maanantai 25. tammikuuta 2021

Kouvolassa kulttuurikävelyllä, taidetta ja lapaset kuten Berniellä

Kun tutut kulmat Myllykosken lähiössä alkoivat kyllästyttää lähdimme mieheni kanssa kävelemään Kouvolan keskustaan, jonne on järjestetty taidepolku. Kolmisenkymmentä taiteilijaa, Kouvolasta ja muualta, on ripustanut liikkeiden ikkunoihin taidettaan, maalauksia, valokuvia ja runoja. Taidepolkuun kuuluu myös musiikkia ja joitain improvisaatioesityksiä. 
Alla pari työtä joista pidän.

Sissi Ramstedt, VALOSSA KYLPIJÄT 2018


Kullervo Memory, GINA PELLON


Tutkailimme myös Monikulttuurikeskus Saagan ikkunan erikielisiä koronaohjeita. Jotkut kirjainjärjestelmät ovat hyvin kauniita.  Niin, koronahan se meitä ahdistaa ja rajoittaa. Edelleen, ja vielä pitkään. Olokkoon minusta nähen (Kaenuun murteella). Koitamme kestää. 

Pistäydyimme Kouvolan Taidepolun jälkeen Kuusaalla Taideruukissa. Siellä tykästyin yhteen teokseen, josta välittyy ihanan herkästi nuoruuden tunnelma. Tekijän tiedot olivat tippuneet, eikä niitä löytynyt edes kysyttäessä. Taulussa lukee Kettunen. Pyydän tekijältä anteeksi tarkempien tietojen puuttumista.Tuli kylmä, vaikka olinkin pukeutunut "ihan Bernieksi". Kyllähän meillä Pohjoismaissa osataan pukeutua, kuten myös USA:n pohjoisissa osavaltioissa. Kun Bernie Sandersin virkaanastujaiskuvan lapasia on ihailtu ja kuvan ympärille rakennettu jos jonkinlaisia hauskoja meemejä, niin hän on selittänyt, että heillä Vermontissa mennään pukeutumisessa käytäntö edellä. Bernie Sandershan on meillä tunnetuista amerikkalaispoliitikoista se, joka ymmärtää pohjoismaisen hyvinvointivaltion parhauden, minkä vuoksi häntä pidetäänkin äärikommunistina USA:ssa.  

Je suis Bernie


Alla kuva siitä, miten meidän naistenlehtien muotikuvien mukaan pitäisi pukeutua. Kuvan malli tallustelee Los Angelesissa. Kuva on Annasta nro 2.


"Kun t-paidan päälle pukee vielä neuletakin, tyylikäs kokonaisuus sopii myös Suomen kevättalveen."  Niinkö! No kidding! Hah, missä pipo, lapaset, kaulahuivi, lämpimät housut ja liukastumisesteet kengänpohjissa? Minä otin tuossa omakuvassa vain hetkeksi pipon pois päästä ollakseni enemmän Bernie ja kenkieni pohjassa on 24 piikkiä. Voin mennä porskuttaa kaatumatta, vaikka kävelyreitti olisi peilijäässä.
Näin - pipo päähän ja ei kun menoks! Eikö olekin hienot bussipysäkit meilläpäin?
Hei ny sitte, tuanoi! (Satakuntalaismurteet - minulle iski murreintoilu päälle.)

