torstai 24. syyskuuta 2015

Pakolaisten vastaanottaminen kotikaupungissani 2, vihaa asukasinfossa

USA, Homer Page
Anjalankosken hylätyn kaupungintalon valtuustosalissa järjestettiin toissailtana tiedotus- ja keskustelutilaisuus hätämajoitusyksikön toiminnasta eli asukasinfo, niin että naapurusto Kouvolan Keltakankaalla saisi tietoa siitä, miten hätämajoitusyksikkö toimii ja mitkä ovat sen säännöt.

Paikalla infoa antamassa oli useampi henkilö, Kaakkois-Suomen monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Anna Buzaeva, hätämajoituskeskuksen johtaja Satu Kurri, kaksi ohjaajaa ja sairaanhoitaja.

Aluksi katsottiin heijastettuja kuvia, kuten edellisessäkin SPR:n tapahtumassa viikko sitten. Näimme mm. kuvan Homsin kaupungista, tai siis paikasta, jossa sen pitäisi olla, mutta joka oli pommitettu, niin että sen tilalla oli pelkkiä kivenmurikoita. Ajattelin, että tuskin nyt kukaan enää toistelee sitä kliseetä, että pitäisi auttaa paikan päälle. Kyllä vaan toisteltiin, sitä ja kaikkia muitakin.

Kun saavuin ystäväni kanssa paikalle, valtuutettujen paikat oli jo varattu. Siispä menimme yleisölehterin reunalle, jossa oli vielä istumapaikkoja. Meidän takanamme seisoi vihaisen näköisiä miehiä muurina. Alhaalla etupaikoilla oli myös aggressiiviisia naisia, jotka eivät millään meinnaneet jaksaa kuunnella yhtään mitään.

SPR:n edustajat ottivat esiin lukuja Suomen turvapaikanhakijatilanteesta, muuttuvista ennusteista ja kertoivat  Kouvolan tilanteesta. He olivat suunnitelleet esitellä ensin asian ja sitten jakaa pyydettyjä puheenvuoroja, kuten yleensä on tapana, mutta osa yleisöstä ei malttanut odottaa. 

Miksei helvetti meille ole tästä ennen kerrottu? Nyt pudotetaan sitte atomipommi päähän. 
Kuinka kauan niitä tänne tulee. Vittu niitä tulee ovista ja ikkunoista, ei ne koskaan lopu. Ja kuinka pitkäks aikaa ne tänne jää. .. ja nuo luvut on kyllä ihan vaan propagandaa, ei ne mitään kolmella eurolla päiväs elä. 

Ensimmäisen epäasiallisen puheenvuoron jälkeen Satu Kurri varoittaa, että meillä on järjestysmiehet täällä ja kaksi poliisia. On syytä käyttää asiallista kieltä, paikalla on lapsiakin, ja puheenvuoroa pyydetään käden nostolla. Järjestysmieht jopa lähestyivät huutajia. Tämä ei toiminut, vaan yleinen hulina sekä istualtaan huudellut lauseet jatkuivat.

Onko niillä lupa lähtee sieltä ulos? Nehän voi tulla pihoihin, mul on kaks pientä tyttöö. Saako soittaa poliisin jos ne tulee? 

Osa noin sadan hengen porukasta oli tullut saamaan tukea ennakkoluuloilleen, ja kun sitä ei tullut, niin viha kuului salissa muminana, kiroiluna, päällehuuteluna ja buuauksina. Vihaajien mielestä maahan tulevat saavat heti tonnin käteensä, ja kun heitä ei uskottu, he ratkaisivat asian leimaamalla SPR:n väen valehtelijoiksi. 
Tilaisuudessa olisi ehkä  tarvittu ulkopuolinen puheenjohtaja.

Ja niil on tullessa rahaa, joillain on paljonki. On hyvät vaatteet ja kännykät. Mitä niille mitään tarttee antaa!

On kyllä surullista kuunneltavaa tämä möykkä. Tässä nämä ihmiset ovat antamassa meille tietoa, mutta täällä näemmä tiedetään itse kaikki paremmin. Mikä atomipommi nyt on muka pudonnut? Eihän tässä ole mitään tapahtunut kenellekään. Ja ollaanhan me nyt tiedetty näistä turvapaikoista, onhan niitä ympäri Suomea, ja meilläkin on ollut pakolaisia monista maista jo ennen tätä kriisiä. Sodan keskeltä lähtee ihmisiä kaikista yhteiskuntaluokista, varakkaammat pääsevät helpommin pois pinteestä. Eikö ole hyvä, jos saadaan vaikka valmiita kirurgeja ja muita ammatti-ihmisiä. Aiemmin pauhattiin, että ei tänne saa ottaa muita kuin hyvin koulutettuja ja rikkaita ja nyt kuulostaa siltä, että vain kerjuukuppi kädessä kontaten saa tulla.

On niistä ollu haittaa. Joku on pyytäny tupakkaaki. Ei ne tiedä, miten täälä ollaan.

Koittakaa nyt terottaa niille, etteivät kajoa toisten omaisuuteen. Tässä yks päivä näin, kun kaks nuorta poikaa nojas autoon, oli vähän parempi, semmonen urheiluauto, ja siinä otettiin selfietä. Ei sillain saa toisten omaisuutta vahingoittaa.

Ei niillä ole meidän kristillisiä arvoja. Siellä on ihan erilainen tapa suhtautua naisiin. Minuakin näin pukeutuneena pidettäisiin siellä huorana. 

Hei, mut meilläkin ennen vanhaan pyydettiin toiselta tupakkia. Voisiko se olla vaikka mahdollisuus tutustumiseen?

Eikös monet näistä nykyisistä pakolaisista ole lähteneet juuri niitä islamisteja pakoon ja ole itse islamin maallistuneempaa laitaa?

Kuinkas moni teistä, jotka suhtaudutte tolleen myönteisesti asuu täs ihan lähellä? Käsi ylös! Ja kuinkas moni teistä ottas sitten niitä omaan kotiinne?

Mut tiedättekö kukaan, kuinka paljo se Sipilä saa, kun antaa asuntonsa niitten käyttöön. Ei se sitä ilmatteeks anna. Varmaan kymppitonnin se saa.

Sipilä sano televisiossa, että se antaa sen korvauksetta käyttöön. Kyllä se heti ilmi tulis, jos olis toisin. 

Onko niin vaikeaa uskoa, että on olemassa hyviä ihmisiä? Onhan tuolla Lapissa yksi matkailuyrittäjäkin antanut koko mökkikylänsä pakolaisten käyttöön määräämättömäksi ajaksi. Niin kauan kuin tarvitaan.

SPR:n edustaja selittää, että turvapaikkakeskusten ympärillä ei ole missään todettu lisääntynyttä rikollisuutta. Hakijat odottavat vihreää valoa ja ovat siksikin varovaisista varovaisimpia. Eräs mies yleisöstä kertoo asuneensa Helsingissä kuukausia ennen kuin sai kuulla, että naapurissa on vastaanottokeskus eikä ollut häiriötä. 
Vähän päästä nainen etupenkissä toteaa, että kuten me kaikki tiedämme, nämä keskukset lisäävät väkivaltaa. 

Miten voi selittää asioita ihmisille, jotka eivät kuuntele, eivät ymmärrä kalvolta numeroita eivätkä usko ketään!

Minun mies ei kyllä lähtisi puikkimaan pakoon. 

