keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Matkakirjeitä Espanjan Aurinkorannikolta 1, turvetuloa!¡Hola amigos! Täällä Espanjan kirjeenvaihtajanne Marjatta, iltaa Torremolinoksesta! 
Yllä oleva tarra on jääkaapistamme. Palaan siihen kohta. 

HomeAway mainosti meille houkuttelevien kuvien kera kulma-asuntoa miellyttävällä maisemalla uima-altaalle, joka sijaitsee muutaman askeleen päässä omalta terassilta. Minä näin jo silmissäni itseni aamulla heti herättyä tekemässä nurmikolla  aurinkotervehdystä, kobraa ja muita jooga-liikkeitä, ja sitten virkistävä pulahdus altaaseen ennen aamiaista. Ja iltasella lukemisten välissä taas vilvoittelemaan. Liikaa aurinkoa välttelevä Unto istuisi rantatuolissa markiisin alla (paitsi että eihän tässä ole mitään markiisiakaan vaan repsahtanut aurinkovarjo, josta puuttuu jalkaosan paino, joka pitäisi sen paikallaan). 
Näin haaveilin, kun omistajan lähettämä vastaanottaja saatteli meitä asuntoon. Jo kaukaa huomasin altaan turkoosine vesineen ja huokaisin ihastuksesta, mutta kun pääsimme lähelle totuus paljastui. Turkoosi oli altaan laitamaalia, ja vettä altaassa on viitisen senttiä.  


Terassimme  on oikealta olevilta uimaportailta pari kolme metriä tänne kuvaajaan päin. Asumme altaan äärellä, kyllä vain. 
Kaiken huipuksi allasaluetta ympäröi ruma, korkea metalliaita. Se erottuu hennosti kuvassa.  


Tällä kuvalla mainostettiin! Kuva on otettu varmaan joskus, kun asunto on juuri valmistunut. Ikkunassa ei ole vielä verhoja, sohva on sama, mutta virttynyt. Vettä on, verkkoaitaa ei ole. 

Kun valitimme tilanteesta, meitä neuvottiin menemään läheiselle isolle altaalle, jossa joutuu jonottamaan maksullisia tuoleja. Joku tulee antamaan niitä aika ajoin, kun suvaitsee. Ei kiitos! Menen tietenkin mieluummin biitsille. Tämä ei ole sitä mitä mainostitte ja mitä meille luvattiin! Shit!
Valitus on laadittu. Kyllä raivostutti, kun mieheni suhtautui aluksi koko asiaan niin hyväntahtoisesti, laittaneet varmaan altaan talviteloille ja tämä on Espanjaa! Eikä ole, tämä on petos, ja lokakuun alkupuoli on kesää, hellelukemia. Kaikki muut altaat ovat auki. 

Tiesimme että asunto on vaatimaton, mutta en ihan odottanut kaikkea tätä.

Jääkaappi on koristeltu erikielisin bienvenido-tervetuloa -toivotuksin. Kun avasin oven, paljastui jotain erikoista. Jäämöykyn kohdalla pitäisi ilmeisesti olla pakastinlokero. Kyllä pysyy meillä nyt sapuskat kylminä!
Liesituuletin ei toimi, mutta sitähän me emme paljon tarvitsekaan.

Peittoa täplittävät vanhat veritahrat. Noo-o, sen päälle puhdas pussilakana. 

Kylpyhuoneessa ei ole pyyhenuppeja tai -tankoa. Levitämme pyyhkeet tuoleille ja ovien päälle. Tuolit ovat - onneksi - hyvät istua, samoin sohva. 

Ohjeita ei ole mihinkään laitteisiin, mutta onneksi mieheni on kätevä. 

Tv-kanavissa löytyi vain hollanninkielisiä. Hollantilaiset matkailijat olivat tehneet omia virityksiään. Tämäkin ongelma ratkesi kovan ähräämisen jälkeen. 
Nyt voimme jo katsoa sekä espanjalaisia että englantilaisia kanavia.  
(Minkähän vuoksi täällä on niin paljon hollantilaisia?)

Meri on lähellä, lämpöä ja retkikohteita riittää. Mitä me pienistä!

