sunnuntai 30. maaliskuuta 2025

Kirjoja, uutuuselokuva ja pari hyvää tv-sarjaa



Kevät keikkuu. Jo parina viikonloppuna on ollut upeat ulkoilusäät, joita bloggari & kumppaninsa ovat hyödyntäneet retkeilemällä metsäpoluilla.
Yhtenä päivänä juuri kun olin iloinnut ystävälle lähettämässäni viestissä, miten keväistä, alkoikin yllättäen taivaalta laskeutua isoja valkoisia repaleita kuin joku olisi repinyt paperinenäliinaa yläilmoissa. Kevät on sellaista. Ei koskaan tiedä, mitä seuraavaksi. Oikeastaan kaikki vuodenajat ovat nykyään arvaamattomia toisin kuin entisajan aapiskirjan kuvissa, joissa oli selkeät neljä vuodenaikaa. 



Eilen patikoimme Paaskosken majalle Kouvolan Käyrälammen maisemissa, lämpöä toistakymmentä astetta. Polku oli vielä osin jäinen, mutta se ei vaeltajia haitannut. Aurinkoisella taukopaikalla kaivoimme repusta kahvitermoksen ja hunajaiset herkut, jotka ostin edellispäivänä Börek Baklava -turkkilaiskahvilasta. Kun panin silmät kiinni, tunnustelin aurinkoa ihollani ja maistelin suussani itämaista herkkua, pystyin hetken kuvittelemaan, että olin istumassa kahvilassa Istanbulissa tai Yunus-hotellin rannalla Marmariksessa.


Olen lukenut pari hyvää kirjaa ajan kanssa ja selannut läpi muutamia, jotka eivät koskettaneet minua millään lailla. Kaikkea pitää kokeilla, että tietää, mitä kaikkea on ja missä mennään, eikö niin? Olen utelias tutustumaan myös kirjoihin, joiden kohderyhmään en todellakaan kuulu. 

Jos tiuhaan eri julkaisuissa esiintyvästä nuoresta someammattilaisesta kirjoitetaan kirja, jossa ei ole mitään sen enempää kuin hänen omissa teksteissään, vain tekstin pituus, niin siinä voisi olla se hyvä puoli, että joku fani tottuisi lukemaan myös pitempää tekstiä. Niin ei varmaan nyt tapahtunut, päätellen siitä nopeudesta millä varausjono lyheni. Luulen, että kirja luettiin minun tyyliini varttitunnissa tai ehkä puolessa tunnissa sieltä täältä silmäillen ja kuvat katsoen.
Varasin tämän kirjan, toimittaja Wilma Ruohiston kirjoittaman Sara Sieppi- Oliks sulla vielä jotain? samaan aikaan Angela Merkelin muistelmien kanssa, mutta Merkelin kirjaa saan jonottaa vielä muutaman viikon. Kun huomasin, että kirjat olivat meidän alueella luetuimmat tietokirjat -listan kärjessä, sain päähäni kirjoittaa hauskan jutun vertaillen näitä kahta kirjaa. Huomaan nyt, että se olisi minulle mahdottomuus.

Tietokirjoihin luetaan oudosti myös fanikirjat, joiden sisältö on todella ohut. Kai ne lasketaan kuuluviksi muistelmiin. 
 

Ne kaksi minuun ison vaikutuksen tehnyttä kirjaa ovat Markus Nummen romaani Käräjät ja Robin Blackin novellikokokoelma If I Loved You, I Would Tell You This.


Käräjät kertoo tapahtumista kahden henkilön kautta, lääninetsivä Juho Iivosen ja mieleltään järkkyneen, oman kotinsa alueelle erakoituneen naisen, Vilja Nevan. Sikiönlähdetysepäily saa liikkelle rikosvyyhdin, jossa on lopuksi osallisena nelisenkymmentä ihmistä. Rikoksen selvittely alkaa keväällä 1938, mutta kirjan kertomus alkaa paljon aiempaa, vuosisadan vaihteesta ja jatkuu sen loppupuolelle. Kyseessä on myös Vilja-tytön kehityskertomus Vilja-täti-vaiheen kautta, jolloin häntä myös Tarvajoen Immanuel Kantiksi kutsutaan, takaisin Viljaksi vain ja lopulta vanhukseksi, joka ei aina muista kuka on, mutta tunnistaa ne yhdet kirkkaansiniset silmät. 
Kirjan lopussa selviää, kuka lopulta kokoaa nämä tarinat yhteen, Juho Iivosen käräjämuistiinpanot ja kylän muut tapahtumat, vai jäikö jotain sittenkin vain heidän tietoonsa, jotka välillä muistavat välillä ei.
Seesteinen, kaunis kuvaus ihmisistä, joita kohtalo heittelee ja arvokkuudesta, jolla ihmisten on hyvä kohdata toisiaan.
Appelsiini oli harvinaisuus 1900-luvun alkupuolella, sillä on merkitys tarinassa. Appelsiini on oivaltavasti myös kansikuvassa, jonka tekijästä en löydä tietoja. 
Erityismaininta upeasta Etelä-Pohjanmaan murteesta, jossa ei aina löydy sanoja isoille mielessä pyöriville asioille, mutta kuuulija ymmärtää vähästäkin. 
- Kyllä niin on, sen sanoon, muuta en. Mutta sen sanoon. 