Niinpä niin! Ja seuraavaksi tietenkin taas kerran, miksi tulee enemmän miehiä ja miksei auteta omia vanhuksia ja plaa plaa. Kysyjä itse ei luultavasti auta ketään vapaaehtoisena, toteaa vain, että valtio jakaa rahoja väärin.

Eikö ihmiset lue, katso uutisia ja ota vastaan tietoa? 

Jollakin on otsaa huhuilla käytävältä poliisia vastaamaan hänelle - nyt heti! Tietenkään poliisit eivät tule, he ovat paikalla valvomassa järjestystä, ei vastaamassa kysymyksiin. 

Olisiko sitten hyvä, jos ei tehtäisi mitään, ehtii Anna Buzueva kysyä. Sittenkö olisi turvallista? Meillä on kansainväliset sopimukset, joiden mukaan me otamme maahan turvapaikanhakijoita.
Ja vanhusten parissa saa myös tehdä vapaaehtoistyötä. Olethan tehnyt?

Osaan kysymyksistä pystyttiin vastaamaan; osa oli sellaisia, ettei niihin voinut olla vastausta tässä vaiheessa ja näillä henkilöillä; osa peittyi väliin huudeltujen epäasiallisuuksien alle. Kommentteihin tuli sekä aplodeja että buuauksia. Minusta oli turha luoda puolia niillä taputuksilla. 

Olisin halunnut keskustella siitä, mitä jokainen meistä voi tehdä nyt tässä tilanteessa, että kaikki sujuisi hyvin. Siihen ei tullut mahdollisuutta. 
Osa oli vielä siinä pohdinnan vaiheessa, että luuli voivansa kääntää historiaa taaksepäin, niin ettei meillä olisi koko pakolaisongelmaa. Ja osa oli jonkin omituisen ksenofobian ja hysterian vallassa. He pelkäsivät jopa koiriensa puolesta. 
Joku yritti puhua näille suhteellisuudentajunsa menettäneille lempeästi, että vasta yhdessäolo opettaa, että me olemme kaikki niin samanlaisia.

Tilaisuuden järjestäjät yrittivät lopettaa, mutta aina löytyi joku, joka halusi huudella viimeisen "viisauden". 

Lähellä istuva mies sanoi minulle lähtiessä, että miksei tänne tuotu yhtä "niistä". Siis turvapaikanhakijoista - huh huh - siis näytille tähän lynkkaustunnelmaan? Ei, kun hän vaan ajatteli. Tämä mies ei ilkeillyt, hän ei vain tullut ajatelleeksi, että pakolaiset ovat tulleet pitkän matkan monen turvapaikan kautta. Pitäisikö heidän jokaisessa välietapissa tulla lavalle näyttelyesineeksi?

Kun olin sulkemassa auton ovea, joku mieshenkilö sihisi ohi mennessään jotain, mistä en saanut selvää. Nousin ja kysyin:"Anteeksi, nyt en saanut selvää." Hän sanoi, että niiden kirurgien pitää pysyä siellä paikan päällä. Ja minä, että näitkö sen kuvan Homsin raunioista. Sielläkö? mutta hän ei vastannut mitään, vaan häipyi kiireellä. 

Kotona kaivoin esiin valokuvan kesältä 1969, kun olin kansainvälisellä työleirillä Englannissa. Olin norjalaisen Haraldin kanssa käymässä Lontoossa, nojailimme pysäköityyn Rolls Royceen ja pyysin ohikulkijaa näppäämään pokkarillani kuvan. Siinä me virnuilemme ja ohikulkijat hymyilevät hupsuille nuorille. 

Tämän päivän Kouvolan Sanomissa toimittajat toimivat kansanvalistajina. Sehän on yksi heidän tehtävistään.  
Lehti on etsinyt vastauksia asiallisiin ja asiattomiin kysymyksiin ja haastattelee kahta hätämajoitukseen asti selvinnyttä. Molemmilla oli vaatteet jääneet Välimereen, ja päällään olevan vaatetuksen he olivat saaneet lahjoituksena ihmisiltä pakomatkansa varrella. 


Germany, Otto Hagel
Molemmat kuvat ovat valokuvateoksesta The Family of Man, jonka 1. painos on julkaistu jo vuonna 1955.


40 kommenttia:

 1. Voi apua, vähän vetää sanattomaksi. En jotenkin tajua tuollaista möykkäämistä, tuntuu ihan eri maailmalta kuin missä itse elän. Maahanmuuttajien kanssa olen tehnyt työtä reilut kymmenen vuotta ja tosiaan, olisi paljon hedelmällisempää käyttää se energia sellaisen miettimisen, miten edetä tilanteessa ja ehkäistä mahdollisia yhteentörmäyksiä kuin huutaa vastaan. Olen itse ajatellut niin, että en tee politiikkaa, vaan kohtaan ihmisen ihmisenä. Autan jos voin, vastaan jos kysytään, hymyilen kun kohtaan (no, aina ei jaksa, mut periaatteessa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että tilanne paranee, kun vähän aikaa kuluu. Kyllähän somaleihinkin on kohdistunut vihaa, mutta nyt he ovat jo niitä tuttuja, joita ei tarvitse pelätä, siis siellä missä heitä on.

   Olen miettinyt, miksi toinen vaistomaisesti on ystävällinen muukalaisen kohdatessaan ja toinen säntää pakoon tai alkaa sähistä vihaansa. Koulutustaso ja se, onko nähnyt maailmaa vaikuttavat aivan varmasti, mutta myös ihan samoista lähtökohdista syntyy erilaista käyttäytymistä. Toisilla on ikäänkuin varaa olla myötätuntoisia ja toisilla ei.
   Joukkokäytttäytymistäkin tässä varmaan on. Pubissa puhkutaan yhdessä vihaa ja sitten sitä energisoituneena lähdetään uhoamaan.

   Poista
  2. Marjatta, minä en kauheasti usko tilanteen paranevan. Päinvastoin pelkään väkivaltaa. Aivan sen tuntee, miten sitä suunnitellaan, heitetään bensaa vihan päälle. En ole ikinä tuntenut itseäni näin oudoksi omassa kotimaassani kuin tunnen nyt. Hävettää, eikä tätä melkein usko. Kuten olen nyt monasti sanonut ilmassa on samoja ääniä kuin oli Saksassa kansallissosialismin alkaessa nousta. Saksa oppi läksynsä kovimman kautta: Sekö on meidän tiemme.

   Poista
  3. Leena, niin totta! Yritän olla toiveikas, mutta oikeasti tuntuu samalta kuin sinusta.
   Jotkut oikein tehtailevat pahuutta, levittävät väärää tietoa ja lietsovat tietämättömiä ihmisiä vihaporukoihinsa.

   Nyt pitäisi valjastaa media paljastamaan näitä valheita eikä ainakaan heti raportoimaan kaikkea paikkansapitämätöntä, mikä vahvistaa perusteetonta vihaa. Viha ruokkii helposti itseäään. Kuten sanot, se on nähty ennenkin.

   Poista
 2. Voi Marjatta, kyllä vetää hiljaiseksi ja surulliseksi. Ystäväni Rami Adham palasi jälleen kerran Alepposta. Siellä on juomavesikin loppumassa, päivittäin putoavat tynnyripommit asuintalojen päälle ja ihmiset kuolevat rakennusten romahtaessa. Kun voisi järjestää näille vihamielisille ja pelokkaille ihmisille "päivä Aleppossa"-virtuaalivierailuja (oikeat ovat aivan liian vaarallisia). Tietäisivät mitä se elämä siellä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Nämä itsensä uhriuttaneet varmaan sanoisivat Aleppo-kierroksestakin, että se on vain propagandaa ja sumutusta.

