sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Inspiraatiohaaste: Kolme inspiroivaa blogiaNyt on kirjablogimaailmassa alkanut kannustava haaste: saa kertoa, mitkä blogit innostavat itseä ja miksi. Leena Lumi haastoi minut tässä postauksessa, mistä olen imarreltu. Leena on ansioitunut bloggaaja, jolla on yli 700 seuraajaa ja hänkö pitää minua inspiroivana. Kiitos Leena!

Mutta - voi Leena, minkä inspiroivan, mutta myös pulmallisen paikan eteen minut saatoit! Seuraan monia blogeja ja käyn keskustelemassakin monissa. Kirjoittelin paperille kymmenkunta minua innoittavaa blogia ja valitsin sitten kolme. Älkäätten nyt loukkaantuko te, keitä en tullut valinneeksi. Innoitun, väittelen ja hohkaan vähän väliä joissakin blogeissa. Viimeksi innostuin eilen yläastetytön blogista Ellen lukee, jossa hän tuo esiin hyvin mielenkiintoisen ajatuksen: lukijat muokkaavat blogia, ei vain kirjoittaja itse. Siitä tässäkin inspiraatiohaasteessa on osittain kyse.  Osuin Tahaton lueskelija blogiin luettuni bloggarin hauskan kommentin jossain toisessa blogissa. Ihastuin. Tahaton lueskelija –blogin isäntä on salaperäinen tyyppi. Hän kirjoittaa taitelijanimellä Ketjukolaaja. Oman kuvauksensa mukaan hän on vaatimatonta elämää elävä viisikymppinen mieshenkilö, joka lukee jotakin silloin tällöin. Profiilikuvana on lintu, nyt jo toinen lintu tänä aikana, kun minä olen seurannut blogia.
Ketjukolaajan tyyli on persoonallinen ja rakastettava. Siinä on vähän Aapelin pakinoiden makua. Huumori on tekstin viehättävässä vanhanaikaisuudessa ja se ilmestyy rivien välistä. Olen huomannut, että Ketjukolaajalla on muitakin faneja kuin minä.
Ketjukolaajalla on erilaisia projekteja, kuten hiljattain vanhat kirjat, ei mitkään viiden vuoden takaiset vaan sellaiset kuin Ovidiuksen ja Erasmus Rotterdamilaisen teokset.
Ketjukolaajan nerokkain projekti on mielestäni ollut viime heinäkuun mätäkuun keksityt kirjat, lähes 20 hyvin erilaista opusta, Nikolai Leostovin Kirjapyörre, Kinttu Nausikkaan Viikonvaihdeompelutyyny ja Urbanus Kalipostroksen Delfiinien kieli, muutamia mainitakseni. Bloggari selittää vakavana kirjan taustan, juonen ja tyylin sekä kertoo, kuinka kauan hän olisi lueskellut sitä, jos se olisi ollut reaalimaailmassa ilmestynyt kirja. Me vierailijat kommentoimme yhtä pokkana. Minä välillä unohdin, että kyse oli mätäkuun mielikuvituksesta. Tuli myös mieleen, että kirjoittaja ei olekaan mikään tahaton lueskelija vaan joku kirjailija peitenimellä. Nyt uskon jo, että näin ei ole. 
Kiitos Ketjukolaaja siitä, että inspiroit minua ja nostat hymyn huulilleni!

Eilen tuli lunta
Assyriologin lifestyle-blogin, Elämän krestomatian bloggaaja assyriologian tohtori Sanna Aro saa kunnian olla toinen minua paljon inspiroineista blogeista. Sanna lupaa ”tunnelmia ja huomiota kaiken maailman innostavista asioista”. Hän täyttää lupauksensa täydellisesti.
Sannan akateeminen maailma kiehtoo minua. Hän pitää upeita kursseja ja vie opiskelijoitaan tutkimaan muinaisia paikkoja. Sannan blogin kautta pääsee tieteen ja tutkimisen äärelle. Olen tutkinut hänen kuviaan pitkään. Ne ovat upeita otoksia turistikohteiden ulkopuolelta.
Eräs syy siihen, miksi Sannan blogi kiinnostaa minua, on se, että yliopistomaailma olisi kiinnostanut itseänikin. Olin vain opiskelijana liian epävarma. En uskonut itseeni, jännitin ja huokaisin helpotuksesta aina kun suoriuduin jostakin. Jos pääsisin aikamatkustamaan opiskelija-aikaani iän tuoma itsevarmuus eväänäni, niin ehkäpä ryhtyisin tiedenaiseksi, tutkimaan kieliä. Tunnen omakseni Sannan positiivisen lauseen "Koskaan ei voi tietää mitä seuraavaksi tulee vastaan". Kiitos Elämän krestomatian Sanna!

