torstai 13. heinäkuuta 2023

Moraalin portailla

 

Kyltti Right to Live -mielenilmauksesta 
Kouvolassa vuonna 2017


Viime aikoina on uuden hallituksemme useammalta ministeriltä sekä eduskunnan puhemieheltä tullut ilmi niin hirveitä asenteita, että olen suorastaan kauhuissani. Nämä puheet ja kirjoitukset eivät sovi sivistysvaltion johdossa oleville, eivätkä ne kerro totuutta Suomesta. Osatotuuden kyllä, valitettavasti. 

Eduskunnan puhemies joutuu mahdollisesti kokoamaan eduskunnan kesken kesätauon äänestämään joidenkin ministereiden luottamuksesta. Yksihän on jo vaihdettu, mutta veikö vaihto parempaan?
Pääministeri kiirehti vakuuttelemaan hallituksen puhtautta ja rasistisesta viestinnästä viimeksi kiinnijäänyt pahoitteli sanavalintojaan valikoidusti (vain sanavalintoja, ei lupausta muutoksesta asenteissa ja tavoitteissa). Kaiken lisäksi eduskunnan puhemies, jonka pitäisi pysyä neutraalina, virnistelee rasistisen viestinnän tuomitseville tulkiten heidän olevan psykoosin kalatsiessa tilassa.
Kyllä psykoosi on aivan muuta kuin suoraselkäisyys moraalisissa kysymyksissä. Aivan muuta!

Eino Huotari- Annukka Kavanne; Elämänkatsomustieto 8. 


Vuonna 1987 julkaistussa elämänkatsomustiedon kirjassa, josta nykyään on uudempi versio, esitellään moraalin kehittyminen kolmen portaan avulla. 
Ensimmäinen porras kuvaa esisovinnaista tasoa, jossa moraali perustuu siihen, että toimitaan oikein, jos siitä on hyötyä itselle, käydään kauppaa ("jos teen näin, niin saanko... ") ja koitetaan välttää rangaistuksia (lapsi on kunnolla, jos on vaarassa menettää viikkorahansa). Jotkut vanhemmat ovat maininneetkin leikillään parhaiksi lastenkasvatuksen keinoiksi lahjonnan ja uhkailun. Tähän sopii myös se venkoilu, että "niinhän kaikki muutkin" ja "aina minua". 
Toinen taso on nimetty sovinnaiseksi tasoksi. Tällä tasolla uskotaan opettajiin, lakeihin ja uskontoon ja halutaan toimia oikein. Tämä on elämää ylläpitävä taso, joka on järjestyneen yhteiskunnan perusta.
Kolmas moraalin porras on itsenäis-periaatteellinen taso. Ymmärretään, että lait ovat yhteisiä sopimuksia ja niitä on aika ajoin korjattava. Korkein moraaliperiaate on ihmisoikeuksien kunniottaminen. Tällä tasolla saattaa joutua toimimaan esimerkiksi, jos tietää, että oma maa on toimimassa väärin eikä voi olla siinä mukana, kuten jotkut venäläiset, jotka ovat ryhtyneet vastarintaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

Haluan kysyä, minkä tasoista on vihaa ja uhkailua tihkuva viestittely ulkomaalaisista ihmisistä "samanmielisten" seurassa, ihmisryhmien nimittely ja toisten samanmielisten yllyttäminen lähteä vahingoittamaan pakolaislapsia, jotka ovat erinäköisiä kuin omat? 
Minkä tasoista on uhriutuminen ja väite, että kaikiltahan meiltä löytyy somesta rasistista puhetta, jos "kaivellaan". Harvalta löytyy. 
Minkä tasoinen on se pahoittelu, jossa ei irtisanouduta vahingollisista asenteista, vaan pahoitellaan vain vääriä sanoja ja pyydetään anteeksi "niiltä, jotka ovat teksteistä mielensä pahoittaneet"? Harmitellaan siis vääriä sanoja, koska niistä on jäänyt kiinni, eikä pahoitella yleisesti, vaan annetaan olettaa että loukkaantujat ovat joku tietty pieni joukko, jolta nyt joutuu pyytelemään anteeksi. 

Kyltti Meillä on unelma -mielenilmauksesta
Kouvolassa vuonna 2015

Viha on paha, koska se kasvaa usein puheista teoiksi. Ne jotka puuhastelevat sanallisessa pahuudessa "näin meidän kesken" eivät ota huomioon, että joku porukasta tai ulkopuolelta, jonne sanoma on kiirinyt, alkaa ennen pitkää toteuttaa sanomisia tekojen tasolla, ensin pienten sitten isojen. 
Näin alkoi holokausti, jonka jälkeen muotoiltiin lause "Ei koskaan enää".

Mennäänpä kouluelämään, jossa koko työssäoloaikani toimin.
Kuvitellaan, että koulussa on tullut ilmi pahaa erilaisista muista oppilaista puhuva kiusaajaryhmä. Oman luokkani oppilaita on ollut siinä mukana. 
- Läksyksi oppilas R. Purralle annan tehtävän tutustua koulumme opetussuunnitelman osioon periaatteista ja arvoista. Lisäksi kehotan häntä olemaan rehellinen ja kaikkien suuntaan sama. "Ole oma itsesi!", kuten missikandidaatteja neuvotaan. Pyydä anteeksi, kun olet miettinyt ja pystyt tekemään sen oikein. 
- Koulumme oppilaskunnan puheenjohtajalle J. Halla-aholle annan pinon holokaustikirjoja luettavaksi, ja kehotan lukemaan ensimmäiseksi sen, jonka itse viimeksi tästä genrestä luin, Elie Wieselin omasta kärsimyksestään kirjoittaman kirjan - ja muistutan, että termi on holokausti eikä holohölö. Myös oppilas Halla-ahoa neuvon miettimään syvästi pahoja puheitaan ja pyytämään anteeksi, jos tuntee katumusta. Jos ei, niin lisää miettimistä.   
- Kaikille tässä ryhmässä liepeilleille oppilailleni annan neuvon siirtyä kauemmaksi. Paha tarttuu kuten hyväkin. Se näkyy paitsi puheissa ja käyttäytymisessä, niin ennen pitkää  myös kasvoissa. Se näkyy suupielten halveksuvassa asennossa ja silmissä. Kai te lapset haluatte pysyä ystävällisinä ja helposti lähestyttävinä ihmisinä. Muistakaa, että viha on paha.
Pitäkää itsenne ihmisinä!

 

Kuuden vuoden takainen kirjoitukseni, jossa oli alkukuvan kyltti (klik) .

Viha on paha -kyltti on alkukuvana tässä kirjoituksessani  (klik) . 


42 kommenttia:

  1. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009716656.html

    Tuossakin kanta ja ajatuksia joissa persuilla että ei-persuilla oppimista. Sinun hyvän opetuksesi lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poimin tästä linkkaamastasi artikkelista yhden hyvän ehdotuksen. Mutta onko Purralla kanttia tähän, kun nyt jo ääriporukka uhkailee "nöyrtymisen" vuoksi!