   Ovatko he niin tyytymättömiä itseensä, että voimaantuvat väheksymällä muita ja muiden antamaa tietoa, en tiedä.
   Some on varmaan lisännyt tietynlaista yksisilmäisyyttä.
   Etsitään vain omia käsityksiä vahvistavia mielipiteitä. Moni ei seuraa ollenkaan uutisia ja ajankohtauisohjelmia eikä lue sanomalehtiä.

   Poista
 3. Vuodatin muutaman kyyneleen tämän luettuani. Ihmettelen, missä on joidenkin ihmisten empatiakyky. Ja miten mustavalkoisesti jotkut näkevät maailman, vain tuttu on hyvää, kaikki erilainen on pahaa. Järkytyin, kun näin kuvia ihmisistä, jotka seisoivat Tornio-Haaparannan rajalla niin, etteivät "ne" pääsisi maahan. Olen nähnyt omilla kotikulmillanikin viime aikoina enemmän ulkomaalaisia kuin aikaisemmin- uskon heidän olevan juuri tätä pakolaisaaltoa - ja olen nähnyt heidän joukossaan paljon myös lapsia ja naisia. (Kun monet ovat puhuneet, että vain nuoria, raavaita miehiä olisi maahan tullut.) Tai että kaikki olisivat ääriuskovaisia - eihän kristityissäkään ole ääriuskovaisia kuin murto-osa. Sitä yleistyksen määrää... Ehkä itsekin yleistin jo jotain. =D Mutta ihana oli myös lukea, että on myös avosydämisiä ihmisiä, kuten Lapin yrittäjä ja monet muut, ja sinä Marjatta. Itse suihkin äsken Punaisen Ristin sivuille ja lahjoitin pienen summan rahaa, jos vaikka se lähettäisi edes pienen lämpimän energian kriisin keskelle.

  Mukavia syyspäiviä! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, minäkin hämmästelen suuresti tätä vihaa ja yritän kysyä, miksi.

   En ole mikään superauttaja itse (en esim. majoittaisi ketään, pyrin tekemään jotain voimavarojeni puitteissa), mutta minusta olisi kivaa, jos meille myös jäisi tämän aallon hakijoita pysyviksi suomalaisiksi. Eihän tätä saisi sanoa ääneen, koska silloin leimataan taas joksikin pöljäksi ääri-ihmiseksi. Tilanteessa ei saisi nähdä mitään mahdollisuuksia tai mitään hyvää. Mutta minäpä näen!

   Olen samaa mieltä kuin Merkel, joka sanoi lehdistötilaisuudessa: ”Jos meidän pitää pyytää anteeksi sitä, että me hätätilanteessa näytämme ystävälliset kasvomme, tämä ei ole minun maani”.

   Kivaa syksyä! :)

   Poista
 4. Erästä asiaa olen ihmetellyt.

  Kun mietimme viimeisen vuoden käsittämättömät mittasuhteet saanutta Venäjän pelkoa, iltapäivälehtien jatkuvia kauhupäivityksiä Putinin aikeista, somen huhuja Venäjän katalista juonista Suomenkin suhteen, ajattelevien ihmisten Venäjä-paniikkia jne. (kukaan ei ole voinut tätä olla huomaamatta) niin miksi tämä f o b i a ei ole häirinnyt juuri ketään.
  On sosiaalisesti ihan oikein ja hyväksyttyä nähdä Venäjä - ja Putin-mörköjä tuomita itänaapuri kaikissa yhteyksissä. Tätä fobiaa saa hyvällä omatunnolla potea. Ja tällä fobialla saa jopa sosiaalista hyväksyntää.

  Mutta jos pelkää kaikkea tätä meneillään olevaa väestöllistä muutosta, mikä maassa nyt tapahtuu ( ja tapahtuu oikeasti; ei vain mielikuvituksessa tai lööpeissä), jos isä tai äiti pelkäävät sitä mitä isät ja äidit pelkäävät, jos pelkää oman maan muuttumista toisenlaiseksi maaksi, turvallisuuden ja sen tunteen vähenemistä, niin miksi tämä fobia onkin nyt sitten jotain kamalaa, barbaarista, vainoharhaista, väärää, sellaista josta pitäisi yhden tiedotustilaisuuden tai vastaavien pedagogisten tilaisuuksien myötä "parantua?"

  Ottamatta kantaa siihen ovatko nuo kaksi pelkoa aiheellisia vai aiheettomia, kysyn kuitenkin miksi Putinin Venäjää saa fabuloiden fobioida, mutta maahanmuuton esiin nostamia pelkoja ei saa tuntea vaan ne pitää heti hylätä?

  Hyväksytty ja jopa tuettu pelko Venäjää kohtaan, ja sitten tämä toinen, patologinen fobia?

  (Tämä kommenttini nousee halusta ymmärtää myös niitä jotka eivät osaa olla nyt "hyvän" puolella sillä tavalla kuin mitä nyt haluttaisiin ja jotka saattavat ilmaista itseään umpikujastaan "barbaarisin" sanankääntein. Tie helvettiin on silattu, jos suvaitsevaiset hylkäävät nyt myötätuntonsa piiristä ne suomalaiset jotka eivät ole meidän silmissämme suvaitsevaisia sillä tavalla kuin mitä haluttaisiin.)


  jope


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, en ole havainnut, saati ollut itse näkemässä, vastaavaa porukkaraivoa missään asiassa.

   En usko, että tässä kukaan on hylkäämässä ketään.
   Ihmisten pitäisi vain tulla järkiinsä.

   Poista
 5. *huokaa syvään* onneksi olen jo jonkin aikaa kontemploinut maanpakolaisen identiteettiä, muuten voisi hävettää olla tätä kansaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä ihan outo asenne Mr Hdcanis. Maahamme tulevat pakolaiset pakenevat hyvistä syistä maistaan joissa kidutetaan, silvotaan, joukkoraiskataan, tapetaan, tuhotaan, uskonkiihkoillaan.
   Luulen että heidän saadessa täällä turvapaikan, asunnon, ruoan, terveydenhoidon, sananvapauden.... on elämän laadullinen paraneminen todella selvä lähtömaahan verrattuna, vaikka kaikki meistä eivät tätä symppaakaan. Maailmasta ei nyt saa sellaista että kaikki ovat kaikesta samaa mieltä. Ihmisyys on sellaista. Onneksi on paljon niitä jotka haluvat auttaa. Jokaista ei voi samaan muottiin pakottaa.

   (Lukisin mielelläni kommentin tuohon yo. fobia ja fobia-ajatukseeni)
   jope

   Poista
  2. Minä olen näinä päivinä löytänyt itseni samoista ajatuksista kuin Hdcanis. Ei se ole vain kylmä ilmasto, joka ajaa täältä pois.

   Ja Jope, niissä maissa on ollut joissain asioissa parempaa kuin meillä. Nyt on kaaos, mutta ajat muuttuvat.

