perjantai 4. huhtikuuta 2025

Sjón, Skugga-Baldur

 



Islantilaisen Sjónin romaani Skugga-Baldur on kirja, jonka äärellä huokailen ihastuksesta: kaunis kieli, mielenkiintoinen rakenne, mukaansatempaava tarina, hienon ihmissuhteen kuvaus, jännitystä ja maagisia elementtejä. Lisäksi: oivaltava suomennos ja tyylikäs sisältöön sopiva kansi ja ilmava taitto.

Suomentaja Tuomas Kaukon taidonnäyte tilanteesta jossa "pastori Baldurin mielipuoli", apumies, on tullut hakemaan reellä "naisen raatoa", haudattavaksi. Sekä henkisesti että fyysisesti vammaisella miehellä ajatukset harhailevat ja sanoja joutuu etsimään aivosumusta. 

- Päivää tulin hakemaan paiseen raatoa, ei kun siis, minun piti tulla hakemaan naisen kaatoa, äh, tai siis, sinä, eipäs, olen hakemassa laisen aaltoa...
(- -)
- Maisen vaahtoa? 
Mies puhdistaa talon oven lumesta lyhyemmällä käsivarrellaan:
- Voisiko se olla niin?


Ja tämän hymyä nostattavan, raadollisen kohtauksen jälkeen seuraa mitä kaunein ja arvokkain maailman hylkimän ihmisen hyvästely, omintakeinen sellainen, koska pastorin alaisilleenkin siirtämä kolkko tyyli on liian rumaa ja alentavaa kauniille ihmiselle. 

Ensimmäinen luku tapahtuu 9. - 11. tammikuuta 1883. Pääsemme mukaan kettujahtiin, jossa pastori Baldur Skuggason jäljittää herpaantumatta napakettua.
Erityistä tässä luvussa on se, että ensimmäisen sivun teksti toistuu aivan samana myöhemmin ja tämä tuo kokonaisuuteen hienon runollisen efektin. Tekstissä on muutoinkin runoproosan tyyliä. 
Kirjan otsikon muoto papin nimestä, Skugga-Baldur kuulostaa samalta kuin suomen kielessä käytetyt nimilyhenteet, esim. Niemis-Kalle käytettynä Kalle Niemisestä. Mutta Skugga-Baldur on aivan muuta, muodossa skuggabaldur se on islantilaisen taruston hahmo, johon liittyy noituutta ja pahuutta.

Toisessa luvussa mennään pari päivää taaksepäin. Luvussa kerrotaan kasvitieteilijä Friðrik B. Friðjónssonin elämästä 8 - 9. tammikuuta sekä päivien tapahtumissa eläen että muistoissa pistäytyen. Juuri tämän tutkijan luokse papin apumies saapuu ruumista hakemaan. Ruumis on erään erityisen ihmisen, linnuista kiinnostuneen kehitysvammaisen Abban, joka on asunut Friðjónssonin luona ja tehnyt eräänlaista tieteellistä työtä hänkin. 
Luvun lopussa pastori nähdään kaukaa avarassa maisemassa lähdössä metsästysretkelleen.

Kolmannessa luvussa metsästysretki jatkuu 11 - 17. tammikuuta saaden hurjia ja maagisia piirteitä. Onko kettu yksi vai moneksi jakautunut? Entä ronskipuheinen ja seurakuntalaisiaan kepillä kurittava pappi, mitä hänelle metsässä tapahtuu?

Neljäs luku on kirje, joka on päivätty maaliskuulle, siirrymme pari kuukautta eteenpäin. Tutkija Friðrik
 Bee kirjoittaa elämästään "asutun maailman" rajoilla ystävälleen Kööpenhaminaan. Kirje antaa lisätietoa niin Abbasta kuin Friðrikistäkin ja lukijan arvostus tätä miestä kohtaan vain kasvaa. 

Kirja käsittää vain 112 sivua, nekin harvakseen sijoiteltua tekstiä, mutta sen avaama maailma saa kirjan tuntumaan paljon runsaammalta. 

Kööpenhaminalainen kulttuuripiirien päihde-elämä ja yksinkertainen, taikauskon sävyttämä elämä Dalurissa antavat kuvan elämän monimuotoisuudesta 1800-luvun lopulla Pohjolassa. 

