Meille Kouvolaan valmistui pari vuotta sitten hieno uusi sairaala, Ratamokeskus, jossa saa apua - yölläkin.
Hallituksen työryhmä on nyt sitten huhtikuun kehysriihessä todennut, että kouvolalaisen henki ei ole niin tärkeä, että yöpäivystystä tarvittaisiin.
Lakiesitys on lausuntokierroksella ja asiasta päätetään syksyllä.
Lähimpään sairaalaan Kotkaan on joillain laajan Kouvolan asukkailla, esim Repoveden suunnalla asuvilla, lähes 100 km.
Olet ehkä nähnyt tästä asiasta jotain mediassa, katsellut kuvia meidän isosta mielenosoitustapahtumastamme toukokuussa ja lukenut 40 000 nimeä käsittävän 12 kiloa painavan adressinipun luovuttamisesta 10. kesäkuuta sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusolle, joka tuli katsomaan Ratamokeskuksen toimintaa ja tapaamaan Kouvolan kaupungin ja Kymenlaakson hyvinvointialueen johtoa. Adressin ojensi aktivistiryhmän puolesta sen toiminnan alulle pannut Taru Salmi.
Noin tuhat ihmistä kokoontui Kouvolan torilla, jossa puheita yöpäivystyksen säilyttämisen puolesta ja musiikkia. Torilta kävelimme Ratamolle. Monet olivat tehneet mitä kekseliäimpiä kylttejä. |
Yöpäivystysten lopettamista on suunniteltu muutamiin muihinkin kaupunkeihin. Kouvola on näistä kaupungeista selkeästi suurin, väkiluku noin 80 000, Suomen 11. suurin kaupunki. Meillä on ollut myös asiakaskäyntejä paljon, keskimäärin 15 yössä, joskus jopa lähemmäs 30.
Suunnitelma oli tehty heppoisin perustein ottamatta huomioon lisääntyviä ambulanssi- ja taksimatkoja ja lisärakentamista, jota Kotkan sairaalaan olisi pakko tehdä ruuhkien välttämiseksi.
Sosiaali- ja terveysministeriö tavoittelee leikkauksillaan säästöjä, mutta Kymenlaakson hyvinvointialueella tehdyn laskelman mukaan yöpäivystyksen sulkeminen Kouvolassa lisäisi kustannuksia usealla miljoonalla eurolla vuodessa.
Kouvolan väki on vanhaa. Sydän- ja aivoinfarktit yleistyvät vanhoilla ihmisillä ja nehän eivät osaa valita sopivaa vuorokaudenaikaa. Aivoinfarkti on yleisin varhain aamulla, jolloin päiväpäivystys ei ole vielä aloittanut. Myös mielenterveyteen liittyvät käynnit ovat yleistyneet.
Ratamon henkilökunta on huolissaan potilasturvallisuudesta.
Olen kuullut sellaisenkin ajatuksen, että yöpäivystys on kaiken kaikkiaan kustannustehotonta. Aika julma termi, kun on kyse ihmisen elämästä.
Kouvola sijaitsee lähellä Venäjän rajaa ja meillä on kaksi varuskuntaa, Karjalan prikaati ja Utin jääkärirykmentti. Kouvolan ratapiha on yksi suurimpia Suomessa ja maantieliikenne vilkasta. Kouvolan ja Kotkan välinen Valtatie 15 on todettu vaaralliseksi raskaan rekkaliikenteen ja vilkkaan työmatkaliikenteen vuoksi. Onnettomuusriskit ovat suuret, kun ajetaan kovaa ihmiselämän pelastamiseksi varsinkin pimeän aikaan huonoissa keliolosuhteissa.
Olen asunut pitkien välimatkojen Kainuussa. Tiedän, että siellä on erikoisvarusteltuja ambulansseja, joissa hoitotoimenpiteitä voidaan aloittaa tehokkaammin kuin tavallisissa ambulansseissa. Nämä kulkupelit ovat myös kalliita, mikä lisää kustannuksia - jos yöpäivystyksen lopettamisen haittoja halutaan vähentää. Halutaanko?
Mieleeni hiipii kauhea ajatus: kun säästöjä haetaan, niin pyritäänkö meillä enää pitämään yllä samaa tasoa kuin ennen? Kustannustehokkuus? Vanheneva väki?
Olen asunut pitkien välimatkojen Kainuussa. Tiedän, että siellä on erikoisvarusteltuja ambulansseja, joissa hoitotoimenpiteitä voidaan aloittaa tehokkaammin kuin tavallisissa ambulansseissa. Nämä kulkupelit ovat myös kalliita, mikä lisää kustannuksia - jos yöpäivystyksen lopettamisen haittoja halutaan vähentää. Halutaanko?