HomeAway menettää nyt asiakkaan. Seuraavalla lomalla menen siistiin hotelliin.  

On tässä tilanteessa kyllä niin paljon huvittavaakin. Asunnossa on kaikenlaisia Home - sweet home -tekstejä. 
Tyynyssä lukee EVERY THING IS GOING TOBE OK. Juuri niin! 
Ja mikäs taulu tuossa seinällä:


Tee jotain muuta? No, mitäs me on tehty, paitsi selvitelty asioita. Olemme kävelleet ja ajelleet bussilla, olemme tutustuneet ympäristöön ja suunnitelleet kohteita mihin mennä.  
Olen lukenut novellikokoelman Toinen tuntematon, jonka ehdin saada juuri sopivasti matkalukemiseksi. Unto luki tabletiltaan Heidi Köngäksen romaanin Sandra.

 Alla muutama kuva eilisillalta Fuengirolasta.27 kommenttia:

 1. Voi hurja, vaikka matkailu avartaa tuossa ei tunnu nyt olevan mikään muu kohillaan kuin asenteesi:) Loman jatko sujukoon mainioimmissa merkeissä ja miellyttävimmin kokemuksin. Vaikkei ehkä nyt uskoisi, niin jossain kohtaa kaikki tuokin muuttuu hupaiseksi muistoksi. Aurinkoa ja iloa lomapäivillesi!! P.S. kaino toivomus: jos laukuissa on tilaa, niin sitä keltaista ilmiötä, jota muistaakseni auringoksi kutsutaan, saisi mieluusti pakata mukaan....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muchas gracias Takkutukka!
   Koitan pakata sitä ilmiötä runsaasti mukaan Suomen pimeään.

   Tässä on tullut mieleen, eikö kukaan ole valittanut asunnosta välitysfirmalle aiemmin. Allas on ollut varmaan kunnossa joskus, kun siitä on kuvakin saatu ja ilmeisesti pienemmistä puutteista, kuten hyvin puutteellisesta astiastosta, on turha valittaa. Me pärjäämme hyvin, mutta asuntoa mainostetaan myös lapsiperheille ja mietin, mistä ne lapset syövät aamumuronsa, kun ei ole mitään kippoja.

   Poista
 2. Onneksi siellä on aurinko ja ranta! Voitte yrittää minimoida ajan jonka vietätte sisätiloissa :) Olen itse onneksi vielä säästynyt pahemmilta järkytyksiltä mutta luen aina tarkkaan muiden matkustajien arviot majoituspaikasta. Nyt pitäisi löytää hotelli työmatkalle mutta konferenssin järjestäjien suosittelema hotelli menee vaihton kun luin erään matkailijan nähneen hiiren tepsuttelevan hotellin keittiöstä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiiri tepsuttelemassa keittiöstä, pientä ekstraa, kotieläin. :D

   Me alamme sopeutua. Toivonkin jo, ettei tarjota uutta asuntoa, vaan rahakorvaus, koska olemme löytäneet paikat tavaroillemme.
   Eihän me täällä paljon olla päiväsaikaan. Lähes joka aamu lähdetään jonnekin, välillä on mukava viettää palautumispäivä "kotioloissa".

   Poista
 3. Onneksi aurinko paistaa ja on lämmintä :)
  Muistaakseni Kreetalla oli hotellissa pakastinlokero yhtä jäässä ja kun ei pyynnöstä kukaan sulattanut, minä sulatin sen itse ja näpräsin kannen ruuvit sopiviksi. Seikkailumielellä on aina lähdetty reissuun. Viimeksi Norwegianin lentokone vaihtui joksikin Palman rämälämädingdong-lentokoneeksi italialaisilla vuokratyöntekijöillä. Sitä ennen haahuiltiin linja-autoasemalla ja odotettiin lentokenttäkuljetusta, joka ei tullut, mutta viereiseltä asemalta pääsimme nippanappa junalla lentokentälle juomaan aamukahvit ennen lähtöä :) Oi Rooma, on ikävää!
  Ihanaa lomailua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkoilla aina sattuu ja tietty määrä seikkailumieltä on oltava mukana.