   Poista
  3. Suomella menee materiaalisesti nyt ihan hyvin. Eri asia sitten meneekö järjen, moraalin, ihmisyyden ja sivistyksen kanssa yhtään paremmin (muistutan tässä kohtaa myös että yhdestä Euroopan verisimmästä sisällissodasta on alle sata vuotta).
   Asioista ei tarvitse olla samaa mieltä mutta jos nyt edes osoittaisi jotain marginaalista pyrkimystä ottaa huomioon toiset ihmiset ja ehkä jopa kuunnella niitä toisia mielipiteitä ja niiden perusteluja, eikä edes olettaa että jos ne eroavat omista oletuksista, mielipiteistä ja luuloista niin ne ovat automaattisesti vääriä ja valehtelua.

   Poista
  4. Tuo viimeinen kappale sopii hyvin molempiin ääripäihin. Juuri tuosta vajeesta on kysymys. Ei haluta, kuunnella toisten motiiveja, halua auttaa kyseenalaistetaan väärin perustein, ja samoin niitä jotka pelkäävät muutosta syyllistetään vaikka mistä.
   Kumpikaan leiri ei saa toisesta kaltaistaan.
   Ongelmat tulee ratkaista siitä huolimatta.

   Nyt auttajat ovat asian päällä ( niin kuin oikein onkin) mutta ne toiset kokevat tulleensa ohitetuksi. Siitähän tuo kuvatun tilaisuuden raivo syntyy.

   Ennuste on huono. Kansa on jakautunut ikävästi kahtia. Pakolaisille tämä ei lupaa hyvää, mikä ei ole hyvä asia.
   Juuri siksi niiden kammottujen "räyhääjien" näkökulmat on oikeasti otettava huomioon eikä vain kuunneltava viran puolesta tai moraalisesta oikeassaolemisesta käsin.

   jope

   Poista
  5. Tottakai. Mutta näkökulmien pitäisi myös nojata tosiasioihin tai ainakin olla olematta aktiivisesti niitä vastaan.
   Esim. ajatus "vastustan vastaanottokeskusta naapurustooni, koska niiden ympäristössä tapahtuvien väkivaltarikosten määrä kasvaa merkittävästi" olisi sinänsä huomionarvoinen, paitsi että kyseistä väkivaltarikosten määrän kasvua ei ole havaittu vastaanottokeskusten lähistöllä. Ja kun tämän toteaa ääneen niin silloin pitäisi saada huomattavasti tolkullisempaa vastausta kuin "vastustan vastaanottokeskusta naapurustooni, koska niiden ympäristössä tapahtuvien väkivaltarikosten määrä kasvaa merkittävästi", mikä nykyään on valitettavan yleistä.

   Samoin "pakolaisia pitäisi auttaa ensisijaisesti lähtömaassa" on oikein kannatettava ajatus, paitsi että se sisältää vaatimuksen ihan oikeasti auttaa niitä pakolaisia siellä lähtömaassa: jos sanojen ja puheiden välillä on avoin ristiriita, sanat ovat merkityksettömiä.
   Nykyinen poliittinen johto on aktiivisesti vähentämässä pakolaisten auttamista näiden lähtömaassa, mistä seuraa että väite "pakolaisia pitäisi auttaa ensisijaisesti lähtömaassa" on lauseena merkityksetön, lähinnä kertoen että poliittinen johto tietoisesti toimii kaikkien osapuolten intressejä vastaan. Ehkä ei kannattaisi.

   (mutta totta on että monilla suunnilla ajattelu, argumentointi ja toiminta perustuu ihan muuhun kuin totuusarvoihin, järkeen ja moraaliin, siksi en myöskään ole mukana missään "minun Suomeni on avoin"-jutuissakaan. "Eihän meillä täällä ole pysyvää kaupunkia.")

   Poista
  6. On tietenkin totta että pakolaiskeskuksen alueella ei ole rikollisuutta aiempaa enempää, se on huono ja epäselvä, tyhmäkin argumentti, mutta tuollaista puhuneilla menee sekaisin oma naapurusto ja ulkomaalaisten tekemien rikosten sekä suhteellinen että absoluuttinen osuus. Ei ole mikään salaisuus että suhteellinen osuus on monissa rikosryhmissä moninkertainen, siitä ei ole minkäänlaista tilastollista epäselvyyttä. Jopa HS on julkaissut nämä tilastot.

   Mutta. Silti. Tuokaan osuus ei tietenkään tarkoita että sillä perusteella pakolaisia ei pitäisi ottaa. Tuolla perusteella, vaikka ikävä fakta onkin, yhtään pakolaista ei pidä jättää ottamatta. Kukin yksilö vastatkoon omista teoistaan.

   Malttia tarvitaan nyt joka suuntaan. Muutosta pelkäävä räyhääjä tarvitsee mahdollisuuden kasvaa maltillisemmaksi. Uskon naivisti että suurin osa heistäkin tekee sen, kunhan heitä kuunnellaan oikeasti eikä lopullisesti somen pikatuomioistuimissa leimata pelkureiksi ja räyhääjiksi kuten minä itse juuri äsken tein. Rikollisia tekoja tekevät ovat sitten rikollisia. Heitä pitää nimittää sillä nimikkeellä, rikoksensa mukaan. Ilman r, n tai f-leimakirveitä. Ne ovat vain sanoja joiden taakse juoksemme, kun emme ymmärrä miksi toiset ajattelevat eri tavalla kuin me itse.

   Kuppi on mennyt Suomessa nyt nurin monella. Silloin vahvempien on oltava lujempia ja sortumatta paniikkirasismin vastakohtaan: tämä ei ole enää se Suomi mitä minä haluan -somehysteriaan. Uusi Suomi tästä tulee. Tehdään se uudelta pohjalta, kaikille hyvä, suvaitsevalle keskiluokalle, ahdinkoa kokevalle ja pelkäävälle heikompiosaiselle porukalle ja tietenkin ja ilman muuta jokaiselle hädänalaiselle pakolaiselle.

   jope

   Poista
  7. Juu, ja jos vaikka tuo ajatus väkivaltarikollisuuden kasvusta pitäisi paikkansa niin silloin kyseessä olisi selkeä mielipidekysymys onko peruste tarpeeksi merkittävä vastustaa keskuksen perustamista vai ei (ja jos on, pitää joka tapauksessa sitten keksiä mitä tilanteessa sitten pitäisi tehdä, ammutaanko ihmiset rajalle vai mitä).
   Ja esim. luullakseni voidaan pitää tosiasiana että liikkeellä olevien pakolaisten joukossa _on_ elintasosurffareita, ongelmahan on vain se että näiden erottaminen ei ole kovin helppoa. Ei ole mitään näppärää verikoetta josta voi katsoa että hätäpitoisuus ylittää nyt tietyn raja-arvon...

   Muuten luulen kyllä samaa että moni nykyinen epäilijä päätyy kyllä maltillisemmaksi (ja luullakseni henkilöt jotka jo nyt asuvat lähellä olemassaolevia vastaanottokeskuksia suhtautuvat asiaan myönteisemmin tai ainakin välinpitämättömämmin...niin, itsekin asun parin korttelin päässä yhdestä).

   Poista
  8. Nyt muotoilit kyllä asian niin selkeästi, ettei sitä enää voisi paremmin sanoa. Tähän olen itsekin pyrkinyt, mutta en ole onnistunut tiivistämään.

   Juttelin juuri puhelimessa henkilön kanssa, joka koko ajan toisteli "mut kun tulee terrorismia" ja "mut kun ne on jo tapellukki" jne. Ja minä siihen, että mitä tässä sitten tehdään, tilanne on päällä.

