuo sinunkaan ongelmasi.

   Minä alan nyt pikkuhiljaa tajuta, että olen tosiaan selvinnyt viisi vuotta syöpäleikkauksesta ja saanut lopettaa sen jälkilääkityksen. Onhan se iloinen asia.

   Poista
 14. Marjatta, voi kun ihana asia nuo 'puhtaat paperit'! Minulla ei pitäisi olla sukurasitusta kummankaan vanhemman puolelta syöpiin mutta eihän sitä koskaan tiedä. Elämä on niin arvaamaton. Seela Sella on Pirkka-lehden kannessa kerrassaan upea ilonpisara, vaikka syöpä sairautena on hänelle tuttu asia läheisten kautta.

  Minä olen lääkevastainen niin kauan kuin voin. Piti ihan tarkistaa viimeisimmän verenkuvan (jo kolme vuotta sitten) kolesteroliarvot: kokonaiskol.6,1 ja HDL 1.71. Muistankin, että lääkäri sanoi, että seurataan. Hui miten korkea hb-arvo ollut 147. Minulla oli ennen vaihdevuosia aina alhainen hb, johtuen runsaista menkoista. Minulla on hyvin hoikkia ystäviä, joilla arvo korkeampi kuin minulla, jolla on liikapainoa noin 10-15 kg. Äidilläni paino huiteli 125 kg (pituus 163 cm) vielä 76-vuotiaana ja koskaan hänellä ei ollut kolesteroli koholla. Sitten paino alkoi laskemaan, kun ruokahalut vähenivät ja tuli lopulta mukaan alzheimertauti ja siihen lääkitys. Siihen ikään mennessä äiti ei ollut syönyt kuin Asperinin joskus flunssaan tai päänkivistykseen (kuten hän sitä nimitti).

  Ajattelin, että jos äidilläsi oli rakenteellinen poikkeama aivoverisuonistossa, koska noin nuorena lähti. Maatalossa työtäkin on varmaan ollut paljon ja usein raskasta naiselle.

  Meillä syödään aivan liian vähän kalaa ja pitääkin taas ostaa Omega 3:sta ja D-vitamiinilisää talveksi. Niin ja verenpainetta seuraan kotimittarilla, kun lääkärillä arvot huitelevat yläkantissa, vaikka kuinka istuisin ja rauhoittuisin (valkotakkikammo :). Kotona arvot ovat ok, joskua alapaine 90. Kerran sain beetasalpaajia tykyttelyyn ja otin vain puolikkaan pillerin niin henki meinasi salpautua. Silloin oli pahin suru/trauma vielä päällä. Ilmeisesti sieltä jäi panikointi, jos läheinen (poika) ei heti vastaa puhelimeen niin olen jo paniikissa. Oih, mikä sepustus tästä tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On sinullakin sitten kolesteroliarvot hieman koholla. HDL eli hyvä kolesteroli olisi hyvä olla yli 2. Mutta onhan näissä myös henkilökohtaista liikkumavaraa. Miten se nyt voisikaan olla sama arvo hyvä kaikille, kun me olemme niin erilaisia kokoonpanoja kaikkinensa, sama kuin noissa vyötärönympäryssuosituksissa. Joku voi hyvin 100 sentin vyötäröllä ja toinen huonosti ampiaisvyötäröisenä.

   Minäkin olen miettinyt myös sitä, että äidilläni saattoi olla joku ohut kohta suonessa tai sellainen pullistuma, aneurysma. Hänellä oli kyllä kovia päänsärkyjä, eikä mennyt lääkäriin. Maatalojen emännät siirsivät lääkäriin menoa, koska pelkäsivät, että siellä kielletään kova työnteko ja kukas sitten lehmät lypsäisi.

   Katsoin juuri, että lähikaupassa on lohimedaljonkeja tarjouksessa, siitä huomisen lounas. Eilen ostin erilaisia pähkinöitä, kun ne ovat kuulemma hyviä kolesterolin korjaajia. Kukahan söisi meidän jäätelöt...Mies varoitteli jo, etten menisi anoreksian puolelle näiden kevennysteni kanssa.

   Kyllä stressi vaikuttaa verenpaineeseen. Minulla oli silloin lääkityksen aloittaessani kova työhön liittyvä stressi ja alapaine oli korkeampi kuin miehelläni yläpaine, hänellä on luvut jotain 100/60 ja äkkiä noustessa pyörryttää.
   On hyvä mitata levossa ja pari kolme mittausta peräkkäin eri vuorokaudenaikoina, niin ei pelästy yksittäisiä vähän korkeampia arvoja.

   Hyvä sepustus, Beate! Minusta on aina kiva keskustella terveysasioista.

   Poista

Kansalaisaktivismia Kouvolan yöpäivystyksen puolesta

  Meille Kouvolaan valmistui pari vuotta sitten hieno uusi sairaala, Ratamokeskus, jossa saa apua - yölläkin.   Hallituksen työryhmä on nyt ...