keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Pakolaisten vastaanottaminen kotikaupungissani 1, SPR:n tiedotustilaisuus

Viikko sitten SPR järjesti tiedotustilaisuuden turvapaikka-asioista Kouvolan kaupungintalolla. Aulassa parveili väkeä jo ennen tilaisuuden alkamista laittamassa nimiään listoihin ja ilmoittautumassa erilaisiin vapaaehtoistehtäviin. Sekä hätämajoitusyksikkö että vastaanottokeskus olivat vielä silloin suunnitteluvaiheessa.

Tilaisuus oli rauhallinen ja sopuisa. Kuuntelimme aluksi Elviksen In The Ghetto ja katsoimme kuvia katastrofialueilta. Sitten saimme tietopaketin ja voimme pohtia, riittäisikö energiaa ja löytyisikö aikaa vapaaehtoistyöhön. 

Hätämajoitus alkoi jo muutaman päivän päästä tyhjillään olevassa ammattikoulussa, joka sijaitsee meiltä kolmen kilometrin päässä. Nyt se on ollut toiminnassa vajaan viikon. Turvapaikanhakijat vaihtuvat tiheään, kun heitä siirrellään vapaille paikoille vastaanottokeskuksiin ympäri maata. Heitä on hätämajoituksessa kerrallaan satakunta.
Pitempiaikainen sijoitus näin alkeellisiin oloihin vieri vieressä oleville ohuille patjoille on tietenkin mahdotonta.

Kirjaan tähän muutamia faktoja tiedoksi ja pohjustukseksi seuraavalle kirjoitukselleni asukasinfosta, joka puolestaan pidettiin eilen hätämajoituksen vieressä sijaitsevassa niinikään tyhjillään olevassa entisessä Anjalankosken kaupungintalossa. Olen järkyttynyt tilaisuuden tunnelmasta, jossa yhdistyivät muukalaisviha, tietämättömyys ja räyhäävä käyttäytyminen.

Vastaanottokeskuksia ylläpitävät valtio, kunta ja yksityiset. Osa keskuksista toimii yhdessä rakennuksessa ja osa niin, että turvapaikanhakijat hajasijoitetaan kerrostaloasuntoihin, 6 ihmistä kaksioon.

SPR toimii Maahanmuuttoviraston alaisena.

Vastaanottokeskus järjestää turvapaikanhakijoille majoituksen sekä sosiaali- ja terveyspalvelut.
Turvapaikanhakija saa 316,07 e/kk, jos hänelle ei tarjota aterioita ja 92,64 e/kk, jos hän saa ruuan keskuksesta.
Hän saa tulkkaus- ja käännöspalveluita.
Hänellä on velvollisuus osallistua työ- ja opintotoimintaan.
Hakijat saavat tehdä töitä 3 - 6 kk kuluttua.

Valtio maksaa henkilökunnan palkkauksen.
Meidän 150 hengen vastaanottokeskuksessamme työskentelevät johtaja, terveydenhoitaja, sosiaalityöntekijä, kanslisti ja 6 ohjaajaa. Kouvolaan tulee hajasijoitus. Tosin äsken kuulin radiosta, että Kuusankoskella on varattu turvapaikanhakijoille kokonainen kerrostalo ja ensimmäiset Kouvolaan jäävät on jo sijoitettu sinne.

Hätämajoitus ja vastaanottokeskus tarvitsevat vapaaehtoisten apua heti perustamisvaiheessa ja vastaanottokeskus myös pitempiaikaisessa toiminnassaan. 

Alkuvaiheessa tarvitaan ihmisiä aivan käytännön töihin, sänkyjen kokoamiseen, lahjoitustavaroiden lajittelemiseen ja kuljettamiseen, avuksi keittiössä, välipalan laittamiseen ja jakamiseen hätämajoitukseen saapuville.

Niille, jotka ryhtyvät SPR:n pitempiaikaiseen vapaaehtoistoimintaan, järjestetään koulutusta ja ohjausta. Vapaaehtoiset voivat ryhtyä ystävätoimintaan ja vapaa-ajan toiminnan ohjaajiksi. Voidaan järjestää mm. kielikerhoja, läksykerhoja lapsille, peli-iltoja ja kokkikerhoja. 