 



Robin Black on amerikkalainen kirjailija, joka on julkaissut vähän, mutta laatu korvaa määrän. Se vähä on hyvin mietittyä ja viimeisteltyä.
Black kirjoitti yksitoista novellia sisältävää kokoelmaansa kahdeksan vuotta. Jotkut novelleista ovat kuin pienoisromaaneja, esim viimeinen yli 50-sivuinen The History of the World
Novellien yhteisiä tekijöitä ovat jokin käännekohta elämässä, monissa myös pettymys ja suru, joka sai lukijassakin aikaan surumielisyyttä.
Black tuntuu ymmärtävän henkilöittensä psyykeä erityisellä tavalla, joka koskettaa.
Kun olin lukemassa kokoelman ensimmäistä novellia The Guide, jossa isä on suojellut lapsena sokeutunutta tytärtään, toiminut hänen silminään ja ikään kuin kieltänyt tytön vammaisuuden, kuulin naapurihuoneesta musiikkia, joka nosti ihokarvat pystyyn, niin kaiken täyttävää surua ja valitusta, pakahduttavaa tunnetta, ikään kuin täydentämässä lukemaani. Mieheni oli laittanut soimaan Joan Baezin vinyylilevyn, jonka Bachianas Brasileiras No 5 aria pysähdytti minut. Voiko mikään taidemuoto välittää tunteita kuten musiikki - ei voi. 
Blackin kirjan lopussa on hänen ja toisen kirjailijan, Karen Russellin keskustelu. Russell kysyy Blackilta, millainen tämän mielestä on hyvä kirjan lopetus ja Black vastaa, että sellainen, joka voisi yhtä hyvin olla aloitus. Loppu on se vaihe, jossa kirjailija luovuttaa tarinansa lukijalle tämän jatkettavaksi. On anteliasta jättää lukijallekin jotain, mutta tässä on oltava tarkka, koska liian avoin loppu taas on päinvastainen vaikutukseltaan, kuin petos. Kun sen oikean lopun löytää, tunne on kuin hiippailisi varoen pois vauvan luota, jonka on vihdoin saanut nukahtamaan, tuskin uskaltaen hengittää.
Olen iloinen, että Black jaksoi odottaa. Olen harvoin lumoutunut novelleista näin paljon. 
There are things that go on, I believe, important things that make only an intuitive kind of sense. Silences, agreed to. Intimacies, put away.
(Oma suomennos: On asioita, tärkeitä asioita, jotka ymmärtää vain intuitiivisesti. Sovittuja vaikenemisia. Sivuun siirrettyjä intiimejä asioita.)
Tämä ote on novellista ... Divorced, Beheaded, Survived.
Voi miksi Blackin kirjoja ei ole suomennettu?
 

Valitut on maailman ensimmäinen meänkielinen elokuva. En pitänyt siitä kovinkaan paljon. Uskonnolliset hurmoskohtaukset ovat jääneet niin upeina ja uskottavina mieleeni joistain kirjoista ja elokuvista, tässä ne olivat liian arkisia ja kömpelöitä, perustelemattomia. Lahkon johtaja kyllä selittää maailmanlopun odotusta ja siihen liittyvää menoa sillä, että kun heillä ei mitään ole, mutta tätä kurjuutta ei näytetä. Näyttelijätyö on hyvää kauttaaltaan, mutta se ei pelasta käsikirjoituksen ja ohjauksen köyhyyttä. 
Meänkieltä oli kiva kuunnella. Suomenkielinen tekstitys on tässä elokuvassa aivan turha. Meänkielessä on samoja ilmaisuja kuin Lapin alueen puhekielessä. Erotin myös entisajan satakuntalaismurteissa käytettyjä sanoja. Jos joku sana jääkin ymmärtämättä, sen tajuaa tilanteesta. 