Jouluksi ehtii

Kolmas inspiroiva blogi on Donna Mobilen kirjat- blogin Leenalla. Tämä blogi kiinnostaa minua, koska Leena on samaa ikäluokkaa kuin minä. Hän tietää puolesta sanasta, mistä on kyse, koska meillä on aikalaiskokemuksia. Leena tietää myös, mitä tarkoitan, jos kummastelen jotain nykyajan kotkotusta. Leena  - kuten minäkin – on silti kiinni nykyajassa, tietenkin. Me molemmat seuraamme myös nuorten blogeja.
Leenan kirjaesittelyt ovat sellaisia, että minua alkaa välittömästi kiinnostaa hänen mainitsemansa kirja. Postauksen luettuani menen kirjaston sivuille tutkimaan ja varailemaan. Olen löytänyt helmiä Leena kautta, esim. Hans Falladan Yksin Berliinissä, joka osui juuri oman Berliinin matkani oheen ja antoi paljon lisää myös matkakokemukseen.
Leena on myös kova matkustelemaan. Parhaillaan hän on patikoimassa Madeiran levadoissa. Kiitos Donna Mobile, Leena!

Toivon, että teitä kolmea minua inspiroinutta bloggaria kiinnostaa haastaa mukaan uusia blogeja. Ei tarvitse kuitenkaan stressaantua tästä haasteesta. Voi myös vain nauttia kiitoksesta. 

Kirjasydän ja muutkin kuvat ovat tällä kertaa mieheni Unton ottamia.
Hyviä lukuhetkiä kaikille lukijoille!

15 kommenttia:

 1. Kiitos Marjatta! Körttiläistaustaisena itsensävähättelyn mestarina minä kyllä nyt häkellyn näistä kehuista ja kauniista sanoistasi. Mutta totta kai se lämmittää, että lukijat tuntevat saavansa inspiraatiota blogistani. Tämä onkin suureksi osaksi sen tarkoitus. Bloggaaminen on rikastuttanut myös omaa elämääni ja maailmaani. Taidan ottaa haasteen vastaan, mutta nyt en voi tietysti mainita & haastaa Sinua. Ihailen Marjatta Sinua ja positiivista elämänasennettasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Itsellesi! Vaatimattomuus on kaunis piirre!

   Bloggaaminen todella rikastuttaa, minulle se on jopa lisännyt itsetuntemusta, mistä voin vain todeta, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. ;)

   Poista
 2. Sama ongelma minulla kuin Elämän krestomatialla: en voi siis haastaa sinua. Kylläpä sanailet kauniisti. Minua liikuttaa, kun olen hyvin pienen lukijakunnan omaava - tietenkin se on sitäkin tasokkaampi :) Olen vielä kynnyksellä, mutta vajaan tunnin kuluttua jo matkalla. Ja kun matkalta palaan, liityn heti noiden kahden muun lukijaksi. Niin houkuttelevasti heitä kuvailet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tulee juuri sellainen tunne, että tekisi mieli haastaa se oma haastaja, mutta ei kun eteenpäin - antaa hyvän kiertää!

   Et varmaan pitkästy noissa kahdessa kiittelemässäni blogissa.

   Hyviä lukehetkiä Leena sinulle myös Madeiralla!

   Poista
 3. Kiva saada tietää suosikkiblogeistasi, kaksi tunnen, mutta kolmas on vieras. Ja nuo valokuvat. Kiitos Untolle, kiinnitin huomiota kuvien laatuun jo ennen kuin paljastit niiden salaisuuden - Unto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy sanoa Inna, että sinäkin olet siellä mieliblogieni joukossa, kuten varmaan tiedätkin! ♥
   Tässä haasteessa on ikävintä juuri tuo kolmeen rajaaminen.

   Minä olen pyydellyt Untoa monesti blogikuvaajakseni, mutta ei! Nyt hän on sitten ryhtynyt keräämään omaa nettikansiota, johon ryhmittelee kuvia eri otsikkojen alle. Kun se on valmis, niin kerron osoitteen.

   Poista
  2. Ehdotapa Untolle omaa kuviin keskittyvää blogia. Itse tykkään kovasti kuva-blogeista, kuten Tuulen naapurina ja Via. Kummassakin puhuttelevia valokuvia. Minusta ainakin tulisi Unton innokas seuraaja!
   Ja Marjatta, uskon että kumpikin seuraamme mieluusti toistemme blogeja, erilainen lähestymistapa asioihin, mutta samoja kiinnostuksen ja innostuksen kohteita.

