torstai 5. marraskuuta 2020

Päivän paras IV

 


Sitä varten meillä on taide ettei totuus luhistaisi meitä.

Yhdyn Leena Krohnin näkemykseen, jonka mukaan inhimillisessä yhteiskunnassa taiteella on sama merkitys kuin unennäkemisellä yksilön fyysiselle ja psyykkiselle hyvinvoinnille. "Unet ja taide ovat portteja paitsi piilotajunnan myös laajemman vapauden ja ennustamattomuuden valtakuntaan", Krohn kirjoittaa. Ihminen tulee aina tarvitsemaan taidetta ja kirjallisuutta aivan kuten hän tarvitsee unta ja unen symboliikkaa. 

Ylempi lause on filosofi Friedrich Nietzschen päätelmä. Alemmassa taiteen merkitystä pohtii kirjailija Tuuve Aro lainaten kollega Leena Krohnia romaanissaan Kalasatama. 

Kuvassa on Mielakan laskettelurinteen polku, johon on maalattu räsymatto. Kävimme "vuorikiipeilemässä" tuota mattopolkua pitkin huipulle ja metsäpolkuja takaisin parkkipaikalle. Iloiset värit virkistivät kesken hermostuneen USA:n vaalien äänilaskennan seuraamisen, ja ajatukseni alkoivat sen sijaan pyöriä taiteen merkityksessä. 
Taloudellisen tilanteen kiristyessä ollaan aina ensimmäiseksi ehdottamassa määrärahojen poistamista taiteesta ja kulttuurista. Kouvolassa on ihmisiä, joiden mielestä Kymi Sinfonietta ja Kouvolan Teatteri ovat kaupungille turhia menoeriä, koska he eivät niitä käytä. Minäkään en käy konserteissa, aika harvoin teatterissakaan, mutta en missään nimessä luopuisi noista kaupunkielämälle tärkeistä asioista. Ei elämä voi olla pelkkää arkea ja välttämättömyyksiä.
Joskus on parempi vaikka jäädä jonkun kerran ilman välttämätöntä kuin olla aina ilman ei-niin-välttämätöntä. Kaurapuuroa voi syödä monena päivänä peräkkäin, kunhan pöydässä on välillä kimppu ruusuja. 

En ymmärrä, miten Kouvolan kaupunki saattoi olla järjestämättä viime kevään ylioppilaille juhlia jälkikäteen syksyllä, kuten muualla tehtiin. Korona ei ollut syy, tartunnathan olivat lähes nollassa, oikea syy oli opettajien lomautus. Siis opettajien lomautus täällä meillä tänä aikana kaiken etäopiskelun lisäksi! Juhlat olisivat kertoneet nuorille siitä, että he ovat tärkeitä, emmekä me luovu mistään syistä tai tekosyistä kaikesta elämyksellisestä ja iloisesta varsinkaan sellaisissa asioissa, jotka eivät koskaan tule heille takaisin. 

Kaikki asiat eivät voi odottaa, että korona häipyy ja talous nousee. Meidän on elettävä lamat ja koronat samalla muistaen, että elämässä tarvitaan aina myös  juhlia, taidetta, ihmisten tapaamista, jopa kaikkea turhaa (joidenkin mielestä turhaa, toisille tärkeää) höpöä ja söpöä. 

Sitten taas vaalilaskentaa seuraamaan...
Eniten minua ihmetyttää se, että Trump ilmoittautui kesken kaiken presidentiksi ja vaati äänten laskennan lopettamista sellaisessa vaiheessa, jossa itse olisi neljä vuotta sitten hävinnyt, jos näin olisi toimittu. Politiikassa olennaista on osata sekä voittaa että hävitä. Oikeastaan se on tärkeää kaikessa muussakin ihmisten välisessä toiminnassa. Reilua voittamisen ja häviämisen taitoa opiskellaan pienestä asti, ensimmäisistä lautapeleistä alkaen. Ja taide opettaa tätäkin. 


8 kommenttia:

 1. Samantapaisesti olen minäkin miettinyt voittamisen ja häviämisen taitoa näiden USA:n vaalien yhteydessä. Huono häviäjä pyrkii mitätöimään, temppuilemaan ja kostamaan. 🙁 Maan johtoon soisi mielellään valittavan inhimillisiä, ehkä jopa jalomielisiä yksilöitä, olkoonkin että väitetään röyhkeyden ja pienen kyynisyyden olevan eduksi politiikassa. Uskoisi että presidentillä olisi diplomatiastakin iso apu.

  Varteenotettava näkökohta tuo kaurapuuron ja ruusujen periaate 🌹

  Mukavaa viikonvaihdetta sinulle 🌻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti Trump on bisneksissään ja tv-ohjelmassaan pärjännyt röyhkeyden periaatteella, jota itse pitää rehellisyytenä, ja siirtänyt tämän suoraan politiikkaan. Pitkän linjan poliitikot taas ovat kyllä yleensä oppineet myös häviämisen. Tällä hetkellä Trump selittää, että hän on voittanut "laillisilla äänillä" ja tämä selitys jää varmaan pysyväksi vaikka kuinka toisin todistettaisiin. Saisi ottaa oppia meidän Sauli Niinistöstä, joka Haloselle hävittyään suuteli tämän kättä ja kiitteli.

   Sinulle samaa Rita sinne karanteeniisi!