Mieleeni hiipii kauhea ajatus: kun säästöjä haetaan, niin pyritäänkö meillä enää pitämään yllä samaa tasoa kuin ennen? Kustannustehokkuus? Vanheneva väki?
Janne Tokko/Saattohoito 79 |
Tätä me emme purematta niele -ryhmä keräsi lyhyessä ajassa allekirjoituksia keskimäärin joka toiselta kouvolalaiselta täysi-ikäiseltä, joukossa myös kotkalaisia, koskisihan huononnus heitäkin (sinne adresseja ei ehditty kovin paljon toimittaa) ja muutamalta tukijalta muilta paikkakunnilta.
Sekä Kaisa Juuso että häntä ennen kaupungissa vieraillut valtiovarainministeri Riikka Purra vakuuttelivat, että kyllä laskelmia vielä tarkistetaan. Lehdistötilaisuudessa, joka pyydettiin järjestämään erillään adressien luovuttamisesta, eräs toimittaja kysyi Juusolta, onko yleisestikin tapana, että asioista aletaan ottaa selvää vasta kun lakiesitykset on tehty ja lopullista päätöstä vailla. Juuso vastasi, että niin hyvin on laskettu kuin on osattu ja että kesäkuun loppuun asti saa valittaa. Mutta onko valituksilla merkitystä?
Emme voi mitenkään tietää, olivatko nuo miedot myöntelyt vain eurovaalipuhetta. Meillä Kouvolassa on perussuomalaisten kannatus laskenut paljon. Kaksi valtuutettua on eronnut puolueesta sen viimeaikaisen politiikan vuoksi.
Seuraavaksi järjestetään mielenilmaus 1.7. Helsingissä Eduskuntatalon edessä.
Alunperin adressit olikin tarkoitus viedä sinne perille asti isolla porukalla, mutta Juuso tuli sopivasti paikalle.
Me jatkamme, koska tämä lakiesitys tuntuu niin epäoikeudenmukaiselta. Tätä me emme purematta niele!
Toivotan turvallista, iloista juhannusta kaikille lukijoilleni.
Juhannuksen jälkeen olen varmaan ainakin viikon kirjoittamatta, koska me lomailemme yhdessä erään rakkaan, pienen ihmisen kanssa ja silloin keskitytään yhteisiin tekemisiin.
20.6. HUOM! Uutta tietoa.
Mielenosoitus Helsingissä on 1.7. Eduskuntatalon edessä. Kokoontuminen klo 10, puheenvuoroja ja mahdollisesti muutakin ohjelmaa 10.30. - 11.30.
Tätä me emme purematta niele -Facebook-ryhmässä on päivittyvää tietoa.
Tervetuloa tukemaan tärkeää asiaa muutkin kuin kouvolalaiset!
Tärkeä mielenilmaus. Kyllähän se yöpäivystyksen lopettaminen vaikuttaa koko sairaalan luonteeseen. En tosin tiedä minkälaista päivystystä on järjestetty sairaalapotilaita varten. Mistä saadaan työntekijät niihin suuriin päivystysyksiköihin? Työ sellaisessa on raskasta. Suomessa ihmiset ovat avun saamisen suhteen eri asemassa jo tällä hetkellä. Hyvä te!
VastaaPoistaEriarvoisuus terveydenhoidossa on tosiaan lisääntynyt jo pitkään.
PoistaKunnallisessa terveydenoidossa ei saa apua kaikkiin vaivoihin ja odotusajat ovat aivan liian pitkät. Hampaiden hoitoon on vaikea päästä, ja kun hampaita paikataan pikaisesti tyyliin paikka paikan päälle, niin ne eivät kestä pitemmän päälle. Implantti maksaa 2500 - 3000 e yksityisellä asemalla, eikä siihen ole monella varaa.
En ymmärrä, miksi meillä on niin huono terveydenhoito. Kustannustehotonta!
Toisinaan tulee mieleen, että nämä suunnitellut lakkauttamiset ja muutkin leikkaukset ovat yhteiskunnan harjoittamaa väestön saattohoitoa. Ikääntyvä väestö maksaa liikaa. Työttömät eivät tuota mitään. Sairaista on vain lukuja.
VastaaPoistaRaakaa touhua.
Toivottavasti saatte suunnitelmat pyörretyiksi ja Ratamo saa jatkua ennallaan!
Tehokkuuslaskelmat ovat niin hassuja, kun on kyse terveydestä, sama koskee lasten ja vanhusten hoitamista.
PoistaSiinä ei ajatella, että hoitamatta jättäminen saa aikaan invalidisoitumista ja sairauksien pahenemista ja se vasta kalliiksi tuleekin.
