tiistai 25. lokakuuta 2016

YK:n päivänä 24.10. 2016Terveisiä Espanjan Aurinkorannikolta Benalmádenan kaupungista! Kaupungissa on upea puisto Parque De La Paloma, kyyhkyspuisto.
Ympäristöteos Paz (rauha) on koottu kivistä, joihin on myös kirjoitettu viestejä ja yhdistysten nimiä.  


Tässä kuvassa kyyhky on tullut tutkimaan Paloma-puiston suurikokoisia pääpatsaita.

Valkoista kyyhkystä on käytetty muinaisista ajoista lähtien rauhan symbolina.  
Oliivipuun oksalla on tämä sama symbolinen merkitys mm. Raamatussa ja Koraanissa. YK.n lipussa oliivipuun oksat ympäröivät  maailmankarttaa. Nooan arkki -tarinassa kyyhky toi arkkiin oliivipuun lehden merkiksi siitä, että vedenpaisumus on ohi ja elämä voittaa. 
Picasso on kuvannut lukuisissa töissään kyyhkysen lehvä nokassa rauhan viestin välittäjänä. 
Me käytämme mielellämme Suomessa englanninkielistä sanaa 'peace'. Peace and Love voisi olla vaikka seinällä sisustustauluna suomalaisessa kodissa siinä Home Sweet Home -taulun vieressä . 
Mitä vikaa on suomalaisissa sanoissa Rauha ja Rakkaus!

Katsomme parhaillaan uutisia brittikanavalta. Poliitikot väittelevät, ottaako lapsia turvaan Calais'n pakolaisleiriltä surkeista oloista. Uutiskuvat ovat sen näköisiä, että onko siinä jotain miettimistä. 

Katselimme myös Yle Areenalta suomalaiset uutiset. Suomessa on ollut rauhanmarsseja Syyrian rauhan puolesta. Se on hyvä. Voi kysyä, onko niistä hyötyä. On. Rauhanmarssit ja kivitaideteos  Paz kertovat arvoista. Taiteella ja symbolisella toiminnalla me vahvistamme hyviä arvoja. Ja on sekin nähty, useampaan kertaan,  että suurten joukkojen mielipide on muuttanut politiikkaa ja saanut aikaan mielettömyyksien loppumisen. 


Täällä ollaan vielä YK:n päivän puolella. Tietokoneeni on Suomen ajassa eli jo tiistaissa.
Olen toiveikkaalla mielellä. Tuntuu ihan siltä, että ilmassa on hyvän merkkejä.  

8 kommenttia:

 1. Rauhaa ja Rakkautta - nuoruutemme hippislogan - ajankohtainen ja tosi edelleen! Kiteyttää elämästä paljon. Rauha ei tarkoita etteikö asioista kiisteltäisi. Eikä rakkaus poista surua, mutta se vähentää vihaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin.

   On eri asia näkeekö ympärillään hyviä sanoja vai niitä kyynisen vihan purkauksia, mitä tässä on vähän aikaa nähty aivan liikaa.
   (Kyllä näistä marsseistakin on varmaan jo muutamilla facebook-sivuilla pilkkaa, mutta se ohitettakoon.)

   Pidin kirkonkellojen soittoa Aleppon uhreille ensin makaaberina, mutta olen muuttanut mielipiteeni siitä.
   Hyvä, jos kellot soivat kovaa ja ihmiset eläytyvät toisten tilanteeseen. Kellot eivät saa olla pelkästään kuolinkelloja, vaan mielenilmaus ja vaatimus rauhaan Syyriassa.

   Peace and Love. Make love, not war. Make food, not war. Kaikki nuo vanhat hippisloganit olivat elämän puolella sotia vastaan.