SPR:n vapaaehtoistoimintaan ryhtyviltä edellytetään luotettavuutta ja vaitiolovelvollisuutta. He ovat työssään järjestövakuutuksen piirissä. 

Myös muut tahot järjestävät vapaaehtoistoimintaa, mm. seurakunta ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto, joka täällä meillä etsii lapsiperheitä ystäviksi ja kotouttajiksi pakolaisperheille. 

Sekä SPR:llä että seurakunnilla on keräyspisteitä, joihin toivotaan lahjoitettavan tavaraa tyhjien asuntojen varustamiseksi asumiskuntoon. Tarvitaan mm. verhoja, sänkyvaatteita, astioita ja talvikenkiä. 

Pistäydyin tänään seurakunnan keräyspaikalla Inkeroisissa. Sinne oli tullut todella paljon tavaraa, kuten muihinkin keräyspaikkoihin.
Tavaroiden vastaanottajana toiminut nainen kiitti minua eilisistä puheistani Infoillassa. Minähän en voi olla hiljaa silloin kun barbaarit mellastavat. Ja kyllä siellä moni muukin jyrähti. 

Tunnelma Infossa oli kuin pahassa erityisluokassa. Vimmaiset naiset ja miehet huusivat vittua ja saatanaa ja näyttivät kännykästä kuvia lapsistaan, jotka ovat nyt kauheassa vaarassa, kun lähellä on pelottavia ulkomaalaisia. Joku vaikeroi, että haluaa lapselleen saman Suomen, joka hänellä itsellään on ollut. 
Minä olen niin pettynyt, koska minä en halua tällaista Suomea, minkä eilen kohtasin. 
Kotouttamisen tulisi olla meidän kaikkien asia, mutta...

Jatkoa seuraa. 

Seura-lehdestä, Anni Nykäsen Mummo
Klikkaa suuremmaksi

20 kommenttia:

 1. Liikuttava ja osuva sarjakuva lopussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sattui sopivasti silmään Seura-lehdestä.
   Tuolla infossa olisi toivonut keskusteltavan juuri tästä, miten olla ystävällinen ja tutustua muualta tulevaan, joka ei tunne paikkakunnan tapoja. Mutta ei - päällehuutajat peittivät möykällään oikean keskustelun ja kyselivät mm, että saavatko "ne" liikkua pois sieltä koululta ja mitä tehdä, jos "sellainen" tulee omaan pihaan.

   Poista
 2. Luin tuosta infotilaisuudesta lehdestä. Voin vaan jollakin tavoin kuvitella tuota tunnelmaa, en tietenkään edes tietää, miten kamala tuo tilaisuus oikeasti oli. Mikä meitä ihmisiä vaivaa?

  Kirjoitin juuri Hanif Kureishin esseekokoelmasta ja yhdessä esseessään hän kirjoittaa Enoch Powellista, brittiläisestä populistista ja konservatiivipoliitikosta, joka suorastaan vetosi ihmisissä olevaan vihaan ns. maahanmuuttopuheessaan vuonna 1968. Kovin oli tutun kuuloista tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Joka paikkakunnalla ei ilmeisesti ole näissä tilaisuuksissa näin röyhkeää porukkaa. SPR:n väen olisi pitänyt antaa heille heitä miellyttävä vastaus aivan kaikkeen. Tuntui samalta kuin pankkivirkailijoiden syyttely pankkikriisin aikana.

   Pidän Hanif Kureishin tyylistä ja pidän esseistä, joten minunhan pitää lukea tuo kirja. Riennän lukemaan kirjoituksesi.
   Itse olen juuri lopettamassa Oatesin kirjaa The Sacrifice, ja siinä myös on rotuvihaan kiihottamista.

   Poista
  2. Marjatta laitoin blogiini sinun kommenttiisi vastaukseksi linkin Guardianiin, josta pääset lukemaan Enoch Powell -tekstin.