      ”Ratkaisuna Riikka Purran on perussuomalaisten puheenjohtajana otettava haltuun oma joukkonsa ja kerrottava heille selkeästi, mikä on rasistista puhetta ja että sille ei ole tilaa puolueessa. Sitten hänen pitäisi laatia asiasta tiedote ja kertoa, mitä toimenpiteitä hän todella on tehnyt puoluetasolla nollatoleranssin takaamiseksi.”

      Oikeusministeri Leena Meri on ollut vikkelä ja ehtinyt poistaa #Olen Antirasisti -sivuston. Kaikki humanistiseen ihmiskuvaan liittyvä on näemmä nyt eräiden hallituksen ministerien poistolistoilla.

      Poista
  2. Hieman sivuun astuen minulle kyllä tulee tunne että media on "päättänyt" (ei ehkä yhdessä, ei ehkä pahaa tahtoen vaan hyvää) kokeilla pystyykö journalismi kaatamaan demokraattisesti valitun hallituksen. Nyt näyttää että se pystyy. Mutta ongelma on siinä etteivät lehtimiehet voi (kai) valita uutta hallitusta. Vai pystyykö media "pakottamaan" keskustapuolueen edellisen hallituksen uudentamiseen?

    Mielenkiintoista tietysti nähdä miten suurta valtaa media todellakin pystyy käyttämään. Jos se pystyy "vaihtamaan" hallituksen, onko se demokratian arvojen mukaista, hyvässä? Vai jotakin muuta?

    Osmo Soininvaara kirjoitti että nykyhallitus on Sanna Marinin politikoinnin syytä. Mutta mitäpä tätä enempää "pekuloimaan". Soinivaaralla oli pointtinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En syytä mediaa enkä Marinia. Media tekee tehtäväänsä ja Marin kavahti yhteistyötä rasistiseksi luonnehtimansa puolueen kanssa.
      Kansalaiset ovat heränneet, koska eivät halua hävetä omaa maataan. Tiedän, että eräässä Purran eroa vaativassa adressissa on jo kymmeniä tuhansia nimiä.

      Soininvaarahan on myös sitä mieltä, että perussuomalaisten tavoitteena hallitukseen mennessään olikin kaataa se ja samalla nostaa profiilia "samanmielisten" keskuudessa.
      Nämä ulostulot - vanhat ja tuoreetkin, mm Halla-aholta - kyllä tiputtavat persuihin keskustasta siirtyneet ei-niin-vihaiset kannattajat. Puolueesta saattaa hallituskokemuksensa jälkeen, varsinkin jos se jää lyhyeksi, tulla entistä äärioikeistolaisempi ja tavoitteiltaan keskittyneempi vihapuolue.
      Parempi olisi, jos joutuisivat pysymään hallituksessa ja käsittelemään asioita, mutta ääripuolueet yleensä sopivat paremmin oppositioon, koska eivät pysty kompromisseihin. Saa nähdä.

      Poista
    2. Se että perussuomalaisten ministereiksi on valittu juuri näitä, jotka tunnetaan vihapuheistaan, kyllä viittaa tahalliseen ärsyttämiseen ja toiveeseen tulla erotetuiksi.

      Poista
  3. marjatta, kyösti

    "pystyykö journalismi kaatamaan demokraattisesti valitun hallituksen?" minulle tulee tästä kyöstin kysymyksestä mieleen se, miten lehdistöä ja journalismia syytettiin aikoinaan prinsessa dianan kuolemasta, mutta sitten myöhemmin kävi ilmi, että autonkuljettajan promillet olivat suuremmassa osassa kuin vihatut journalistit ja paparazzit.

    perussuomalaisuuskin on pullollaan kaikenlaisia 'promilleja'.

    jos tiedotusvälineet ja kansalaisaktivistit saavat aikaan sen, että purra joutuu lähtemään, niin tapaus ei kyllä jää aikakirjoihin mitenkään ainutlaatuisena. onhan menneisyydestä tongittu ryönä syössyt jalustalta monia muitakin politiikan nimiä. fiksu ja rehti poliitikko osaa ottaa tämän huomioon jo etukäteen, eikä sotkeudu rasistisiin kirjoituksiin tai ala-arvoisiin puheisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, ei ole hätää, jos on kirjoittanut niin, että kaikki nimellä tai nimimerkillä kirjoitettu voi olla kaikkien luettavissa. Niin makaa kuin petaa.

      Minä en kyllä tajua, miten aikuiset ihmiset viitsivät velloa keskenään ivapuheissa keksien toinen toistaan pahempia haukkumasanoja valitsemilleen ihmisryhmille kuin pahimmat koulukiusaajat.
      Jos Purra haluaisi ajaa hunnutettujen naisten oikeuksia päästä pukeutumaan vapaasti hän ei ivaisi heitä, vaan käyttäisi aivan toisenlaista kieltä. Tarkoitus on ajaa heidät pois - ja tähän tehtävään hän onkin saanut omiltaan mandaatin.

      Orpo on kyllä tiennyt näistä puheista, kuten meistä moni muukin. Hän on jo monta vuotta sitten kauhistellut menoa Hommafoorumilla, joka on jatkoa Halla-ahon Scriptan kommenttilaatikolle. Itsekin olen käynyt joskus katsomassa sitä meininkiä, samoin MV-sivujen touhuja ja vääristelyjä.

      Poista
  4. Olen kauhuissani nykyhallituksesta. Tänä aamuna lävähti silmilleni valtiovarainministerin neljän vuoden takainen kirjoitus, joka tihkuu ilkeyttä maahanmuuttajanaisia kohtaan. Vuoden 2008 kirjoituksiakaan ei voi hyväksyä, vaikka pääministeri niitä miten kauniisti kuorruttelisi. Valtiovarainministeri oli silloin jo kolmikymppinen ja varmasti tiesi minne oli matkalla ja mitä ajoi takaa kirjoituksillaan. Onneksi pääsimme Natoon ennen tätä kauhuhallitusta. Mutta pakko sanoa, että onpa mielenkiintoista ja draamaa on yllin kyllin sekä uusia juonenkäänteitä riittää. Mikä lienee cliffhanger? Jännitys tiivistyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onneksi saimme Turkin ratifioinnin ennen näitä apinajuttuja. Eräs turkkilaisyrittäjä kirjoitti, että hänen poikansa ovat kyllä kelvanneet Suomen armeijaan ja hänen verotulonsa yhteiseen kassaan, ja nyt he ovat saaneet haukkumanimenkin.
      Entäpä se "musta säkki" (anteeksi, että toistan tämän kauheuden), joka asettelee kirjoja Espoon kirjaston hyllyyn. Missä viipyy Purran oma anteeksipyyntö turkkilaisille ja somaleille? Sitä ei tule.
      Hyvä puoli tässä on se, että oppositiossa olevilta nämä kaikki solvaukset ohitettiin ja ivapuhe pääsi osittain yleistymään.
      Nyt koko totuus (onko edes vielä koko totuus) on esillä ja suuret joukot ryhtymässä vastatoimenpiteisiin. Suomalaiset eivät todellakaan halua näyttäytyä rasisteina!