   Poista
 2. Surullista, että nuorille ei järjestetty juhlia. Korona-ajan kurituksista on ikäviä uutisia joka puolelta Suomea ja maapalloa.
  Tykkään käydä elokuvissa, teatterissa ja varsinkin syömässä julkisissa paikoissa, ja tietysti matkustelusta. Korona rajoittaa näitä.
  Toivoisin, että ihmiset pitäisivät maskeja ja käyttäisivät käsihuuhteita. Mikä tärkeintä, eivät yskisi päin naamaa, kuten moni tekee. Pysyisivät silloin kotosalla, kun ovat tautisia.

  Kaikki peukut pystyyn Bidenin puolesta. Toivoisin, että Kamala Harris saisi silloin mahdollisimman paljon tehtäviä Bidenin leirissä. Peukut sille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät kaikki suhtaudu varotoimiin tarpeeksi vakavasti vieläkään. Pitäisi ymmärtää, että nyt ei ole enää sankarillista mennä töihin tai muualle ihmisten ilmoille "pikku flunssassa". Eristäytyminen oireisena saisi jäädä pysyväksi käyttäytymismnalliksi tiuhan käsienpesun ohella koronan jälkeenkin.
   Meillä täällä ollaan kiihtymisvaiheessa, kuten monella muullakin paikkakunnalla. Liikun, mutta valiten missä ja milloin. Olin taas uimassa hiljaisena aikana, jolloin altaalla oli kolme ihmistä ja sain saunoa omassa hyvässä seurassani mennen tullen. Elokuvissa ja lounaskahviloissa olen käynyt samalla strategialla, mutta teatterin ohitan ja matkat ovat haaveissa hamassa tulevaisuudessa.

   Aah, Biden hyvässä johdossa ääntenlaskennan tässä vaiheessa.
   Kamala Harris vaikuttaa tarmokkaalta naiselta ja Biden arvostaa yleensäkin naisia eikä pidä heitä toisen luokan kansalaisina, kuten nykyinen presidentti ("Grab ’em by the pussy. You can do anything").
   Olisi myös hienoa, jos USA liittyisi takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, antaisi tukensa WHO:lle ja kääntyisi sisäänlämpiävyydestä yhteistyöhön. Ei tarvitsisi enää kuulla sitä kauheaa "Ömerikä först, Ömerikä först" -hokemista.

   Poista
 3. Niin olen samaa mieltä tuosta vaaliasiasta ja Trumpista. Kyllä on karmea nelivuotinen takana. Toivottavasti nyt tulee muutos. Paitsi että netistä on saatu jo lukea, että Trump pyrkii pressaksi taas neljän vuoden kuluttua, jos nyt häviää... Kouvola teki virheen, kun ei juhlinut ylioppilaita. Se olisi niin tärkeää siinä elämänvaiheessa oleville nuorille. Muistan sen itsekin, miten tärkeä,tunnepitoinen ja odotettu juhla se oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, miten Trumpin klaani asettuu tämän vaaliruljanssin jälkeen. Siellähän on kaksi poikaakin jo isänsä tyyliin haukkunut kaikki lyttyyn. Aikovatko he ehkä perustaa jonkun äärioikeistolaisen puolueen, kun ovat pettyneitä republikaaneihin, jotka katsovat parhaaksi olla tukematta Trumpia tämän keksityissä vaalivilppisyyttelyissä.

   Nuorilla ei saisi jättää väliin heidän ikäkausijuhliaan, yo-juhlia ja rippijuhlia. Voihan niitäkin järjestää pienemmissä ryhmissä kulloisenkin tilanteen huomioon ottaen.
   Meillä on ensi keväänä omia lapsenlapsia ylioppilaina Tuusulassa. Toivottavasti tilanne on silloin hyvä ja voimme juhlia.

   Poista
 4. Noista lomautuksista vielä, että sehän on jo tutkittu, ettei lomautuksista tule edes säästöjä. Ihan turhaa kouluarjen sekoittamista kerrannaisvaikutuksineen.

  Kummallinen nelivuotinen ollut Yhdysvalloissa! Kahtia jakautunut kansa ja kaupat ostettu vaalien takia aseista tyhjiksi. Tosin tilannehan on muhinut jo pitkään sikäläisessä yhteiskunnassa, ei pelkästään Trumpin aikaansaannosta.

  Mukavaa isänpäiväsunnuntaita! ✨

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, ja varsinkin nyt kun koulu muutenkin meni sekaisin etäopiskelun takia. Olin aivan varma, että kesän aikana lomautuspäätös perutaan, kun keväältä jäi kiinniotettavaa, mutta niin ei tapahtunut. Lapset eivät syksylläkään päässeet opiskelemaan normaalilla tavalla, ja nythän on taas osa oppilaista karanteenissa joissain kouluissa.

   Minusta kaikkein pahinta viimeisen neljän vuoden aikana USA:ssa on ollut se, että presidentti on edistänyt kansan jakautumista ja ihmisoikeuksien polkemista monilla tahoilla, vähätellyt mustiin kohdistuvaa väkivaltaa ja naisia sekä irtautunut kansainvälisistä järjestöistä lähestyen maailman diktaattoreita.

   Sama toivotus sinne! Meille tulee nuorimman pojan perhe lounaalle, poronkäristys ja mansikkakakku ovat jo valmiina.

   Poista

Koronasta, sydämestä ja lukemisista (aina!)

Lumi Dele, 7v Tämä ansiokas teos on yksi vuosi sitten järjestetyn Lasten Hesarin koronakuvakilpailun satoa. Elämme toista koronatalvea. Pah...