-------

PS No niin, Kuusankosken Taideruukin työn arvoitus ratkaistu. Kiitos kuuluu SusuPetalille, jonka kommentista tuolla kommenttiosiossa löytyy pari linkkiä tämän tekijän töihin. Arto Kettunen on taiteilijan nimi ja maalauksen nimi on Common People ja se on vuodelta 2018. Mielenkiintoinen taiteilija, arkirealismia yksityiskohtineen. 22 kommenttia:

 1. Jukra, mitkä vanttuut ja pipo, sanois lietolaistunut turkulainen😳

  VastaaPoista
 2. Kylläpä tuli ikävä taidenäyttelyihin, kun luin tämän kirjoituksesi! Totisesti alkaa kyllästyttää, kun mitään ei voi tehdä kunnolla. Olisi mukavaa, jos olisi niin paljon rahaa, että voisi vaikka juuri nyt alkaa taidekeräilijäksi ja luoda omaan kotiinsa yksityisnäyttelyn. Mutta sosiaalisuutta se ei toisi. Onneksi on tällaisia taidepolkuja. Tääl tois pual jokke olemme saaneet ihailla erilaisia lumiveistoksia, -ukkoja ja hyvin varustettuja lumiakkoja eri pihoilla, nyt kun sitä lunta kerrankin on. Taidetta nämäkin!

  P. S. Maski ja Bernie-tyyli pukee sinua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumesta saa vaikka mitä, kuten piparitaikinastakin, kun vain pistää luovuutensa peliin.
   Harmittaa, kun otin paljon kuvia ja jos heijastus ei pilannut, niin sitten olin ottanut kuvan niin vinoon, etten pysty sitä suoristamaan.
   Hyvä, että keksitään jotain taiteen nälän tyydyttämiseksi. Ehkä käymme vielä uudestaan katsomassa noita teoksia, niitä on noin neljänkymmenen liikkeen ikkunoissa. Lakkautettujen liikkeiden ikkunoissa voisi pitää jotain katsottavaa pysyvästi. Ankeata, kun kaupunkien keskustat tyhjenevät. Sama ilmiö on myös Helsingin Aleksilla, liikkeet siirtyvät kauppakeskuksiin.

   PS Kiitos! Ei tarvinnut muuttaa mitään Bernienä, lasit vain unohtui, kun en käytä niitä kokoaikaisesti.

   Poista
 3. Kiitos, että otit meidätkin mukaan taidekävelylle! Hieno idea, joka toimii myös näin internetin välityksellä. Meillä täällä on puolestaan tarjolla Göteborgin filmifestivaali nettiversiona, festivaalipassilla voi katsoa elokuvat kotisohvalta käsin. Pääsen näkemään esim Toven. Nykytekniikka ❤ /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä elokuvaelämyksiä, Mari!

   Minulle kävi niin, etten viitsinyt katsoa yhtään Sodankylän festarin elokuvaa tai keskustelua netin kautta. Kirjamessutkin jäivät lähes nollaan. Muutoin tulee kyllä katsotuksi enemmän televisio-ohjelmia ja hyviä sarjoja sekä elokuvia kuin "silloin ennen".

   Keksimme eilen, että ajelemme käveleksimään vaihteeksi myös lähikaupunkeihin, ettemme aivan typerry tässä hiljaiselossa. Mitäpä se hyvejää (kaenuun kielellä) märistä ja apeutua koronatalven tyhjyydessä ja huolissa; pitää keksiä uutta. Huomaan, etten ole tarpeeksi luova tai tarpeeksi introvertti viihtymään tässä tilanteessa, ja harva kai on, mutta yritän parhaani. ♥

   Poista
 4. Ei päivän iloksi tarvita enempää kuin hyvä sana, soimaan jäänyt askelten kaiku.
  Tänään aion neuloa suvun pienimmälle jäsenelle lapaset.
  Oletko itse neulonut pipon ja lapaset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole neulonut itse. Olin kova neulomaan puikoilla siihen asti, kun nivelrikko iski sormiini. Eräänäkin syksynä neuloin kahdelle pojalle sarjakuvapaidat ja yhdelle isalntilaispaidan, miehelle liivin ja itselleni tunikamekon. Tekisi mieli kyllä kokeilla taas. Edellisistä kokeilukerroista jäi huono muisto, mutta ehkä nyt pitkän tauon jälkeen onnistuisi, rennolla otteella paksusta langasta.
   Pikku lapaset, kuulostaa ihanalta.
   Muistan miten mahtavaa oli saada neuletyö valmiiksi. Saatoin valvoa pikkutunnneille nähdäkseni valmiin vaatekappaleen.