      Poista
    2. Tuohon ikäkysymykseen vielä - "nuorena lausuttuja tyhmyyksiä?", onko päälle kolmikymppinen nuori? Yleensä siinä iässä ollaan töissä ja monella on lapsia ja vastuuta.
      Eduskunnan puhemies on viisikymppinen ja pelleilee kuin teini,

      Poista
  5. Minun pointtini on - vaikken tuossa sitä selvästi sanonut - että medialla on paljon suurempi "valta" ohjata mielipiteitä kuin se itse tunnustaa, ja koska ei tunnusta, se ei tunne olevansa itse vastuussa koskaan.

    Miksi totalitaarisissa valtioissa mediaa heti suitsitaan kun on päästy valtaan? Tietenkin siksi että media luo mielipiteitä suuntaan jos toiseen.

    "Kuka" aiheutti EU-n vastaisen mielipiteen Britanniassa? Kyllä kai se aika kiistattomasti oli media.

    Muistelen että aikanaan USA:ssa Hearstin lehdet saivat jopa syttymään sodan (Kuubassa).

    Kun kaikkia muita (poliitikkoja, tutkijoita) vaaditaan olemaan itsekriittisiä samaa voisi edellyttää myös journalisteilta, mutta heille se näyttää olevan vaikeinta.

    No, inhimillistä tämä on. Kukapa uskaltaa julkisesti ryhtyä arvostelemaan itseään. En minäkään koko ajan julista olevani väärässä tai edes epäileväni omia ajatuksiani. Nimittäin päässäni on joskus hyvin ristiriitaisia mietteitä itsestä, maailmasta, oikeasta ja väärästä. Julki sitten kirjoitan mitä kirjoitan, hyvässä uskossa useimmiten. Toisinaan pelkästään ollakseni eri mieltä kuin valtavirran mielipide.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Media penkoo ja nostaa esiin epäkohtia, neljäs valtiomahti.
      Kyllä minusta suomalainen virallinen media pyrkii mahdollsimman laajaan objektiivisuuteen, ja on myös siinä onnistunut. Se näkyy hyvissä sijoittumisissa kansainvälisissä mediavertailuissa.

      Helsingin Sanomien toimittaja Satu Vasantola kritisoi vähän aikaa sitten itseään ja kollegoitaan siitä, että he eivät ole huomanneet, miten paljon pitäisi tutkia somen sivustoja ollakseen perillä perussuomalaisten politiikasta. Sama pätee varmaan moneen muuhunkin asiaan, esim nuorten ajatuksiin. Poliisillakin on nettipoliisi erikseen. Siis ainakin tällaista kritiikkiä on ollut.
      Toimittajien on tehtävä valtavasti taustatyötä pieniäkin artikkeleita ja haastatteluja varten.

      Tuolla MV-lehdessä oli taannoin sellaista ajattelua, että kaikki toimittajat ovat puolueellisia ja turhia ja kuka tahansa kadun mies tai nainen on parempi toimittaja, koska hän "aistii" sieltä kadun tasolta, miten maa makaa. Heillä oli "toimittajana" mm entinen karjakko, eikä hän kirjoittanut lehmistä, vaan maahanmuutosta. Siellä vääristeltiin ja suomennettiin tarkoituksella väärin maahanmuuttajien haastatteluja ja tulkittiin heidän tapahtumiaan vaarallisiksi mielenosoituksiksi vaikka olisi ollut hautajaissaattue. Minä menin tarjoamaan apuani (olen kait kertonut tämän ennenkin) ja suomensin jonkun videopuheen oikein. Hmm, aika monta nimeä sain suvakkihuorasta ja tietämättömästä rassukasta pahempiin. Onneksi ei sentään uhkailtu, sitäkin on tehty monelle, joka onmennyt toivottamaan järkevyyttä pahuuden lietsojille.

      Onneksi meillä ei media ole niin jakautunut kuin USA:ssa, jossa osa ihmisistä seuraa vain äärioikeistolaispropagandaa.

      Itseään on minustakin hyvä kyseenalaistaa.
      Tiettyjen aiheiden julkinen pohdiskelu on vain tehty hyvin vaikeaksi, koska heti kun kyseenalaistat, alkaa tämä tai tuo taho omia sinua. Esim maahanmuuton ongelmista ei päästä ollenkaan keskustelemaan, koska ääriporukka on pilannut sen aiheen ivailuillaan.

      Poista
    2. marjatta, kyösti

      luulisin että journalistit toimivat suomessa kohtuullisen kunniakkaasti, mutta en osaa sanoa kuinka itsereflektioon kykeneviä he ovat. ihan varmasti vahtikoiran ammattirooli on mennyt joillekin päähän ja he kieriskelevät omassa osaavuudessaan.

      minua itseäni vaivaa yhä enemmän se, että nykyinen journalismi on niin sielutonta. tarkoitan kaikenlaista pikkunäppärää kolumnointia ja aiheiden harmitonta pinnallisuutta. kaipaan myös sitä aikaa, kun lempitoimittajien tyylin erotti jo muutaman rivin jälkeen.

      Poista
    3. Niinpä on, meri. Nykyjournalismi välttää faktisia aiheita ja pureutuu human interest -juttuihin, joissa pointtina on esittää kuinka hyviä/pahoja ihmiset ovat. Toistan itseäni: katsokaapa Hesarin urheiluosastoa - ei siellä urheilusta kerrota juuri mitän vaan siitä millaisia ihmisiä urheilijat ovat, joko hyviä tai pahoja. Tämä tapa kirjoittaa poikkeaa kaikista ulkomaisista laatulehdistä, joissa urheilusta kerrotaan urheiluna. Ihmisjutut ovat niissä (esim. Guardian, El País) sitten omissa osastoissaan. Ts. urheilija voi muualla olla hyvä urheilija vaikka ei olisikaan maailman täydellisin ihminen, siis noin moraalisesti arvioiden. Suomessa ei. Vain täydelliset pyhimykset kelpaavat Suomessa.

      Poista
    4. Molempien teidän kanssa samaa mieltä, Meri ja Kyösti! On myös huonoa toimittajan työtä.
      Luulen, että yksi syy on kiire. Poika on tuottajana maakuntalehdessä, ja olen huomannut, että päivät ovat välillä todella pitkiä. Miksi nykyään muuten kaikessa on kiire - ja toinen juttu, mihinkään ei ole varaa. Sairastaja ajetaan kotiin, kun ennen sai sairastaa turvassa sairaalassa jne. Ajaudun ulos aiheesta... Onko kiireen ja siitä johtuvan huonon laadun syynä juuri se, että pitää penkoa niin paljon asioita netistä ja materiaalin määrä on valtava?

