lauantai 9. huhtikuuta 2022

Teneriffalla koettua 1: kasveja, käsitöitä ja pieniä kohtaamisia

 



1. Puerto de la Cruzin kasvitieteellinen puutarha Jardin Botánico. 

Ihmeellisiä kasveja, kuten tämä riippuva, kiharainen hopeanhohtoinen ”lanka” ja muutoin kaljuista oksista nousevat punaiset tupsut.  Ahmimme kaiken liian nopeasti ensimmäisellä kerralla. Toisella kertaa aion tutkia infotaulut paremmin. 


 



2. Rakennusten iloiset värit. 

 




3. La Orotavan käsityömuseon Museo de Artesania Iberoamericanan perinnekäsityöt, varsinkin pitsi. 





Näitä pitsejä ei ole tehty virkkuukoukulla eikä nypläyslaitteilla vaan pelkillä neuloilla ohuesta langasta ompelutyynyn päällä, kuin reikäompeluna. Viimeisen kuvan vanhalla naisella on kyhmyisissä sormissaan tällainen tyyny. 


4. Iloiset nuoret haastattelijat

 



Koululaiset pysäyttivät meidät ja pyysivät suostummeko heidän englannin projektinsa haastateltaviksi. Tietenkin suostuimme. Kysymykset liittyivät lomaamme ja siihen mitä pidämme Teneriffasta. Iloisia nuoria, puhuivat nopeasti kuten nuoret kaikkialla, kun tilanne vähän jännittää. Olimme juuri tulossa  arkeologisesta museosta, joten yllätimme heidät tietämällä paikallisen perinneruuan gofion. Kerroimme viihtyvämme.  

Kuten näette niin nuorilla on maskit ulkona, kuten monilla paikallisilla, vaikka sitä ei enää vaadita. Sisätilojen maskipakko poistuu 20.4., mutta uskon, että monet silti käyttävät maskia vanhasta tottumuksesta ja varovaisuuden vuoksi. Meidän on vaikea erottaa sisä- ja ulkotilaa, kun monen liikkeen ja ravintolan kadunpuoleinen seinä on avoin ja puolet toiminnoista on ulkona. Tänään topakka kahvilanpitäjä karjaisi miehelleni ”Mascarilla!”, kun tämä astui vahingossa sisään ilman maskia. Mieheni pahoitti mielensä ikävästä äänensävystä niin, ettei ottanut ensin mitään, mutta katseltuaan hetken minun herkutteluani haki itselleen espresson. 


5. Keskustelutuokio taiteilija Osmanin kanssa


Poikkesimme taidegalleriaan, jossa taiteilija itse maalasi täyttä päätä samalla kun myi taulujaan. Ihastuimme hänen paikallisia maisemia kuvaaviin maalauksiinsa ja ostimme kumpainenkin meitä eniten miellyttävät pienikokoiset taulut. M. Osman puhui sujuvaa englantia ja halusi keskustella maailman tilanteesta kanssamme. Hän sanoi, että koska Suomella on maailman paras hallitus ja koululaitos sekä rehellisimmät päättäjät, niin meidän on pysyttävä riippumattomina ja näytettävä muille maille mallia. Sanoimme että nyt on paha paikka, kun on pitkä raja Venäjän kanssa, joka vaatii naapurimaitaan uskollisiksi puskureiksi itselleen ja haluaa jopa valloittaa ne ja että ei se Natoon liittyminen varmaan meitä mitenkään epädemokraattisiksi muuttaisi, saisimme vain suojaa ja voisimme silti pitää yhä oman tyylimme ja oman demokratiamme. Olimme kaikki sitä mieltä, että USA:sta ei ole demokratiamalliksi. 

Osman sanoi, että sodan alusta asti sää on ollut tavanomaista huonompi, poikkeavan sateinen ja viileä, ja se johtuu siitä, että Jumala suree ihmisten pahuutta. 


Näkymä parvekkeeltamme illalla 4.4.

10 kommenttia:

  1. Nautin sekä juttusi kuvista että leppoisista tarinoista koululaisineen ja taiteilijoineen. Teneriffalla olen itsekin oleillut muutaman kerran. Kunpa vielä rohkenisin reissata!
    Hyviä säitä odotellessa voi vaikka lukea, kuten täällä lumipyryissä. Ylihuomiseksi kuitenkin luvattu aurinkoa ja 8 lämpöastetta. Kai kevät ja kesä vuorossa ihan ajallaan sotatoimista huolimatta.👍👋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on myöhässä tänä vuonna, mutta kyllä se sieltä tulee.
      Täälläkin on maaliskuu ja huhtikuun alku ollut tammi- ja helmikuuta viileämpää. Tänään oli suloisen lämmin. Katselimme auringonlaskua parvekkeella vielä iltakahdeksalta leppoisassa säässä.
      Kyllähän sinä rohkenet, Lissu! Jaksaminen kyllä vähenee iän myötä. Tänään tuli kävellyksi paljon Santa Cruzissa, nyt tuntuu samalta kuin olisi tehnyt rankkaa fyysistä työtä.

      Poista
  2. Voi noita pitsejä ja niiden tekijöitä!

    Todellakin, taivas on itkenyt viime viikkoina tavallista enemmän. Ei mikään ihme.

    Mukavaa loman jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitsit olivat ihmeellisiä, kun ajatteli, että ne oli tehty jaottelemalla kankaan syitä, tarvikkeina vain neulat ja ohut lanka. Ei edes ollut sellaista kehikkoa, mikä minulla oli keskikoulussa kun tein reikäommelta pellavaliinaan.

      Tänään osuimme Santa Cruzissa hyvin koskettavaan Ukraina-tapahtumaan. Sää oli aurinkoinen, auringonkukat loistivat ja alkoi tuntua siltä, että kyllä hyvä vielä voittaa.

      Poista
  3. Kiitos ihastuttavasta postauksesta! Hieno tilannepäivitystä ja kuvia.

    VastaaPoista
  4. Teneriffalla on paljon tarjottavaa ja yksi sen helmistä on alati muuttuva Jardin Botánico. Onnistunutta reissun jatkoa ja mukavia, uusia kokemuksia teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Tänään kävimme toistamiseen Jardin Botánicossa. Asumme tässä aivan lähellä. Nyt jopa kuuntelimme infot QR-koodeilla. Melkoisia kasveja!
      Äsken tulimme katsomasta yhtä pääsiäisviikon kulkueista. Manner-Espanjassa nämä ovat tietysti näyttävämpiä, mutta kyllä tässäkin oli loistoa. Laitan seuraavaan matkaraporttiini kuvia näistäkin tapahtumista.

      Poista
  5. En ole ennättänyt tänne blogimaailmaan pitkään aikaan, mutta nyt vihdoin pääsen lukemaan tarinoitasi Teneriffalta. Nojatuolimatkailua parhaimmillaan, kiitos kun jaat nämä matkaelämyksesi kanssamme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mari! Työikäisillä ihmisillä on niin paljon kaikkea elämässään. Huomaan, että sinultakin on tullut tuore blogikirjoitus. Lähden lukemaan...

      Poista

Tuomo Pirttimaa, Kaksi kärpästä

  Tuomo Pirttimaa on pohjoisen kirjailija.  Hän on syntynyt Nivalassa ja asuu nykyään Kuusamossa vapaana toimittajana. Pirttimaa on kirjoit...