perjantai 27. joulukuuta 2019

2019 - miten se menikään, maailmassa ja omalla kohdalla?
Kirjoitan flunssan väsyttämänä. Ääni on kokonaan poissa ja erinäisiä muita oireita. Meillä piti olla vieraita tässä pyhien välipäivinä, mutta vierailu piti perua.
Kuka keksisi paremman sanan kuin 'vieras'! Vieras? Minä emmin aina tämän sanan kanssa. Kenen kotiin nyt vieraita ihmisiä tulee, kyllä ne on tuttuja, lähimpiä, sukulaisia tai ystäviä.

Kirjoittaminen ja lukeminen onnistuvat puolikuntoisenakin, tosin lukiessa torkahtaa helposti. 

Luin Maija Kauhasen erinomaisen romaanin Eliitti. Se on kirja jaotteluista, jotka luodaan teini-iässä koulupihassa, ystävyydestä ja perheestä. 
Alla pari maistiaista.

   Sanotaan, että sukulaisiaan ei voi valita, mutta ystävänsä voi. Pystytkö käsi sydämellä sanomaan, että sinä olet valinnut minut ja Karlan? Me kolme olemme valinneet toisemme siinä mielessä kuin sairas valitsee apteekista lääkkeen. Tarpeeseen. 
   Siksi olemme perhe.
   Perhe on joukko ihmisiä, joiden olemassaolo muokkaa omaamme, koska he ovat niin lähellä, että muodostavat kuin kehikon, jonka varaan meidän on kasvettava.

Siinä perheestä ja ystävistä. Ja sitten peruskoulun arvojärjestyksestä, jonka eräs kirjan kolmesta päähenkilöstä, älykkyytensä vuoksi kiusattu Inkku, herää tajuamaan 11-vuotiaana.  

   Miksei opettaja kertonut, ettei sellaista maailmaa ollutkaan, jossa erot eivät tehneet toisista ihmisistä parempia ja toisista huonompia? Millainen opettaja jätti sen kertomatta?

   Inkku olisi pitänyt oppitunnin näin: Kaikki erot ihmisten välillä - älykkyys, koko, sukupuoli, ihonväri, uskonto, jalkojen koko, kaulan pituus, tarrakirjan paksuus, verkkareiden sivuraitojen määrä - kaikki erot, mitä ihmisten välille voidaan keksiä, keksitään. Ja sitten, niin totta kuin Maa kiertää Aurinkoa, niin totta kuin korvasientä pitää keittää, niin totta kuin hätänumero oli ennen 000 ja nyt 112, erot pannaan paremmuusjärjestykseen. Ja se paremmuusjärjestys hakataan kiveen ja se kirjoitetaan tähtiin, ja sille, joka ei sen mukaan käyttäydy, käy kalpaten. Sellainen on maailma. 
   Kukaan ei sanonut. Kukaan ei sanonut?

Viime vuosi oli minulla yksityiselämässä ja bloggailussa antoisa. 
Maapallomme yhteiset ongelmat, ilmaston lämpeneminen ja väestön liikakasvu sen sijaan huolestuttavat. Samoin sodat ja vihat. Ja tyhmyyden korottaminen arvostetuksi piirteeksi, tietenkin. 
Onko ihan pakko valita tärkeän suurvallan päämieheksi henkilö, joka sanoo vaalitilaisuudessa, että voisi milloin tahansa tappaa jonkun yleisellä paikalla menettämättä suosiotaan?
USA:n presidentti vaalitilaisuudessa Iowassa vuosi ennen valintaansa: "I could stand in the middle of Fifth Avenue and shoot somebody and I wouldn't lose any voters, Okay, it's like incredible."
Suomeksi: "Voisin seisoa keskellä Viidettä avenueta ja ampua jonkun enkä silti menettäisi yhtään äänestäjää. Onhan se, niinku, uskomatonta."
Onhan se, mutta ei kaikkien mielestä. Monen mielestä tällainen puhe on hienoa, salaviisasta retoriikkaa ja sarkasmia ja tällaisia "rohkeita ja vahvoja" ihmisiä kannattaa valita valtioiden johtoon. 
Eihän USA ole poikkeus vaan uusi ajattelumalli. 

