tiistai 23. joulukuuta 2014

Joulua juhlimaan!


Kuva ei kummoinen, koska piti kuvata kaukaa. Solisti näkyy pienenä,
urkutaiteilija ei ollenkaan.
Kävin eilen illalla Tarja Turunen & Kalevi Kiviniemi konsertissa Joulu yhdessä Kouvolan Keskuskirkossa. Olemme käyneet useasti Tarja Turusen joulukonsertissa Kuusankosken kirkossa. Hänellä oli miehensä Marcelo Cabulin kanssa monta vuotta Suomen koti Kuusankoskella, ja hän lauloi siellä jo ennen kuin aloitti suuret konserttikiertueet. Nyt koti on myyty, koska he ehtivät olla siellä niin vähän, mutta onneksi Tarja sentään esiintyy paljon Suomessa.

Tarja Turusen tietävät varmaan kaikki. Entinen Nightwish-solisti, sopraano, joka laulaa Walking In The Air paremmin kuin kukaan ja asuu nykyään perheineen Buenos Airesissa. Tarja on opiskellut klassista laulua ja kirkkomusiikkia Suomessa ja Saksassa. Kuuden Nightwish-vuoden jälkeen hän on menestynyt soolourallaan ja julkaissut neljä sooloalbumia. Hän on tehnyt uuden bändinsä kanssa useita kiertueita Euroopassa, Amerikassa ja Etelä-Amerikassa. Vuoden 2013 klassisen musiikin konserttikiertue Beauty and The Beat saa jatkoa ensi vuonna.

Kalevi Kiviniemi on yksi maailman kysytyimpiä konserttiurkureita. Hän on ranskalaisen musiikin spesialisti, joka on levyttänyt Orléansissa ja Rouenissa historiallisilla Cavallé-Coll -uruilla kaksi levyä, joista toinen julkaistaan ensi vuonna.

Tarja Turunen, kultakurkku, lauloi upeasti erilaisia versioita Ave Mariasta, haikean kappaleen Varpunen jouluaamuna ja muita tuttuja ulkomaisia ja kotimaisia joululauluja useilla eri kielillä. Ihmettelin, miten hänen artikulaationsa on niin hienoa, että joka sanasta saa selvän. Tämä ei ole aina niin itsestäänselvää sopraanoilla.
Kalevi Kiviniemi loihti uruilla mitä ihmeellisimpiä ääniä, välillä vain pientä kellojen helinää ja välillä valtavaa pauhua, joka työntyi kuulijan päälle kuin myrsky. 
Upeat valot lisäsivät konsertin lumoa. 
Ainoa huono puoli konsertissa oli paikka. Enpä ole ollut ennen noin rumassa kirkossa, ihan kuin olisi ollut tehdashallissa. Kuuluvuus oli hyvä, mutta näkyvyys huono. Kyllä kulttuuritalot nousevine istuimineen ovat paljon parempia tällaisille konserteille kuin kirkot. Suosio oli suuri. Mekin menimme puoli tuntia ennen konsertin alkua ja saimme paikat melko takaa.

Toivotan joulua kuvalla kahdesta kortista, joita en ole malttanut lähettää kenellekään, koska pidän niistä niin paljon. Nyt ne on ikuistettu tähän, joten jospa joku saa nämä sitten ensi vuonna.

Ensimmäinen on näköispainos viime vuosisadan alun postikortista. 
Siitä minulle tulee mieleen Tove Janssonin miete: MITÄ PIENEMPI ITSE ON, SITÄ ISOMPI JOULU TULEE. Toinen on Martta Wendelinin piirtämä. Ei se taida edes olla joulukortti, mutta minusta se tuntuu siltä.  Eilen oli talvipäivänseisaus, ja valo alkaa  kohta lisääntyä. Tämä kortti kertokoon siitä.
Viimeisessä kuvassa tonttu Taapertava Monitaituri (se on tonttunimeni Iltalehden tonttunimigeneraattorissa) toivottaa kaikille lokoisaa pyhien aikaa. Ensi vuoden puolella tavataan!
28 kommenttia:

 1. Tarja Turunen on kyllä taitava tulkitsija. Ja Suuri tonttukirja huippu.

  Jouluiloa ja -rauhaa sinulle, talvivaloa!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa mahtavalta konsertilta, Tarja Turunen laulaa kyllä upeasti.