   Me metsästämme halpoja asumismuotoja, ja valitsemme mieluummin pitemmän ajan vaatimaattomissa oloissa kuin lyhyen ajan jossain hienossa paikassa. Sellaisissa paikoissa en todellakaan tuntisi oloani mukavaksi. Juttelin tullessa lentokoneessa erään isän kanssa, joka oli menossa poikineen viiden tähden all enclusive -paikkaan. Heillä taisi yksi yö maksaa saman mitä meillä viikko tässä.

   Poista
  2. Juu ei tartte meillekkään olla all inclusive, kun tykätään reissailla ja tutkia itsenäisesti vieraissa olosuhteissa. On kyllä matkojen varrelle sitten sattunut kaikenlaisia hotelleja ja ruokailupaikkoja jne.

   Poista
  3. Minä olen yhden kerran ollut etelässä "oikein hienossa hotellissa", kun olimme erään sukulaisen syntymäpäivämatkalla. Kyllä se kirpaisi lompakkoa, mutta oli se sellainen kokemus, että ajattelutti pitkän aikaa. En niinkään vaikuttunut niistä ulkoisista olosuhteista, sellaisia on televisiossa kyllä nähnyt eikä se niin kauhean kummallista sitten kumminkaan ollut, mutta vaikuttunut olin siitä aivan käsittämättömästä ammattitaidosta. Minulla oli koko viikon sellainen olo, että siivoojasta alkaen kaikki työntekijät (ja heitä oli paljon) olivat koko vuoden odottaneet, koska tulisin käymään, ja nyt kun vihdoin olin tullut, niin he olivat niiiiiin iloisia ja tekivät ihan mitä vain, että viihtyisin. Eikä siinä ollut mitään lipevää eikä falskia vaan se tuntui ihan aidon sydämelliseltä. Hotelli oli sitä paitsi iso. Aamiaispöydässä kuuntelin kerran eräiden brittitätien keskustelua heille tutun tarjoilijan kanssa - tutun, koska olivat parikymmentä vuotta käyneet joka vuosi samassa hotellissa. En ihmetellyt, sillä itsekin menisin sinne mielelläni uudestaan, jos olisi tarpeeksi rahaa.

   Olisi kiva tietää, miten hotelli sen teki. Miten työntekijät rekrytoitiin? Oliko heillä joka aamu joku "muista, että rakastamme asiakkaita"-sessio? Koko matkan aikana törmäsin hotellissa vain yhteen normaaliin tarjoilijaan, joka ei ollu epäkohtelias hänkään, mutta neutraalitotinen.

   Onko kaikissa hienoissa hotelleissa tuollaista? Saavatko rikkaat aina kokea olevansa rakastettuja? Hienoa hotellissa oli myös se, että vaikka meistä kilometrin päähän näki, ettemme olleet rikkaita, meille oltiin silti sydämellisiä. Välillä meinasi pistää kyyneleiksi, kun tuntui haikealta, ettei koskaan elämässä tuttujen ihmisten kanssa ole tuntenut itseään niin arvostetuksi ja hyväksi ja merkittäväksi kuin niiden täysin tuntemattomien hotellityöntekijöiden parissa, jotka onnistuivat toimimaan niin kuin juuri minun onnellisuuteni, viihtyvyyteni ja hyvinvointini olisi tärkein asia maailmassa ja he olivat valmiit tekemään mitä vain sen eteen.

   Poista
  4. Kuulostaa mahtavalta kokemukselta! Tuolla asenteella pitäisi kaikki asiakaspalvelu tehdä.
   Minä olen saanut parasta hotellipalvelua Turkissa, niin pienissä vaatimattomissa paikoissa kuin myös yhdessä hienossa paikassa. Niin, olenhan minäkin ollut kerran sellaisessa, kolmen sukupolven lomalla. Se oli Sidessä Barut Arum -hotellissa. Sieltä tulee edelleen monen vuoden jälkeeen joulukortti.

   Poista
 4. Hola, turve! Täällä sataa aamusta iltaan, joten kyllä teidän kelpaa joka tapauksessa.