Nyt on Netflixissä kaksi hyvää sarjaa, kolumbialainen ja brittiläinen.

Gabriel Garcia Márquezin romaaniin perustuvasta sarjasta Sadan vuoden yksinäisyys, on tehty ja katsottavana ensimmäinen kausi, kahdeksan jaksoa.
Kirjan mystiikka on osattu toteuttaa myös elävässä kuvassa, yhtä vahvana kuin sen olen kokenut tekstissä. Hyvän yhteiskunnan tavoittelu ja sotiin ajautuminen tulevat Macondon kylän kokoisessa yhteisössä näytettyinä esiin kuin tarkastelisi maailmaa pienoiskoossa. 
Ihastuin sarjan maailmaan ja sen ihmisiin. Itkupillinä eläydyin useamman henkilön kolhuihin, eniten Úrsula Iguarániin suurperheen matriarkkana ja kaikkeen uuteen innostuvaan José Arcadio Buendíaan, joka menettää järkensä.   

Neljän jakson minisarja Adolescence kertoo käsittämättömältä tuntuvasta rikoksesta, joka selittyy pitemmälle katsoessa. Miksi 13-vuotias surmaa ikätoverinsa? Some on tuonut  nuorten elämään tiettyjä isoja asioita liian aikaisin. Vanhemmat ovat voimattomia, kuten ei koskaan ennen.
Olen katsonut tästä sarjasta kolme jaksoa ja ihailen koko tiimin työtä.
Luin että tunnin mittaiset jaksot on kuvattu kerralla yhdellä otolla. Hienoa kameratyötä. Tulos on kuin dokumenttia. Jokainen jakso on erilainen, tapahtumia kuvataan eri näkökulmista, milloin ollaan mukana kiireisessä menossa poliisiasemalla, milloin ollaan koko jakso yhdessä tilassa vankilassa Jamien ja psykiatrin kanssa. Jaksojen välillä kuluu aikaa. 
Jamie-poikaa esittävä Owen Cooper tekee ensimmäisen roolinsa kuin koulutettu näyttelijä. 

Tänään katson Adolescencen loppuun. Mietin sitä ja luen lehtiä. Sadepäivä. 
Mieheni saattaa hämmästyksekseni siirtyä heti vaikuttavan ohjelman jälkeen katsomaan jotain muuta, urheilua tai Teksti-TV:tä. Minulle tuollainen nopea siirtymä on mahdoton, mieluummin teen jotain kotitöitä, taittelen pyykkiä, silitän tai järjestelen tavaroita ja annan tunne-elämyksen vaimeta hiljalleen. 


8 kommenttia:

  1. Eilen koin vastaavan voimakkaan tunne-elämyksen, kun luin Barbara Kingsolverin Pulizer-palkittua Demon Copperheadia. Siinä tapahtui sellaista, etten voinut jatkaa lukemista, vaan minun piti alkaa tekemään jotain ihan muuta. Niinpä leivoin mustikkapiirakan ja rauhoituin. Kirja on järkyttävää luettavaa ja siinä tapahtuu kaikkea mahdollista pahaa, mitä lastensuojelulapsille voi sattua. Päähenkilö Damon alias Demon on kuitenkin tähän mennessä ollut vahva. Suomessa sanotaan, että se mikä ei tapa, niin se vahvistaa. Lisäksi kirjassa on lukemista helpottavaa mustaa huumoria. Yritin tsempata itseäni, että se on vain tarina.

    Samaa mieltä siinä, että some tuo lasten elämään negatiivisia juttuja ihan liian aikaisin. Lisäksi nuo ympärillä käytävät sodat saavat aggressiot, pelot ja kaikenlaiset tunteet pintaan kaikilta ihmisiltä. Toisinaan ne lyövät ylitse ja syntyy konflikteja. Kouluissa se näkyy hurjimmin. Tsemppiä vaan kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Valitettavasti kaikki tämän hallituksen toimet purevat pahiten lasten ja nuorten elämään. Ja lisää leikkauksia suunnitellaan varsinkin lastensuojeluun.


    Käräjät oli mielestäni parhaimpia suomalaisia kirjoja mitä olen lukenut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leipominen on yksi parhaista keinoista irrottautua voimakkaista tunnehyöyistä (näinkö se taipuu, hyöky?) ja synkistä ajatuksista.