  Kaunista ja rauhallista joulua sinulle, Marjatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Turusen levynkin ja nyt se soi parhaillaan. Walking In The Air on kyllä niin upea hänen laulamanaan. On se hieno siinä Lumiukko-animaatiossakin, joka tulee ain aattona. Laulajapoika siinä lienee skotti, kun ärrät sorahtavat niin hauskasti.

   Samoin sinulle, Ellen!

   Poista
 3. Olipahan varmasti upea konsertti! Tonttukirja on oma joulun lemppari. <3

  Ihanaa joulua Marjatta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli upea! Tarja Turusen ääni helisee ja kantaa. Kun hän aloitti voimakkaasti ensimmäisen Ave Marian, niin minulta tuli syvä nyyhkäys jostain vaistojen tasolta.

   Ihanaa joulua myös sinulle Tiia! <3

   Poista
 4. Ihania kortteja! Itsekin säästän kaikki vanhat kortit ja välillä ostan omaksi ilokseni jonkin kauniin kortin, jota en lähetä. Kaunista aaton aattoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä toinen korttitaiteen keräilijä. Kortit ovat niin helppoja ostaakin ja kuljettaa.

   Kaunista nimesi mukaista joulun aikaa sinulle Joululainen!

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle Mai!
   Meillä on pikkasen lunta, jospa se pysyy.

   Poista
 6. Leppoisaa Joulua sinne Kuusankoskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ketjukolaaja!
   Me asumme Myllykoskella - Mylsällä. ;)
   Mutta kaikkihan tämä kuuluu Kouvolaan ja eri keskuksissa (kylissä) suhataan kaiken aikaa. Kaupalliset elokuvateatterit mm. ovat vain Kuusankoskella ja sinne päin mennessä kauppakeskuksessa. Meillä on Opistokino tuossa nurkalla. Kouvolan keskustan kaksi elokuvateatteria joutui lopettamaan, kun uusi, iso kauppakeskus veti väen sinne. Samoin kävi kirjakaupan. Tuleeko ostospratiisesita myös kulttuuritaloja? En haluaisi.

   Leppoisaa joulua myös Siilinjärvelle! Menihän minulla paikkakunta oikein?

   Poista
 7. Onnellista Joulua, Marjatta! :)

  Tarja Turunen kuuluu minulla inhokki-sarjaan ja Nightwishin musiikkikin parani hurjasti solistimuutoksen myötä. Olin semi-fani Turusen aikana (koska olin allerginen kiekumiselle), mutta seuraavan solistin kanssa fanitus kasvoi pykälän isommaksi ja Holopaisen upeat biisit pääsivät paremmin oikeuksiinsa. Anette solistin kanssa tehty levy "Dark Passion Play" oli rautaa! Biisit Eva, Bye Bye Beautiful ja Amaranth: wau!

  IHANAT joulukortit... Lämpöistä joulunaikaa... <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Milla, niinkö? Minä taas pidin Tarjaa seurannutta Anette Olzonia hyvin kevyenä ja äänialaltaan kapeana laulajana kohtalokkaasen Tarjaan verrattuna. Tämä nykyinen solisti, hollantilainen Floor Jansen on minusta oikea tyyppi sinne jätkien joukkoon. Olen vain netistä katsellut hänen amatsonimaista riehumistaan lavalla, kunnon heviä. Hän on muuten muuttanut Joensuuhun, lähelle bändiä eli ottaa homman tosissaan.
   Tarja on klassisen musiikin laulaja, mutta hän oli minun makuuni kyllä myös heavymusiikin taitajana.

