torstai 8. lokakuuta 2015

Kysymyksiä ja vastauksia -haaste Ullalta minulle ja eteenpäin


                                                       


Tällaisen hurmaavan bloggaajapalkinnon sain Ullan luetut kirjat -blogista. Kiitos! Näihin on aina hauska vastata, kun ei ala miettiä turhan pitkään.


Tunnustushaasteen säännöt ovat seuraavat:
1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

 
Yllä siis säännöt, jotka liitetään uusiin Liebster award -haastepostauksiin.

Ja alla vastauksia Ullan laatimiin kysymyksiin. 


1. Kenen kirjailijan kirjoja sinulla on eniten.
Näyttää olevan John Steinbeckiltä ja Pentti Saarikoskelta, molemmilta 6 kirjaa, sitten tulevat F. Scott Fitzgerald, Timo K. Mukka ja Graham Greene. Kirjahyllyni ovat kovin kirjavia, mutta olen saanut niihin sinnikkäällä siirtelyllä ja huoneesta toiseen kävelyllä jonkinlaista aakkosjärjestystä. 

2.  Sano kirjan nimi, josta pidät? Siis nimi, joka viehättää sinua.
Veden  paino (Jari Järvelä), Topatut alamaiset (Sinikka Nopola), Vesissä toinen silmä (Eeva Joenpelto), muun muassa tällaiset viehättävät, hieman arvoitukselliset ja äänneasultaan kauniit. 

3. Teetkö omiin kirjoihin merkintöjä?
En missään nimessä, en omiin enkä toisten. Minulla on kirjan välissä paperilappu, johon merkkaan lukiessani niitä sivuja, joille haluan palata uudelleen, jos tuntuu, että haluan ajatella jotain sillä sivulla mieleeni noussutta asiaa lisää tai jos löydän jonkin erityisen hienon ilmaisun. Nykyään söherrän lapulle jotain myös bloggausta varten. 

4. Mitä kirjasarjaa olet lukenut viimeksi?
Matti Yrjänä Joensuun dekkarit on ehkä ainoa sarja, jota olen lukenut, kauan sitten. Lapsille tulee luetuksi Pekka Töpöhäntiä ja Mimmi Lehmä -sarjan kirjoja.

5.  Minkälainen lukija sinä olet?
Vaativa. En välitä helposta viihteellisyydestä. Vaadin kirjalta, että sillä halutaan sanoa jotakin ja että se haastaa minut ajattelemaan. Tämä ei tarkoita, että kirjan pitäisi olla vakava. Monesti hauskuus on puhuttelevaa, esim. Siina Tiuraniemen Kukkia Birgitalle on äärimmäisen hauska, pohtimaan pistävä kirja. Aion haastaa Siinan. 

6.  Kenen roolihenkilön kanssa haluaisit mennä Seinen rantakahvilaan?
Hmm, kenenköhän. Juuri tällä hetkellä voisin mennä Henning Mankellin Ruotsalaisten saappaiden Fredrik Welinin ja John Williamsin Stoner-romaanin William Stonerin kanssa. Kolmistaan keskusteltaisiin ja siemailtaisiin kahvia. Seuraan voisi mieluusti liittyä myös J. M. Coetzeen Huonon vuoden päiväkirjan kirjailija C.

7.  Mikä on sinun oma miljöösi tarinassa? Missä viihdyt?
Viihdyn kait aika monenlaisissa kirjamiljöissä. Tärkeintä on, mitä siellä tapahtuu ja varsinkin mitä henkilöiden mielessä tapahtuu.

8. Minkälaisista kirjoista pidät?
Tähän on vaikea vastata. Niin monenlaisista! Yleensä hyvistä mukaansatempaavista romaaneista. Vanhemmiten olen alkanut pitää yhä enemmän muistelma- ja esseekirjoista. Joissakin kirjoissa nämä kaksi yhdistyvät, silloin saattaa syntyä jotain upeaa.

9. Kerrotko 3 kirjaa, joita toivot muidenkin lukevan?
Lukekaa Juha Hurmeen Hullu, Henning Mankellin Juoksuhiekka ja Joyce Carol Oatesin The Sacrifice. Sitä ei ole vielä suomennettu, mutta tullaan varmaan pian suomentamaan. En ole vielä(kään) ehtinyt postaamaan tästä(kään) kirjasta. Oates näyttää saman, minkä kirjallinen iki-ihastukseni Coetzee. Kun sorretut nousevat, he käyttävät samoja alistuskeinoja kuin sortajansa. Pahan kierteen katkaiseminen on vaikeaa, koska aina löytyy niitä, joille kosto on makeaa ja niitä, jotka etsivät taloudellista hyötyä kriisitilanteissa.