  Kyllä tuo majoitusbisnes on tainnut aika paljon räjähtää käsiin. Alkaa arvostaa tosiaan vanhoja kunnon hotelleja. Olin äskettäin Helsingissäkin hotellissa. Tarjosin itselleni synttärikonsertin jälkeen yön hotelli Helkassa. Ihana ihana Aalto-designilla sisustettu huone. Niin kaunis että ei melkein tehnyt mieli lähteä ulos! Anteeksi mainos..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turve turve Leena!
   Täällä on kyllä ihana sää, vielä tarkenee uida, mutta ei ole liian kuuma. Unto ei uskalla matkustaa kesähelteillä, joten hänen kanssaan matkustan Välimerellä kuumimpia kuukausia vältellen.

   Eräs asunnonomistaja selitti kerran, että paras tuotto vuokra-asunnosta tulee, kun se ei ole niin viimeisen päälle. Niin se varmaan on, loma-asuntojen kohdalla vallankin.
   Tästä asunnosta oli paljon kehuvia arvioita, vain yksi, jossa jotain lievää kritiikkiä. Olikohan ne arviot tekaistuja! No, en minäkään välittäisi näistä muista puutteista, jos olisi ollut allas, kuten luvattiin.

   Kainuusta käytiin koulun luokkaretkillä yöpymässä Helkassa. Perinteinen, tyylikäs paikka. Tykkään.
   Kävin niihin aikoihin myös paljon koulutustapahtumissa Helsingissä ja yövyin usein matkustajakoti Omapohjassa Kansallisteatterin vieressä. Ihana paikka, huoneet nimetty vanhojen näyttelijöiden mukaan. Onkohan se enää toiminnassa?

   Poista
  2. Unohtui: synttärionnittelut!
   Me käymme U:n kanssa itsenäisyyspäivän tienoilla katsomassa Kansallisteatterissa Saision näytelmän Koivu ja Tähti ja yövytään Seurahuoneella. Se on etukäteissynttärilahja minulle. Samalla on kiva käydä joulumyyjäisissä.

   Poista
 5. Hola y saludos a Torremolinos!

  Huono tuuri apartamentoksen suhteen, mutta aurinko ja lämpö korvannevat ainakin osittain... Täällä on kaameeta, varmaan vuosisadan sateet.

  Oma kaupunkimatkani Barcelonaan oli aivan huippu, vaikka emminkin terroristihyökkäyksen jälkeen. Minun pieni apartamentokseni oli hyvä, ainoa puute oli se että tv ei toiminut. Mutta ei olisi ollut aikaa katsellakaan.

  Kyllä näillä säillä mielellään jossain muussa ilmanalassa olisi, pitempäänkin jos vaan olisi mahdollisuus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palasin juuri niin ihanasta flamencoesityksestä, etten välitä enää mistään harmeista asuinoloissa.
   Käytiin samalla klubilla, jossa viime syksynä kahdesti, samat esiintyjät, joka kerta erilainen improvisaatio. Palvon esiintyjää nimeltä Jaime Fresnada. Hän juontaa, laulaa ja tanssii - ja säihkyy. Pitää varmaan kirjoittaa tästä fanittamisesta seuraavassa "matkakirjeessä". :)

   Poista
  2. Riitta, Barcelona on minustakin aivan upea metropoli, monipuolinen.

   Odotan pelolla maanantaita, mitä Kataloniassa tapahtuu? Espanja saisi pysyä yhtenäisenä. Mitä vähemmän rajoja sitä parempi.
   Pojalla on varattuna Barcelonan matka marraskuun alussa.
   Toivottavasti tilanne on rauhallinen.

   Eilen vietettiin Espanjan kansallispäivää, ihmiset liikkuivat pyhäpuvuissaan ja lippuja näkyi parvekkeilla ehkä tavallista enemmän. Benalmadenassa oli rauhan tapahtuma, muutoin täällä Aurinkorannikolla ei mitään erityistä.