   Poista
 6. Marjatta, nyt vetää hiljaiseksi ja lähes sanattomaksi. Sympatiani ovat pakolaisten puolella. On ollut ahdistavaa seurata vastustavaa keskustelua.

  Oma myönteinen asenne johtuu monista syistä. Yksi lienee, että työssä ollessa minulla oli mahdollisuus osallistua Maahanmuuttoviraston järjestämään koulutukseen, jossa kerrottiin turvapaikan hakemiseen liittyvistä syistä. Työn kautta olen tavannut monia eri maista tulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt näyttää tapahtuvan pakolaisasiassa koko ajan pahaa ja välillä jotain hyvää.

   Kotkassa on Irakista tullut kirurgi, turvapaikanhakija, ilmoittautunut heti vapaaehtoisena työhön. Ensin häntä käytetään vanhusten ulkoiluttajana. Muitakin oli ilmoittautunut tähän tärkeään vapaaehtoishommaan, joka ei sekään ole ollut suomalaisten suosiossa.
   Tässä nyt toteutuu se, mille tuossa infotilaisuudessa osa buuasi, että sieltä mukamas tulisi ammatti-ihmisiä.

   Lahdessa on otettu turvapaikanhakijat hyvin ikävällä tavalla vastaan. Ja Halla-Aho ehdottaa, että heille ei anneta mitään raha-apua.

   Meidän kulmilla on taas ensi viikolla asukasinfo, nyt Kuusankoskella, jossa kerrostaloa asutetaan tänne jäävillä turvapaikahakijoilla. Pahasti pelkään, että sama boikottijengi seilaa eri tapahtumissa häiritsemässä.

   Poista
 7. Nyt teillä lentävät siellä polttopullotkin...!
  Tämä viimeistään kertoo että nuo toiset, ne jotka pelkäävät, on otettava mukaan yhteistyöhön, ei siksi että heillä olisi mitään annettavaa, vaan siksi että he tulisivat todellisesti kuunnelluiksi vrt. aiempi kommenttini.

  Jos laitetaan lisää poliiseja keskusten ympärille, tilanne tulee vain pahenemaan. Väkivallasta voi tulla vaikka kuinka paha ilmiö. Tuo rikollinen käytös ja nuo rikolliset teot ovat hirvittävä Oire siitä että jotain menee nyt pieleen, ja pahasti.

  Pakolaiset tarvitsevat apua. Yksi avun muoto on, että tätä ei-haluvat, vaikka kuinka äärimmäisesti ajattelevat, kutsutaan samoihin pöytiin päättämään ja suunnittelemaan asioita.
  Mandelan mallilla!
  Itse havaitsin jo viime viikolla että tästä ei hyvää seuraa, ja nyt kävi juuri niin kuin pelkäsin. Me emme saa eristää ketään. Jos olisin kunnanjohtaja kunnassa johon tulee pakolaiskeskus, kutsuisin kunnan rankimmat rasistit neuvotteluun, en tiedotustilaisuuteen. Asialla on valtava ero. Ja tämä on nimenomaan avuntarvitsijoiden etu.

  Nyt on toimittava ettei paniikkirasismi, mistä on ylhäältä ohjautuvan muutoksen vuoksi kysymys, karkaa todella käsistä.
  Peace and understanding vielä kun siihen on aikaa.
  Harva ihminen jaksaa riehua jos hän tulee tasavertaisena kuunnelluksi.
  Vai olenko kerrankin naivi?
  jope

  VastaaPoista
 8. Jope, miten niitä kunnan rankimpia rasisteja sitten kutsutaan kokoukseen?
  He piiloutuvat tilaisuuksissa toistensa selän taa ja huutelevat piilosta. He eivät pyydä puheenvuoroa, nouse seisomaan ja esittele itseään.
  Jos laittaisi lehteen ilmoituksen "Rasistit, neuvottelu kaupunginjohtajan huoneessa, tervetuloa!", niin arvaa tulisiko sinne ketään. No, ehkä joku tulisi Ku Klux Klanin vaatteissa.

  Ja mistä siellä sitten neuvoteltaisiin? Jos vähän harvemmin heittelisitte niitä polttopulloja. Olisitteko kilttejä ja olisitte menemättä kiroilemaan asukasinfoihin.
  Minä en nyt oikein ymmärrä, mistä näitä vihaajia pitää lepytellä.
  Minusta sinulla on Jope liian optimistinen käsitys tasavertaisen kuuntelun voimasta riehumisen lopettamisessa.
  Kyllä se maltillisemmaksi kasvaminen pitää lähteä omasta halusta. Siihen asti toisten on asetettava rajat

  Aiemmin sanoit eräässä kommentissa, että lokerointi alkoi Immosen kirjoituksesta. Ongelma oli kuitenkin alkanut jo paljon sitä ennen.
  Kouluelämässä huomasi muutoksen selvästi. Jossain vaiheessa alkoi tulla porukkaa, joka ei kunniottanut ketään, vaan pyrki vain sabotoimaan opiskelua. Maahanmuuttajaoppilaat - riippumatta maasta - kunnioittivat ja kunniottavat, eli kyse on supisuomalaisesta kulttuuri-ilmiöstä. Ilmapiiri muuttui.
  Sitten tuli persut ja Halla-Aho, joka teki ihmisten vihaamisesta hyväksyttävää. Soinin ei olisi pitänyt antaa tämän siiven kasvaa puolueessaan. Kun lukenut mies saa olla julkisesti rasisti, niin kaikki itsensä luuseriksi kokevat, entiset koulukiusaajat ym. huomasivat, että jees, tämähän onkin nyt luvallista, vihaaminen on politiikkaa.

  Muutos lähtee juuri siitä, että ihmiset yhä laajemmin sanovat, että me emme halua tätä eivätkä jää vain voivottelemaan. Tämä viimeaikainen uhittelu on tuonut lisää avustajia hätäkeskuksiin. SPR on jo ilmoittanut, että lahjoitukset voi keskeyttää, on tullut niin paljon tavaraa turvapaikanhakijoille. Ihmiset haluavat näyttää, että tämä mellakonti, mitä nyt tapahtuu, ei ole meidän Suomi.
  Ikävä vain, että avustajat eivät uskalla mennä iltavuoroon pyörällä.

  Poliiseja tarvitaan niin kauan kuin rikoksia esiintyy. Eihän me nyt altisteta sodan keskeltä tulevia ihmisiä täällä mihinkään kokeeseen. Poliisit antavat turvaa kaikille ja rettelöitsijöille viestin siitä, että yhteiskunta toimii ja rajat käyttäytymiselle ovat edelleen olemassa.