10. Mitä kirjaa luet parhaillaan? 
Mankellin Ruotsalaisia saappaita, joka on kohta luettu. Sitten lukaisen äsken kirpparilta ostamani Juha Veli Jokisen Matti Nykäsen lentävistä lauseista kokoaman Elämä on laiffii. Avasin kirjan kirppiksellä sellaisesta kohdasta, joka pysähdytti: "Jos joudun vankilaan, menen turvallisin mielin. Siellä ainakin tietää, mitä saa ja mitä ei."

11. Mitä sinulle tulee mieleen kirjan nimestä: Intohimoisesta Sienestäjästä?
Haa, tämä on helppo - ystäväni Pipsa, joka rymyää metsiä sienten perässä todella intohimoisesti. Olen saanut häneltä upeita sienilahjoja. 

Vielä omat kysymykset ja haasteet. Laadin lauseen alkuja, joihin saatte keksiä lopun - tai ei siis keksiä, vaan vastata rehellisesti tietty. Neljä ensimmäistä liittyy kirjoihin, muissa saatte vapaat kädet.

1. Minusta kirja saa olla mieluusti ulkonäöltään ...
2. Olen oppinut kirjoista, että ...
3. Mielipaikkani lukiessa on ...
4. Kirjahyllyssäni on ...
5. Toivon, että...
6. Koulussa minä...
7. Ikävöin...
8. Syksyllä ...
9. Olen pettynyt ...
10. Kirosanani on ...
11. Haaveilen ...

And the Oscar goes to, palkinto sekä haaste menee seuraaville: 
Aimarii, Kaisa Reetta, Elina, Siina ja Mari.


Nyt olen kuulkaas nykyajassa! Otin uudella kännykälläni autossa istuessa Selfien. Olen tässä niin kullanmurun näköinen - siis taas kerran kuva on kohdettaan parempi, oikein Liebster - että laitan sen teille toivottamaan iloista syksyä ja hyvää mieltä. Mattia lainaten, elämä on ihmisen parasta aikaa! 

P.S. Tekstini ei ole tarkoituksella eri kirjasintyypeillä. Blogger ei tykkää, kun yrittää päästä helpolla ja siirtää tekstiä muualta. Tai sitten vain taitoni ovat huonot. Anteeksi!   

23 kommenttia:

 1. Ihana Marjatta. Minä änkeisin teidän seuraan, siis sinun ja Fredrik Welinin ja William Stonerin. Puolisoni harrastaa sivunumeroiden kirjaamista lapulle. Ihanaa, että joku toinenkin saa kestää bloggerin kiusanteon kirjaimissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, meillä olisi varmaan hyvät keskustelut! Tämä oli mukava haaste, kiitos vielä kerran sinulle!

   Poista
 2. Pirteä kuva :)

  Oi, odotan tuota uutta Oatesin suomennosta.

  Minäkin siirryin nykyaikaan pari kuukautta sitten, kun vihdoin suostuin ottamaan älypuhelimen. Selfieitä en ole juurikaan ottanut, mutta muuten olen koukussa :)

  Joenpellon kirjoilla on yleensäkin kauniita nimiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minua naurattaa tuon kuvan yliherttaisuus. Aloin kokeilla sitä selfie-hommaa ja se tuotti tällaisen.

   Ihmeellistä, miten älypuhelimilla saa hyvätasoisia kuvia, mm luonnossa.

   Jaana, onnitelkaamme itseämme ja toisiamme nykyaikaistumisesta. Minut ajoi puhelimen vaihtoon lopulta se, että pojanpoika 8v perusti WhatsApp -ryhmän Paras perhe, johon minä en voinut osallistua.

   Niin on, Vetää kaikista ovista, Kuin kekäle kädessä ym.

   Poista
 3. Mainioita vastauksia Marjatta! Ja minuakin joskus blogger kiusaa -- tekee jotain mitä en haluaisi, juuri kirjasinkokojen ym kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna! Kiusaaja blogger, mutta ei olla turhan perfektionisteja.

   Poista
 4. Kiitos Maarjatta oikein kivoista vastauksista, niitä oli hauska lukea ja kysymykset olivat kivoja. Olen lukenut Hurmeen Hullun ja tykkäsin kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Lähdenkin tästä lukemaan sinun vastauksiasi, koska muistaakseni sinäkin olet Ullan haastama.