   Poista
 2. YK on kannatettava organisaatio, mutta sen toimintaa pitäisi tehostaa. Iltasanomat on aloittanut uutisoida Syyrian sisällissodasta tavoitteena lisäämällä tietoisutta. Minusta sota pitää lopettaa ja turvata siviilien ihmisoikeudet ja tärkeimpänä henki ja terveys. Miten tämä tapahtuu en tiedä. Sodassa lienee ainakin kolme osapuolta, luultavasti enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. YK on jäänyt hampaattomaksi.

   Se tässä onkin vaikeaa, kun niitä osapuolia on niin paljon. Edellisissä rauhanmarsseissa 80-luvulla tavoitteena oli paitsi yleinen rauhan kannattaminen niin myös selkeä "Ei ydinaseita Eurooppaan".
   Syyrian suhteen pitää kai vain olla rauhan puolella ja toivoa, että neuvottelijat löytävät ratkaisun.

   Poista
 3. Tuttu puisto, kävimme siellä viime vuonna! :) Muotoilit hyvin, että kirkonkellojen ja rauhanmarssien merkitys on nimenomaan vahvistaa hyviä arvoja. Välillä tuntuu, että voiko millään mitä itse tekee, olla mitään väliä, mutta toivottavasti on. Minulla on opiskelijoissani pari syyrialaista ja kyllä kotimaan tilanne näkyy heidänkin kasvoistaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo puisto on niin tunnelmallinen ja rauhallinen paikka, että aiomme kävellä siellä useampaan kertaa mieluumin kuin kauppakaduilla. Se on rankattu jossain matkasivuilla Euroopan parhaimpien teemapuistojen joukkoon, eläimiä ja taidetta.
   Kävimme myös puiston vierellä olevassa kirjastossa, joss oli paljon suomenkielistäkin kirjallisuutta.

   Pitäisi saada aikaan laaja yhteisen innostuksen ilmapiiri. ISIS on niin erilainen kukistettava kuin mikään aiemmin ja koen, että digiaika on saanut aikaan yhteisen yhteisöllisyyden häviämistä (klikit voimistuneet kyllä), kyynisyyttä ja voimattomuutta.

   Toivottavasti opiskelijasi pääsevät rakentamaan uutta Syyriaa tai löytävät hyvän aseman itselleen Suomessa.

   Poista
 4. Kiva kuulla matkakuulumisiasi, komea puisto! Oletteko paljon ehtineet patikoida? Pakko udella, kun patikointi kiinnostaa eivätkä Espanjan trailit ole tuttuja. Sattumoisin kyllä luin jonkun jutun lehdestä, jossa kehuttiin Espanjan patikointimahdollisuuksia ja alkoi kiinnostaa. Jospa itsekin joku kerta!

  Minä olen seurannut melko tiiviisti CNN:n uutisointia Usa:n pressavaaleista. Onneksi ovat kohta ohi. Kukaan ei tietenkään käske katsomaan ja seuraamaan tilannetta, mutta silti on pakko vaikka ajoittain tekisi mieli oksentaa kys. sirkusta seuratessa.

  Mutta sinulle toivottelen aurinkoista reissun jatkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elegia!
   Vielä emme ole patikoineet. Kaupunkien katuja on tullut tallatuksi tuntikaupalla, ja aina on jomman kumman nivelet kipeinä.
   Pitää aloittaa niin, että mennään vuorelle jollain kulkupelillä, täällä on sellainen funucular-hissikin, ja tullaan alaspäin jalkaisin.

   Meidän Home Awayn kautta hankkimassamme asunnossa on vain brittikanavia ja niissä paljon uutislähetyksiä. Olen katsonut tuota vaalitouhua harmissani ja välillä kuin komediaa.
   BBC:llä on vavahduttavampia kuvia Syyriasta kuin Suomen YLE:llä.

   Poista

Koronasta, sydämestä ja lukemisista (aina!)

Lumi Dele, 7v Tämä ansiokas teos on yksi vuosi sitten järjestetyn Lasten Hesarin koronakuvakilpailun satoa. Elämme toista koronatalvea. Pah...