      Kyösti, myös kirjailjoista on paljon juttuja, joissa kerrotaan heidän elämästäään ja vähän kunnon arvosteluja kirjoista. Kevyttä!
      Ajatellaan kait, että ihmiset kaipaavat kevyttä, koska ovat niin stressaantuneita tai kärsivät muista mielenterveyden haurastumisista. Psykologisointia!

      Meri, lempitoimittajien tyylistä tulee oitis mieleeni Ilkka Malmberg ja Esa Kero, mutta he saivatkin tehdä juttuja ajan kanssa HS:n Kuukausiliitteeseen. Päivälehtien tekijöillä on ikuinen hoppu.

      Poista
  6. Täyttä asiaa taas kerran. Ihmettelen yhä, miten laiskasti Orpo on ottanut kantaa mihinkään, ja sitten kun otti, saa Purra jatkaa. Junnila ei. Selitykset syystä tälle ovat aika uskomattomat. Uskon, että Purra joutuu vielä eroamaan. Jollei nyt, se hetki tulee myöhemmin. Oikeistoradikalismi ja arvojen koventuminen ovat kyllä huolestuttavasti nousussa. Taas voi todeta, maailma kulkee sykleissä. Sata vuotta tai 30 vuotta sitten, sitä elämme nyt eri versiona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orpolle tärkeää on vain se, että pääsisi toteuttamaan säästösuunnitelmiaan. Hän ei suotu näkemään kokonaisuutta, vaan toistelee, että nyt on kaikki hyvin, nyt ei enää puhuta entisistä, nyt itse työhön.
      Äsken oli todennut saksalaiselle medialle, että hallitus ei olekaan Grusselkabinett: "Suomen hallituksessa ei ole äärioikeistolaista puoluetta. Olemme keskustaoikeistolainen hallitus, tulemme jatkamaan samaa linjaa mistä Suomi on tunnettu Euroopassa."
      Oh hoh! Ja hallituksen perussuomalaisista ministereistä on maahanmuuttajista arveluttavia mielipiteitään lausuneita ainakin Riikka Purra, Wille Rydman, Leena Meri ja Ville Tavio sekä puhemies Jussi Halla-aho, enemmistö.
      Perssuomalaiset pelleilevät hallituksen kustannuksella.

      Minusta tässä on nyt kyse aika isosta asiasta, ei pelkästään tämän hallituksen pysymisestä tai kaatumisesta, vaan taitekohdasta siinä, hyväksymmekö me avoimen rasismin.

      Jos perussuomalaiset ministerit pystyvät laatimaan ohjelman, miten HE edistävät nollatoleranssia rasismissa omassa kannattajaryhmässään, millaisin julistuksin ja toimenpitein, niin silloin tiedämme, etä ihme on tapahtunut, eräänlainen "uskoon tulo".

      Poista
    2. Laitanpa tähän todella rohkean ennustuksen. Sen toteutuminen on luokkaa 1 %, lonkalta heittäen.

      Tämä sinun "objektiivinen" mediasi, Marjatta, saa hallituksen kaatumaan, koska median mielipidejohtajuutta vastaan kamppailu on turhaa. Kun perussuomalaisen on otettu, aiheestakin, koulukiusaamisen kohteeksi, sille ei mahda mitään.

      Perussuomalaiset siis karkotetaan omaan nurkkaansa, pois hallitusvastuusta. Puolue alkaa saada yhä enemmän kannatusta.

      Mutta vaikka 30 % kansalaisista äänestäisi sitä (nythän heitä oli jotain 20 % mikä ei Helsingin Sanomien demokratia-ajatuksessa ole yhtään mitään, pelkkää hyttysen ininää), niin tällä tavalla ei persut pääse valtaan. Ei siis syytä huoleen, me huokaisemme, me paremmat ihmiset.

      Mutta ensi keväänä on kaksi äänestystä.

      Jospa sitten käykin niin että nurkkaan ahdistettu, "unohdettu kansa" äänestää Halla-ahon presidentiksi. Ja kun niin tapahtuu, ei media eikä parlamentti voi sille mitään. Meillä on seuraavat vuodet perussuomalainen presidentti, jonka ei tarvitse välittää sen enempää mediasta kuin parlamentinkaan älämölöstä - ja niin kuin olemme huomanneet, nyt pressalla on taas enemmän valtaa kuin pitkään aikaan.

      Joten, katsotaanpa tätä ensi maaliskuussa uudestaan - siis jos median persujahti onnistuu kaatamaan hallituksen.

      Kekkosen aikana kokoomus poistettiin hallitusvallasta ties kuinka pitkäksi aikaa. Nykyään tuota aikaa pidetään aika ongelmallisena, ja todetaan ettei demokratia tainnut toimia. Käykö persujen kohdalla samoin... saapas näkee mitä kenkä tekee.

      Poista
    3. Nyt heitit Kyösti kauhean ennusteen.

      Eilen juuri ajauduin keskusteluun politiikasta erään meidän talon naisen kanssa. Hän kehui, miten Halla-aho on koulutetuin ja hyvä presidentiksi. En ryhtynyt puhumaan mitään Pekka Haavistosta, koska tiesin, että homous olisi noussut heti esiin itsestäänselvänä esteenä. Pekallahan on huono koulutus, mutta paras työkokemus ja kontaktit.

      Joo, saa nähdä, miten tässä käy.
      Rkp on pinteessä teki mitä vain. Eikä Orpon osakaan ole kadehdittava. Persut uhmaavat.

      Sitä minun on tällä hetkellä vaikeinta sulattaa, että Purra selittää sorrettujen somalinaisten pilkkaansa naisten oikeuksien puolustamisella - ja moni uskoo tämänkin ellei ole käynyt lukemassa koko kirjoitusta, jossa ei ole sanaakaan näiden naisten puolesta, vain ilkkumista.

      Poista
  7. Masentaa, pelottaa, surettaa maamme puolesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja tunnelmia täällä. Ja kaiken lisäksi hävettää.

      Poista
  8. Minua hämmästyttää ehkä eniten se valtava vastuullisten, itsevarmasti hyvää tarkoittavien, kaikelle itse tunnistamalleen pahalle jyrkästi ei sanovien ihmisten määrä. Se miten hyviä ihmiset ovatkaan, miten itsevarmoja ollaan omien ajatusten oikeellisuudesta ja oman sydämen puhtaudesta. Eivät he välttämättä ole kaksinaismoralisteja, he ovat vain niin puhtaita omissa silmissään, että se lähentelee kuin täyttä viattomuutta itsensä, oman olemuksensa suhteen. Siinä on silloin tietenkin myös jotain lähes pelottavaa, kuten aina, kaikissa joukkoliikkeissä. Tämä näkyy mm. somessa, jossa isoja joukkoliikkeitä antamassa nyt Purralle suurella joukolla viimeistä iskua niskaan.

    Marjatta kirjoitit oikein, ettei suurimman osan historiasta löydy rasistista kielenkäyttöä ja syrjimistä. Niin se kuuluu ollakin, rasistista kielenkäyttöä ei voi normalisoida, se ei ole luonnollista, normaalia, vitsikästä yms.

