sunnuntai 22. joulukuuta 2019

Hyvää Joulua & hyviä lukuhetkiä!

Partaenkeliksi nimetty

Voin kertoa, että Mårbackassa on voimassa sellainen tapa, että kun jouluiltana menee maate, saa nostaa sängyn viereen pöydän ja asettaa sille kynttilän, ja sitten on lupa lukea sängyssä niin kauan kuin ikinä haluaa. Ja se on kaikista huvituksista paras. Mikään ei ole hauskempaa kuin loikoa sängyssä mukanaan uusi hauska joululahjakirja, kirja jota ei koskaan ennen ole nähnyt ja jota ei kukaan toinenkaan talossa tunne, ja tietää että saa lukea sivun toisensa jälkeen, niin kauan kuin jaksaa pysytellä valveilla. Mutta mihin voi ryhtyä jouluyönä, ellei ole saanut joululahjakirjaa?

Näin kirjoittaa Selma Lagerlöf joulunvietosta kotonaan Mårbackassa. Vastaan Selman kysymykseen, että olisihan se todella vaikeaa, jos ei olisi mitään lukemista jouluna. Olisi se vaikeaa arkenakin.

Olen ostanut itselleni joululahjakirjoja niin kauan kuin muistan. Mitä niitä toisilta odottaa, kun itse tietää parhaiten, mitä haluaa lukea. 
Tänä jouluna saan itseltäni lahjaksi kolme kirjaa, Kersti Juvan kirjan Löytöretki Suomeen, jossa hän tarkastelee suomen kieltä suomentajan (mm. Tolkienin koko tuotanto) näkökulmasta, Taina Tervosen ja Anna Aution kirjan Hukkuneet, joka sisältää monenlaista asiaa Välimereen hukkuneista pakolaisista, heidän löytäjistään ja hautaajistaan sekä Kristiina Sahan esikoisromaanin Minäpäivät, jossa kirjailija tarkastelee purevasti onnellisuusteorioita. 

Bo Carpelan on kertonut  lastenkirjoissaan Anders-pojan joulunalustunnelmista seuraavasti:
Satoi räntää. Sitä oli tullut myös Antinpäivänä ja silloin äiti sanoi: Antti läiskää, joulu räiskää, ja sillä hän tarkoitti, että jouluksi tulisi kylmä. Nyt oli vielä kaksi päivää jouluun. Kaksi päivää täynnä salaperäistä paperinrapinaa ja lakantuoksua ja puuhailua keittiössä. - Voi Anders ihan tunsi miten joulu ryömi hänen nahkansa alle ja supatti hänen korvaansa: vain pari päivää jäljellä. 

Tämän kirjoitukseni kuvituksena on poikieni koulutaipaleensa alussa 80-luvulla askartelemia joulukoristeita. 

Vielä vähän on jouluvalmisteluja jäljellä, leipomista ja muuta. Tänään syömme lipeäkala-aterian, koska aaton vieraamme eivät siitä perusta. Kävelylenkki kuuluu myös päivän ohjelmaan. On hyvä, että voi kävellä metsäpolulla, kun ei ole liukasta. Joinakin vuosina tuo sama polku on ollut jo valaistuna hiihtolatuna tähän aikaan.  
Luulen, etten ennätä kirjoittaa ennen kuin uuden vuoden tienoilla, jolloin on tarpeen tarkastella mennyttä ja pohtia tulevaa. Nyt on siis toivotusten aika.
HYVÄÄ JOULUA JA ANTOISIA LUKUHETKIÄ TEILLE RAKKAAT LUKIJANI! 


Tonttumobile


34 kommenttia:

 1. Siis miten en ole tuota itse keksinyt: tottakai omat lahjakirjat pitää ostaa itse! Joka vuosi harmittelen kun joulupukki ei ole keksinyt tuoda "sitä ja sitä kirjaa" mutta nyt tiedän miten teen ensi jouluna! Onneksi kävin eilen Suomi-Insituutin kirjastossa ja löysin sieltä juuri ne kaksi kirjaa, jotka olisin ostanut itselleni (jos siis olisin ollut niin kekseliäs) joten joulu on siltä osin pelastettu.

  Lukuiloa ja ihanaa joulua sinulle, Marjatta! /Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit hyvää joululukemista. Tärkein asia hoidossa.
   God Jul, Mari!

