torstai 27. kesäkuuta 2019

Pride-tapahtumista sanottua


Helsingin Sanomista

Helsingin Sanomissa oli maanantain lehden välissä Pride-juliste, jota on toistettu lehden kuvissa viikon mitaan. Julisteessa on avoin ikkuna, josta näkyy sateenkaari. Julisteen toiselle puolen on listattu 44 yhteisöä tai yritystä jotka ovat ilmoittautuneet tukemaan tätä kampanjaa.

Kävin lukemassa, mitä Kouvolan Pride-suunnitteluryhmän sivuille oli kommentoitu. Siellä ihmetellään, miksi vähemmistöt ovat aina esillä ja  etuoikeutetumpia kuin heterot. Joku kysyi ihmettelijöiltä, että minkä takia heterot kampanjoisivat, heillähän on jo kaikki, ja toinen lisäsi että heterot ovat aina olleet tervetulleita Pride-tapahtumiin tukemaan seksuaalista kirjoa.

Itse haluan olla tässä kampanjassa mukana, kaikkien hyväksihän tämä on, vaatimattomasti kirjoitellen, koska tiedän, että tämän kampanjoinnin tarkoitus on parantaa ihmisten elämää.
On myös kiva olla jossain, missä oikeasti voidaan mennä eteenpäin eikä se ole edes vaikeata, jos vertaa ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Iloiset Pride-tapahtumat voivat avata silmiä sille, että me kaikki kuulumme samaan yhteiskuntaan, se on avoin kaikille palveluineen, oikeuksineen ja velvollisuuksineen. Vähän on vielä korjattavaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osalta, meillä siis vähän, monessa maassa ei ole vielä aloitettukaan.


Helsingin Sanomista


Blogiystäväni Jari Ranta on kirjoittanut monta hyvää kirjoitusta jo ennen Pride-viikkoa ja sen aikana.
Jarin kirjoitukset ovat osuvia, selkeitä ja lämpimiä, parhaita, mitä Priden ympärillä on kirjoitettu. 
Postauksen nimestä klikkaamalla pääset lukemaan jutun kokonaan.
Kirjoituksessaan Hengellinen katuväkivalta Jari sanoo, että näillä näkymin taivaaseen on menossa ikäviä ihmisiä, moralisteja ja tuomareita.
Kirjoituksessaan Pride ja poliittinen kaappaus Jari korostaa sitä, että Pride-kampanjoinnin pitää olla epäpoliittista ainoana päämääränään seksuaalisen kirjon tiedostaminen ja esille ottaminen.
Toksinen ihmisyys ja tavallisen ihmisen Pride varoittaa jyräämisestä ja ylilyönneistä, joita ääriliikkeisiin kuuluvat ihmiset ovat alttiita tekemään myös Priden yhteydessä.
Gender Police ja Omien lasten silmien edessä käsittelee heteroksi pakottamista. Sukupuoli-identiteettipoliisi katsoo ihmistä alaspäin ja paremmin tietäen, kuten uskonnollinen poliisikin. Voi lasta, jolla on vanhempina kaksi sukupuolipoliisia!
Vastustajan profilointia -kirjoituksessaan Jari tarkastelee sitä, miten transihmisten ohikatsojat toimivat, kun eivät halua nähdä transihmisyyttä omana olemisen tapanaan, osana ihmisyyden kirjoa.  
Asiakirjoitusten joukossa Jarilla on monta hyvää lämpimällä huumorilla kirjoitettua, leikillistä pakinaa.
Teräshetero Testogen on taruolento, joka puhdistaa ympäristöä tunkemalla homoja kaappiin.
Pohojalaanen sukupualiromaani eli kirija esittelee Antin, joka on saanut pilkkaa lähipiirissään, mutta jota Rire (Pride pohojalaasittain) suojelee.
"Antti menöö Rirelle ja se on siälä sathenkaaren alla. Toresta. Se on ny Riren aika. Nua on ylypeetä ittestänsä."

Kaikkein kaunein minusta on Jarin kirjoitus Rakkauden ulottuvuus. Olen saanut luvan julkaista sen kokonaan täällä tässä yhteydessä.

Keneltäkään ei saa kiistää rakkauden ulottuvuutta. - Heterot rakastavat jos ovat rakastaakseen, mutta myös homot ja lesbot ja transihmisetkin rakastavat. Kaikki rakastavat. Jokaisella on rakastamisen mahdollisuus. Mitä toiseen ihmiseen suuntautuva rakkaus tarkoittaa? Se on aina vastuunkantoa. Toisen hyvästä huolehtimista. Toisen ihmisen elämän turvaamista. se on auttamista. Taakankantoa silloin kun toinen ihminen sairastaa. - Ei ole olemuksellista irstautta. Joillekin homous ja lesbous on yhtä kuin irstautta, alusta loppuun kieroutumaa. Silloin homoilta ja lesboilta on katkaistu yhteys rakkauden ulottuvuuteen enkä ainakaan minä tahdo olla katkaisija.