Aaro Hellaakoski on kiteyttänyt pettymyksensä maailman menoon ja sen oletettuun ohjailijaan aika napakasti:
Herra vaiennut olet jo kaksituhatta
vuotta. Ymmärsinkö sun oikein?:
miksi puhua suotta?

Olin vuoden alussa hieman kyllästynyt bloggailuun. Kiinnostus alkoi kasvaa, ja olenkin kirjoittanut enemmän kuin kahtena edellisenä vuonna, tämä on 77. pakinointini ja ainakin yksi on vielä tulossa tämän vuoden puolella.

Yksityiselämässä hienointa on ollut viisivuotisen syöpälääkityksen lopettaminen. Nyt tunnen oloni jotenkin kevyemmäksi, saan nukkua taas paksun peiton alla hikoilematta. 
Jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että rintasyövän estolääkitys pitäisi pidentää viidestä vuodesta kymmeneen, koska niin kauan hormonireseptoripositiivinen rintasyöpä pyrkii uusimaan. Paitsi lääkitys niin myös kontrollit harvenevat viiden vuoden jälkeen. Pitää varmaan käydä välillä yksityisessä mammografiassa.  
Kolesteroliarvojen parantaminen on ollut kuuliaisesti menossa ja kohta mitataan. Leivän päälle laitan Keiju Alentajaa (mikä nimi!) ja ennen suosimieni kermajuustojen sijaan 5 - 10 prosenttista Polaria, joka maistuu etäisesti juustolta. Saa nähdä, onko labratulokset parantuneet ruokavalion remontilla.  

Tässä iässä on tyytyväinen, kun itse on terve ja läheisillä on asiat hyvin. On hauska seurata eri-ikäisten perheenjäsenten elämää ja kuulla, mitä eri ikäluokat ja persoonallisuudet ajattelevat maailmasta.

Joulunajan blogikirjoituksista on jäänyt erityisesti mieleeni kaksi lainausta. Toinen oli eräässä blogissa siteerattu psykologi Maaret Kallion kolumnin ajatus siitä, miten joulu toteutuu kulloisenkin elämän kehyksissä senhetkisten voimavarojen ja elämäntilanteen mukaisesti. Minullakin jäi nyt joulu vähän kesken flunssaväsyn vuoksi, mutta jatkuu varmaan vielä, kunhan tokenen. Ja onhan nytkin kiva niistellä kuusen katveessa. Toinen mieleeni jäänyt ajatus on Nalle Puhin pohdinta siitä, miten parasta ei olekaan hunaja vaan hetki ennen hunajaa.  Tässä kuvassa on tilanne päällä aattona. Joulupukki on saanut nallen syliinsä ja kertoo omia kuulumisiaan ja minä tallennan hartaasti sohvalla istuvien ilmeitä. 


P.S. Tässä on kirjan kansi, josta nappasin tälle kirjoitukselleni otsikon. 

11 kommenttia:

 1. Mukava kuulla, että vaikka olit kyllästynyt bloggailuun, niin silti olet blogannut tosi paljon. Onneksi voi vaihtaa mielipidettä. Suomessa voi. Monessa maassa ei voi, ei voi edes bloggailla rauhassa. Ei voi kulkea mielenosoituksissa, eikä voi olla poliitikkojen kanssa eri mieltä. Opposiota ei suvaita.

  En kestä Trumpia ja hänen käytöstä. Hän on niin pikkusieluinen, että hänen piti tviitata Gretasta ruma tviitti. Olen äärettömän iloinen Gretan työstä ilmaston puolesta. Toivottavasti hän ei väsy tehtäväänsä. Onneksi hänellä on paljon auttajia. Ystävättäreni kanssa pohdimme Gretaa ja ja totesimme yhteen ääneen, että jos olisimme Gretan ikäisiä, marssisimme hänen mukana. Nyt teemme niitä ilmastonsuojelutekoja kotoa pitäen.