    Mutta! rasismi on tuskin ainoa syrjimisen, poissulkemisen, ohittamisen, toisen ihmisen tai hänen huoliensa ja pelkojensa vähättelyn ja torjumisen muoto. Sitä nähdään rasismin lisäksi tässä ajassa.

    Nämä tilanteet, mitä nyt meneillään voisi käyttää myös itsensä arvioimiseen. Missä minä toimin väärin, minkä ryhmän minä suljen silmistäni, korvistani, keitä minä en kuuntele? Ja tietenkin: olenko minä ollut aina rakentava suhteessa erilaisuuteen, joka on toisenlaista erilaisuutta kuin mitä itse toivoisin näkeväni?

    Purraan ja persuihin kohdistuva kritiikki, ja raivokin, on oikeutettua mutta samaan aikaan minulla tunne, että jokin tässä nyt menee meidän kaikkien kannalta täysin väärin. Tässä revitään toisia valtavalla varmuuudella, meininki on kuin jossakin katutappelussa. Suomi on tyhmistynyt joka reunaltaan tänä kesänä.

    Rasismin saa tuomita rankasti, mutta samalla tulisi tuomita myös muut poissulkemisen tavat.

    Median massiivinen sanavalta, mihin Kyösti Salovaara viittaa mietityttää myös. Tulee tuoda asioita arkailematta esiin, se on selvä, mutta mitkä käsittämättömät kierrokset nyt on päällä!
    En muista mitään vastaavaa koskaan. Tiedoksi nuoremmilla. Vastavaa ei ollut edes YYA-aikana.

    Muut puolueet, kokoomus, RKP, kristilliset voivat kaataa hallituksen milloin tahansa. Siitä vaan. Se olisi demokratiaa.

    Mutta se on niiden tehtävä.
    Ei median ja somehuudon kautta.
    Vaikea enää nähdä mitä tästä menosta pitäisi ajatella. Rasismi pitää tuomita poliitikoissa, yhteiskunnassa ja itsessämme, mutta on selvää että nyt on kyseessä paljon muustakin.

    Häiritsee (helvetisti) miten me jaamme itseemme hyviksiin ja pahaksiin. Mitä mahtavat ajatella persuja äänestäneet tavalliset ihmiset: olemme pahoja, paskoja, rasisteja?
    Toivottavasti ei niin.

    Tämä oli humanistinössön miete kaiken keskellä.

    jope

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, nykyään toimitaan netissä, ja meillä on tässä ja nyt akuuttina tämä tietty ongelma.
      Se on kehittynyt silmiemme edessä vuosien ajan, erityisesti vuodesta 2015 alkaen, jolloin maahan tuli paljon pakolaisia.

      Eduskunnan ja hallituksen kokoontuminen asian ympärille olisi minusta joka tapauksessa paikallaan, vaikka mitään äänestyksiä luottamuksesta ei edes järjestettäisi, koska tilanne on niin tulehtunut. Eduskunta ja kansalaiset tarvitsevat selvityksen siitä, millä keinoin nollatoleranssi toteutetaan, ei riitä, että hoetaan sen olemassoloa, vaikka aivan muulta näyttää.

      Rasismi on erilaisuutta, josta ei ole kahta sanaa. Sitä ei saa katsoa läpi sormien siksi, että on kaikkea muutakin syrjimistä.
      Niihin muihin syrjimiseen pitää puuttua myös, aina kun asiat nousevat esiin.
      Me emme ikinä pääse eroon mistään pahasta, jos ajattelemme vain, että kaikkihan me olemme kauheita syntisäkkejä ja kaikki pahuus on yhtä pahaa.

      Poista
    2. Juuri noin, mutta mielestäni on hyvä pohtia lisäksi myös muita syrjimisen muotoja joita kyllä riittää. Ihonväriin,etnisyyteen perustuva rasismi on kyllä kaiken raukkamaisuuden huippu, koska ihminen syntyy sellaisena kuin syntyy. Mikään puolue ei voi sellaista hyväksyä. Mutta on samalla harmi jos sen torjuminen tuottaa hyvin jyrkkiä lieveilmiöitä, joita nyt on nähty.
      Mutta tälläistä tämä kai nyt sitten tästä eteenpäin on, tunne että olen erilainen ja nuo tuolla ovat aivan toisenlaisia sen kun vahvistuu, valitettavasti (tämä siis liittyen meidän "kanta"suomalaisten kokemuksiin toisistamme). Keskusteluyhteys ja katsekontakti kuitenkin kannattaisi säilyttää. Viimeisten 15 vuoden ajan olen työskennellyt vähintään satojen aikuisten maahanmuuttajien kanssa. Heidän kanssaan ollut yllättävänkin avoimia keskusteluja. Sellaista suosittelisin kaikille, jos mahdollista. Erilaiset stereotypiat siinä jäävät pois. Ongelmista keskustelu onnistuu myös.

      No, oli miten oli, pian näemme miten muut hallituspuolueet reagoivat. Heillä on laillinen valta tässä asiassa. Taitavat kuitenkin laskelmoida tarkkaan.
      Mikään somessa tapahtuva "kongressinvaltaus" ei sitä moraalisestikaan ole vaikka turhaumaa saa toki ilmaista joka puolella.

      jope

      Poista
    3. Äskettäin lukemassani Anne Vuori-Kemilän kirjassa Taivas ilman reunoja oli mielisairaalan potilaalla T-paidassa teksti "Nobody is perfect. I am nobody". Tämä potilas oli lannistettu, niin nöyrä, että oli valmis kärsimään teosta jota ei ollut tehnyt eikä hän olisi tuota tekstiä tarvinnut. Se olisi sen sijaan hyvä motto jokaiselle ylimieliselle ihmiselle, joka ei näe omia rajoituksiaan.

      Aloin ajatella positiivisesti. "Persukielen" omaksuneet ministerit joutuvat oppimaan siitä kielestä pois, kun ovat neljä vuotta tiukan tarkkailun alla eräänlaisessa eheytyksessä, kuten lapsisotilaaat:
      - maahanmuutto, ei haittamaahanmuutto
      - turkkilainen, ei turkkilaisapina
      - somali, ei somppu
      - somaliäitejä lapsineen, ei "mustia säkkejä, jotka tunnistaa ihmisiksi vain siitä, että ne yleensä vetävät perässään pieniä ihmisiä".
      Voisi olla myös semmoinen entisajan koulumaailmasta tuttu kiroilupurkki, johon kilautetaan kolikko/pudotetaan seteli, jos sortuu pilkkaamaan vähemmistöjä. Nykyaikaisempi vaihtoehto, tilinumero. Kertyvä summa käytettäisiin alistettujen maahanmuuttajanaisten auttamiseen ja suomen kielen kursseihin. Toinen kaukana menneisyyden koulussa käytetty menetelmä suun peseminen saippualla toteutettaisiin niin, että ivakieltä käyttänyt pyytää omin sanoin julkisesti anteeksi, ei välittäjän kautta.
      Hallituksesta hyvä esimerkki kiirii myös kentälle, jossa opitaan, että voi olla eri mieltä huorittelematta ja ilman tappouhkauksia.
      Näin on saatu onnistuneesti toteutetuksi projekti Persujen Pesu.

