sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Etävirpomista
                          Virvon, varvon tietsikalla,
                      kännykällä naputtelen. 
                      Onnee iloo toivottelen,
                      terveyttä huiskuttelen.

                      En mie siulta palkkaa pyyä, 
                      omani voin suklaat syyä.
                         
             


Hyvää epäsosiaalista erakkoviikonloppua kaikille! 

Karanteeniaika tuottaa ihan omanlaistaan huumoria. Viimeksi nauroin seuraavalle: Kun tämä hässäkkä on joskus ohi, niin sitten on kiva olla ihan vaan kaikessa rauhassa kotona. 


--------------
Lenkin jälkeen

Vielä vähän lisää virpomisista, ja perinteiden kääntämisestä vieraille kielille.

Osuin virpomisloruja selatessani erääseen mukamas googlekääntäjän tuottamaan tekstiin, jossa kone oli kääntänyt sen tutun nelirivisen virpomislorun englanniksi. Käännöksessä 'virvon varvon' oli saatu muotoon 'virvon toe' ja 'vitsa sulle, palkka mulle' oli 'fuck you, pay me'. Puppua, fake news! Kävin tarkistamassa, ei googlekääntäjäkään noin pöljä ole. Varvon ei ollut sekoitettu varpaaseen ja 'vitsa sulle' oli käännetty 'a joke to you'. Vitsa ja vitsi ovat lähellä toisiaan, ja kyllähän se virpomisvitsa on juuri vitsiä ja leikkiä nykyään, joskus siinä on ollut enemmän taikaa. 
Opiskeluvuosinani sain kerran kääntämiskurssilla tehtäväkseni kääntää Pirkka-lehden artikkelin pääsiäisperinteistä englanniksi. (Pirkka-lehti ei ollut silloin pelkkä mainoslehti, kuten nykyään, siinä oli usein kiinnostavampia artikkeleita kuin maksullisissa kuvalehdissä.) Käänsimme kurssilla myös uuden vuoden perinteistä kertovia tekstejä, tinan valamista ja ilotulituksia, ja juhannuksen taikoja. Nämä kääntämistehtävät olivat tosi kiinnostavia ja veivät syvälle kielten erilaisuuteen. Huvitun aina, kun kuulen jonkun kertovan, että osaa kaksitoista kieltä ja on oppinut kuukaudessa yhden lisää. 

Aurinko paistaa yhä, iltakuudelta. Kevättä ilmassa.  


14 kommenttia:

 1. Ihan itse saa suklaan syödä! Parasta juuri nyt!

  Virvon varon sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekeekö karanteeni meistä itsemme hemmottelijoita...?
   Vai itsemme(kin) muistajia - no, tämä on tietysti se oikea päätelmä.

   Poista
 2. 🐣🐥😀💐🌞Hyvää Palmusunnuntain jatkoa sinulle. Nyt en keksi muuta, kun vatsa niin täynnä. Vieläköhän mahtuis yksi pieni suklaanamu 🍬

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pieni suklaanamu mahtuu.
   Sinulle myös kivaa iltaa ja mukavaa pääsiäisviikkoa!

   Poista
 3. Hyvää palmusunnuntain iltaa myös sinulle Marjatta. Kiva postaus. On tämä virpomissunnuntai vähän erilainen kuin aiemmin. Lastenlapset virpoivat virtuaalisesti. Hyvä niinkin. Hyvää pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole runojen taitaja, mutta jotenkin teki mieli ajankuluksi väännellä omanlainen toivotus. Mielessä kävi kyllä, että nyt minua syytetään kohta kulttuurisesta omimisesta, kun en käytä "oikeita" virpomisfraaseja.
   Kaikki tuntuu jotenkin erilaiselta, kun ei ole mitään ohjelmoitua menoa. Minulla on ollut kolmena päivänä viikossa jokin ohjelma, pilates, vesijumppa ja pitkä kävely ystävän kanssa. Lisäksi olen aina tutkinut elokuvateatterien tarjonnan ja kuljeskellut kaupoissa, oleillut oikein. Nyt on - "vapaata".
   Me teimme miehen kanssa pienimmälle lapsenlapselle videon, johon minä luin muutaman runon Tiitiäisen satupuusta ja mies Tammen kultaisen kirjaston Kalle-Kanin. Pitää keksiä jotain, kun ei voi tavata.

   Sinulle myös hyvää pääsiäisviikkoa, Anneli!

   Poista
 4. Voi suloista suklaata ja sen houkutuksia;) Virtuaalivirpominen oli meillekin iloinen ja tervetullut tapaus.
  Viimeinenkin sovittu tapaaminen viikonlopuksi poistui allakkaa "kiusaamasta" kun sovittiin Amigon ja Tyttöystävän kanssa siirrosta tulevaan, joten... Ollaan sitten villejä ja vapaita! Mukavaa pääsiäisen alusaikaa Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se on nyt. Suunnitellut tapaamiset ja menot pitää siirtää epämääräisen ajan päähän.
   Annamari Sipilällä oli eilisen HS:ssa Naisen kylkiluu -kolumnissaan hyvä teksti kotiin eristäytymisen tuottamasta ilosta, josta ei oikein sovi puhua. No, minä tunnustan, että tunnen sitä ajoittain. En pidä jaotteluista intro- ja ekstrovertteihin, kuten en muidenkaan psykologisten termien ryöstöviljelystä arkikäytössä, mieluummin sanon, että omaan jonkin verran introverttisia piirteitä. Minulle sopii se, että ei tarvitse tehdä suunnitelmia ja listoja, saa olla vain kotona, eikä siihenkään tarvita mitään hyggeilyjä, tiettyjä kotoiluaktiviteetteja, sapuskoita ja oloasuja, vain hiljaista elämää omissa oloissa. Olimme juuri vuoden vaihteessa päättäneet yhteisymmärryksessä miehen kanssa, että emme vain pyöri keskenämme vaan tapaamme useammin ihmisiä, muitakin kuin omaa klaania, mutta karanteeni "vapautti" tästäkin suunnitelmasta.
   No, kyllä varmaan kesällä on jo into päästä näkemään paitsi läheisimpiä niin myös ystäviä - ja jopa ihmisiä yleensä. Minähän en käy edes kaupassa, mistä on se etu, että ruokalasku pienenee, mies kun ostaa vain sen, mitä listalla on. Minulla oli tapana kulkea kaikki väylät ja katsoa, mitä uutta taas olisi, napata rennosti kassalta kuvalehti ja Tupla-suklaata.