  Minun kolesteroni pamahti korkealle. Se on nyt 8. Minulla ei ole lääkitystä, sillä en ole vielä sitä halunnut ennen tuota kamalaa numeroa. Halusin ennen lääkitystä tutkimukseen, johon menen tammikuussa. Suomessa pääsee terveydenhoitoon ja tutkimuksiin. Ainakin vielä. Varsinais-Suomessa hoitoon pääseminen kestää pisimpään. Olen kyllä huolestunut siitä miten eriarvoisia eri kuntien ihmiset ovat esim. terveyden- ja hyvinvoinnin palvelujen saamisessa.

  Paranemisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, on sinulla kyllä aika hurja tuo arvo. Minulla on 6,6, mutta siinä on liikaa sitä huonompaa LDL-kolesterolia. Eniten kai vaikuttavat geenit, sitten lääkkeiden sivuvaikutukset ja elintavat. Minulla loppui kolesterolia nostava lääkekuuri, se viisivuotinen, ja syömisiä olen hionut kolmen kuukauden ajan. Jos tämä ei auta, niin sitten lääkitys, koska korkeat arvot ovat vaaralliset.
   Jos sinulla arvo on noussut äkkiä, niin kyllä siihen täytyy olla joku syy. Toivottavasti selviää. ÄLä pidä sitä noin korkeana pitkään.

   Trump on kuin korkea verenpaine. Siihen tottuu eikä huomaa, mitä pahaa se tekee. Hän ja kaltaisensa ovat tehneet julkeasta käyttäytymisestä hyväksyttävää. Katsokaa, tällainen jyräävä diilimies menestyy, kohteliaisuus ja hyvät tavat ovat neitimäistä turhuutta. Kuitenkin juuri pidättyväisyys omissa haluissa ja tunteen purkauksissa on luonut sivistyneen yhteiskunnan. Trump ei odota, hän lyö heti. Hänestä mallia ottaneet ovat sitä mieltä, että heidänkään ei tarvitse odottaa eikä kuulla muita.

   Greta on ollut herättelijä. Räikeä välillä, mutta vaikuttanut asenteisiin samalla tavalla kuin erilaiset liioittelullaan ärsyttäneet me too -tapaukset. Kun asioihin herätään, niin eri tahoilla alkaa tapahtua hyvää.
   Luonnonsuojelu kaikkinensa, ilma, vesi ja metsät, nousee aivan varmasti tulevaisuudessa entistä keskeisemmäksi toiminnaksi, ei vain tavoitteeksi.

   Poista
  2. Kyllä sydän pomppasi, kun sain tietää tuon kolesterolilukeman. LDL oli 6. Ilmeisesti syynä se, että vaihdettiin syyskuussa kilpirauhaslääke semmoiseen, missä ei ole laktoosia. Laihdutin myös 5kg ja luulin, että se vaikuttaa alentavasti kolesteroliin. Nyt sitten vielä tiukempi ruokavalio menossa. Lähisuvusta löytyy sydän- ja verisuonitauteja.

   Poista
  3. Äitini kuoli verisuonen ratkeamiseen päässä. Ilmeisesti hänellä oli ollut korkea verenpaine ja huonot kolesteroliarvot, mutta eihän niitä silloin tutkittu vähän päälle kolmikymppiseltä maalaistalon emännältä. Kauhukuva seudulla oli se, että kun menee päänsäryistään lääkäriin, niin tämä määrää vähentämään töitä ja hävittämään karjan. Joillekin oli käynyt niin, ja näistä tapauksista puhuttiin. Äitini ilmeisesti viivytti tutkimukseen menoa tämä kauhukuva mielessään.
   Huonon ja hyvän kolesterolin suhde on tärkeä.
   Minä olen jättänyt kovat rasvat, syönyt kaikenvärisiä kasviksia, juureksia, marjoja ja siemeniä. Lohta kerran viikossa, kauratuotteita ja ruista päivittäin, kahvin kanssa välillä jonkin kevytjäätelön. Ei ole edes tehnyt mieli mitään herkkuja, ja paino on pudonnut siinä ohessa kolmisen kiloa.
   Minulla on aina (noin 25 vuotta) ollut kilpirauhaslääkkeenä Thyroxin.
   Mai, toivotaan, että meidän veriarvot saadaan ensi vuonna normaaleiksi. ♥