      Ei täällä meillä päin mielestäni olla kauheasti kuplissa.
      Ainoat ihmiset jotka ovat hylänneet esim minut (nyyh) ovat blogimaailmassa. He ovat jyrkkiä ja heikkoja keskustelutaidoissa ja rakentavat ehkä siksi keinotekoisia rajalinjoja.

      Poista
  9. marjatta, kyösti, jope

    niinpä niin, maailma ei ole yksinkertainen paikka. tässäkin iässä (67v.) pitää vielä miettiä, mikä on oikein ja mikä väärin, mikä hyvää, mikä pahaa.

    katsoin äsken telkkarista the u.s and the holocaus -sarjan ekan osan, jossa tarkastellaan miten yhdysvallat reagoi holokaustiin. tämä yle areenasta löytyvä kuusiosainen sarja tiivistää hyvin yhden äärilaidan tappiin viedyn ismin, jossa altruismi on yhtä kaukana kuin on valon matka auringosta maahan.

    sarjassa kerrotaan mm. siitä miten käy, kun segregaatio, eugeniikka ja rautakorkoiset saappaat pääsevät valtaan. nyt kun suomikin on niin oikealla että hirvittää, on ihan ymmärrettävää huolestua persujen ihmiskäsityksistä ja vielä minä näytän -komplekseista. ps. kyöstin visio ps-presidentistä oli niin realistinen, että nyt rupesin pelkäämään sitäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ku Klux Klan jahtasi USA:ssa mustien lisäksi myös juutalaisia ja muutamia muitakin ryhmiä. En ollut tiennyt tästä ennen kuin kuulin asiasta nuorena USA:ssa. Turvapaikka ei antanutkaan turvaa.
      Meillähän oli tyyppejä, jotka lähtivät ottamaan vastaan Tornion kautta tulevia pakolaisia lakanasta tehty kaapu päällään, ja kaapuhahamo on suosittu äärioikeiston kuvastoissa. Hyvät roolimallit heillä, Ku Klux Klan ja natsit.

      En ole vielä katsonut tuota sarjaa, mutta ehdottomasti katson.

      Poista
  10. Itselläni on kahtiajakoinen olo: toisaalta olen kauhuissani siitä, millaiseksi hullutukseksi hallitus on mennyt, mutta toisaalta myös helpottunut siitä, että viimein suuri yleisökin kuulee näistä asioista. Olen seurannut perussuomalaisia ja myös muuta suomalaista politiikkamenoa yli kymmenen vuotta ja median hiljaisuus perussuomalaisten raakojen kirjoitusten suhteen on ollut kauheaa. Niitä on pitänyt kansalaisten erikseen kaivaa esiin, toki myös jotkut kansalaisaktiivit ovat koettaneet pitää niitä esillä.

    Siitä olen järkyttynyt, että Halla-aho ei kutsu eduskuntaa koolle (en toki yllättynyt miehen taustan tietäen) ja että Purra saa edelleen jatkaa. Kenenkään ei kuulu jatkaa päättävässä asemassa kun on halunnut lasten kuolevan, ei julkisella eikä yksityisellä sektorilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Halla-aho on puolueellinen, vaikka se on juuri sitä, mitä puhemies ei saa olla.

      Tilannehan on se, että perussuomalaiset eivät täysin häviä vaikka häviäisivätkin. Olisihan se arvovaltatappio, mutta toisaalta taas yksi aihe valittaa syrjintää ja kerätä niiden ihmisten ääniä, jotka ovat epäluuloisia ulkomaalaisia kohtaan ja ovat toivoneet, että valitsemansa henkilöt ajavat heidät pois.
      Sinä et tainnut olla blogeissa vuonna 2015, jolloin kirjoitin paljon turvapaikanhakijoista ja siitä, miten heitä otettiin vastaan. Tässä yksi, jossa näkyy keihin persujen sanoma on ehkä iskenyt. Meillä on Suomessa ollut niin vähän aikaa ulkomaalaisia, että joissain ihmisissä epäluulo ja kauhu vierasta kohtaan on syvässä. Kaikesta koulutuksesta huolimatta.
      http://marjatankirjat.blogspot.com/2015/09/pakolaisten-vastaanottaminen_24.html

      Rkp on nyt tärkeässä asemassa. Eurooppa- ja omistusoikeusministeri Anders Adlercreutz kirjoittaa blogissaan:
      "– Jos tällä hallituspohjalla heikennämme Suomen maakuvaa ja keskustelukulttuuria sekä Suomen vetovoimaa, kansallista yhtenäisyyttä ja poliittista vuoropuhelua, niin silloin kompromissien hinta on liian iso."
      Näin minäkin ajattelen, mutta toisaalta myös sitä, mitä Kyösti sanoo. Olisiko parasta pitää heitä silmällä hallituksessa kuin antaa uhon moninkertaistua oppositiossa - raskasta tulee joka tapauksessa olemaan.

      Poista
  11. Tarvitaan, minä ainakin tarvitsen, jonkun itseäni viisaamman sanomaan usein sen mitä olen itse yrittänyt sanoa epäselvemmin ja epätarkemmin (kuten tuolla yllä). No, nyt se tulikin tässä:

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009738403.html

    jope

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tämä on Saarikiveltä tosi huono kirjoitus, jossa hän vesittää koko asian.

      Ei rasismi ole mitään leikkiä tai pelkkiä sanoja. Se on ensin pahoja ajatuksia, sitten jo pahoja sanoja (puheita ja kirjoituksia) ja lopuksi, varsinkin jos kukaan ei puutu, se voi olla myös pahoja tekoja.

      On liian helppoa hyväksyttää pahuus uskonnolla. Näin on tehty, kun katolinen pappi on kiduttanut pikkupoikia tai vanhoillislaestadiolainen pappa raiskannut pikkutytön. Pitää antaa anteeksi, koska kaikkihan me olemmme yhtä pahoja. Emme ole. Eikä Jeesus toiminut näin. Hän erotti pahan hyvästä ja osasi jyristä pahantekijöille.

      Poista
    2. Luin eri tavalla, ja tuosta jo aiemmin yritin: pahuuden kitkeminen tulee aloittaa myös(!) itsestä. Se ei (!) tietenkään tarkoita ettei muuhun havaittuun pahaan voi ja pidä puuttua jo nyt, mutta itse koen että oma vajavuus tulee samalla tiedostaa.

      Joissakin aktiiveissa ryhmissä suorastaan vihaorgiat menossa. Tänään luin mm. kommentin jossa toitotettiin sitä että Riikka Purra ei koskaan voi kasvaa ulos rasistisista asenteistaan, se on nyt tappiin asti sitä mitä se kommenttien perusteella on.
      Huono näkemys ihmisen kasvun mahdollisuuksista tuollainen. Eikö juuri siihen pyritä että ihmiset kasvavat ja jättävät syrjinnän?