   Poista
 4. Kiitos kun mainitsit minunkin blogini! Omasikin on aivan ihana! Nuo kuvat ovat todella hienoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ellen, minä kyllä ihmettelen suuresti sinun kirjoitustesi tasoa, siis yläastelainen ja kirjoitat kuin pitkään lukemista ja kirjoittamista harrastaneet!

   Huomasin nyt vasta linkittää sinun blogisi. Linkitin sen siihen postaukseen, jossa on tämä hieno juttu lukijoiden tärkeydestä.

   Völitän kiitokset kuvista.

   Poista
 5. Eilen aamulla latasin päivityksen tietokoneeni virusturvaohjelmaan. Sen jälkeen en ole päässyt tällä koneella yhtään mihinkään. Selaimen tietoturva ilmoittaa kaiken olevan niin kovin vaarallista ja vahvistamatonta. Ehkä maailma on muuttunut sellaiseksi noin ylipäätään? Lopulta keksin, että käyttämällä toista selainta näkyy edes jonkinlainen liikuskelu netissä olevan mahdollista.

  Niinpä tulin nyt lukemaan näitä kehuja. Tuhannet kiitokset niistä! Tulevat tarpeeseen. Varsinkin kiitän siitä että kehuit tuota Viikonvaihdeompelutyynyä. Olin itse kovin yllättynyt siitä, että sain aikaiseksi kuvan siihen tekstiin vaikka en olekaan mikään kästyöimmeinen. Kameran ja kuvankäsittelyohjelman avulla selviydyin kuvan luomisesta (vahingossa) kymmenessä minuutissa. Ja olin itsekin kuvaan tyytyväinen!

  Haasteen otan vastaan ja vastaan siihen kunhan muilta kiireiltä kerkiän. Ei tosin ole minunkaan helppo valita vain kolmea inspiroivaa blogia, joten luultavasti käytän luovuutta. Juu, ja amaryllis pitää tosiaan hankkia. Jospa se vielä ehtii kukalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, hyvä että pääsit kuitenkin somettelemaan. Tämmöistä tämä nykytekniikka on!

   Minä tunnen syyllisyyttä siitä, että en luetellut enempää inspiroivia blogeja, ihan kuin ennen opettajana, kun piti päättää stipendeistä ;) Joka blogissa on varmaan joskus jokin oikein tähtijuttu. Luovuutta saa käyttää ja haastetta muuttaa itselleen sopivaksi.

   Poista
 6. Marjatta, kiitos, että ehdit tähän vastata!

  Kiinnostavia blogeja olet löytänyt. Ketjukolaajan kanssa joskus sivuutamme toisemme kuin laivat yössä, kun olemme runojen äärellä. Aina kun luen Baudelairea, muistan Ketjukolaajan!

  Tuo pihlajanmarjat kuva olisi loistava joulukortttikuva. Meillä on ensimmäinen kerta vuosikymmeeniin, kun ei tule joulukorttia omasta kuvasta.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä olisikin. Meilläkin on usein omia kuvia, mutta nyt kirjamessuilta ostettuja Martta Wendelinin vanhanajan joulua kuvaavia.
   Meidän kehutuin kortti kautta aikojen on ajastimella toteutettu poseeraus, jossa olimme kolmestaan lennostossa silloin asepalvelustaan suorittaneen kuopuksen kanssa, kaikilla leveä hymy naamalla ja tonttulakit päässä, poika sonnustautuneena armeijan pukuun, iso, kiiltävä kuusenpallo kädessä rinna korkeudella. Kortista tuli jotenkin hyvin koominen. Jotkut näkivät pojan joulukuusena, ja joku kommentoi, että poijallahan on armeijasta varastettu pommi kädessä. ;)

   Poista
 7. Voi miten viehättävä blogi! Kuljin tänne Mummin matkassa -blogin kautta.
  Mukavia blogivinkkejä sain täältäkin mukaani. Ja varmasti palaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PirjoW - kiitos myös siitä, että liityit lukijakseni! :)

   Tämä blogimaailma on kyllä sellainen runsaudensarvi ja aarrearkku, etten osannut arvata, kun lähdin tähän seikkailuun.

   Poista

Koronasta, sydämestä ja lukemisista (aina!)

Lumi Dele, 7v Tämä ansiokas teos on yksi vuosi sitten järjestetyn Lasten Hesarin koronakuvakilpailun satoa. Elämme toista koronatalvea. Pah...