   Poista
 3. Hyvä Marjatta että uskallat nousta barbaareja vastaan! Kyllä se vaatii rohkeutta eikä sitä kaikilla ole. Ei mitään suhteellisuudentajua noissa raivon purkauksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en tiedä rohkeudesta, en vain voinut olla hiljaa.
   Minä olin tilaisuudessa ystäväni uskonnon open kanssa. Totesimme., että ei ole ainakaan kasvatus onnistunut, kun mölisijät eivät antaneet asiantuntijoiden puhua eivätkä uskoneet mitään, mitä he sanoivat, vaan huusivat puheenvuoroa pyytämättä samoja vanhoja ennakkoluuloja, jotka on kumottu moneen kertaan.
   Kerron seuraavassa postauksessa lisää.

   Poista
 4. Aivan kamalaa tuollainen ulkomaalaispelko.
  Onhan se totta, että joskus on ongelmia, kun sopeutuminen epäonnistuu ja tänne muuttaneet syrjäytyy. Mutta niitä ongelmia pitäsi pyrkiä ratkaiseen ja ennaltaehkäisemään, eikä niitä tosiaankaan ratkaista millään vihakäyttäytymisellä. Sillä niitä saadaan aikaan.
  Taas saa hävetä maailmalla, että on suomalainen :(

  VastaaPoista
 5. "En halua tuollaista Suomea..."?

  Ehkä ne toisetkaan eivät halua sellaista Suomea kuin sinä haluat? Olette samalla viivalla.

  " ...uskallat nousta barbaareja vastaan..."

  Barbaareja, todellako?

  -Jos tämä on Suomi nyt ei pakolaisten kannata tulla Suomeen. Täällähän kääntyy kantasuomalainen veli veljeä ja sisko siskoa vastaan. Ei lupaa hyvää.

  -En minäkään halua Suomessa jossa oma kansa jakaa itsensä näin kahtia. Enkä soisi kenenkään nimittelevän toisia barbaareiksi. Missä on kuunteleminen? Myötätunto? Yritys ymmärtää? Jos ymmärtää pakolaisten asemaa, hyvä niin, on ihme jos ei ymmärrä, tai halua ymmärtää, toisella tapaa ajattelevien suomalaisten pelkoja ja kysymyksiä. Juuri noin paniikkirasismi nousee ja vahvistuu, kun jotkut ylentävät itsensä moraalisesti ylemmiksi kuin toiset. Auttakaa pakolaisia.Kitos siitä. Kuunnelkaa toisianne. Älkää tuomitko erilaisia suomalaisia.

  jope

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopen kommentissa on ihan hyvä pointti. Mutta on myös se toinen puoli: täytyykö suvaitsemattomuuta suvaita ja kuuluuko ymmärtämättämyytä ymmärtää. Kun toinen puoli on valinnut täysin asiattoman käytöksen, jopa väkivallan, on jo aika vaikeaa ymmärtää ja hyväksyä. Eikä kuulukaan.
   Kun toinen osapuoli käyttäytyy aivan asiattomasti, miten suhtaudut niihin asiallisesti? Heidän pelkoihin ei oikeastaan voi kovin paljon kuin antaa informaatiota, mutta kun se ei uppoa kertakaikkiaan perille, niin mitä ihmettä sitten pitäisi tehdä.
   Valitettavasti väkivalta synnyttää väkivaltaa ja näiden muukalaisia pelkäävien pelot muuttuu todeksi osittain juuri heidän omien toimien vuoksi.

   Poista
 6. Hyvin analysoitu Serentis. Siitä on kysymys. Ei tarvitse antaa mölisijöille enempää ymmärtämystä ja tilaa. Tuossa tilanteessa - ja nettikeskusteluissa yleensäkin - pakolaisia ymmärtävät joutuvat puolustamaan omaa näkemystään raivokkaita hyökkäyksiä vastaan. Kyllä siinä lopulta on vastakkain rauhanomainen ratkaisu eli keskustelu vai sota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkelhän täräytti noihin hyökkäyksiin, että jos ystävällisyyttään joutuu perustelemaan, niin tämä Saksa ei taida olla hänen maansa.

   Kauheaa, jos viha on normi ja ystävällisyys epäilyttävää. Sinne suuntaan on menty!