   Iloista päivää sinulle!

   Poista
 5. Tuo maalaus on Arto Kettusen.

  En todellakaan tiennyt sitä, tein käänteisen google-kuvahaun maalauksesta ja teos löytyi sillä tavalla. Tässä pari linkkiä:
  https://www.satakunnankansa.fi/kulttuuri/art-2000007092744.html
  https://artokettunen.com/

  Mielenkiintoisia töitä hänellä, tykkään.

  Taidetta kaipaan minäkin. Vuoteen ei ole tullut käytyä näyttelyissä, ei gallerioissa, ei museoissa. Museokortti meni vanhaksi, enkä uusinut sitä.
  Ehkä sitten joskus.

  Lähimatkailua on tullut harjoitettua lähikaupunkeihin. Pieniä päiväreissuja, että pääsee kävelemään välillä muualle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi KIITOS SusuPetal! Minä en ole hoksannut tällaista keinoa.
   Laitoin tuonne kirjoitukseni loppuun nyt tiedot taiteilijasta ja maalauksen nimen.
   Kiinnostavia töitä Arto Kettusella, arkirealismia mutta kuitenkin jotain aivan muuta kuin valokuvissa.

   Minullakin menee kohta kortti vanhaksi. Hain siihen keväällä jatkoa valmiuslakitauon johdosta, mutta eipä ole tullut paljon käydyksi missään, ja niissäkin harvoissa paikoissa joissa olen uskaltautunut käymään ei ole ollut paljon uutta.

   Keväällä pitäisi avautua Mänttä-Vilppulan Serlachius-museoissa Banksyn näyttely. Jospa se toteutuu suunnitellusti ja siellä pystyy käymään.
   https://serlachius.fi/n%C3%A4yttely/banksy-a-visual-protest/

   Just noin, välillä vähän muualle. Aattelimme käydä Haminassa ja Kotkassa flaneeraamassa.

   Poista
 6. Kiitos hauskasta ja kiinnostavasta kulttuurikävelystä!
  Näkyi olevan mukavia valokuviakin joukossa:)

  Normaaliin elämään kuuluvat kulttuuritapahtumat konsertteineen ja näytteilyineen ovat olleet liki vuoden ns. lepo, ja se on paljon se...

  Icebugit ovat tämän ajan muodikkaimmat töppöset, joten turvallisia ja antoisia lenkkejä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Takkutukka!
   Normaali elämä on niin erilaista eri ihmisillä. Ymmärrän täysin, että nämä oman elämän sulostuttajien puuttumiset ovat pientä verrattuna niihin vaikeuksiin, mitä työssä käyvillä ja esim. lukiolaisilla on. Tiedän nuorempia, joille tämä aika on tuonut lähes ylipääsemätöntä ahdistusta. Meidän elämäntyömme tehneiden ei tarvitse kuin yrittää suojautua, odottaa ja kestää huoli ja empatia, jota kokee nuorempia kohtaan. Ei voi olla myöskään murehtimatta sitä, miten tästä selvitään maailmanlaajuisesti.
   Taide tekee hyvää hermostolle. Onneksi on nämä nykyajan välineet, joilla sitä pystyy kokemaan jotenkuten.

   Poista
 7. Hieno taidepläjäys, kiitos! Onpa houkuttelevia koronaohjeita, varmasti helpompi vastaanottaa noin esitettyinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näyttää olevan sydämiä ja kauniita värejä. Oli siellä tuttujakin kieliä, mutta unohdin katsoa mitä niissä sanottiin, kun jäin ihailemaan koristeellisempia kirjaimistoja. Oliskohan ekan ohjeen numero 2 ohjaamssa kahden metrin turvaväleihin.