   Sinulle myös mukavaa malkamaanantai-iltaa, tikkutiistaita jne!

   Poista
 5. Hauska virpomisloru. Onkin jo aikaa saada uudempaan aika digimallia.
  Malkamaanantai lopuillaan ja tikkutiistaihin herätään. Eikä mulla edes namin namia!
  Unohdin, että eilen oli palmusunnuntai, siis unohdin, että yleensä oli sunnuntai. Olin pilkillä aamupäivän ja keskipäivällä saunoin, sitten päikkärit, Ei ollut sunnuntainen olo! Kerrankos eläkeläisen viikonpäivät sekoo.
  Nyt kuitenkin kartalla, sinulle hyvää pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kartalla täälläkin, vaikka kieltämättä viikonpäivillä ei ole kovin paljon eroa nyt kun ei ole mitään säännöllisiä menoja rytmittämässä elämää. Eilen turhautti liikkua pelkästään kunnon ylläpitämisen vuoksi (ennen poikkesin lenkkini varrella usein kirjastoon ja kirppikselle), joten pidin sisäpäivän. Tänään mennään miehen kanssa yhdessä polulle, jota en olekaan aiemmin tallannut, Mielakan luontopolulle. Sääkin on todella liikkumaan houkuttava, joten motivaationi on korkealla.

   Saunominen keskipäivällä kuulostaa niin "boheemilta". En tiedä, miksi me ei ikinä tehty niin silloin kun oli oma sauna. Me emme edes saunoneet muulloin kuin lauantai-iltaisin, perinteisesti. Saunailta oli kyllä koko perheelle tärkeä asia.
   Nyt meillä on kerrostalossa kaksi saunavuoroa viikossa, ke ja la, ne ovatkin ainoa aikataulutettu asia karanteeniaikana. Joissain taloissa saunat on peruttu tartuntojen ehkäisemiseksi, meillä ei ainakaan vielä.

   Pysytään kartalla, sopivasti!

   Poista
 6. Hieno etävirpomisruno! Kevät se saa runosuonenkin sykkimään. Onneksi pääsiäinen tuo korona-arkeen jotain uutta ajateltavaa. Ostin läjäpäin suklaamunia muka varuiksi mahdollisia virpojia varten, mutta taidamme saada herkut omaksi palkaksemme.
  Olenkin miettinyt usein, kuinka ärsyttävän mainosvaltainen lehti Pirkka on, esim. verrattuna Yhteishyvään. "Kyllä ennen oli kaikki paremmin" :) Iloista pääsiäisen odotusta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinne teille!
   Pirkka teki selvän muutoksen aikakauslehdestä tuotteita esitteleväksi mainoslehdeksi jokunen vuosi sitten. Siinä oli ennen kirjailijan kolumnikin ja hyviä ruoka-artikkeleita. Sitten se muuttui kertaheitolla, selitettiin jotain uudistumisesta ja trendien muuttumisesta.

   Poista
 7. Marjatta,

  pitää yrittää uudelleen. Mulla on kaksi konetta ja jommallakummalla onnistuu kommentointi. Jotain häikkää täytyy aina olla.

  Piti vain eilen tai toissapäivänä kertomani että meillä ei ole virpojia ja varpojia. On niillä joukossa varpuja ja höyheniäkin niissä, mutta ne eivät ole noita karjalaisjuttuja. Meillä on trulleja. Olen näinä aikoina miettinyt, että onko miespuolinen noita sitten trolli. Hölmö kysymys. Sanoi lapsenlapseni Skypessa.

  Mutta en usko että trullit kovin paljon kiertävät. Ja nehän kiertävät tietenkin lankalauantaina kun niillä on vapaata. Siis kun Jeesus kuoli edellisiltana (?) niin seuraavana päivänä paholaiset ja niiden kaverit mellastavat. Niin minulle kertoi pääsiäisvalkeista tätini joskus varmaan 70+ vuotta sitten.

  Pitäkää huolta toisistanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripsa, kopioi aina kommentti hiireen ennen kuin klikkaat, niin et menetä sitä, jos tulee häikkää. Itseänikin on monesti harmittanut, kun en ole sitä talteenottoa tehnyt ja on pitänyt aloittaa alusta.

   Trulleista puhuttiin ennen myös Pohjois-Satakunnassa. Isovanhempani kertoivat, että trulli (onhan se muuten sanasta troll-noita?) tulivat pimeässä yöllä vahingoittamaan karjaa, leikkaammaan lehmiltä häntiä ym. ikävää ja että trullinpuvun sisällä olisi ollut kateellinen naapuri, joka ei sulattanut sitä, että jollain tilalla meni paremmin kuin omalla.

   Turvallista pääsiäisen aikaa Ripsa sulle & kumppanille!

   Poista

Kolmanteen ja neljänteen polveen...

Kuvassa vasemmalla maamies isäni, kausipalkollinen Anni, ryhdikäs Mamma ja lempeä Pappa, minä Papan edessä 3-vuotiaana ja viimeisenä oikeall...