   Poista
 7. Vastaan nyt yhteisesti Jope, Serentis ja Leena, koska lähden rakentelemaan seuraavaa kirjoitustani, jossa kerron lisää enkä halua kovin paljon toistaa itseäni. Kiitos teille hyvistä kommenteista!

  Siis kirjoitin näin:"Minä en halua tällaista Suomea, minkä eilen kohtasin." Siis Jope siellä tilaisuudessa kohtasin. Eihän nyt ole enää kyse mielipiteistä ja pitäisikö meidän valita moni vai mono, vaan siitä, että hoidetaan olemassaoleva tilanne mahdollisimman hyvin. Tätä tarkoitusta varten oli keskuksen ympäristössä asuvia ihmisiä koottu yhteen, mutta osa väestä, ehkä kolmannes torpedoi tilaisuutta.
  Siellä oli ihan oikeasti tarkoitushakuisia, provosoivia, vallan itselleen ottavia rähinöijiä. Joku paikallaolija totesi, että hän ei ole hetkeäkään hätämajoituskeskuksessa työskennellessään pelännyt, mutta täällä hän pelkää. Minä ymmärrän barbaarilla sivistymätöntä ja raakaa ihmistä. Täällä oli sellaisia ihmsiä.
  Turvamiehet lähestyivät jo kerran, ja kaksi poliisia oli koko ajan valppaana.

  Jope, voi miksi se on itsensä ylentämistä, jos kauhistuu vihapuhetta ja yrittää tuoda esiin, että muukalaisiin voi suhtautua myös tasa-arvoisina ihmsinä. Ei jäädä nyt tuollaisiin lokerointeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjatta juuri noin, mutta meidän on nähtävä että se mitä me koemme vihapuheeksi, ja tuohtumuksemme siitä, voi olla vihapuhetta toiselle. Asiaton käytös on tosin aina sitä, eikä sitä pidä hyväksyä tietenkään, sellainen ei kuulu suvaitsevaisuuden piiriin.
   Mutta kyllä minä ainakin kykenen ymmärtämään miksi perheenisät ja äidit pelkäävät lastensa puolesta. He ovat saaneet informaatiota. Jos ette tiedä mistä, ette tiedä lainkaan mitä Suomessa nyt tapahtuu. Kysymyksessä on monella tapaa vastanmielinen nettilehti jolla on 700 000 lukijaa viikossa. Mutta siellä peloista puhutaan suoraan. Tuo lehti täyttää pimeydellään sen tyhjiön, mitä valtamedia/me/keskiluokka ei uskalla edes kysyä saatikka vastata.

   Ei ihmisten pelkoa voi patologisoida sairaaksi ja aihettomaksi fobiaksi sillä perusteella että me nyt satumme ajattelemaan näin. Joku taisi puhua erityisluokasta vertauskuvana näiden "barbaarien" yhteydessä. Eikö huonolle käytökselle ja peloille ja ahdistuksille ole niissäkin yleensä joku syy? Emme voi mennä sanomaan, että väärin pelätty!

   Otetaan pakolaiset vastaan, autetaan heitä, ilman muuta, siis ne hädänalaiset, eurooppareilaajat erikseen, mutta hitto jos sorrutaan pelkojen ja paniikin hiljentämiseen huonoilla perusteilla tai tiedon peittelyllä niin homma tulee lähtemään vielä pahemmin käsistä.

   Lokerointi, jonka varallisuudesta olen ihan samaa mieltä, alkoi kesällä Immosen vuodatuksesta ja Sumuvuoren unelmatorin pedagogisesta voitonhurmasta ja on somessa ja netissä vahvistunut siitä vielä moninkertaisesti. Kekkonen sanoisi moneen suuntaan nyt, että saatanan tunarit!