   Poista
 2. Joulu ilman kirjoja ei olisi oikea joulu!! Onneksi sitä ei ole vielä tarvinnut kokea. Jouluyönä on perinteisiin aina kuulunut saada valvoa niin pitkään, kuin - poikien pieniä ollessa kuin tappelematta - jaksaa ja meille aikuisille se on tarkoittanut lukemista ja aina välillä pienten makea-suolainen-makea hiukopalojen tekoa. Mukavia lukutuokioita ja rauhaisaa joulunaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, lapsillehan jouluaatto yleensä merkitsee myös lupaa valvoa, samoin uudenvuodenaatto. Vähän lomaa arkipäivien säntillisestä aikataulusta. Ja mikäs sen mukavampaa aikuisillekin. <3

   Poista
 3. Hyvää joulua <3
  Olen varannut pinon joulukirjoja kirjastosta, mutta ehkä voisin ostaa itselleni yhden joulukirjan. Se olisi tuo Kersti Juvan Löytöretki Suomeen. Jotenkin se on jäänyt varaamatta kirjastosta, vaikka olen ollut siitä hirmuisen kiinnostunut.

  Jouluista oloa ja lukuiloa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös kirjaston kirjoja, mutta tuntuu jotenkin juhlavalta hemmotella itseään ja lukea uutta kirjaa, minkä tunteen Selma Lagerlöf niin hyvin kuvaa. <3

   Poista
 4. Jouluiloa ja hyvää uutta vuotta toivotan minäkin puolestani sinulle ja muille blogger-tutuille.

  VastaaPoista
 5. Kaunista joulua sinulle!
  ps. Minäkin olen ostanut itselleni joulukirjoja useampana vuonna. Tänä vuonna ostin Johanna Venhon kirjoittaman Ensimmäisen naisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kia! Minulla meni tuo Ensimmäinen nainen yhteen lahjapakettiin. Kristiina Sahan romaani jäi yli, kun paketoidessa mietin sen kanssa, ja niinpä se jäikin itselle.

   Sinulla on tosi ihana profiilikuva, sylissä uusi kirjallisuuden harrastaja.

   Poista
 6. Joululahjakirjojen ostaminen itselle on viisautta: siten saa niitä kirjoja, joita on oikein odottanut luettavakseen.

  Hyvää joulua, Marjatta! ♥

  VastaaPoista
 7. Ihana tuo sitaatti Lagerlöfiltä!

  Leppoisaa joulun aikaa sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lagerlöf-sitaatti kertoo niin ihanasti ajastaan. Lukemista ei ollut aina saatavilla eikä aina ollut lupa lukea. Nyt tuskaillaan, millä uhkauksilla tai palkinnoilla saisi lapset lukemaan.

   Mukavia joulunajan hetkiä sinulle!

   Poista
 8. Hyviä joulukirjoja! Olen aloittanut joululöhömisen jo ennen joulua, aika usein olen saanut isomman flunssa jouluksi, niin nytkin. Mukavia joulun pyhiä Marjatta! Parempi on tämä paljas maa kuin räntä, kun ei kerran lunta kuitenkaan. Valoa kohti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sinua, Leena! Pikaista paranemista, niin että ehdit nauttimaan joulun herkuista.
   Minä en ole saanut mitään hengitystiesairauksia sen jälkeen kun astmalääke ensin nelinkertaistettiin ja sitten vähennettiin siitä puoleen. Jospa olisin jo sairastanut keuhkosairauskiintiöni täyteen.

   Joo, pahinta on rännän, liukkauden ja vesikelien vaihtelu. Metsäpolulla oli ihanantuoksuista ja aluskasvillisuus loisti vihreän sävyissä. Ilma oli kosteutensa ansiosta hyvää hengittää.
   Kyllä on iso kontrasti Sodankylään, josta sain kuvia. Eräänkin talon katolta näkyi riippuvan lumi verhona ikkunoiden puoliväliin ja alhaalta sitä lähestyi kinos.

   Valoa kohti!

   Poista
  2. Joopa joo, vannomatta paras: viime yönä, siis aattoyönä, heräsin kurkkukipuun.
   Katsotaan, miten tässä käy...väsähdänkö ennen pukin tuloa.

   Poista
 9. Kaikki jouluvalmistelut on tehty ja nyt saa joulu tulla. Minäkin tein vielä viimeisen kuvapainoitteisen joulupostauksen.

  Ihanaa joulun aikaa ja rentouttavia lukuhetkiä! Valtava kirjapaketti ehti meillekin onneksi postissa. 😄✨🎄📚🎶

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, että ehti. Ei tarvinnut sinun ryhtyä etsimään loppumetreillä uusia lahjoja.