   Poista
 6. sulla todella on asenne kohdillaan, marjatta. on vähän tylsää saapua paikalle mainoskuvien antaman lupauksen kanssa ja päätyä nukkumaan peittoihin, joista löytyy muistona edellisen asukkaan kuukautisverta. kotikutoisuus on majapaikoissa ihanaa, ektoplasma ei niinkään.

  omilta matkoiltani muistan kyllä päinvastaisenkin kokemuksen: minä olisin kelpuuttanut suloisen pensionaatin sveitsissä, mutta omistaja, joka puhui vain retoromaniaa katseli mua pitkin hienostunutta nenänvarttaan, eikä tykännyt kulkurin olemuksestani ollenkaan. vasta kun hän kuuli että olen suomesta, äänensävy muuttui sekunnissa ystävälliseksi ja keskustelu sibeliuksesta alkoi.

  meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen huomannut myös monesti, että suomalaisuus on hyvä valtti maailmalla. On kiinnostavaa pohtia, minkä maalaisena sinä, meri, olisit saanut lähtöpassit tai huonon kohtelun alusta loppuun.

   Luulen, että nämä välitysfirmat eivät ehdi tarkastaa kaikkien omistajien asuntojen tasoa. Jos omistaja ei edes itse käy säännöllisesti paikalla, asunnosta saattaa hävitä kaikkea tarpeellista ja taso laskea. Tässä meidän tapauksessa englantia osaava omistaja ei tullut itse paikalle selittämään asioita, vaan lähetti toisen henkilön, vain espanjaa puhuvan, jota nimitti viestittelyssä vastuuhenkilöksi. Kun minä huokaisin pettymyksestä ja osoittelin allasta, tämä nainen hätääntyi ja alkoi selittää puhelimensa googlekääntäjän avulla "I am just a cleaner".

   Poista
 7. MM

  no onpahan olot!

  Meillä miltei päinvastaiset viime viikolla Balkanilla: parveke Adrianmerelle, alla uima-allas, yllä aurinko jne. Sängyllä vähän päätä nostaa niin jo purjehtii laiva satamaan...
  Ja onpa mitä katsella, vaikkakin rumaa lähisotahistoriaa Mostarissa ja muissa kylissä.
  Ja ajatteles kolmen tunnin lennon päässä!

  Pidän parhaillaan oppitunteja potussani. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hikkaj, ei taida lähteä opettajuus ihmisestä. :)
   Kivoja maantiedon tunteja, minullekin uutta tietoa.

   Tässä on ympäristö kyllä upea, asunnossa vain on puutteensa.
   Tänään vietin päivän meren rannalla, uin ja kahlailin, luin ja torkuin, ja illalla kävelimme Torremolinoksesta Benalmadenaan katselemaan viime syksyltä tuttuja paikkoja, kesämekossa vielä iltayhdeksältä, ihana lämpö iholla. Huomenna Malagaan taidenäyttelyihin.

   Telkkarista tulee parhaillaan ohjelmaa Fuengirolan kaupungintalon edestä eiliseltä, puhetta yhteisen Espanjan puolesta ja 50 metriä pitkä Espanjan lippu, jota ihmiset kannattelevat jonossa käsillään ilmassa. Toivotaan, että ensi viikolla kaikki menisi hyvin.

   Adrianmeri on kokematta. Nuo alueet kiinnostavat kovasti, koska minulla oli oppilaina pakolaislapsia entisen Jugoslavian alueelta. He olivat koulun kohteliaimpia oppilaita.

   Poista
  2. MM

   vieläkö siellä ylempänä Los Pacosissa on suomalaisasettuma?
   Kymmeniä vuosia sitten pidettiin velipojan kanssa juoksuviikko Pacosissa, helmi-maaliskuuta se oli: sopiva urheilulle.

   Poista
  3. Juu, on se siellä ja voi hyvin.
   Viime syksynä kävimme katselemassa sillä alueella ja jopa poikkesimme Suomi Koulussa, Colegio Finlandésissa ja jututimme yhtä opettajaa. Hän oli tyytyväinen työhönsä.

   Aiomme käydä noilla seuduilla taas jonain päivänä. Miehellä on mielessä kuvausprojekti.

   Poista
 8. Olen käyttänyt usein airbnp:tä ja kokemukset ovat olleet hyviä, paitsi Dublinissa, jossa kämpän nurkassa oli kasa joulukoristeita eikä vessanpönttöä saanut vedettyä ennen kuin emäntä sen meille opetti. Voi jättää järjestelmään (sellainen on ainakin airbnp:llä) kritiikin asunnon puutteista, niitä kaikki lukevat. Toisaalta nämä epäonnistuneet valinnat muistaa pitkään kun muut lomat ovat jo unohtuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä olimme myös HomeAwayn kautta naapurikaupungissa Benalmadenassa. Sitä asuntoa kiittelimme. Vuokramäntä huolehti, kävi koko ajan tuomassa puhtaita pyyhkeitä ja kyseli, mitä tarvitsemme. Asunnossa oli jopa vedettävät ostoskärryt, jollaisia täällä on tapana käyttää ruokaostoksilla käydessä.

