perjantai 20. elokuuta 2021

Tuli sitten tämäkin koettua

 


Tämä kukka on suomalaiselle terveydenhoidolle ja koronahoidolle erityisesti. Kiitos!

Tuli sellainen väsymys, etten jaksanut edes lukea, vaikka luvun alla oli hyvä kirja, Amos Ozin Naisen ikävä. Piti mennä nukkumaan, vaikka kello ei ollut vielä paljon mitään. Yöllä heräsin lievään arkuuteen nielussa, piti nieleskellä ja käydä juomassa vettä. Nappasin buranan ja nukahdin uudelleen hieman harmiteltuani tilannetta. Aamulla oli virkeä olo, joka vain parani päivän mittaan. Pysyttelin kyllä sisällä, luin Ozin kirjan loppuun ja valvoin pitkään monenlaista puuhaillen.
Pieni kirjallisuudenharrastajaystäväni Liina olisi tullut käymään, olisimme taas eläytyneet Elsa Beskowin Auringonmunan maailmaan, lentäneet keijun mukana muuttolinnun siivellä etelään ja varustautuneet metsätonttujen kanssa talvea varten. Piti kieltää tulemasta, Mummi on vähän kipeä. 
No, sitten yöllä taas sama tuntu, niellessä koski. Varasin aamulla ajan koronatestiin. Pakkohan se on, en uskalla liikkua missään enkä tavata ketään, jos olen tartuttava. Omaolo -palvelussakin kehotettiin testiin, vaikka olen saanut kaksi rokotetta. No, delta saattaa tarttua rokotuksista huolimatta, mutta todennäköisesti rokotukset estävät vakavamman taudin.
Ilman rokotuksia olisinkin varmaan jo ollut ajat sitten teholla, ellen olisi päättänyt ryhtyä täysin erakoksi (kuten rokotteesta kieltäytyvien tietysti järkevää olisi!). 

Olen liikkunut normaalisti, käynyt lounasravintoloissa ja elokuvissa, tavannut ihmisiä. Halaillutkin, lähimpiä. Olen tietysti käyttänyt maskia ja yrittänyt olla varovainen. Muistinkohan desinfioida kädet sen jälkeen kun viimeksi olin ravintolassa lounaalla ja keräsin buffet-pöydästä ruokaa yhteisillä ottimilla? Yleensä salaattipöydän päässä on desinfiointipullo ja on minulla käsilaukussakin pikkupullo, ellei se sitten unohtunut laukkua vaihtaessa.
Olen niin lieväoireinen... ei voi olla.
 
Ajoimme drive-in -testipaikkaan, jossa oli lyhyt autojono. Hoitaja kaapaisi näytteen sieraimesta nopsaan, osaavasti ja ystävällisesti. Huomenna saan tuloksen. Katsotaan, kuinka käy. 

Olen ihmetellyt rokotetta vastaan kampanjoivien asennetta. En halua sitä, ei minun tarvitse - tämmöistä diivailua voi harrastaa vain korkean elintason maissa, joissa tietää pääsevänsä sairaalaan, jos/kun sen taudin saa. 
Lähes kaikki sairaalahoidossa ja teholla olevat ovat rokottamattomia. He vievät turhaan sairaalapaikkoja ja hidastavat muuta sairaalan toimintaa. Itsekästä. Kaiken lisäksi uudet variaatiot kehittyvät juuri rokottamattomien parissa ja hidastavat pandemian kukistamista.
Meillä Suomessa on niin vahvat yksilön oikeudet, että rokottamattomat voivat jopa estää kokonaisia ammattialoja toimimasta. Jos koronapassin käyttöä ei sallita yhdenvertaisuuden nimissä, niin sitten ei voi kuin rajoittaa ja pitää paikkoja kiinni. Teatterit ovat olleet viime joulusta asti kiinni.

Eikö oikeuksien pidä olla sellaisia, että niillä ei rajoiteta toisten oikeuksia?
Entä yksilön velvollisuudet ja vastuu muista?
 