  VastaaPoista
 9. Olet varmaan oikeassa. Nämä rettelöitsijät ovat vain ja ainoastaan ns. poliisiasia. Mutta ne 700 000, jotka ovat ihan tavallisia ihmisiä tavallisine kysymyksineen, inhimillisine pelkoineen, arjen huolineen, ja joilla tutkimus totesi olevan maahanmuuttovastaisia ajatuksia ja jotka esim. Tervo leimasi suoralta kädeltä "rasisteiksi" - heitä ei pitäisi hylätä. On varmasti eri asia tuleeko maailman muutos kotiseinän taakse kunnan vuokratalossa kuin muutaman kilometrin päähän omasta rivarista tai keskustan kulttuurikodista. Haluan ymmärtää myös tavallisen kansan pelkoja ja kysymyksiä enkä suoralta käsin sanoa sitä rasismiksi. Rikolliset kuten nyt sitten siellä Kouvolassa ja Lahdessa ovat asia erikseen. Rikkaat ja hyvinkoulutetut pärjäävät millaisessa Suomess tahansa. Heikommassa asemassa olevilla on eniten menettävää. Miten perustella heille sosiaalitukien, työttömyyskorvauksien oikeudenmukaisia leikkauksia kun niiden leikkauksien vaikutukset uppoavat tämän katastrofin kustannuksiin? Tämä katastrofi pitää silti hoitaa, mutta on ymmärrettävä myös sitä puolta kansaa joka ei ole tästä kaikesta innoissaan. Se on velvollisuuttemme. Tavallisen ihmisen tavallisilla huolilla ja peloilla ei ole mitään tekemistä rikollisen rasismin kanssa, jonka kanssa asiat hoitaa poliisi ja oikeuslaitos. Pelkään kuitenkin osan kansasta hylkäämistä tuon muun myötä. Tervon ja satojen kaltaisten menestyjien ja vahvoilla olijoiden kommentointi on todellisesti ollut paniikkirasismin kaltaista hysteriaa viime kuukausina. Sinä et ole siihen syyllistynyt. Itselläni on sen verran vasemmiston ajattelua tallella että puolustan pakolaisten oikeutta saada turvaa että mutta myös tuulipukukansan ns. skeptisyyttä ja kritiikkiä. Heillä on oikeus esittää kysmyksiää, koska useimmat ovat pakolaisten lailla heikommassa asemassa tässä maassa. Keskiluokka joka suvaitsevaisuus-moraaliasetelmasta kiilaa väliin jakaa pahasti kansaa.
  Rasisistit poliisille, mutta muuten kansan on pidettävä yhtä vaikka emme ajattekaan samalla tavalla. Tätä ei pidä unohtaa nyt missään tapauksessa.

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jope, ongelmana ei olekaan kriittiset, vaan vihaajat. Maahanmuuttoa arvostelevat ajatukset eivät vahingoita ketään, ja tiedon lisääntyessä pelkkään epäluuloon perustuvat asenteet lievenevät aivan varmasti .

   Leikkauksia olisi tapahtunut ilman pakolaisiakin. Joku - vieläpä perussuomalainen - oli laskenut, että pakolaisten vuoden ylläpito - en muista nyt mille määrälle - vie saman verran kuin mitä menetettiin yhdessä lakkoilupäivässä.

   Tämä raukkamainen polttopullojen heittely on nyt ilmeisesti sitä sankarisotaa vihollista vastaan, mitä Immonen ja kumppanit lietsovat. Se on yksipuolista sotaa. Heillä on tuota taisteluintoa niin paljon, että heille pitäisi löytää jokin paikka, missä oikeasti taistella ja purkaa energiaansa. Sotaveteraaneja he eivät käy tapaamassa, vaikka puhuvat välillä hurmoshenkiseti heidän nimissään.. Ne vastaukset isänmaallisuudesta, mitä sieltä heille annettaisiin, olisivat luokkaa: "Rauhottukaas ny poijat. Ei tämmösillä asioilla kannata leikkiä!" Kuulen tässä edesmenneen isäni äänen.

   En ole kuullut Tervon sanovan mitään väärää. Hän tulkitsi jossain kolumnissa omaan napakkaan tyylinsä ja ihan oikein Suomen Kuvalehden teettämää kyselyä. Jos vastaa olevansa täysin samaa mieltä siitä, että valkoinen "rotu" on paras ja ei saisi sekoittua huonompiin, on kaikkien rasismimääritelmien mukaisesti rasisti. Minulla on tuo SK tallella.

   Luulen, että empaattiset ihmiset auttavat kukin tavallaan. Jollakin on enemmän varaa rahalahjoituksiin, joku voi antaa panoksensa vapaaehtoistyössä vaikka yövartijana. Monella ei ole aikaa osallistua pakolaisten auttamiseen, vaikka haluaisikin. Näinä päivinä moni on käynyt läpi komeronsa ja lahjoittanut hyvää tavaraa, jolla omaisuutensa menettäneet pääsevät elämän alkuun Suomessa.
   Itsekin pääsen nyt vapaaehtoishommiin, kun sain luvan käyttää operoitua kättäni ja sain flunssan selätetyksi. Mieheni lähtee myös mukaan. Erlaiset järjestelyt, ystävällinen hymy ja smalltalk onnistuvat mainiosti, ja kyllä minulla on varaa viedä värikyniä ja piirustuspaperia keskukseen lapsille omista rahoistani, ostanhan minä turhia naistenlehtiäkin. Tämä on ainoa, mitä tästä asiasta sanon. Muuta en voikaan sanoa vaitiolovelvollisuuden vuoksi. Tämä verran siksi, ettei luulla, että kukkahattutäti se vaan nautiskelee muovailemalla lauseita blogiin.

   Minulla on tuttuja, jotka odottavat kovasti kuulevansa, onko työ keskuksessa liian raskasta, olisiko heistä. Joukossa on monisairaita, joilla itsellä käy siivoja. Tuntuu kyllä ikävältä, että tässä tilanteessa on joutilaita, jotka keskittyvät pahantekoon. Tässä olisi mahdollisuus pitää yhtä, lähteä vaikka uteliaana katsomaan pitääkö omat luulot paikkansa, jaetaanko keskuksessa tonni rahaa puhtaana käteen. Se ei selviä sillä, että mellastaa naurettavasti pimeän turvin ulkopuolella.

   Poista
 10. Meidän lähelle tuli yksi SPR:n hätämajoituspaikka pakolaisille. Sinne haettiin vapaaehtoisia jakamaan ruokaa, sijaamaan vuoteita yms. OIkein harmittaa kun en pääse mukaan, se on vain tämä viikonloppu ja minulla on jo sovitut menot. Pistin ilmoituksen kaupunginosani Facebook-sivulle. Sinne tuli
  mieshenkilöltä kommentti: "Saanko ottaa aseen mukaan?" En osannut / jaksanut muuta tehdä kuin poistaa ilmoituksen. Katselen lähiaikoina saako sinne mennä esim. ensi viikolla jonain päivänä auttamaan, vai siirretäänkö pakolaiset jo heti sieltä eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita,ehkä paras vastaus onkin poistaa tuollaiset "taistelu-viestit" ja osoittaa, että ei kiinnosta.
   Näissä hätämajoituspaikoissa on nopea vaihtuvuus. Meillä on koko ajan satakunta ihmistä, toiset hyvin lyhyesti. Osa jää tänne, odottaa vain, että saadaan asuntoja kuntoon.

   Poista
  2. Jep, ei kannata tuhlata aikaansa turhiin taisteluihin. Parempi käyttää energiansa positiiviseen auttamistoimintaan.

   Hyvä jos on nopea vaihtuvuus. Eräs oppilaani peruskoulussa (kun auttelin SPR:n läksykerhotoiminnassa) oli joutunut perheineen odottelemaan 11 kk jossain keskuksessa ennen kuin he saivat asunnon ja hän pääsi kouluun. Käsittämätöntä hidastelua.