Pöyristyin kun luin uutisia yöpäivystyksen lakkauttamisesta. Olen uusi kouvolalainen, vasta alle vuoden asunut, ja olen kuullut paljon kehuja Ratamo-keskuksesta kuinka se on tärkeä ja nyt se viimeinkin on rakennettu. Olemme avopuolisoni kanssa alle 30-vuotiaita perusterveitä, mutta ei se vahinko tai kohtaus tule kello sekä kaulassa että ranteessa. Hullulta tuntuu, että Kouvolan kokoisesta kaupungista meidän pitäisi joko ajaa itse Kotkaan tai soittaa hätänumeroon että kuljettavat lanssilla. "Säästäjillä" ei taida olla mitään käsitystä tavallisen ihmisen elämästä, on vain numeroita joita tuijotetaan.
VastaaPoistaJuuri niin, pelkät numerot eivät kerro kovin paljon - ja luulisi meillä myös numeroiden puhuvan yöpäivystyksen säilyttämisen puolesta.
PoistaRatamokeskus vasta avattiin ja siellä on hyvät tilat ja valmiudet. Käsittämätöntä. Olisi hyvä tietää, mikä ryhmä siellä on laskelmat tehnyt - kysymättä faktoja meidän sairaalaltamme, käymättä paikan päällä Ratamossa ja Kotkassa! Miten saksia voidaan käyttää näin holtittomasti?
Meillä on ollut hyvä terveydenhoito. Muutimme Myllykoskelle vuonna 2000. Silloin kunnalliseen hammashoitoonkin kutsuttiin vuoden välein ja minulla oli pitkään terveyskeskuksessa omalääkäri, epävirallisesti.
Kiva, että olette muuttaneet tänne!
Kouvolassa on paljon kaikkea, mikä tekee asumisen viihtyisäksi. Meidän seutu kuuluu Suomen lämpimimpiin alueisiin, mitä minä pidän erityisen tärkeänä.
Tämä sairaalaa koskevan heikennyksen toteutuminen meidän on saatava estetyksi.
Tsemppiä, tuollainen kansalaisaktiivisuus on hienoa, päätöksiä ei pidä jättää ylikiltisti politiikoille. Pitää purra tarvittaessa takaisin. Järjettömiä suunnitelmia ihmisille kaikkein tärkeimmässä asiassa. Säästettävää löytyisi kyllä muualta. Epäonnistunut juttu koko sote, josta olisi pitänyt peruuttaa pois kokonaan. Hyvä kouvolalaiset. jope
VastaaPoistaJoo, en ymmärrä, miksi meillä korkean verotuksen maana ei saada aikaan tämän parempaa terveydenhuoltoa.
PoistaMonessa maassa ei ole raskasta terveyskeskusorganisaatiota vaan omalääkärit/perhelääkärit, joilla omat vastaanotot ja he lähettävät eteenpäin erikoislääkäreille. En tiedä, miten hyvin tämä toimii, mutta jotkut ulkomailla asuvat suomalaiset ovat kyllä kiitelleet näin saamaansa hoitoa, sen nopeutta ja inhimillisyyttä.
Pitääköhän tässä kouvolalaisten ryhtyä itse ehdottamaan, mistä saisi puraista...
On kyllä hienoa, että demokratiassa saa vaikuttaa. Se pitää myös valppaana ja aktiivisena toisin kuin diktatuureissa, joissa onnellisuuden säilyttäminen vaatii sitä, että keskittyy omiin pieniin asioihinsa.
Olen niin ylpeä kouvolalaisista. Tämä projekti yhdistää meitä, muutoin erilaisia ihmisiä.
Kannatan teidän mielenilmaustanne ja kannustan jatkamaan, kunnes järki ja henki voittavat. Liityn myös edellisiin kommentoijiin!
VastaaPoistaKiitos kannustuksesta, Lissu!
PoistaEräässä kyltissä luki "Järjen käyttö on sallittua - jopa suotavaa!"
Eräässä toisessa: "Entä ihminen, entä elämä?"
Jotain ajassamme on pahasti pielessä. Varmasti jossain kohtaa tulee se kuuluisa pää vetävän käteen, eli tyhjästä ei enää ole mitä ottaa. Niin pitkälle kai tässä maassa päättäjät haluavat mennä. Raha ratkaisee ja sitä näyttää olevan just sinne, minne halutaan, ei aina suinkaan sinne, missä tarve on suurin.
VastaaPoistaSama vaiva täällä oillismaallakin. Matkat Ouluun ovat pitkät, ehtii siinä kuolla monta kertaa, ennen kuin hoitoon pääsisi. Yleensäkin aikaa lääkärille on liki mahdoton saada.