Sjón sisällyttää romaaneihinsa kiinnostavia tietoja tiedemaailmasta. Skugga-Baldurissa on lontoolaisen lääkärin John Langdon Haydon Downin selitys sikiön kehitysasteista, joista on jäänteitä vieläkin rasistisessa ajattelussa:"kala-lisko-lintu-koira-apina-neekeri-keltainen ihminen-intiaani-valkoinen ihminen". Down-ihmiset kuuluivat tämän jaottelun keltaisiin ihmisiin.

    Downin mongolilapset eivät siksi (äidin järkytykset raskauden aikana) olleet saavuttaneet täyttä kypsyyttä; heidät oli tuomittu olemaan lapsenomaisia ja arkoja koko elämänsä. Mutta kuten muillekin alemmille roduille, hyvällä kohtelulla ja kärsivällisyydellä heille saattoi opettaa kaikenlaista hyödyllistä.
     Islannissa heidät tuhottiin heti syntymähetkellä.
     (--)
Todistajia ei tarvittu. Ennen kuin ne ehtivät päästää ensimmäistäkään parkaisua, kätilö sulki niiden nenän ja suun palauttaen hengen takaisin siihen suureen sielujen kattilaan, josta koko ihmiskunta on kauhottu. 

Innostuin Sjónista taas uudelleen luettuani Skugga-Baldurista kirjoittaneiden bloggaajien Margitin ja Leenan kirjoitukset. 
Hain kirjastosta lisää Sjónin romaaneja ja löysin kirjan Valaan suusta, jonka tarina sijoittuu 1600-luvulle. Siinäkin näyttää tiede ja tietämättömyys taistelevan, ja uusia ideoita esittävän kohtalona on tulla hylätyksi, usein jopa vainotuksi. Tiede on itseään korjaavaa ja on aina kulkenut virhepäätelmien kautta oikeaan ymmärrykseen, ja silti niissä vanhoissa uskomuksissakin on usein jotain perää. Viime aikoina on esitetty varovaisia päätelmiä siitä, että äidin mielialoilla raskauden aikana olisi merkitystä lapsen myöhemmälle mielenterveydelle.
 
On muistettava, että poikkeava ihminen on paljolti samanlainen kuin kuka tahansa ns. terve ihminen. 
Tämän on tajunnut Friðrik B. Friðjónsson, avara ja lämmin ihminen, johon rakastuin lukemisen myötä... miten turvallista rakastua kirjan hahmoon! Ojennan tämän kirjoitukseni lopussa sinivuokot hänelle - ja Sjónille kiitokseksi elämän arvokkuuden kuvaamisesta.
 
Nykyään tiedämme, että Downin-syndroomassa on kyse ylimääräisestä kromosomista. Rakastetussa Peltsi ja Osmo -tv-ohjelmassa Osmo sanoo isälleen, ettei hän aina ole tauni, vain taunien päivänä (21.3. on kansainvälinen Downin syndrooma -päivä).

Skugga-Baldurin kannen kuva on Benedikt Gröndahlin ja kannen suunnittelu sekä kirjan taitto Eliza Karmasalon. Kiitän heitäkin sekä suomentaja Tuomas Kaukoa, jonka työtä jo tuolla tekstin alussa ihailin. 

Islantilainen sopraano Björk laulaa persoonallisella tyylillään erikoisia kappaleita, joissa on usein vaikutteita eri musiikin genreistä. Minulla on automatkoja varten hänen CD:nsä Fodder on My Wings. Björk on tehnyt yhteistyötä muiden muassa Sjónin kanssa. Molemmilla on taiteessaan kosmisuutta ja hienoa salaperäisyyttä. 

Aiemmin lukemistani Sjónin kirjoista: tässä ja vähän täälläkin


 
 

14 kommenttia:

  1. Kauniit sinivuokot ja erittäin kaunis kansi esittelemässäsi islantilaisessa teoksessa 💚 Downin syndroomalaisten tuhoaminen järkyttää hirveästi ... Olen saanut ilon tuntea pari ja ihastunut heihin.