   Poista
 11. Hieno postaus Marjatta ja tuo ylin kuva raastaa sydäntä. Todellakaan kaikki ei ole sivistymättömyyttä, tiedon puutetta vaan myös silkkaa puhetta. Näissä tilanteissa monen ihmisen todellinen nahka paljastuu. En blogissani politikoi, sillä sillä saralla ei loppua näkyisi ja blogista tulisi taatusti taistelutanner, mutta tällä hetkellä on vaikeaa pitää kielensä kurissa ja oma kanta on ollut pakko tehdä blogissa selväksi.

  Olisi hyvä laittaa ennakkoluuloinen rasistinen ihminen tässä tapauksessa pakolaisen kanssa samaan tilaan kuukaudeksi selviytymään ja katsoa mitä tapahtuisi... Ennakkoluuloja, pelkoa ja vihaa on niin helppoa viljellä massassa ja seinän takana, mutta kahden kasvotusten, ei niin helppoa enää.

  Mukavaa alkanutta viikkoa Marjatta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia!

   Minulla on tullut sellainen olo, että noita pahan puhujia ei saa päästää dominoimaan. Oikein harmittaa, kun en jaksa lähteä tämäniltaisiin tapahtumiin, joita on kaksi päällekkäin. Alpo Rusi on puhumassa avoimessa keskustelutilaisuudessa pakolaisongelmasta, ja taas on asukasinfo turvapaikanhakijoiden majoitusyksiköstä. Lapsiperheitä on alettu siirtää hätäavusta kerrostalohuoneistoihin. Toivottavasti he saavat hyvät naapurit!

   Mellastajien käyttäytyminen on onneksi nostanut paikkakunnan ihmisten auttamishalua - tätä nämä kiroilijat eivät varmaan ajatelleet. Nuoria miehiä on tullut tutustumaan paikkaan ja pelaamaan jalkapalloa pakolaisten kanssa. Eräs äiti tuli pikkutyttöjensä kanssa perustamaan leikkinurkkaa ja leikkimään pakolaislasten kanssa barbeilla. Hyvä sanoma leviää.

   Juuri niin, samaan tilaan, niin ehkä siinä kävisi ilmi, että Jari Litmanen on ollut oikeassa määritellessään rasistin reppanaksi. Ainakin kaikki nuo pimeän turvin tehdyt teot ja mylviminen tilaisuuksissa ovat erittäin raukkamaista käyttäytymistä.

   Hyvää jatkoa, Tiia! <3

   Poista
 12. Siis silkkaa pahuutta, ei silkkaa puhetta.. omg mikä lapsus. Lahden tapauskin osoittaa, että puheet menneet jo tekojen tasolle. Mutta toki paha voi hyvinkin olla myös reppana, todellista pahuutta on varmasti loppupeleissä murto-osa. Anoppini aina hyvin sanoo näistä tapauksista "huonolla itsetunnolla varustettuja paskiaisia" pätee myös tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia, tajusin tuon lapsuksen. Usein varmaan reppana ja vielä useammin tietämätön ja vääriä lähteitä uskova, mutta on joukossa varmaan tunne- ja luonnehäiriöisiäkin. Anoppisi on oikeassa.

   Nyt vihaajat mesoavat, miten Turussa pakolaiset ovat kiittämättömiä, kun ovat menneet valittamaan ruuasta. Tosiasia on se, että heillä on ilmeisesti erittäin huono kokki. Eräs toimittaja oli käynyt paikan päällä ja todennut, että asukkailta puuttuu kokonainen ateria. He saavat siellä aamulla pari leipää leikkeleen kera ja illaksi saman pussissa ja siinä välillä YKSI lämmin ateria, johon kuuluu riisi tai makaroni jauhelihan tai tonnikalan kera. He laittaisivat varmaan itse paremman aterian, jos saisivat aterioiden sijasta rahan, mutta kaikkialla ei ole omatoimisuuteen tarvittavia keittiöllä varustettuja asuntoja. Suomalaiset laitoskeittäjät eivät monet käytä myöskään mausteita tuskin ollenkaan. Jos tuollaisella ruualla on kuusikin kuukautta, niin siinähän isot miehet nääntyvät. Aiemmin he olivat jo valittaneet, että teekin on kylmää. Kun säät viilenevät, niin kuuma tee olisi tarpeen ihan lämmittämässäkin eikä se ole kallista.
   Vertailuna pitää kertoa, että tässä meidän lähellä olevassa hätämajoituksessa on aamupalalla leipä, leikkele, murot, hillo, kahvi ja tee ja joskus murojen sijasta jukurtti tai hedelmä, ja päivällä on kaksi ateriaa, lounaalla keitto ja päivällisellä salaatti ja esim. kanaa ja riiisiä. Illaksi aamupalan tyyppistä. Silti asukkaat ostavat jauhoja ja leipovat välillä itse mileistään ohutta leipää pikkukeittiössä, joka tässä entisessä ammattikoulussa onneksi löytyy siellä makuupaikkana olevien luokkien välissä.

   Poista
  2. Korjaus: tuo ruokajuttu onkin tapahtunut Oulussa. Sieltä selitetään, että ruoka on sama mitä päiväkodeissa ja kouluissa. Tiedän kouluruuan! Se on ollut viime vuosina superkevyttä ja maustamatonta. Jossain vaiheessa tuli sellaiset säännökset, että terveellisyys menee maukkauden edelle, ja määrärahojakin on jatkuvasti supistettu. Monesti ajattelin salakuljettaa kouluun mausteita mukanani, jotain oreganoa yms. Kouluruoka on varmaan laihuuteni salaisuus. ;)

   Poista
 13. Marjatta Mentula, en ole aiemmin kommentoinut blogissasi, mutta saatat silti muistaa minut parista vähäisestä esiintymisestäni seuraamissasi blogeissa. Mutta pääasia, epäkohteliaan tiivissanaisesti ilmaistuna:

  Sinä rohkenet kirjoittaa tällä tavalla julkisesti tällaisesta aiheesta tänä aikana. Ilmestyin tänne tänään ensisijaisesti ilmaistakseni arvostukseni siitä, kuten jo usea minua ennen. (Olen lukenut aiemmat vastauksesi vastaaviin tunnustuksiin, mutta ilmestyin silti.)

  Itse henkilökohtaisesti törmäsin nykyhetken rasismiin ensimmäisen kerran varsinaisesti vasta elokuun 10. päivänä tänä vuonna, kun vihdoin oikeasti luin erästä vähäisempää "maahanmuuttokriittistä" blogia. Sen sisältö tarjosi tyrmistyttäviä näköaloja. Blogin "maahanmuuttokriittisen" pääsanoman perusta on itsekkäisiin haluihin pohjautuvissa käsityksissä (tämä on fakta, koska me niin haluamme) sekä tynnyrissä kasvaneissa ennakkoluuloissa. Tätä sanomaa tuetaan tarkoitushakuisesti haalituista lähteistä poimituilla atomistisilla yksittäisfaktoilla, jotka on täysin irrotettu kontekstistaan. Argumentaatiotaidon perusoppikirjoissa luetteloidut argumentointivirheet ovat laajasti käytössä blogissa ja sen omistautuneessa keskusteluyhteisössä.

