perjantai 28. elokuuta 2015

Kouvolassa 27.8.2015, monikulttuurisuuttaViime keväänä monet maahanmuuttajat Kouvolassa olivat kertoneeet ilmapiirin muuttumisesta. Huutelu ja nimittely oli aiheuttanut turvattomuutta. Keskustelujen tuloksena syntyi rasisminvastainen toimintaryhmä Käsi kädessä, joka hiljattain vaihtoi nimekseen Herää!.

Eilen tämä ryhmä yhdessä Maahanmuuttajien liikuntahanke MaaLin kanssa kutsui ihmisiä kokoon osoittamaan huolensa tilaisuuteen, joka nimettiin Meillä on unelma, kuten Helsingin tilaisuus kuukausi sitten. Nimi on peräisin Martin Luther Kingin lauseesta "I have a dream", jota hän toisti kauniissa puheessaan 28.8.1963, sattumoisin lähes sama päivämäärä kuin meidän tapahtumallamme, vaikkakin yli 50 vuotta sitten.

This nation will rise up and live out the true meaning of its creed:"We hold these truths to be self-evident, that all men are created to be equal."

Olimme mieheni kanssa mukana. Tilaisuus oli ikimuistoinen. Olen valmistanut kuvakavalkadin teille katseltavaksi. Olkaa hyvä.


Marssimme ihanassa säässä rumpujen säestyksellä. Osa kävelijöistä pisti tanssiksi. Kauppahallin kohdalla myyjät tulivat vilkuttamaan. Muutoinkin kävelyreitin varrella kannustettiin ja hymyiltiin. Kulkueeseen osallistuneita oli yli 300 ja esityspaikalla kävelykadulla lisää.


Vihaa vastaan tarvitaan kaikkia suomalaisia: kukkahattutätejä, pappeja, muualta tänne muuttaneita ja urheilujohtajia.

 

Monikulttuurisuus on todellisuutta. Jotkut taistelevat tuulimyllyjä vastaan ja luulevat, että on olemassa jokin muu suomalaisuus.Sekä demarinuoret että keskustanuoret olivat näyttävästi mukana. Oli hienoa, että nuoret tahtoivat olla mukana kertomassa, että isänmaallisuus on kattavaa eikä karttavaa. Sana isänmaallisuus on pyritty omimaan viharyhmien käyttöön.
Se on siihen liian arvokas.
 


Emerituspiispa  Voitto Huotari pahoitteli sitä, että uskontoja käytetään vihan välineinä, vaikka niiden sanoma on rakkauden sanoma. Hän oli menossa Tiranaan suureen uskontojen tapaamiseen, jossa myös pohditaan keinoja vastustaa vihaa.   Pakolaisena Suomeen saapunut demarikansanedustaja Nasima  Razmiyar oli pettynyt Timo Soiniin, koska tämä antaa vihapuheen jatkua puolueessaan. Hän ennusti, että vuosi 2015 tullaan muistamaan siitä, että kymmenet tuhannet suomalaiset toivat esiin huolensa sen hyvän Suomen puolesta, jossa ihmisiä on arvostettu ja kunnioitettu. Hän ihmetteli yhdenmukaistamisen pyrkimystä. Haluaisiko joku, että ympärillä olisi klooneja! 
Nuori vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar kertoi oman tarinansa.  Hän on syntynyt Istanbulissa ja tullut sieltä Kyproksen ja Englannin kautta Suomeen. Hän totesi, että ulkomaalaisen näköinen joutuu koko ajan selittämään ja perustelemaan oloaan täällä. Yanar oli 14-vuotias tullessaan Suomeen. Hän oli silloin päättänyt tehdä joka päivä työtä suomen kielen ja muun sopeutumisen eteen. Hän on onnistunut siinä. Tämän hymyilevän energiapakkauksen suomen kielen ääntämys oli täydellistä, ja hänen puheensa oli hyvin valmisteltu ja napakka. 