Rokotevastaiset ovat paljolti samoja, jotka kieltäytyvät maskistakin. Jotkut heistä vetoavat terveysongelmiin. Olen kuullut, että joku maskiton on esittänyt kilpirauhashormonin puutteen olevan esteenä maskin käytölle - hah - ja joku astman - heh. Tiedän, mistä puhun, itselläni on molempiin säännöllinen lääkitys. Maskia voivat käyttää lähes kaikki muut paitsi vakavasti ahdistushäiriöiset ihmiset ja keuhkoahtaumapotilaat, joilla on oltava jatkuvasti happiviikset ja happipullo käytössä.
Rokotus sopii lähes kaikille, joitain harvinaisia terveydentiloja lukuun ottamatta. Näitä ihmisiä meidän, joille rokotus käy, pitää suojella ottamalla se rokote. Ollaan järkeviä ja ajatellaan muitakin, vaikka kuinka tekisi mieli erottua oman tiensä kulkijana.
Omassa talossa pari rokottamatonta ihmistä sanoi minulle, että eihän sitä piikkiä uskalla ottaa. Olivat kuulleet, että ihmisiä kuolee rokotukseen heti tai myöhemmin, eräskin vanhus oli kuollut vuoden päästä rokotuksesta. - Mihinkä hän sitten kuoli? Vanhuuden vaivoihin? - No, ei kun rokotuksen takia. 

Kerron kuulumisia huomenna. Jospa ensi yönä oireet eivät palaakaan ja saan jatkaa elämää lähes terveenä. Jos joudun karanteeniin lievän koronan vuoksi, niin reissu Jyväskylään ystäviä tapaamaan ja Banksy-näyttely jää ja monta muuta kivaa asiaa. Mutta onneksi aina on kirjat! Ja kanssaeläjä. 
 
--------------------

Seuraavana päivänä
Kymsoten viesti: "Tutkimuksesi -CV19NhO tulos on Negat."
Vau, miten hyvä uutinen!


21 kommenttia:

 1. Jännitän kanssasi, kunnes testin tulos selviää. 👍👋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lissu!
   Lupasivat, etä testi valmistuu vuorokaudessa ja tieto lähetetään heti.
   Edelleen flunssan tuntemuksia nenässä ja nielussa. Ennen mentiin tässä kunnossa töihinkin ja kotiin ei sopinut jäädä ennen kuin tuli kuumetta ja/tai ääni lähti. Korona on kyllä muuttanut asenteet tässä asiassa lopullisesti, oireisena töihin menevää ei pidetä vastuuntuntoisena vaan idioottina.

   Poista
 2. Toivottavasti testitulos tulee pian ja on negatiivinen.

  Minulla tulee kohta vuosi täyteen siitä, kun sairastin koronan. Omalla kohdallani se oli lievä, onneksi, kuten muullakin perheellä, jonka sitten tartutin (oma tartunnanlähteeni on tiedossa). Vaikka pääsimme vähällä, minua hävetti jotenkin ihan hirveästi se, että olin taudin saanut, vaikka olinkin huolehtinut hygieniasta. Tuntui jotenkin tyhmältä: että eihän tässä ole muusta kuukausiin puhuttukaan, miten ihmeessä silti sen sain. Mutta virus on kavala ja helposti tarttuva, niin se vain on. Ja onneksi minulle tuli sekä tieto altistumisesta että hyvin lievät oireet, niin osasin hakeutua testiin JA jätin väliin ystäväni häät, joihin olin sinä viikonloppuna menossa. Siitä en olisi ikinä päässyt yli, jos olisin mennyt tietämättäni tartuttamaan ihmisiä juhliin!

  Rokotevastaisuutta en ymmärrä yhtään. En yhtään. Ja samaa mieltä olen kanssasi siitä, että vain hemmotelluilla, liian hyvään tottuneilla on varaa valita sellainen kanta. Hävetkööt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli ja oli negatiivinen. Jee...
   Pitää aina mielessään kääntää asia, niin että negatiivinen merkitsee terveydelle positiivista, kun taas joissain (esim. raskaustestissä :)) positiivinen tulos on positiivinen uutinen.