    Erikoista kertomaa, en ihmettele että innostuit kirjasta. Tuohon aivosumuun voin pienimuotoisesti samaistua. Puhun suomea hetkittäin aivan oudosti 😀 Kivaa viikonloppua ja paljon sinivuokkoja! 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla myös jonkinlaista haparointia ajattelussani ja ilmaisussani ajoittain. Saatan puhua sekavasti (ja jopa kirjoittaa, vaikka kirjoittaessa on aikaa miettiä ja mahdollisuus korjata) varsinkin jos on jotain jännitteitä tai stressiä tai jotain missä ajatukseni ovat kiinni hyvin intensiivisesti. Onneksi sitä on ollut aina, joten ei käsittääkseni ole dementian oire.

      Tätä kirjaa kuvaa hyvin sana kaunis.

      Toivotan kivaa viikonloppua takaisin! Kevät etenee.

      Poista
  2. Olen ilahtunut siitä, että nyt Skugga-Balduria lukevat muutkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kiertää. Minä en läheskään aina muista mistä tai keneltä olen saanut idean jonkun kirjan lukemiseen. Nyt tiesin.

      Pitääpä googlailla vielä, missä muualla tästä olisi kirjoitettu.

      Poista
    2. Göteborgs-Postenissa on hyvä kirjoitus, jossa selitetään, miksi tämä ohut kirja on palkittu komeampien jäädessä kakkoseksi ja miksi Björkille elokuvaan Dancer in the Dark tehty yksinkertainen laulu I've Seen It All on palkittu sekä Oscar-palkinnolla että Golden Globessa. Vastaus: intohimoinen humanismi. - Sehän se.

      Poista
  3. Voi miten viehättävä kirja. Jo kansikin on niin kaunis. Kirjailija on minulle ihan uusi tuttavuus. Eli kiitos lukuvinkistä. - Upeat sinivuokot! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja kuuluu syvällisessä sanomassaan ja kauneudessaan samaan sarjaan Aki Ollikaisen Nälkävuoden ja Jon Fossen romaanin Aamu ja ilta kanssa. Minulle näin, mutta voi olla, että joku toinen lukija ei näe näissä mitään samaa.

      Hyvää viikonloppua sinne myös!

      Poista
  4. Tätä kirjaa olen odottanut pitkään, sillä sehän on jo ilmestynyt islanniksi 2000-luvun alkuvuosina. Ihana kansikuva <3
    Kirjailijalta olen lukenut aiemmin Poika nimeltä Kuukivi ja Valaan suusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, alkukielellä vuonna 2003 ja jo parin vuoden päästä suomeksi.
      Eikö kirjaa ole oikein huomattu Suomessa, vaikka se oli kyllä paljon esillä koska voitti suomennosvuonna 2005 arvostetun Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon?

      Poista
    2. Ilmeisesti tuo nimi on hämännyt minua, kun sitä ei ole suomennettu. Olen vaan odottanut suomennosta.

      Poista
  5. Hienosti olet kirjoittanut tunnelmiasi kirjan maagisesta maailmasta, vaikka siitä oli minusta aika vaikeaa kirjoittaa. Tulin siitä jotenkin niin täyteen, semmoinen olo että nyt on kaikki kerrottu ja sanottu. Minä myös tunsin rakastuvani tuohon kasvitieteilijään, niin ylevää ja jaloa toisen ihmisen arvostusta. Vähän samaa koin muuten katsoessani tv-sarjaa Susipalatsi, kuumien tunteideni kohteena Thomas Cromwell 😁- vai sittenkin Mark Rylance...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanamäärältään pieni kirja saattaa olla hyvin suuri, kun ne sanat on valittu oikein.
      En ole tuota Susipalatsiakaan katsonut. Googlailin ja se alkoi todella kiinnostaa. Katson - ja katson myös sillä silmällä, rakastuisinko minäkin Cromwelliin/Mark Rylanceen. :)

      Poista
  6. Kuulostaa kiehtovalta. Ehkä minäkin tartun tähän pieneen, kauniiseen kirjaan.

    VastaaPoista

Sjón, Skugga-Baldur

  Islantilaisen  Sjónin romaani Skugga-Baldur on kirja, jonka äärellä huokailen ihastuksesta: kaunis kieli, mielenkiintoinen rakenne, muka...