Molemmat sekä Nasima että Ozan totesivat, että maahanmuutto tuottaa ongelmia, jotka pitää hoitaa hyvin. Ongelma ei ole tällä hetkellä yksin Suomen, mutta Suomi ei voi myöskään jäädä muun maailman ulkopuolelle tänä kansainvaellusten aikana.Kyltit olivat puhuttelevia. 
Lämpimässä alkuillassa tanssittiin...  
Ja räpättiin. Paljon näitä poikia pienempi somalitaustainen musiikkikoululainen Felix esitti kappaleen All of you. Paikkakunnan trubaduuri Mika Byman lauloi kantaaottavasti, miten aina löytyy mamumpi, jota pilkata. Vellamo Virtanen, 11-vuotias tyttö piti puheen, jossa toi viestin aikuisille siitä, miltä rasismi lapsen silmin tuntuu. "Rasismi on ihan kauheaa ja tyhmää. Koulussa en ole onneksi sitä paljoa kohdannut." 
Vellamo sanoi myös, että te aikuiset olette malleja meille.

      

Herää-ryhmän edustaja puhumassa.Romanipariskunta kertoi, että Kouvolan mustalaiset toivottavat kaikki tervetulleeksi. He toivoivat, ettei mikään kansanryhmä koskaan missään joutuisi kärsimään, kuten romanit Hitlerin vainoamina.Urheilijat ovat niin meillä kuin muuallakin maailmassa ryhtyneet vastustamaan rasismia. 
Viha on paha! Voiko tästä olla eri mieltä?

23 kommenttia:

 1. Olipa upea tilaisuus! Hienoa, että näitä järjestetään ympäri Suomea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle jäi tästä hyvä mieli. Onneksi ei sattunut mitään, pientäkään, mistä olisi saatu revittyä juttu, joka olisi leimannut hyvän kokonaisuuden.
   Silti Kouvolan Sanomien jutun kommentoinnissa on paljon pahuutta ja tilaisuuteen osallistuneiden mollaamista.

   Poista
  2. Siis juttuun netissä tulleissa kommenteissa. Lehtijuttu oli hyvä.

   Poista
 2. Hienoa Marjatta, että olit mukana ja postasit tämän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hienoa olla siellä.
   Halusin postata tästä, koska joissain blogikeskusteluissa on esitetty sellaisia mielipiteitä, että Meillä on unelma -tapahtumat olisivat vasemmistoanarkistien temmellyskenttiä.
   Helsingin hienossa tapahtumassa oli ollut yksi lyhyt kohtaus, jossa provosoitiin ja provosoiduttiin, ja se oli sitten esillä joka paikassa. Poikani oli Helsingin tapahtumassa. Hän sanoi, että se oli hengeltään juuri niin kuin tämä.

   Poista
 3. Kiitos Marjatta! Tärkeä aihe ja iloinen postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Margit, että pidät tätä asiaa tärkeänä!

   Minulla pakkaa aina menemään ilon kautta. Olin tapahtumassa välillä myös hyvin liikuttunut, mutta niin olivat raavaat miehenköriläätkin. Näin useamman pyyhkivän silmäkulmiaan.

   Katselin myös ympärilleni, millaista oli väki, joka seurasi sivusta. Yleensä hengessä mukana olevaa. Näin vain muutaman, joilla oli suu tiukkana ja paheksuva katse. Heiltä tulee sitten ilmeisesti noita outoja kommentteja lehtijuttuun kävelykadun muuttumisesta Afrikaksi. Vielä enemmän niitä tulee tietenkin sellaisilta, jotka eivät ole olleet lähelläkään ja kuvittelevat jotain sellaista, mitä ei ole olemassa.

   Poista
 4. Hienoa, että on tällaisia tapahtumia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on ollut tietääkseni ainakin Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa, Joensuussa, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Porissa ja meillä Kouvolassa. Voi olla, että monilla muillakin paikkakunnilla.

   Tämähän sopisi hyvin aiheeksi myös YK:n päivään 24.10.

   Poista
 5. Tärkeä aihe! Näitä tilaisuuksia tarvitaan, jotta täällä olisi kaikilla hyvä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa sanot oikein. Eihän kenenkään ole hyvä olla sellaisessa yhteiksunnassa, jossa toisten päälle syljetään.

   Ei ole mikään ihme, että hiljaiset, maltilliset ihmiset ovat saaneet tarpeekseen. Eräs mies sanoi tuossa tapahtumassa, että hänen mittansa on tullut täyteen juuri viime aikoina esiintyneiden vihapuheiden takia.

