sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Kahdessa satumaisessa kansallispuistossa


Keskellä La Gomeran kivenmuhkuraista saarta on 1500 metrin korkeudessa subtrooppinen sademetsä, Parque Nacional de la Garajonay. Etelä-Euroopassa on ollut samanlaisia metsiä ennen jääkautta. 
Aivan toisenlaisia maisemia on Parque Nacional del Teide - kansallispuistossa Teneriffalla. Puisto kattaa ison osan saarta, noin 190 km².  

Tulivuori on ollut aktiivinen viimeksi vuonna 1909, jolloin joku sivukraateri purkautui. Vuori on kolme miljoonaa vuotta sitten kohonnut 10 000 metriin, mutta haljennut räjähtäessään useampaan osaan ja madaltunut purkauksissa. Nykyään korkein kohta on 3718  metriä. 
Lämpötiloja seurataan. Uusi purkaus vaatii kehittyäkseen usean kuukauden kestävän hurjan kuumenemisen ja se osataan arvioida etukäteen. 
Viimeisin tulivuorenpurkaus Kanariansaarilla on tapahtunut pienellä El Hierron saarella 2011. 

Meille riitti parin kilometrin korkeus. Olimme varautuneet lämpimin vaattein molempiin puistoihin. Teiden -5 astetta ei kuitenkaan tuntunut niin kylmältä kuin samat asteet Suomessa, koska aurinko lämmitti.


Seikkailut jatkuvat vielä pari päivää. Menemme uudelleen päiväseltään pääkaupunkiin Santa Cruziin, kun eräs tärkeä museo jäi käymättä, Museo de la Naturaleza y el Hombre, jossa on mm. tietoa Teneriffan ensimmäisistä ihmisistä, guancheista.  

Paljon jää kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa toiseenkin kertaan... 


4 kommenttia:

 1. Kivoja kohteita ja kivoja kuvia. Mukavaa loman jatkoa.
  Kyselit blogissani siitä kirja-aiheisesta t-paidasta. Se on tilattu tällaisesta paikasta: https://www.hobbgear.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa hauskoja! Tykkään tuon sinun paitasi 'Sorry, my weekend is all booked'-tekstin lisäksi näistä:'Books - no electricity required' ja 'Readers are leaders'. Myös puputuotteet 'That's what I do, I read books and I know things' ovat kivoja, varsinkin lukemista harrastaville lapsille.
   Nyt on säästölinja tämän reissun jälkeen, mutta panen muistiin. Unto sanoi saaneensa facebookissa bookshirts-mainoksia, lienevät samoja. Oli kuulemma joskus harkinnut lahjaksi minulle.

   Poista
 2. Kiitos Marjatta. Ihania lomakuvia, tuli Teneriffa hyvin mieleen, kun olimme siellä. Kävimme myös Teidellä, mutta oli niin kylmää ja tuulista ja pilvistä, mutta oli kiva katsella niitä kuumaisemia. Mukavaa loman jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mai! Nyt alkavat ajatukset jo vähitellen suuntautua kotiin päin. Paluumatkan teemme kahdessa osassa, pysähdymme Lontoossa muutamaksi tunniksi, mutta onneksi ei Heathrown kentällä, jonka kautta on Kiinan lentoja. Pitää silti varoa, coronavirus kuulostaa aika pahalta.

   Oi, ikävä että teille sattui sellainen sää Teidelle. Meillä oli täydellistä kuvaamisen kannalta, aurinkoa ja poutapilviä. Jotkut olivat shortseissa, heillä oli todella kylmä.

   Täällä on kyllä ihanteellinen ilmasto. Ei tarvitse lämmittää koskaan, eikä ole ilmeisesti kesäkuukausinakaan liian kuuma.
   Meillä on tänään ensimmäinen pilvinen sää koko kolmen viikon aikana, mutta silti lämmin. Laitoin villatakin, kun lähdimme markkinoille, mutta sain sulloa sen vähän väliä reppuun.

   Kuumaisemia tosiaan. Ei ihme, että Apinoiden planeetta -elokuvaa (jotakin niistä, olisko vanhin) on kuvattu Teiden maisemissa ja olikohan viimeisintä myös Gomeralla.

   Poista

Koronasta, sydämestä ja lukemisista (aina!)

Lumi Dele, 7v Tämä ansiokas teos on yksi vuosi sitten järjestetyn Lasten Hesarin koronakuvakilpailun satoa. Elämme toista koronatalvea. Pah...