      Barbara Kingsolver on minulle ihan uusi kirjailija. kiitos kun vinkkasit.
      Robin Black myös oli minulle tuntematon. Löysin kirjan hyllystäni, olen varmaan hankkinut sen jotain matkaa varten, mutta jättänyt kuitenkin kotiin.
      Markus Nummelta olen lukenut Karkkipäivän.

      Poista
  2. Tervetuloa takaisin blogiin, jossa tarjoat melkoisen satsin luettua ja katsottua. Käräjät mainitaan kiitellen monissa muissakin yhteyksissä. Taidanpa hommata luettavaksi. Ja Adoloscence pitänee katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käräjät on saanut kiitosta sekä lukijoilta että kriitikoilta. Tommi Melender muistaakseni arvioi sen täydelliseksi romaaniksi.

      Katsoin eilen Adolescencen loppujakson. Erittäin hyvä!
      Sarjan perheelle toivoo tämän katsottuaan paljon hyvää, paitsi että ... ai niin, he ovatkin fiktiivisiä... mutta samaa mitä heille tapahtuu saa lukea aika ajoin myös rikosuutisista.

      Poista
  3. marjatta

    kirjoitit: "mieheni oli laittanut soimaan joan baezin vinyylilevyn...."

    miten ihana lause! olen vinyyli-romantikko, minulla on niihin loputon kiintymyssuhde, samoin kansitaiteeseen ja joan baeziin. kasvoin baezilla, hän on muotoillut persoonallisuuttani paljon. mitä vanhemmaksi tulee, sitä nostalgisemmaksi sitä muuttuu musiikin suhteen. baezia kuunnellessani tunnen oloni aina nostalgiseksi. hänellä on kappale there but for fortune, joka resonoi. se on kuin mantra.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän vinyylit olivat mennä roskiin yhdessä vaiheessa. Vanha levysoitin oli särkynyt ja kuuntelimme musiikkia vain CD-levyiltä ja suoratoistopalveluista. Mieheni oli jo kasannut vinyylilevyt roskasäkkiin, kun minä ehdotin, että ehkä mieluummin varastoidaan ne odottamaan ja aletaan etsiä uutta soitinta nettikirppiksiltä. Niin teimme, onneksi, ja nyt on oikein hyvä-ääninen soitin.
      Luotan esinemuotoon, ei noissa pilvipalveluissa löydy kaikkea eikä se musiikki edes aina kuulosta samalta. Kuvataiteilijatkin menettävät, kun kannet ovat vain kuvina ruuduilla, jos sitäkään.

      Poista
  4. Olipa taas monipuolinen kulttuuripaketti! Kiinnostuin erityisesti tuosta Robin Blackin novellikokoelmasta. Sen aion lukea. Minua huvitti hieman tuo, että Karen Russell oli haastattelussa kysynyt Blackilta kirjan lopetuksista. Olen blogannut yhdestä Russellin novellikokoelmasta ja nimenomaan lopetukset ovat hänen hauras kohtansa.

    Tuo kuva novellin onnistuneesta lopetuksesta (hiippailu nukahtaneen lapsen luota) oli mainio. Tasapainoilu avoimen ja suljetun lopetuksen välillä on herkkää tasapainoilua. Amerikkalainen George Saunders on kirjoittanut, että novellin tulee yllättää lukija samalla kun se täyttää hänen odotuksensa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Russell kysyy Blackilta, mistä tietää, että novelli on valmis, eli varmaan hän on juuri niissä lopuissa kokenut hämmennystä.
      Ei aivan kaikkea pidä jättää auki, koska se on odotuksen pettämistä, mutta liian tiukka solmu taas tuntuu tylsältä. Hienossa lopussa on aina jotain enemmän, vertauskuvallisuutta, symboliikkaa, viittausta tulevaan, kysymys...
      Myös yllättäminen vaatii taitoa. Blackilla on useissa novelleissaan yllättäviä kohtia. Tuossa sokean tytön tapauksessa sellainen on ratkaisevassa asemassa novellin lopussa, mutta ei lopullisena selityksenä vaan uutta avaavana. Taisin lukiessa sanoa ääneen "ohho".

      Poista

Kirjoja, uutuuselokuva ja pari hyvää tv-sarjaa

Kevät keikkuu. Jo parina viikonloppuna on ollut upeat ulkoilusäät, joita bloggari & kumppaninsa ovat hyödyntäneet retkeilemällä metsäpol...