   Poista
 8. marjatta

  tykkään tumpuista ja kaulaliinoista ja pipoista ja villasukista. katselin äsken bensa-asemalla teepaitaisen miehen tankkausta omahyväinen ilme kasvoillani. ei tarvitse tulla ainakaan minun perinnevillapaitaani vasten itkemään, jos vilustuu.

  tämä bernie-meemi on nasta. tumppupari, joka saa tämmöistä aikaan, on kyllä mahtava tumppupari. puhisen täällä iloa, kun katson noita sinun lapasiasi.

  samanlainen hyvä olo tuli siitä yhdestä kampanjasta, jossa kudottiin villapaitoja öljyyn sotkeentuneille pingviineille. pinkkujen piti saada villaa ylle, kunnes ne saatiin puhdistettua.

  tein pojalleni kuvioneuleiset villatumput, kun hän oli siinä kymmenen vanha. hän piti niitä koko talven. keväällä sain kuulla että olin tehnyt peukaloista niin pienet, että niissä ei veri kiertänyt. hän ei vaan ollut raaskinut sanoa sitä minulle.

  meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan kohtelias poika, kun ei paljastanut virhettä, Meri! Meidän tyypit ovat myös aina pitäneet lapasista. Tumput! Lapsuuden ympäristössäni ne olivat vanttuut, mitä sanaa myös Lissu tuossa ekassa kommentissa käyttää.

   Kauneimpia lapasia/tumppuja/vanttuita/villarukkasia tehdään Sotkamon käsityömyymälässä, jota käsityöntekijät itse pitävät yllä. Jos joskus menet sinne päin, niin poikkeahan katsomassa.

   On kiva, kun netissä on myös hyväntuulista ja hauskaa, kuten Bernien käsinevalinta ja sitä seuranneet Bernie-meemit. Minusta kaikkein hauskin on ollut miniän kuva, jossa hän oli sijoittanut Capitol-kukkulalla palelleen Bernien heidän olkkarinsa takkatulen ääreen.

   Poista
 9. Tuppausin seuraasi kävelylle. Mielelläni katselisin mitä vaan näyttelyitä, mutta ei ole. Onnekseni viihdyn luonnon "näyttelyissä " retkilläni. Jos mitään silmän- ja mielenruokaa ei saisi, niin saattaisi apeus hiipiä.
  Erikielisiä ohjeita katselin pitkään ja mietin, miten ihmeessä voisi oppia moisia koukeroita kirjoittamaan tahi lukemaan?
  Tyylikkäässä talviasussa olet kulttuuriretkellä. Lämmin asu ja niin kaunis pipo ja lapaset.
  Kesälippiksen jättäessäni syksyllä tilalla on minullakin villapipo. Lapaset myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä ei ole tarvittu mitään ulkonaliikkmiskieltoja, eikä niitä kyllä meillä Mylsällä ja teillä Karsikonperällä tarvitakaan.

   Apeuden karkoittamisesta tuli mieleeni muisto vuosien takaa. Kuuntelin usein olohuoneessa käsitöitä tehdessäni, mitä kuopuksemme ja hänen pikku kaverinsa juttelivat viereisessä huoneessa. He miettivät, mitä ja millä välineillä leikitään ja päätyivät usein yksinkertaiseen vaihtoehtoon "leikitään itellämme". Se tarkoitti heillä mielikuvitusleikkejä, ei pelejä tms. Aikuisten kielessä tämä tietysti vie ajatukset jonnekin muualle ja teini-ikäisillä varsinkin... mutta lapset siis keksivät kyllä koko ajan viihdykettä itselleen.
   Minulle tästä virikkeettömyydestä tulee mieleen teini-iän tuntemukset maalla tai ensimmäiset vuodet Kuhmossa, kun kaupungissa ei vielä ollut elokuvateatteria eikä kulttuuritaloa. Piti itse järjestää kulttuuria. Kaipailin kaupunkiin.