   Poista
 6. ( Hei Marjatta, tulin blogiisi katselemaan kuvia kun siellä Juhan blogissa sitä pyysit. Laitoin sinulle vielä yhden kommentin jossa kommentoin omia marssejani myös. Rauhan puolesta menin. Kaikki ei ollut kuitenkaan niin kuin silloin uskoimme. Luithan sen? )

  Mutta siis. Kuvasi. Hyvältä näytti. Parasta oli varmasti tosiaan tuo tavallisten ihmisten mukanaolo. Vihaa ja ennakkoluuloja vastaan. Ilman oikessaolemisen paatosta. Olisin voinut olla itse mukana, vaikka en varmastikaan täytä unelmoijien kaikkia puhtausvaatimuksia : )

  Väittelimme hieman lipuista, poliittisista motiiveista. Siellä teillä taisi sateenkaari- ja punaliput olla poissa. Se oli hyvä. Sillä suurimmalle osalle maahanmuuttajille ne edustavat sellaista vierasta arvomaailmaa, jonka kanssa kaikki heistä eivät halua olla tekemisissä. Maahanmuuttajien ja maahanmuuton puolustaminen ei muutenkaan ole vain tiettyjen poliittisten tahojen monopoli. Kouvolassa on ilmeisesti enemmän järkeä kuin täällä nykyään aika militantilla pääkaupunkiseudulla. Myös arvokonservatiivit, ja luulenpa, että pitkässä juoksussa nimenomaan juuri he, voivat olla muuttajien parhaita ystäviä. Liberaalista viitekehyksestä tulkittu peace, love and understanding on hieno juttu, mutta elämän reaaliteetit rakennetaan sen lisäksi myös työlle, perheelle ja miksei myös uskonnolle. Tästä olen tuntemieni maahanmuuttajien, (useimmat juuri somaleja) kanssa harvinaisen samaa mieltä. Jos saan olla hieman sarkastinen niin eivät taida maamme liberaalit piirit vielä tajuta millaisen konservatiivisen aallon muuttajat tuovat niissä vaaleissa kun he viimein aktivoituvat vaaleissa. Jo nyt monet äänestävät... kyllä, persuja. Miksi? Mm. yllä kertomistani syistä. Mutta ei siitä.

  Sen sijaan pääasia: Hyvä vihatonta kaikenlaisten ihmisten Kouvolaa teille sinne. (En tule blogiasi tässä asiassa tämän enempää kuormittamaan.) Voi hyvin.

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, kyllä luin ja menen vielä vastaamaankin sinulle.

   Ei ollut tosiaan yhtään sateenkaarilippua tai punalippua. Parempi näin, että otetaan asia kerrallaan eikä sotketa maahanmuuttaja-asiaan muuta.

   Minua on harmittanut mm. se, että jotkut ovat vaatineet suvivirttä pois koulujen juhlista somaleita verukkeena käyttäen. He voisivat sanoa rehellisesti, että eivät halua suvivirren laulamista omalle lapselleen. Olen ymmärtänyt, että somalit arvostavat uskontoja yleensä enemmän kuin maallistunet suomalaiset. Olet siis varmaan ihan oikeassa tuossa heidän suomalaisia suuremmassa konservatiivisuudessaan.

   Sinä saat kuormittaa minun blogiani vaikka kuinka paljon. Sinun kanssasi on ollut aina hauska haastella, Antiaikalaisessa, Juha Saari kirjoittaa -blogissa ja olisiko vielä muuallakin.
   Tervetuloa toistekin!

   Poista
  2. Vielä pitää lisätä, että maahanmuuttajaryhmien sisällä on tietty iso kirjo ihmisiä, samoistakin paikoista tulleissa.
   Afgaanipakolaisista toisilla on diplomaattitausta kuten Nasima Razmyarin perheellä, lapset hyvin koulutettuja ym. ja toiset taas ovat vähän koulua käyneitä.
   Uskontoon suhtautuminen vaihtelee myös. Epäilen, että maallistuminen on käynnissä enemmistöllä monien uskontojen piirissä, sen vastapainona uskonnollista radikalisoitumista.

   Ja vielä tuosta, että maahanmuuton puolustaminen ei ole vain tiettyjen poliittisten tahojen monopoli. Ei niin, mutta minkäs teet, kun toiset lähtevät mukaan ja toiset eivät? Kokoomuksessa esim. näyttää olevan sellainen outo tilanne, että nuoret ovat konservatiivisempia kuin vanhat.
   Rauhanmarssien aikaan 80-luvulla oli sama juttu. Ne kiinnostivat enemmän vasemmistoa.