   Airbnb on kokeilematta, ja nyt tuntuu, että seuraavan kerran, kun jonnekin menen, otan huoneen paikallisten ylläpitämästä pikkuhotellista. Niissä en ole koskaan pettynyt.

   Poista
 9. Käytiin Espanjassa syyskuussa ja ekaa kertaa uskaltauduin vuokraamaan asunnon yksityiseltä (koska oli niin järjettömän halpaa!) ja odotin kutakuinkin samaa tasoa. Yllätys oli meillä positiivinen, kaikki toimi ja oli ehjää ja siistiä. Olin odottanut, että ehkä joudutaan kuitenkin menemään hotelliin, jos asunto on aivan kamala tai meille tehdään oharit tms. No, kaikki meni hyvin, paitsi sitten yksi yö, joka oltiin hyvässä hotellissa. Siellä tarvittiin korjaajaa =D Olipa sekin yllätys.
  Kivaa lomaa (jos se vielä jatkuu)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari!

   Juu, ei sitä koskaan tiedä. Kuviin ei voi luottaa ja voihan suosituksetkin olla joltain asunnon omistajan kavereilta.

   Hotelleissa valitukset menee paremmin läpi kuin yksityisten kanssa asioidessa. Saa nähdä, kuinka meille käy. Olemme olleet yhteydessä sekä HomeAwayhin että omistajaan ja pyytäneet mielestämme kohtuullista korvausta petkutuksesta.(Laitankin tuonne postaukseen vielä mainoskuvan vertailuksi!) Kysyimme naapuriasunnon asukkailta, tiesivätkö he allastilanteen. Olivat tienneet. HomeAway kehottaa sopimaan omistajan kanssa, mutta hän on mykistynyt, ei vastaa viesteihin eikä soittoihin. Aattelee varmaan että kun lähdemme Suomeen, niin varaa on ohi. Loma on vasta puolessa välissä, kyllä tässä vielä "taistellaan" :D.

   Palaamme 30.10., joten vielä on monta kokemusta ja elämystä edessäpäin.

   Poista
 10. Tuurin kauppaa on varata majapaikkaa etelänmatkalle, mutta sitä samaa se voi olla kotimaassakin. Kuitenkin pärjää, jos on kunnon sänky, jos ei alunperinkään luksusta ole vaatinut. Pettymys tietty jokainen epäkohta on.
  Mulle on kerran käynyt etelä-Suomessa niin. Olin varannut huoneen yöksi ja se oli sikala. Pitkällisten taistelujen jälkeen sain puolet hinnasta pois.
  Lomaillessa olette varmaan paljon liikkeellä, eikä niinkään harmittelemassa kämppää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tuurin kauppaa näyttää olevan. Ei näillä puutteilla enää ole mitään väliä, paitsi periaatteessa tuntuu ikävältä, että luvataan parempaa kuin mikä on todellisuus. Miten hyvin tällaista loma-asuntoa voisikaan pitää, jolloin saisi kiitosta valitusten sijasta. Sellaisestakin on kokemusta.
   Sänky on hyvä, samoin ilmastointi. Ne tuntuvatkin nyt tärkeimmiltä asioilta, mutta muutoin moni asia on asunnossa aivan rempallaan.
   Omistajan mielestä korvauspyyntömme on turha ja välitysfirma väistelee. Kysymme kotona vielä kuluttaja-asiamieheltä, voiko noin iso asia kuin puuttuva allas jäädä korvaamatta.

   Poista

Kolmanteen ja neljänteen polveen...

Kuvassa vasemmalla maamies isäni, kausipalkollinen Anni, ryhdikäs Mamma ja lempeä Pappa, minä Papan edessä 3-vuotiaana ja viimeisenä oikeall...