   Ei sinun olisi tarvinnut mitään häpeää kokea, virus löytää tiensä ovelasti eikä sitä voi aivan erakkonakaan olla, varsinkaan työssä käyvät ja perheelliset eivät ole niin voineet tehdä missään vaiheessa, eikä eristäytyminen ole kenellekään hyväksi.

   Jotkut ihmiset hakevat tietonsa omituisista lähteistä, vaikka tarjolla olisi tutkittua tietoa yllin kyllin.
   Että joillakin on otsaa lähteä häiritsemään kouluihin, joissa lapsille tarjotaan rokotetta. Ihan tulee mieleen Odinin soturit muutama vuosi sitten, he kun yrittivät rynniä kouluun, kun sinne oli kutsuttu paikallisia pakolaisia haasteltaviksi. Tämä tapahtui paikallisessa koulussa. Rehtori oli jättänyt odinit aidan taa ja pakolaiset olivat sanoneet, että he kyllä mielellään valistaisivat näitä omasta tilanteestaan.
   Rokotuskielteiset saisivat myös kuunnella terveydenhoitajan tietoa oman huuhaansa sijasta.

   Poista
 3. Voi ei. Toivotaan, että menee lievänä ohi, on sitten mikä tauti tahansa. En ole sairastanut muuta kuin borrelioosan nyt korona-aikana. Se hyvä juttu käsienpesusta, maskeista ja desinfioinneista on, että kausiflunssatkin pysyvät poissa.
  Ihmiset käyttäytyvät oudosti, kun saavat päähänsä hulluja asioita. Koska olen allerginen, saan aina oireita kaikista rokotteista. Silti otan ne aina. Jos sairaus tulee, se tulee sitten lievempänä.
  Kaksospoikani sairastivat Koronan, ennen kuin saivat rokotteita ja sairaus oli tavallista kovempi ja aiheutti pahoja astmaoireita. Toinen pojista sairasti taudin uudestaan koronapiikin jälkeen, mutta tosi lievänä. Voi jopa olla, että testi oli positiivinen edellisen taudin jäljiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tiedän, että joillain on tullut positiivinen tulos vielä sairastetun taudin jälkeenkin. Ikävä, että poikasi sairastivat noin rajusti.

   Testiulos oli negatiivinen eikä minulla ole paljon mitään oireita. Kävi jopa mielessä, että onko nämä lievät ylähengitystieoireet jonkin lääkkeen sivuvaikutuksia. No, niitä tulee kyllä yleensä vasta hirveän suurista annostuksista ja niihin resepteissä lueteltuihin haittoihin on kirjattu myös kaikki mitä joku vain on keksinyt valittaa, esim. astmalääkkeen haittavaikutuksena yskä.
   Lievää, ohimenevää, jotain mitä lie, siis. Eipä ole ollutkaan mitään sitten koronan alussa sairastamani keuhkokuumeen, jota olen myöhemmin epäillyt koronaksi. Silloin ei otettu edes testiä muilta kuin sairaalaan sisään kirjoitetuilta, koska niitä testejä ei ollut saatavilla.

   Olet oikeassa, kun vain muistetaan hygienia, niin ei saada tavallisiakaan flunssia. Käsidesiautomaatit saisivat jäädä pysyvästi kauppoihin ja innokas käsienpesu tulla tavaksi.

   Borrelioosi, hui.

   Poista
 4. Toivotaan, että on vain normaali vilustuminen! En ole vielä itse päässyt "oikeaa" koronatestiä kokemaan, vain kaksi tee-se-itse-testiä, niitähän täällä Ruotsissa on käytetty. Tytär tosin epäilee, että meillä on kyllä koronavirukset kyläilleet moneen kertaan, onhan hän käynyt koulussakin ihan normaalisti. Eli siedätyshoitoa ollaan ehkä saatu, nyt on onneksi jo rokotuksetkin otettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Suomessakin on nyt tulossa niin runsaasti rokotteita syyskuun loppuun mennessä, että niiden pitäisi riittää 85 prosentin rokotuskattavuuteen.
   Muistaakseni Lidleissä olisi ollut noita kotitestejä, mutta niitä ei ole ilmeisesti käytetty paljon.