   Poista
 7. Palaan kuitenkin sen verran, että kopioin sinulle unkarilaisen Nobel-kirjailijan ja holocaustista selvinneen Imre Kerteszin kannanoton Euroopan nykytilanteeseen. Näin koska olet syvällinen kirjaihminen ja tämäkin kirjailijan arvio tuo hyviin esiin koko meneillään olevan tilanteen vaikeat kysymykset. Paradoksaalista on, että jos tuon alla olevan esittää tavallinen ihminen, saa hän meiltä helvetintuomion, mutta jos sen esittää eräs Euroopan merkittävimmistä kirjailijoista me kuuntelemme. Mutta näin siis Imre:


  Unkarilainen Imre Kertész vastaa viimeisimmässä teoksessaan A vegso kocsma (ruotsinnettu Den sista tillflykten). "Eurooppa tulee taantumaan liberalisminsa takia, mikä on osoittautunut lapselliseksi ja itsetuhoiseksi. Eurooppa synnytti Hitlerin, eikä nyt löydä perusteita vastustukseen, joten portit ovat auki islamille, rodusta ja uskonnosta ei uskalleta enää puhua, vaikka islam samanaikaisesti ei tunne muuta kuin vihan kielen muita rotuja ja uskontoja kohtaan."

  "Pitäisi puhua politiikasta, siitä, kuinka muslimit sankoin joukoin tulvivat, miehittävät, suoraan sanottuna, tuhoavat Euroopan, ja kuinka Eurooppa suhtautuu tähän, itsetuhoisella liberalismilla ja typerällä demokratialla. Kaikki loppuu samoin, sivilisaatiot saavuttavat ylikypsyyden tilan, sen lisäksi ettei niillä ole enää ryhtiä puolustaa itseään, ne jopa uskomattomalla tavalla palvovat omaa vihollistaan". Vaieta ei voi, eikä sallia itselleen lempeyttä ja kaiken hyväksymistä. Hyvä käytös on samaa kuin valheet ja itsensäuhraaminen.(Imre Kertész om Europas självmord
  Av Thomas Nydahl 29.8.15 Snaphanen)

  ----------------------------------------------------------------

  Ranskassa Michel Houellebecq on esittänyt pitkään aivan samaa. Eivät nämä kysymykset siis helppoja ole....Viha on paha, mutta ihminen on myös paha. Kaikkialla. Jos kiellämme ihmisen pahuuden olemassaolon, suljemme silmämme ihmisyyden toiselta puolikkaalta. Viisas ja rakkaudellinen saa ja pitää olla muttei naivin tyhmä. Siitä Imre puhui hyvin. Tuo puhe on tietenkin helppo projisoida islamfobiaksi. Nykyään kaikille ei-halutuille näkökulmille on oma fobiansa, patologiansa. Niin me pääsemme pakoon maailman vaikeutta.

  jope

  VastaaPoista
 8. Lisäys: en tietenkään sano että minä ajattelen kuin IK, en ole ihan yhtä pessimisti, mutta tuollaisia ajatuksia on alkanut tulla ns. älymystöön kuuluvilta yhä enemmän. Kertesz käytti aika ehdotonta kieltä. Siihen en itse yhdy. Mutta jostakin sekin jotain kertoo. Kaiken vaikeudesta ainakin. Ehkä on tullut aika kun Eurooppa muuttuu perinpohjin. On vain valintakysymys sitten nimitetäänkö sitä tuhoksi vai muutokseksi. Jos muutos menee Euroopan islamisoitumisen suuntaan, se sitten menee. Me saamme ehkä mitä me tilaamme. En ala taistelemaan mitään vastaan enkä oikein minkään puolestakaan. Paitsi tietysti rauhan olla rauhassa sitä mitä on. Jos tarvitsee juosta karkuun, juoksen, vaihdan maisemaa, en ole sankarityyppiä.
  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, onpas kiinnostavaa pohdintaa.

   Houellebecqin mielipiteistä tiedän, mutta en ollut aiemmin kuullut tuosta Imre Kertészin teoksesta. Kyllä kiinnostaa kovasti lukea molemmat.

   "Sivilisaatiot saavat ylikypsyyden tilan." Siltä se on alkanut tuntua, kun suomalaisetkaan eivät enää viitsi poimia selvää rahaa metsistä - ottaakseni banaalin esimerkin.