   Minulle kävi kerran niin, että sekoitin postissa Turkuun ja Sodankylään menevät paketit, joissa molemmissa lahjat usealle henkilölle. Niitä ei ehditty vaihtaa. Noloa!

   Ilmeisesti on joulustressiä tämänkin joulun alla, mikä ilmenee möhlimisenä. Eilen huomasin pullataikinaa kohoamaaan laittaessa, että hiiva oli edelleen pöydällä. Ei muuta kuin uusi taikina, ja ensin kauppaan ostamaan sahramia. Ei mitään kompromisseja, haluan joulupullat sahramin värjäminä lussepullina.

   Poista
  2. Hih! Onneksi pullavahingon ehti korjata. 🥯☕️

   Poista
 10. Samaistun täysin tuohon Selma Lagerlöfin kertomukseen! Noin se menee joulu meilläkin. Jostain syystä juuri jouluyönä tulee valvottua ikuisuus lahjakirjan äärellä, vaikka muuten nukahdan aina alta aikayksikön. Joulun taikaa?
  Minäkin tilasin tänä vuonna itse osan lahjakirjoista, jotka haen tänään postista (uhh,jonot..). Kiva saada niiden lisäksi myös varmuudella jokin yllätysopus.
  Partaenkeli ja tonttumobile ovat liikuttavan hauskoja! Olkoon sellainen myös lämmin, yhteinen joulunne! Kiitos antoistasta ajatustenvaihdosta kuluneena vuonna ja säkenöivää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun taikaa se on!

   Meidän joulukoristeissa on aikakausien kerrostumia ja tyylillinen sekamelska. Vaihdoimme juuri yhden kesäaiheisen taulun lapsen maalaamaan tonttumetsään.

   Kiitos sinulle ajatustenvaihdosta ja joulukalenteristasi! Sitä, kuten muitakin kirjoituksiasi on ollut ilo lukea.

   Poista
 11. MM

  kokeiles joskus tuolta neljättäni:
  https://www.kirjavinkit.fi/vuoden-2019-parhaat-vinkkaukset/

  Joululepoa ja rauhaa Sinulle ja läheläisillesi.

  ps
  (huutomerkkiä ei voi tuollaisen toivotuksen perään millään laittaa, eihän.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat Niina Miettisen Suopursua. Pistin muistiin.

   Juu, ei voi, 'lepo' huutomerkin kanssa kuulostaa armeijan käskyltä ja 'rauha' huutomerkin kanssa mielenosoituskyltiltä.

   Lepoa ja rauhaa, hikkaj, sinulle ja perhekunnallesi myös.

   Poista
 12. Kiitos erinomaisesta blogistasi ja kommenteista blogissani. Hyvää joulua!

  VastaaPoista
 13. Kaunista joulua sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
 14. Hyvää joulua!
  Oma lahja, paras lahja. Muista kiittää lahjan antajaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta! Omalahja on täydestä sydämestä annettu ja kiitos kiltteydestä.

   Poista
 15. Hyvää joulua, Marjatta!
  Ollut tasokkaita postauksia, ansaitset paljon lahjoja.
  Laitan kohta saunan lämpiämään ja käyn löylyissä monta kertaa. Se on joulua se.
  t. manu

  VastaaPoista
 16. Hyviä löylyjä sinulle Manu!
  Kiitos, kun olet käynyt lukemassa.

  VastaaPoista
 17. Hyvää Joulua sydämelliselle Marjatalle! Partaenkeli edustaakin nykyaikaa 🤗. Meillä syötiin se perinteinen jouluateria ja nyt vajuutan vatsaa, että jaksaa käydä joulusaunassa. Kylvemme ulkosaunassa, vedet on jo kannettu sinne. Kynttilöitä palaa ulkona ja sisällä. Joulun pimeässä sylissä on mieli levollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Meillä pienin nukahti tyytyväisenä ja me isot alamme kohta kilpailla tietovisan parissa. Tästä taitaa tulla meille uusi aattoillan perinne.

   Ulkosauna kuulostaa tunnelmalliselta.
   💓

   Poista

Kolmanteen ja neljänteen polveen...

Kuvassa vasemmalla maamies isäni, kausipalkollinen Anni, ryhdikäs Mamma ja lempeä Pappa, minä Papan edessä 3-vuotiaana ja viimeisenä oikeall...