  Blogissa harjoitetun argumentaatiokulttuurin kanssa olisi täysin mahdoton käydä asiallista dialogia, sillä niin yliluonnollisen niljakkaasti sen oma tynnyriargumentaatio on immuuni ja vastustuskykyinen harhaanjohdettujen vihollisten solvausyrityksille ja kykenee ne pätemättöminä eliminoimaan. Hämmästyksekseni kuulin muutama päivä sitten, että eräs tolkun ihminen, hyvin valistunut sellainen, olisi silti takavuosina yrittänyt käydä dialogia kommenttikentässä. Blogin sanomalla on yliluonnollinen takaaja muutoinkin, sillä sillä on tosi, vääristymätön Jumala puolellaan. Tämä raamatunsitaattipoimintoihin voimakkaasti pohjaava kristinlahko on tosin sillä tavalla persoonallinen, että siinä ei oikein ole tilaa Kristukselle ja Kristuksen sanomalle.

  Vastaavia tekijöitä tämä sinunkin kirjoitussarjasi tuo näkyviin.

  Olen nyttemmin pohtinut, pitäisikö minunkin sittenkin avata kaksi vuotta sitten sulkemani blogini ja kirjoittaa tästä asiasta vielä yksi blogikirjoitus - vaikka yksi pieni kirjoitus saattaa vaikuttaa tai edes osoittaa solidaarisuutta tuskin lainkaan. Ja huomiota ja todellista käsittelyä tarvitsevia näkökulmia olisi tiedetysti niin paljon, alkaen autenttisesta pelosta uusisänmaallisten vihan kääntöpuolena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Derrickus, muistan sinut hyvin joistakin keskusteluista.
   Ja nytpä kannustan sinua kovasti avaamaan blogisi ja kirjoittamaan hyvän kirjoituksen tästä ajankohtaisesta asiasta.
   Tuo autenttinen pelko versus uusisänmaallisten viha on esimerkiksi hyvä näkökulma ja sitä olisi tärkeää selventää.

   Minua vauhditti tähän aiheeseen se, että huomasin kirjoitettavan niin paljon soopaa. Halusin kuvata tämän asukasinfon tarkemmin kuin lehtikirjoitus, jossa vain todettiin että pelkoja oli paljon, mutta ei kerrottu, miten raadollista ja tarkoituksellisen mustamaalaavaa joidenkin ihmisten puheet siellä tapahtumassa olivat.

   Tässä tilaisuudessa eräs nuori nainen myös korosti omahyväisesti, miten meillä on se ainoa oikea uskonto, kristinusko. Hän oli se sama, joka työnteli avokaulaista rintamustaan esiin ja sanoi, että islaminuskoisten mielestä hän on huora. Minun ystäväni, uskonnonopettaja sanoi siihen, että nämä puheet eivät kyllä kuulosta ollenkaan kristillisiltä.

   Olen käynyt keskustelemassa maahanmuutosta myös blogissa 'Juha Saari kirjoittaa', jossa on mielestäni tasokasta ja osittain hyvin hauskaa keskustelua. Toinen bloggari, joka on ottanut aihetta esiin omalla lämpöisellä ironisella tavallaan on Robert Jordan blogissaan 'Silta lepää'. Siellä on myös noita "maahanmuuttokriittisiä" kommentoijia, ehkä trolleja, jotka ovat tyrkyttäneet videonpätkiä katsottaviksi.

   Noissa videoissakin bluffataan härskisti. Käännetään esim. väärin arabian kielestä tai pakolaisen huonosti ääntämästä englannista, niin että pakolaisille saadaan huono imago. On todella menossa avoin vihan nostatus.

   Poista
  2. Kiitos paljon kommenttini näin laajasta huomioinnista! Kiitos myös kannustuksestasi!

   Tämä kysymys suomalaisesta rasismista nousi kuluneella viikolla uudelleen tuoreena pöydälleni, ja niissä merkeissä ilmestyin sinunkin blogiisi eilen. Tällä hetkellä pidän mahdollisena (miltei luultavana), että talven tullen perustan kokonaan uuden, lyhytkestoisen ja vaatimattoman blogin, joka keskittyy ainoastaan tähän kysymykseen. Tarkoituksena ei ole raskaasti argumentoida (kuten eilinen kommenttini antoi viitettä) vaan ottaa lähtökohdaksi enemmän huoli ja sen varassa tarjota näkökulmia ajateltavaksi. - Minullahan on tarkoitusta varten tämä salanimi Derrickus valmiiksi turvanani. (Kun perustin salanimeni syyskuussa 2010, luulin sen täyttävän kohtalonsa loppuun neljässä kuukaudessa, mutta yhä kummittelen tällä tavalla ja tunnen itsekin kiusautuneisuutta asiain tilasta.)

   Kiitos myös blogiviittauksistasi! Tästä, miten vihan kääntöpuolelta löytyy kovin usein pelko, on kirjoittanut havahduttavasti ainakin Ann Heberlein, etiikkaan keskittynyt teologi, jonka saatat hyvinkin tuntea ennestään, Ruotsissa vuonna 2010 ilmestyneessä teoksessaan Pieni kirja pahuudesta. Heberlein on onnistunut popularisoimaan tärkeitä eettisiä kysymyksiä journalistisen helppolukuisesti. Teoksen lopussa aiheeksi nousevat myös populismin riskit tavalla, että mietin, miten tärkeää Timo Soinin olisikaan lukea tämä kirja. Soinihan on avoimesti tunnustanut ja mainostanut populismia poliittisena työkalunaan.

   Poista
  3. Tuollainen blogi olisi tarpeen, erittäin ajankohtainen ja kiinnostava. Hyvä! Ja ilman muuta jo hyvää mainetta saaneella Derrickus-nimellä.

   Ann Heberlein on tuttu. Olen lukenut häneltä tuon pahuus-aiheisen kirjan lisäksi myös hyvän omaelämäkerrallisen kirjan 'En tahdo kuolla, en vain jaksa elää'. Kerran katsoin nettiin taltioidun paneelikeskustelun, jossa hän oli mukana, aiheena pahuus. Hän vaikutti myös hyvältä keskustelijalta.

   Populismin riskeistä kannattaisi tosiaan informoida Soinia.

   Poista
  4. Uskallan varmaan antaa puolestasi Derrickus-imartelusi myöhästyneeksi 5-vuotislahjaksi salanimelleni. Toiveissani on ehkä tusinan verran melko lyhyitä ja parhaassa tapauksessa suhteellisen helppolukuisia blogitekstejä.

   Heberleinin kahta suomennettua etiikkateosta uskaltaisin itse suositella jollekulle, jolla on omaehtoisesta halua tutustua ensi kertaa kansalaistaitoisesti etiikkaan. Ensimmäisenä suomennettu Se ei ollut minun vikani! Vastuunottamisen taito yltää mielestäni miltei samalla tasolle kuin tuo pahuustutkielma.

   Poista
  5. Ole hyvä vain! Kävin jo vähän kurkkimassa Villa Deessä.

   Kävin myös katselemassa tietoa tuosta Heberleinein vastuu-kirjasta. Vaikuttaa painavalta asialta, ja näyttää löytyvän lähikirjastoni hyllyltä. Siinä motiivi aamukävelyyn.

   Poista
  6. Tuo aamukävelyheberleinisi saattaa olla omiaan tarjoamaan monelle jopa enemmän merkityksellistä ajateltavaa kuin Pieni kirja pahuudesta, jonka minä puolestani aion lainata uudelleen lähipäivinä.

   Poista

Tuomo Pirttimaa, Kaksi kärpästä

  Tuomo Pirttimaa on pohjoisen kirjailija.  Hän on syntynyt Nivalassa ja asuu nykyään Kuusamossa vapaana toimittajana. Pirttimaa on kirjoit...