   Ei taida olla ruuhkaa laboratoriossa, koska tulos tuli kymmenessä tunnissa. Hyvä tulos!

   Toivotaan, että tilanne kehittyy hyväksi niin siellä kuin täällä. Ja kaikkialla.

   Poista
 5. Huojentavaa, että testitulos oli negatiivinen. Vaikka koronan saisikin lievänä, niin pelko siitä, että tartuttaa muita, aiheuttaa syyllisyyttä.

  Rokote- ja maskivastaisuudet ovat sellaisia, ettei vaan käsitä, ei järjellä, eikä sydämellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just se. Minä jo mietin, ketä olin tavannut ja pelkäsin mieheni puolesta. Toistaiseksi hän ei ole saanut edes näitä vähiä oireita, mitä minulla on ja jotka eivät haittaa yhtään sisällä hiljaiselossa hissutellessa.

   Ei järjellä eikä sydämellä. Nuo rokotteesta kieltäytyneet, joiden kanssa juttelin, sanoivat, että eihän se heihin tartu, kun käyttävät kaupassa käydessä sekä maskia että hanskoja, sen isommin he eivät asiaa ajatelleet. He eivät varmaan kyllä käykään missään yleisötilaisuuksissa, mutta ovat erittäin sosiaalisia pihaelämässä, menevät lähelle juttelemaan kaikkien kanssa, sellaisten nuorempienkin jotka eivät ole vielä rokotetta saaneet, eikä heillä siinä ole maskeja. Olen heistä huolissani.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kaikki on hyvin, kun on terve - sen oivaltaa aina, kun terveys on uhattuna tai on vähänkin sairas. Kun selviytyy saa vau-olon, mutta sitten sen taas unohtaa ja murehtii muista asioista, turhistakin.

   Poista
 7. Korona ei ole kadonnut mihinkään.
  Varovaisuudesta on tullut pian tottumus.
  Terveys edellä mennään.
  Hyvää syksyä ja toivottavasti pysytään terveinä.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin juuri jostain sellaisen arvion, että korona jää ainakin viideksi vuodeksi, ellei pysyväksi taudiksi, tosin laimenneena.
   Nyt siihen on jo tottunut. Muistelen, miten erityiseltä, jotenkin juhlavalta tuntui se päälle 70-vuotiaiden karanteeniaika. Sitten oppi liikkumaan järkevästi riskit mielessä ja nyt valppaus jo hieman kärsii. Olen lähtenyt muutaman kerran asioimaan ilman maskia ja kääntänyt pyöräni kaupan tai kirjaston pihasta kiltisti takaisin kotiin ja hakenut maskin naamalleni.

   Hyvää syksyä sinulle myös! Ja terveyttä!

   Poista
 8. Kolme kertaa olen minäkin käynyt testissä, vaikka olenkin pysytellyt koko kevättalven, kevään ja kesän hyvin tiiviisti kotioloissa. Pienessäkin flunssassa on totta kai kansalaisvelvollisuus. Nyt on onneksi toisesta rokotteesta jo pari viikkoa kulunut ja teinitkin ekan piikin saaneet.

  Kulkutautimyönteisyydessä on se ikävä juttu, että se ei ole vain oma asia, vaan tosiaan uudet muunnokset kehittyvät, kun virus pääsee jylläämään rokottamattomissa, ja pienimmät ovat edelleen vaarassa, kun heille ei rokotuksia vielä anneta. Ihmetyttää, miten koulutetussa maassa voi olla näin! 🙄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Maassa, jossa kaikki käyvät läpi peruskoulun ja sen päälle muuta.