      Olen tavannut satoja ihmisiä.
      Yhtään ideologista määrätietoista ohjelmallista rasistia (esim.), ihonvärin ja etnisyyden ilmeistä ja jatkuvaa syrjijää en ole koskaan tavannut. Natseista puhumattakaan. Tavallinen ihminen on hyvin harvoin tuolla tavalla rasisti. Kyllä ne ovat aivan erityisiä.
      Onko kaikki sitten kunnossa?
      Ei ole:
      samoin en ole tavannut myöskään yhtään ihmistä jolla sitten taas ei ole ollut tai olisi ennakkoluuloja ja poissulkevia ja syrjiviäkin (joko tietoisia tai tiedostettuja) asenteita joihinkin ryhmiin tai ihmisiin.
      Siitä tulee aloittaa samalla kun puuttuu yhteiskunnan epäkohtiin.

      jope

      Poista
    3. (Itse olen todistanut työssäni ainakin vuosikymmenen mm. erilaista russofobiaa, ja pahempaakin. Putin-Venäjän rikollinen sota nyt sitten muutti senkin kuvion entistä vaikeammaksi hahmottaa.
      Rasismi on pahaa ja p-kaa, mutta usein unohtuu että myös eurooppalaisilla on ennakkoluuloja myös toisiaan kohtaan, jotka ovat hyvinkin julmia ja rasismiin verrattavaa.
      By the way. Luin viikonloppuna Anja Snellmannin Kaikki minun isäni. Viimein. Tärkeä kirja. Siinä näistä poissulkemisista ja somen psykopatologiasta hyvää tekstiä muiden itselleni hyvin läheisten teemojen ja juttujen lisäksi. )

      jope

      Poista
    4. Kaikilla ihmisillä on puutteensa ja vikansa, ja kait ne yleensä myös tunnistetaan, paitsi äärmmäiset narsisitit ja psykopaatit eivät näe itseään. Useimmista ihmisen puutteista ei ole haittaa muille kuin hänelle itselleen, rasistisesta ajattelumallista on.

      Rasismi on ajattelumalli ja maailmankuva. Päivän HS:ssa on tilastoja, perustuen Ylen kyselyyn. Aika paljon on rasistista ajattelua liittyen ihonväriin ja syntyperään. Sitä on syytä pyrkiä vähentämään tiedon lisäämisellä ja vihapuheen karsimisella. Tämän kyselyn tulos on samansuuntainen kuin Taloustutkimuksen Suomen Kuvalehdelle aiemmin tekemissä haastattelututkimuksissa.

      Onko Jope niin, että yhtä pahaa ei saa poistaa, koska on muutakin?
      Minusta ongelmiin pitää tarttua, kun ne häiritsevät ja mieluummin jo ennen. Rasimin kohdalla tämä tarkoittaa niin rakenteellista rasismia kuin käyttäytymisen tasolla näkyvää.
      On maita, joissa on paljon rasimia rakenteissa, mutta ihmiset ovat silti ystävällisiä toisilleen, meillä ilmeisesti toisin päin johtuen siitä, että monet ihmiset eivät tunne ketään toisen näköistä ja ovat mielipidemasinoijien armoilla.

      Snellmanin kirja on minustakin hyvä.

      Poista
    5. Minähän Marjatta nimenomaan puhun siitä että paha, mitä se milloinkin on, rasismi pahimmasta päästä, pitää poistaa. Tuolla sanoin sen moneen kertaan.
      Ja muuallakin olen sanonut.
      Mutta toin esiin sen että me emme jakaudu ennakkoluuloisiin ja ennakkoluulottomiin.
      Niin yksinkertaista tämä ei ole.
      Meissä kaikissa on aina tekemistä. Jokaisella on ennakkoluulonsa (ja myös rasistisia asenteita monella), mutta samalla kun puututaan yhteiskuntaan pitää katsoa myös omaan peiliin.
      En usko että ihan puhdasta peiliä löytyy kenenkään kotoa.
      En näe että Suomi on jakaantunut nyt hyviksiin ja pahiksiin vaikka sitä ilmapiiriä on.
      Tämä on pointtini ollut.

      Mitä tulee rakenteelliseen rasismiin niin sitä on myös. Voisin puhua siitä pitkään ja tiedänkin siitä paljon: työkavereistani viidesosa ja työni "asiakkaista" noin kolmasosa on maahanmuuttajia. Niin kohta kaksi vuosikymmentä. Mutta se on eri asia. Olen myös asunut (tälläkin hetkellä) yli 20 vuotta niin, että naapurina on maahanmuuttaja.
      Tältä pohjalta on syntynyt niin paljon kontakteja, tapauskertomuksia ja keskusteluja että yksinkertaistukset ovat minulle vaikeita.

      PS:n rasismi on sitten ollut minulle myös valtava pettymys. Ja myös siksi että tiedän että suurin osa ps:n äänestäjistä äänestää puoluetta muista syistä kuin esim. maahanmuutto.
      Monet köyhät ovat kokoneet että ps on viimeinen oljenkorsi jolla taloudellista kurjistumista voidaan omalla kohdalla ehkä torjua. Köyhillä ei ole ollut varaa laittaa yleisiä arvoja ensimmäiseksi.
      Nyt tämä rasismi-juttu vie tuolta kaikelta pohjan pois ja toki sen on vienyt myös kristillisten ja "sivistysporvarien" kanssa tehty hallitusohjelma joka kyllä puuttuu valtion velkaan mutta ei paranna sosio-ekonomisen alaluokan asemaa lainkaan. Joiltakin osin jopa heikentää.

      jope

      Poista
    6. Laitan vielä käytännön esimerkin. Tähän ikään olen ollut tietenkin monissa em. aihepiireihin liittyvissä koulutuksissa. Hyvissä ja huonoissa.
      Mutta ennakkoluulottomuus/suvaitsevaisuuskouluttaja (huono sana, mutta en nyt keksi parempaa) joka kertoo omista vääristävistä asenteistaan joita joutuu työstämään on heti uskottavalla raiteella. Tämäkin on koettu. Hän ei vain osoittele, että tuolla ja tuolla, nuo ja nuo, vaan antaa esimerkin itsestään puhuen meistä eikä vain niistä toisista.
      Olen ollut tilanteissa joissa tähän henkeen on puhuttu myös maahanmuuttajien kesken. Sellainen rehellisyys lyö kyllä todelliselle rasismille luun kurkkuun.