   Minä pidän kaikesta, mitä olen Hurmeelta lukenut ja nähnyt. Hänen työssään on rehellisyyttä, älykkyyttä ja leikkisyyttä,

   Poista
 5. Oi, että on viehättävä tuossa selfiekuvassa.
  Kiitos palkinnosta ja haasteesta. Yllätit minut, mutta mieluisasti. Minäpä koetan syventyä joku kerta kysymyksiisi. Ehkä jotain valmistakin tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii! Olen yllättynyt, koska tuon kuvan nainen on niin blondi ja niin 'söde' (imarteleva kännykkäkamera!).

   Kirjoita sitten kun/jos siltä tuntuu. Minä luulen, että sinulla voi olla erilaisia vastauksia kuin monella muulla. :)

   Poista
  2. Jotain vastauksia raapustelin kysymyksiisi

   Poista
 6. Kiitos, Kullanmuru! ❤ Ihana haaste, jonka puitteissa taidan kääntää kaikki kysymykset kirjallisiksi, jos sopii. Vastailen, kunhan ehdin.

  Törmään taas Coetzeen täällä blogissasi ja olenkin jo yhden hänen kirjansa siirtänyt "lähiviikkojen lukupinooni" ansiostasi.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, hyvä, jos käännät kirjallisiksi. Minä en vain keksinyt enää mitään kirjoihin liittyvää.

   Minä rakastuin joskus Coetzeehen. Aina kun palaan hänen tekstiensä pariin, se tunnelma palaa. Toivottavasti hän ei kirjoita vanhoilla päivillään mitään lässähtänyttä, niin että saan pitää ihanteellisen käsitykseni.

   Lähiviikkojen lukupino on minullakin, tai ehkä lähivuosien. ;)

   Poista
 7. Kiinnostavat, ajatuksella laaditut vastaukset Ullan hyviin kysymyksiin.

  Mieleen jää pyörimään kirjan nimi Veden paino. Erinomainen. Heti tekee mieli tietää kirjan sisällöstä.

  Sinun tekemäsi kysymykset suorastaan KUTSUVAT vastaamaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, kiitos!
   Veden paino on trilogian ensimmäinen osa, toinen on Pieni taivas (hyvä nimi sekin) ja kolmas Kansallismaisema. Kaikissa tehdään työtä, ja kaikissa on kivaa huumoria

   Poista
 8. Mielenkiintoisia vastauksia ja suloinen selfiekuva!

  Oatesin kirjoista olen lukenut Haudankaivajan tyttären ja Putouksen ja toivottavasti pian ilmestyy The Sacrice suomennettuna. Mankellin Italialaiset kengät on alullaan.

  Kauniita lokakuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MInuakin kiinnostaa nyt Ruotsalaiset saappaat luettuani lukea myös tuo Italialaiset kengät, koska siinä on saman päähenkilön aiempia vaiheita.
   "Saappaista" pitäisi blogata huomenna, koska se on pikalaina ja pitää palauttaa maanantaina. Katsotaan, saanko jotain aikaiseksi. Siinä on paljon hyviä ajatuksia, mm. vanhenemisesta.

   Kiitos Marjatta! Sinulle myös kauniita syystunnelmia!

   Poista
 9. Marjatta, kiitos ihanasta haasteesta! Pokkaan sen vasta nyt, sillä olin viikon totaalisessa tietokonelakossa.

  Omia vastauksiasi oli mitä mielenkiintoisinta lueskella. Coetzee on yksi niistä kirjailijoista, joita kohti olet minuakin lempeästi työntänyt täällä blogissasi. Hänen tuotantoonsa pääsen tutustumaan toivottavasti vielä tässä loppusyksyn kuluessa. Oateskin kiinnostaa kovasti.

  Pistän mietintämyssyn päähäni kysymystesi suhteen.

  Selfiesi on ihana! :)

  Mukavaa alkavaa viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta! Hienoa, että olet taas mukana ja pääsit migreenistä.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 10. Kivoja vastauksia.
  Olen huomannut saman bloggerin rajoittuneisuudesta kopioidun tekstin kanssa. Harmittaa, kun ei voi voikosta kopioida tekstiä blogiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Serentis!
   Ajattelin tällä kertaa hyväksyä nuo tekstin vaihtelut. Olkoot! ;)

   Poista

Blogimurheita, jos ilojakin

Anneli Soramäki, Lexicon Haminan Ruutikellarin näyttely, kesä 2020 Blogin pitäjällä on ollut täällä jo pari kuukautta murheenaan joku perkul...