   Sellaistakin videota on levitetty, jossa Kamala Harrisin rokotusvideota käytettiin harhaan johtamisen välineenä. Ensimmäisessä videopätkässä Kamala Harris sai rokotteen, se oli aito tilanne. Sitten toinen video, jossa tekaistu suurennos muka hänen käsivarrestaan ja teksti: "Katsokaa hyvät ihmiset miten piikki taittuu olkavarren taakse, huu, feikkirokotus ja näin houkutellaan ihmisiä ottamaan siru, jolla heidät otetaan ohjantaan. Kieltäytykää!"
   Nettilukutaidon puute lisää pöhköyttä, mutta sitä ihmettelen, että myös hyvin pitkälle koulutetut, työelämässä vaativissa ammateissa hyvin pärjäävät ihmiset levittävät näitä tökeröitä yrityksiä sahata ihmisiä silmään.

   Se on hieno juttu, että yläkoululaiset rokotetaan. Meidänkin 12-vuotias lapsenlapsi oli saanut rokotteen.

   Poista
 9. Toivotaan negatiivista tulosta ja mitä olen lähipiiristäni kuullut, tulos saattaa tulla tosi nopeastikin, joskus aikaisin aamulla jo. Olen ihan samaa mieltä noista edesvastuuttomista, jotka eivät käytä maskia eivätkä ota rokotusta. Ihan käsittämätöntä. Ei ole vissiin vielä tarpeeksi pelottava tauti kyseessä. Rauhallista iltaa sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nopeasti tuli - negatiivinen. Jee...

   On myös sellaista, että ei mennä testiin, vaikka on oireita, koska se kaapaisu sattuu. Joo-o. Melko lyhytnäköistä.

   Rauhallinen ilta, kaksi kotoilijaa koneillaan ja joku klassinen musiikki soi tuossa viereisessä huoneessa.
   Minä siirryn tästä jatkamaan aloittamaani Hannu Mäkelän kirjaa. Hauska kuvaus heti alussa Hannusta lapsena. Häntä oli koulussa hakattu yhtenään, mutta hän löysi vastapainoksi paremman maailman kirjoista. "Niistä rakentui kestävä selkänoja, jonka avulla pysyin hakatessakin pystyssä."

   Teille Erikoisille asiantuntijoille myös mitä mainiointa iltaa!

   Poista
  2. Unohtui kirjan nimi: Lukemisen ilo.

   Poista
 10. Huh, onneksi sait huokaista helpotuksesta! Ei se delta-korona varmasti ole mukava lieväoireisenakaan, kahden rokotuksen läpi. Itselläni on ollut kunnia käydä testissä jo kolmeen otteeseen. Nyt tällä viimeisellä kerralla olin myös varma, että nyt se iski. Töissä moni muukin sairastui. Kaikilla on ollut maskit, tosin osalla kangasmaskit (eivät niin hygieeniset etenkään välilöä taskuihin rullattuina..), ja ainakin itse jynssään käsiäni joka välissä. Mietimme, että huono ilmastointi saattoi olla syynä tilanteeseen, joka kieltämättä tuntui kriittiseltä. Onneksi saa nyt taas olla hetken kotona.

  Ja tosiaan, tuo jälkikäteen miettiminen, mitä itse on tehnyt väärin, on tyypillistä. Mutta ehkä meidän on hyväksyttävä, että delta on ovelampi kuin ihminen. Ja ehdottomasti älykkäämpi kuin rokotevastaiset disinfoemaation levittäjät. Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on hengitystiesairaudet rankkoja muutoinkin, joten koronaa ei kyllä tarvitsisi saada.
   Parhaillaan on ääni möreänä ja yritän olla puhumatta, nyökkäilen miehelle ja kirjoitan asioita paperilapuille. Koitan hoitaa itseni kuntoon välttämällä kaikkea rasitusta ja imeskelemällä sinkkitabletteja. En haluaisi joutua antibioottikuurille. Hyvä puoli eläkkeellä olossa on se, että saa sairastaa pitkään ja rauhassa.

   Koita sinäkin Esmeralda levätä. Tiedän, että kirjoitusprojektit siellä odottavat.

   Poista

Koronasta, sydämestä ja lukemisista (aina!)

Lumi Dele, 7v Tämä ansiokas teos on yksi vuosi sitten järjestetyn Lasten Hesarin koronakuvakilpailun satoa. Elämme toista koronatalvea. Pah...