Näkymä Anjalan Junkkarinvuorelta

Monenlaista on tullut luettua niin lehdistöstä kuin blogeistakin tällä viikolla tähän mennessä. En seikkaile muilla somekanavilla kuin täällä blogistaniassa. Twitter-puolella on varmaan ollut yhtä sun toista.
Olen kuullut sanottavan, että juu, tunnenhan minä homoja, ihan hyviä kavereita ovat, mutta on siellä kaikenlaista. Hah, kaikissa ihmisryhmissä on kaikenlaista!
Olen myös kuullut, miten sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvalle ihmiselle ilmoitetaan, että joo, sinä olet ok, hyväksyn sinut, mutta en seksuaalisuuttasi. Kuin ojentaisi lahjan ja samantien vetäisisi sen pois; sivulause mitätöi päälauseen.
Omituinen ja ymmärtämyyttä osoittava on myös se usein toistuva varoittelu, että nyt kun homojuhlia niin kovasti mainostetaan, niin nuoret eivät kohta enää tiedä, mikä on normaalia ja syntyvyys laskee muutoinkin kuin lehmän häntä.
Ihan kuin ihmisen seksuaalisuus olisi jokin harrastus, joka valitaan.  Ja mitä ihmettä syntyvyydellä on tekemistä tässä minkään kanssa? Syntyvyyden laskuun on monenlaisia syitä - ja liekö tuo paha asia ollenkaan.                                          

4 kommenttia:

 1. marjatta

  jarin kurittomia ja estottomia kirjoituksia lukiessani minulla on usein sellainen olo, että samalla tavalla konventioita karttaviin kirjoituksiin en ole törmännyt missään aiemmin – enkä tule törmäämään sittemminkään. ne ovat rakkauden ja vihan purkauksia kauneimmalla mahdollisella tavalla. välillä en niin sanotusti meinaa pysyä pöksyissäni, kun luen niitä. imponoivana esimerkkinä tuo pride-sarja.

  meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jari hallitsee monenlaiset tyylit ja on usein kivasti ilkikurinen olematta ilkeä.
   Minun suosikikseni Jarin kimarasta (johon kuuluu enemmänkin kuin nämä mainitsemani) on noussut tuo katkelma, jossa naapuri puhuu Antin puolesta, joka "tahtoos olla nainen". Tästä tekstistä huomaa, että Jari on kirjoittanut näytelmäkäsikirjoituksia, teksti kulkee niin puhekielen rytmiin. Minulle tutussa Pohjois-Satakunnan murteessa on sama poljento ja muutakin samaa kuin tässä Jarin käyttämässä pohjalaismurteessa.
   Huumori on tärkeää, varsinkin kun on Pridesta kyse, sen olennaisena osanahan on karnevalistinen kulkue. Meillä on niin vähän karnevaaleja Suomessa, että alkuun Pride-kulkueen karnevalistista tyyliä ei ehkä oikein ymmärretty.

   Poista
 2. marjatta

  karnevaalikulkueella ja muulla pride-representaatiolla on tärkeä rooli. se on ennen kaikkea sitä, että saa olla oma itsensä – ja nauttia siitä.

  itse osallistuisin kulkueeseen luonnollisesti fanihousut jalassa. samalla toivoisin, että heterot eivät ahdistuisi seksuaalivähemmistöjen olemassaolosta sillä angstilla kuin ne näyttävät tekevän. ylpeys ja ennakkoluulot eivät ole helpoin yhdistelmä.

  noh, ei auta kuin toivoa, että umpimielisin heterokin ymmärtää, että rakkaus on moninaista.

  meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ja paitsi että saa olla oma itsensä, niin saa vielä pitää hauskaa menemällä oman arkiminänsä yli fantasioiden. Transvestiitit ovat monesti huikean hienoja ilmestyksiä noissa kulkueissa.

   Luin juuri Hesarin pitkän artikkelin Priden 50 vuotisesta historiasta. Jutussa kävi ilmi, että jotkut ovat USA:ssa nyt tyytymättömiä paraatityylisiin kulkueisiin ja järjestävät vaihtoehtoisia marsseja joissa on selkeästi poliittiset tavoitteet. Niille on nyt siellä tarvetta, kun Trumpin aikana on menty vähemmistöjen ihmisoikeuksissa taaksepäin, mm. transsukupuolisten armeijaan pääsyä on taas hankaloitettu.

   Minulla oli mielessä mennä huomenna Helsinkiin katselemaan kulkuetta, nimenomaan katselemaan ja reitin varrelta tukemaan, koska olisin halunnut nauttia sen seuraamisesta, mutta meille tuli lapsenlapsen hoitamista.
   Antti Rinne kirjoittaa osallistumisestaan hyvin:"On täysin yksiselitteistä, että Suomen perustuslain mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ihmisoikeudet kun eivät ole mielipidekysymys eikä toisten ihmisten rakkaus ole keneltäkään pois - varsinkaan poliitikoilta." Tämä on hyvä vastaus niille, jotka kyselevät, miksi pääministeri osallistuu.

   Poista

Kolmanteen ja neljänteen polveen...

Kuvassa vasemmalla maamies isäni, kausipalkollinen Anni, ryhdikäs Mamma ja lempeä Pappa, minä Papan edessä 3-vuotiaana ja viimeisenä oikeall...