   Islamisteilla on kalifaatti-unelma. Tämä asettaa haasteen sopeuttamiseen. Ensimmäisen polven maahanmuuttajat ovat yleensä hyviä sopeutujia, mutta jos heidän lapsiaan ei hyväksytä kunnolla suomalaisiksi, niin on vaara, että he vastaavat värvärien houkutuksiin ja löytävät kotinsa Isisin riveistä. Tämä on jo nähty.
   Kun katselin somalipoikia Kouvolassa, näin heissä pelkästään iloa ja intoa. Jos sitä tuetaan, niin ei ole huolta. Optimistisuuteen taipuvana ajattelen näin.
   Islamistit on todellinen uhka, ei muslimit yleensä.

   Enhän minäkään tee mitään, kunhan tuon esiin mielipiteitäni. Olen vähän niin kuin eräs tuttu, joka sanoi, että suunnitteli eläkkeelle päästyään lähteä auttamaan, mutta alkaa epäillä, että kun se aika koittaa, niin hän onkin itse auttamisen kohde.

   Poista
  2. Ja vielä, Jope s i n ä olet syvällinen kirjaihminen!

   Poista
 9. Nyt on menossa historiallinen kansojen vaellus ja kyllä se pistää Euroopan ja eurooppalaisten asenteet lujille. Monikulttuurinen Suomi on minulle itsestään selvyys ja olen osallistunutkin yhteen tilaisuuten sen puolesta. Minun isänmaallisuuteni sietää meille vielä hieman lisääkin kulttuurin kirjoa. Toisaalta ymmärrän huolen siitä, kuinka me pystymme kunnialla hoitamaan pakolaistulvan. Ja islamistit ovat todella suuri turvallisuusuhka ja heidän edessään ei kannata pehmoilla. Kertész ei tunnetusti ole mikään optimisti ja hänen kannanottonsa ei ole yllättävää. Luotan kuitenkin Euroopan identiteetin kestävän, vaikka ei EU:n politiikasta ole sotkua ja sähellystä puuttunutkaan.
  Vaikeita kysymyksiä on taas Marjatan postaus herättänyt. Niin sitä pitää!
  T. manu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Manu! Sinä tulit taas. :)

   Minun oli ihan pakko kirjoittaa tästä. Kaikki kirja-aiheet tuntuivat vähäpätöisiltä pakolaisongelman ja vihan torjunnan rinnalla.

   EU saisi nyt selkiytyä. Paljonhan siellä kokoustetaan, mutta onko tuloksia? Demokratian puutteet näkyvät siinä, että keskusteluissa saadaan harvoin päätetyksi mitään
   merkittävää.

   Poista
  2. P.S. Monella nimimerkkiä tai pseudonimeä käyttävällä on nimi pienellä, jope, manu. Olen aina kirjoittanut isolla, ikäänkuin kunnioittavasti. ?

   Poista
 10. Hyvä Kouvola! Mukavaa, että siellä kauempanakin järjestetään esiinmarsseja. Suomi on muuttumassa kehä kolmosen ulkopuolellakin. Ymmärrän tavallaan ihmisten pelot ja ennakkoluulot, jos tieto ihmisistä tulee vain iltapäivälehtien otsikoista. Todellinen elämä onkin sitten jotain muuta. Aivan tavallista elämää iloineen ja murheineen, oli ihminen sitten mistä tahansa kotoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä seudulla on nähty ulkomaalaisia kauan, eli ei ole pahinta sysi-Suomea. Kotkassa on ollut merimiehiä ja Kouvolassa venäläisiä. Viime vuosina on tullut pakolaisina ihmisiä entisen Jugoslavian alueelta, Kongosta ja Somaliasta.

   Pelko on varmaan perustunteena kaiken negatiivisen maahanmuuttovastaisuuden ja rasistisen vihan takana. Kun sitä pelkoa saataisiin hälvennetyksi, niin tuskin mitään erillisiä monikulttuurisuustapahtumia tarvittaisiinkaan.

   Juuri kuten tuossa vimeisessä lauseessa sanot, tavallista elämää, oli kotoisin mistä tahansa. Ajattelin tuota, kun olin äsken K-kaupan hedelmätiskien luona yhdessä viiden somalinaisen kanssa. Kaikilla meillä oli mielessä euron tarjoukset ja seuraavat ateriat.

   Poista

Torsti Lehtinen, Sanojen avaruus

Torsti Lehtinen on tehnyt töitä kirjailijana, kääntäjänä, toimittajana ja kirjoittamisen opettajana.  Olen aina ajatellut, että jos jo...