   Ei ole villan voittanutta, vaikka kuinka keksitään teknisiä materiaaleja.

   Poista
 10. Mulla on nahkarukkaset jostain 1970-80-lukujen taitteesta. Käytän niitä kun enemmälti on pakkasta. Onhan ne jo kuluneet, mutta turha enää uusia, kun alan olla kohta samanikäinen kuin ne rukkaset, kuukauvven piästä jo vähän vanahempikkiin.

  Sen verran silmäilin noita kuvia, että aika isot silmät on noilla kiemurakirjainten hahmoilla. Kun vertaa suomalaisten hahmojen silmiin. Kettusen kuvassa on hehkeä vappuviilinki: simmaata, paljasta pintaa ja vähän käytettyvä ilimapalloo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vaate kestää yli ihmisiän. Minulla on myös nahkarukkaset (niitä taas kutsun kintaiksi), jotka on tosi vanhat, ilmeisesti joltain torimyyjältä Kuhmosta ostamani, mutta ei ehkä ihan yhtä vanhat kuin sinun.

   Nuo ohjetaulujen ihmishahmot on tosiaan kaikki kuin samasta muotista, nukkemaisia isosilmäisiä olentoja.

   Kettusen tauluissa kehotetaan kiinnittämään huomiota yksityiskohtiin, tuotteisiin ja brändeihin. Yritän tutkia pojan paidan kuvaa, mutta en tunnista sitä.
   SusuPetalin vinkkaamassa Satakunnan Kansan jutussa kerrotaan, että Pulp-yhtyeellä on ollut hittibiisi Common People, joka kertoo rikkaan taustan omaavasta taideopiskelijasta, joka halusi olla ja elää kuten "tavalliset ihmiset", leikkiä köyhää, ja että taulu kuten koko näyttelykin, jonka osa tämä taulu on, olisi saanut nimensä tästä laulusta. Onhan sitä sellaistakin elämäntapaa. Itse en kyllä löydä näistä tauluista ironiaa, vaan vain ajankuvan tallentamista.

   Poista
 11. Kiva idea tuo taidepolku, viihtyisin itsekin sellaisella “polulla”. Tässä liki on eräs taidemyyntigalleria, joka ei tietenkään saa nyt olla auki. Silti siellä joku käy sännöllisin väliajoin vaihtamassa teokset, jotka sijaitsevat liikkeen näytteillepanoikkunassa. Ilahdun aina, kun on tullut uudet teokset: yleensä kaksi maalausta ja jokin pieni veistos tmv.

  Söpöjä nuo erikieliset koronaohjeet, niistä ylin hivelee erityisesti silmääni. Samoin silmiäni hivelee sinun pipo ja lapaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Elegia! Tuo ylin on minustakin paras, väreiltään kaunis, ja se, että siinä on kaksi ihmistä ja eri-ikäisiä on hyvin ajateltu. Siinä näyttää olevan samoja kiehtovasti alaspäin tippuvia kirjainmerkkejä kuin kolmannessa ohjekuvassa.

   Nyt olisi kaikenlaiselle kuvataiteelle tarvetta.
   Meillä on toimintansa lopettaneiden liikkeiden ikkunoita, jotka ammottavat surullisesti tyhjillään. Ikävää, että näyttelyiden esillepanosta pitää yleensä maksaa niin paljon. Olisi kaikkien edun mukaista saada katsella jotain kaunista ja/tai kiinnostavaa ohi kävellessään. Taide ikkunoissa sekä kohottaa mieltä että lisää lenkin pituutta.

   Poista

Koronasta, sydämestä ja lukemisista (aina!)

Lumi Dele, 7v Tämä ansiokas teos on yksi vuosi sitten järjestetyn Lasten Hesarin koronakuvakilpailun satoa. Elämme toista koronatalvea. Pah...