   Mukavaa joulun aikaa myös sinulle Porvooseen! <3

   Poista
 8. Sattumalta sain saman Tove Janssonin joulumietelmän tutulta s-postitse. Jatkokin on mukava: "Kuusen sisässä joulu on suunnaton, se on vihreä viidakko, jossa on punaisia omenoita ja surumielisen harmonisia enkeleitä, jotka ompelulangan varassa pyörivät itsensä ympäri ja vartioivat aarniometsän sisäänkäytävää. Ja aarniometsä jatkuu äärettömiin lasipallojen sisässä, joulu on kuusen ansiosta ehdottoman turvallinen asia". Hyvää Joulua Turust. Virallinen julistus tulee sitten huomenna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai minä en ole tuota kuullutkaan, vain tämän alkulauseen. Se lienee jostakin Toven kirjasta

   Katson virallisen julistuksen ja pyhien jälkeen jopa sukuloin Turus.

   Hyvää joulua Turkuun Mylsältä (siis Myllykoskelta)! Mylsä kuulostaa kauhealta, mutta se kuuluu tähän meidän mollaamisperinteeseen. Kaikissa kyselyissä Kouvolan seutu on pahin paikka mailmassa, koska täällä Kouvostoliitossa kuuluu vastata niin. ;)

   Poista
 9. Turusella on erittäin kaunis ääni, vaikka en häntä livenä ole vielä päässyt kuulemaan. Hyvää joulunaikaa sinulle & antoisia lukuhetkiä, jos ehdit kirjan pariin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin, ehdin! Joulunpyhinä lämmitetään paljolti valmiita ruokia, luetaan, pidetään perinteinen tietokilpailu ja katsotaan elokuvia. Meillä on vieraina vain kuopuspoika vaimoineen, aikuisporukassa siis ollaan. Joulun jälkeen tapaamme lapsiperheitä.
   Leppoisaa joulua Marika sinulle!

   Poista
 10. Hyvää Joulua Marjatta!
  Minäkin kävin pari vuotta sitten Tarja Turusen joulukonsertissa kotipaikkakunnallani. Oli hyvä silloin ja on ollut taatusti hyvä nyt Kouvolassa.
  T. Manu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää joulua myös sinulle Manu!
   Tarja voisi pitää aina saman konsertin ja silti menisin. Tällä kertaa uutta oli aivan mahtava urkutaiteilija, jolla oli myös omia soolo-osuuksia.

   Poista
 11. Joulukonsertti Tarja Turusen taituroimana - kuulostaapa ihanalta! :

  Toivottelen sinulle ja läheisillesi hyvää ja rauhallista joulua! :)  VastaaPoista
 12. Sielläkin on näköjään käyty ulkoilemassa - konsertissa. Ihanalta kuulostaa! Mukavia joulupäiviä Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle ja perheelle, Inna!
   Meillä hiutailee nyt vasta lunta, aattona puolenpäivän jälkeen, juuri ajoissa lisäämään tunnelmaa.

   Poista
 13. Hyvää joulua - lumisesta Savonmaasta, jossa joulumatkailen. Täällä on idyllnen joulusää. Mukavia lukupyhiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kiitos ja hyvää joulun jatkoa!
   Tänään olen lukeut Jari Tervon Revontuultentietä. Hauska kirja!

   Poista
 14. Minäkin olin katsomassa Tarjaa Vaasan kirkossa, upea konsertti. Kahdesti ennen olen nähnyt hänen joulukiertueensa Turussa, ja aika hienoa että nyt kiertue kiersi pienempiä paikkakuntiakin. Toivottavasti joulusi on ollut ihana, onnellista uutta vuotta 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hän on yleensäkin kiertänyt myös pienillä paikkakunnilla, Kemi, Lapua, Juva ym. Niinä vuosina, kun Turusella oli kakkosasunto Kuusankoskella hän piti myös pienimuotoisempia konsertteja aina siellä käydessään.

   Kiva joulu oli, kiitos. Onnellista uutta vuotta myös sinulle, Marile!

   Poista

Ihmisoikeudet ja diilit

Kuva: Google "Hän sanoi, että minun on vaikea tehdä diiliä tämän hölynpölyn takia." Näin USA:n presidentti Trump ystäväll...