Olette hyvällä asiallla, hoitoon pitäisi päästä silloin, kun akuutti henkeä uhkaava tilanne tulee päälle.
Toivon vetoomuksenne tuovan hyvän tuloksen.
Juuri nyt tapahtuu Oulussa hyvin pahoja tekoja.
PoistaSiellä on tämmöinen liikehdintä muhinut pitkään. Muistan, miten jo Kainuussa asuessamme pelästyin Oulussa lomaillessamme, kun mieheni halusi oikaista illalla pimeän puiston halki ja siellä jengiporukka alkoi lähestyä häntä uhkaavasti samalla tyynnytellen minua: "Ei me sulle mitään tehdä." En ollut sitä ennen koskaan pelännyt nuoria.
On ikävää, että väkivaltainen äärioikeisto on päässyt kasvamaan samalla kun muutamat äänekkäät poliitikkomme ovat vainonneet ja syytelleet maahanmuuttajia.
Nyt sisäministeri Mari Rantala ehdottaa ratkaisuksi, että poliisit voisivat ryhtyä tekemään henkilötarkastuksia. Ketähän siinä tarkastettaisiin... varmaan tummaihoisia poikia äärioikeistotunnuksilla varustettujen kulkiessa tapposuunnitelmiaan punoen ohi.
Eriarvoisuus lisääntyy tämän hallituksen toimenpiteillä kuten saattoi päätelläkin. Säästää pitää, mutta niin että se koskee kaikkia ja tietenkin hyväosaisia eniten, jos halutaan säilyttää sopu ja hyvinvointi maassa.
Olen täysillä hengessä mukana - hienon mielenilmauksen saitte aikaan kunnon väkipaljoudella!! Toivotaan, että otetaan tosissaan ja lasketaan oikeasti vielä kerran uudelleen. Äitini muutti (vihdoin) pari vuotta sitten vielä idempää tänne, kun Itä-Suomi on todella ajettu ulos palveluista, siten myös asuntojen hinnoille kävi totaalinen romahtaminen... Ei voida puhua kauaa hyvinvointivaltioista - hyvinvointialueiden nimitykset meni alunalkaen pieleen...
VastaaPoistaSuorastaan käsittämätöntä, että Kouvolan kokoisessa paikassakin jo "yötöntä yötä" suunnitteilla.
Toivotan nyt kuitenkin erilaista ja rentouttavaa Yötöntä yötä- keskikesän juhlaa piennarkukkineen... aurinkoa sydämeen ja taivaalle!
Kiitos, Repolainen! Toivottavasti laskevat, koska vain ne laskelmat ovat tärkeitä, onhan valtiovarainministerimme sanonut että empatia ei kuulu politiikkaan.
PoistaMinusta Itä- Suomeen pitäisi nyt satsata, pitää huolta teistä ja rautateistä sekä sairaaloista, koska raja on lähellä ja naapurimme suunnittelee ties mitä hybridijuttujaan.
Onneksi meillä on nyt rakenteilla iso datakeskus tänne Myllykoskelle. Toivomme, että lakkautetuille tehtaille löytyisi toimintaa ja ihmisille työpaikkoja.
Oikein mukavaa juhannusta sinulle!
Olette aivan oikealla asialla. Käsittämätöntä, että noin suuren väestöpohjan alueelta viedään yöpäivystys!! Hyvinvointivaltion purkaminen on viimeistään nyt alkanut.
VastaaPoistaSiltä näyttää.
PoistaSaa nähdä mitä kaikkea tämän hallituskauden aikana ehtiikään tapahtua.
Eriarvoistamisen arvostaminen ja empatian vähättely ovat vaarallisia arvoja.
Kiitettävästi näyttää olevan väkeä liikehtimässä ja hyviä kylttejä! Toivotaan että on jotain vaikutusta ♥
VastaaPoistaToivomme sitä kovasti.
PoistaJuuri äsken paikkallisuutisissa kerrottiin tilastoa Vekaranjärven varuskunnasta. Siellä suorittaa asepalveluksensa vuosittain 4000 varusmiestä ja tänä vuonna varuskunnasta on jo tähän mennessä käytetty Ratamon palveluja noin 400 kertaa.
Kun päiväajan potilaiden hoito on illalla kesken, heidät jouduttaisiin kuljettamaan ruuhkaiseen Kotkaan, eli sairaskuljetusliikenne lisääntyisi yöllä sairastuneiden lisäksi myös osasta päiväpotilaita.
Omavastuuosuus Kela-taksilla on 25 e suuntaansa - pienituloisille iso raha.
Ratamo rakennettin 2022 ja maksoi 74 miljoonaa euroa, ja nyt sen koko kapasiteettia ei edes käytettäisi.