   Nyt jäitä ja malttia. Kuuntelemista. Eläytymistä. Pakolaisille apua ja riittävä määrä myös kohtuullisia velvollisuuksia, jotta vastapuoli ei saa esimerkkejä tilanteen ongelmallisuudesta, joista esim. tuo nettilehti julkaisee juttuja päivittäin ja käntää paniikkirasisimin koko maata kattavaksi. Myös sen vastapuoli, me keskiluokka, itsemme suvaitsevaisiksi katsoneet, asioiden parantelu, moraalinen oikeassaoleminen ja muu sentimentaalisuus pannaan. Se ei palvele ketään. Auttaminen on arkisia tekoja, ei politiikkaa tai maailman syleilyä. Se sisältää sekä oikeuksia että velvollisuuksia kaikille. Käsittääkseni. (Matjatta em. ei tarkoita vähimmässäkään määrin että toimisit noin)

   jope   Poista
  2. Samaa mieltä, Jope. Ennen kuunneltiin ja uskottiin. Miten ihmeessä Karjalasta evakuoidut, joista kaikki eivät edes olleet suomalaisia, olisi saatu kotoutetuiksi, ellei olisi uskottu ja suostuttu siihen, mitä 'ylhäältäpäin' sanottiin.

   Yritän tuossa seuraavassa kirjoituksessani kuvata, miten se infoilta meni.

   Paikalla oli rasistejakin, sitä ei voi kieltää. Tietämättömys on helpompi asia. Pakolaisvastaiset tiukkasivat myönteisten asenteita (mikä tietysti oli epäolennaista) ja ovatko he läheltä, mutta heiltä ei kukaan kysynyt mistä he ovat tulleet agiteeraamaan ja pelottelemaan.

   Huonolle käyttäytymiselle on aina syy, mutta silti huono käyttäytyminen ei saa päästä valtaan. Silloin ei voida hoitaa mitään asioita, ei koulussa eikä yhteiskunnassa.

   Tiedän tuon nettilehden. Valitettavasti.

   Poista
  3. Karjalaisten asuttaminen = suomalaisten asuttaminen omaan kotimaahansa. Ihan ei voi verrata. Ja eihän kaikissa maissa mistä nyt tullaan ole edes sotaa.

   Mutta onko nyt siis mielestäsi menossa pakolaisten
   a s u t t a m i n e n ? Kysymyshän on turvapaikanhakijoista. Ei asuttamisesta. Jos näin ajatellaan, niin huh huh. Multa loppuu sanat.

   Poista
  4. Varmaan monet turvapaikanhakijat toivovat pääsevänsä takaisin kotimaahan joskus.

   En vertaakaan evakkoja ja turvapaikanhkijoita muussa kuin siinä, että silloin pystyttiin maahan tulijoiden asia hoitamaan, kun oli auktoriteettiuskoa. Oli kyllä napistu, mutta silti taivuttu yhteisesti sovittuun.

   Kuten tuossa edellä sanoin kaikki Karjalasta tulleet eivät olleet suomalaisia. Joukossa oli mm. venäläisiä, juutalaisia ja tataareja, mutta ei heitä kyyditty pois. Ei isänmaallisuus ennen ollut syrjivää.

   Poista
 8. Suvaitsevaisuus on monestakin syystä tosi ongelmallinen käsite, eikä vähiten sen vuoksi, että se johtaa aina näihin "pitääkö suvaitsemattomuutta suvaita" -keskusteluihin.

  Minun mielestäni kenenkään ei tarvitse suvaita mitään tai tykätä mistään, mutta ihmisoikeuksia ja lakeja pitää kunnioittaa, ja ne vaativat kaikille tasapuolista, kunnioittavaa kohtelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin! Minä en edes pidä koko sanasta enkä paljon käytä sitä. Minusta ihmisten pitää arvostaa ja kunnioittaa toisiaan lähtökohtaisesti aina riippumatta kansallisuudesta, etnisestä taustasta ym seikoista.
   Sen arvostuksen voi kyllä menettää, jos on syytä. Ne syyt tulevat ihmisen käyttäytymisestä, puheista ja teoista.

   Sain juuri pakerretuksi kuvauksen tuosta kauheasta illasta.

   Nyt kuulostaa siltä, että tuo vihaporukka alkaa keksiä rikkeitä somessa tai alkaa aiheuttaa niitä. Toivon todella, että hätämajoituskeskus jäisi pian tarpeettomaksi.

   Poista

Ihmisoikeudet ja diilit

Kuva: Google "Hän sanoi, että minun on vaikea tehdä diiliä tämän hölynpölyn takia." Näin USA:n presidentti Trump ystäväll...