   Poista
 2. No voi että, sinäkin jouduit meidän potilaiden joukkoon jouluksi. Niinhän se meni meilläkin joten kuten joulu, vaikka olin aika uuvuksissa antibioottikuurilla ja korvatulehduksessa. Mullakin vasta nyt alkaa ääni palata normaaliksi. Pikaista paranemista!
  Olet kyllä armoitettu keskustelija, niin monia vilkkaita ja kiinnostavia keskusteluja olet blogissasi vuoden aikana orkestroinut.
  Olisiko kyläilijä parempi sana vieraalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orkestroinut, heh heh.

   Katsotaan nyt, selviänkö ilman antibiootteja. Ääni on jo parempi, koska olen ollut ääneti. Hurjan vaikeaa minulle. Kirjoitan Untolle mielipiteitäni lapulle.

   Kyläilijä on parempi, mutta pikkasen vanhahtava, eikö vain.
   Kaikissa kielissä, mitä tunnen, on eri sana vieras-outo ja vieras-kyläilemään tullut. Minua on jäänyt tämä kiusaamaan, vaikka onhan niitä muitakin monimerkityksisiä sanoja suomessa ja muissa kielissä. Tässä on merkitys niin vastakkainen. Pitää jotenkin kiertää: pojan perhe tuli kylään, ystävä tuli käymään.

   Poista
 3. Paranemista sulle toivotan flunssan kynsistä. Vahvistuva terveyttä riittäköön tulevaksi vuodeksi!👋❤️👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lissu! Terveys on lähtökohta kaikelle.
   Toivotan sinulle muös terveyttä ja kaikkea hyvää. ♥

   Poista
 4. Voihan flunssa, toivottavasti tuo kutsumaton vieras poistuu mahdollisimman pian! Vieraan tilalla voinee käyttää sanaa vierailija tai kyläilijä. Toisaalta suomen kielessä tietyssä kontekstissa kaikki varmasti tietävät, mitä vieraalla tarkoitetaan (eli on yleensä joku tuttu, jos on kyse ”vieraan” kutsumisesta/tulemisesta esim. omaan kotiin). Toisaalta mitä enemmän luen suomalaisten lehtien kommenttiosiota sen selkeämmäksi käy, että luetun ymmärtäminen ja sisälukutaito alkavat olla kuolemassa sukupuuttoon.

  Onneksi koet bloggaamisen edelleen mielekkäänä, sillä minä koen blogisi lukemisen mielekkäänä! Toivon sinulle pikaista paranemista ja kaikkea ihanaa nurkan takana odottelevalle uudelle vuodelle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, kiitos ja kaikkea hyvää myös sinulle tulevalle vuodelle.

   Minä suhtaudun tuohon vieras-sanaan hölmösti. Olen varmaan jonkunlainen sananeurootikko. Olin iloinen, kun löysin vieraspyyhkeen päälle läpykän 'Ystävät'. Yritän aivopestä itseni kokemaan tämän sanan neutraalisti.

   Minua on alkanut kiusata se, että olen jo jokin aika sitten päättänyt harventaa blogikirjoitteluani vuoden vaihteen jälkeen, enkä nyt oikein malttaisikaan. Kerron tästä vuoden viimeisessä postauksessani tässä lähipäivinä.

   Olen hyvin iloinen siitä, että olet käynyt, viihtynyt ja kommentoinut. ♥

   Poista
  2. Ymmärrän, minullakin on muutamia sanoja, joita en voi sietää enkä niitä käytä. Eräs niistä on sinkku, kun kuvataan henkilöä joka ei ole seurustelusuhteessa. :D

   Hmm, mitäpä sitä harventamaan kirjoittelua, jos ei oikeastaan malttaisikaan! Jään mielenkiinnolla odottamaan pohdintaasi aiheesta. :)

   Poista

Kolmanteen ja neljänteen polveen...

Kuvassa vasemmalla maamies isäni, kausipalkollinen Anni, ryhdikäs Mamma ja lempeä Pappa, minä Papan edessä 3-vuotiaana ja viimeisenä oikeall...