      Tämä em. hyve (joka ei ole tekopyhyyttä ja pakkonöyryyttä) on mielestäni nyt käytävässä yleisessä keskustelussa ollut täysin hukassa. Nyt tämä polarisaatiopyörre joka tuo kyllä tosiasiat esiin niin kuin pitää, mutta jakaa ihmisiä sumeilematta.
      Mutta ehkä parempaa on tulossa.

      jope

      Poista
  12. marjatta

    en tiedä onko saarikiven kolumni helmi vai sammakko, mutta minua kyllä ahdistaisi, jos kuuluisin johonkin kansalliskiihkolla mitätöityyn ihmisryhmään ja joku ryhtyisi lohduttamaan vuorisaarnalla. painomusteena vuorisaarna tuntuu viisaalta vaihtoehdolta, oman silmän malka samoin, mutta en lähtisi niillä persuperäistä rasismia siloittelemaan. rasismihan juuri on se persujen punainen lanka.

    ps. minulla on sama käsitys jeesuksesta kuin sinulla. "hän erotti pahan hyvästä ja osasi jyristä pahantekijöille." minunkin jeesukseni jakaisi vuohet ja lampaat ja löisi nyrkkiä pöytään. lisäksi hän järkyttäisi ihmisiä siinä, kenen seurasta hänet tavattaisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän tuon, itse en lähtisi jeesuksella ratsastamaan oikein mitenkään, tuskin sinäkään, Saarikivenkin jutussa juuri se oli tarpeeton osa.
      Jeesushan meillä kaikilla on: oma tulkintamme hänestä. Minun voisi olla (nyt, se vaihtelee) että jos Jeesus jotain on, niin sitä että hän yllättäisi kaikissa tilanteissa, olisi täysin hallitsemattomissa ja pitelemättömissä ja ratsastelemattomissa.
      Minkään tason aikalaista hänestä ei saisi. Eli tuo järkytys-efekti yes.
      Hänhän sanoi myös että eivät terveet tarvitse parantajaa.
      Sen voisi (ratsastaa, eh) niin että hän ei toimisi meidän paha-hyvä -asetelmiemme mukaan.
      Jeesustelematta paras.
      Rasismi on (kaikissa meissä kaikissa muodoissaan) selvä asia: väärin.

      No, oli miten oli, niin koen että oli hyvä että ps-rasismi tuli esiin. Muuten olisi kaikkea rakennettu valheelle. Samalla koen että ei tämä yleinen keskustelu nyt ihan putkeen mene. Ja jos ei keskustelu, tuskin seurauksetkaan ovat ihan toivottavia.
      Ja tämä ei ole ongelman tasoittelua.
      Ongelmia on nyt monenlaisia, se pitää todeta myös.

      jope

      Poista
    2. Meri ja Jope!
      Meri juuri niin, Jeesus oli radikaali, ei mikään silottelija ja selvien asioiden hämärtäjä. Tähän on puuttuneet jo jotkut kirkon ihmisetkin.

      Hämärtämisestä puheen ollen, juuri se on vaarallista, että ääripersuilla sekoittuu tuo Saarikiven mainitsema "kasiluokkalaisen mölinä" ja tiukka suunnitelma maahanmuuttovastaistaa suomalaiset. Siitä on laadittu ohjelmakin Nuiva manifesti, ja Purra on suunnitellut naisten nuivaannuttamiseksi eri strategiat kuin miesten. Sellaista feminismiä...

      "Natsimeemejä lähettelevä rehevä höhöttelijä" (lainaus Saarikiveltä) pitää Halla-ahoa ja Purraa kavereinaan, kun nämäkin "vitsailevat" ja käyttävät rumaa kieltä.
      Kyllä on eduskunnan puhemieheltämme teinihommaa juuri julkaistu twiitti, jossa hän lupailee, että voisi hyvinkin sanoutua irti rasismista, jos Kaleva-lehtikin tekee niin. Lehdessä oli ollut vuonna 2008 kirjoitus suomalaisille erityisen tyypillisestä tavasta tappaa juopuneina toisiaan. Oi voi.
      Ja jos minä valittelen, että suomalaisessa perimässäni on korkea verenpaine, niin sekin on varmaan H-A:n mielestä rasismia suomalaisuutta kohtaan.
      Tulee mieleen yläkoulun kuulustelujen pahanteosta tavatut venkuilijat - ja eduskunnan puhemiehen asemaa pidetään presidentistä seuraavana!
      He pitävät hallitusta pilkkanaan.

      Poista
  13. Tämän vielä laitan. Maa on nyt ollut irtisanoutumisista sakeanaan. Mutta yksi irtisanoutuminen, tärkein, puuttuu: rkp:n ja kokoomuksen irtisanoutuminen yhteishallituksesta ps:n kanssa.
    Miksi eivät sitä sitten tee, kun arvot ovat noinkin erilaisia?
    Ps:n ministereitä ei olisi enää yhtään, jos he toimisivat arvojensa (laitanko lainausmerkit?) mukaisesti.

    Jään myös miettimään ps:n 600 000 äänestäjää, valtavaa suomalaisten joukkoa. Tavallisten suomalaisten joukkoa.
    Kun nyt tämä hallitus tulee kaatumaan ennemmin tai myöhemmin ja kun ilmaan tulee jäämään tämä ps:n toiminta (asennehistoria), jää siitä niin vahva stigma että ps:llä ei tule olemaan asiaa hallitukseen, eli ainoaan mahdolliseen keinoon ajaa äänestäjiensä asiaa (tavallisia asioita), suurin piirtein enää koskaan.
    Tässä mielessä 600 000 suomalaista jää demokraattisen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolelle myös omien elämän arkiasioiden suhteen.
    En sääli syyllisiä ministereitä ja kansanedustajia, mutta näitä tavallisia ihmisiä säälin.
    Pahimmassa tapauksessa katkeruuden siemeniä kylvetään, se on ihan selvä.

    Ehkä ps.n pitäisi vaihtaa noin 80 prosenttia kansanedustajistaan ja aloittaa uudella nimellä ja kokonaan toisenlaisella ohjelmalla.
    Jonkinlaiselle työväenluokan konkreettisten elinolojen parantamista ajavalle käytännölliselle ja ideologiattomalle puolueelle meillä on Suomessa suuri tyhjä tila.
    Tämä kesä on kyllä suomalaisen demokratian synkimpiä aikoja vuosikymmeniin.
    Itse en muista näin suurta jakolinjaa edes stallarivuosilta.

    (Ilmapiiriä ja ahdistusta olen paennut kirjoihin viime kuun aikana, mihinkäs muuhun, melkein kirja per päivä tahti on ollut.)

    jope

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä kaikki ahdistaa minuakin
      Luulen, että perussuomalaisista jää jäljelle pieni hyvin äärioikeistolainen puolue ja suurin osa puolueen nykylinjan nyt vasta tajunneista kannattajista liittyy puolueisiin, joista ovat siirtyneet pois, keskustaan ja vasemmistopuolueisiin, osa kokoomukseen.

      Poista

Kuvia kevätluonnosta Mustilan arboretumisssa

Rinne täynnä jouluruusuja, valkoisia ja vaaleanpunaisia kaunottaria Kävimme sunnuntairetkellä Arboretum Mustilassa Elimäellä, kuten yleensäk...