keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Hämmästelyä, ajatuksia jakamattomasta ihmisarvosta ja roboteistaValon päivän kynttilä

Ajattelin ryhtyä silloin tällöin kirjoittamaan lyhyesti otsikon "Hämmästelyä" alle asioita, joista kuultuani olen jäänyt toljottamaan suu auki epäuskoisena. Ainahan minä olen hämmästelemässä. Nyt näitä on kertynyt niin paljon, että on pakko jo listata, vaikka lukemani suurenmoiset kirjat odottavat myös malttamattomina postaukseen pääsemistään.

Olen siis hämmästellyt viime aikoina seuraavia asioita:

1. Turvattomuutta aiheuttavat kodinturvajoukot, ns, katupartiot
Järjestin työaikana kaikenlaisia tilaisuuksia oppilaitteni kanssa, mm. lasten diskoja. Jopa niissä piti pienellä rauhallisella paikkakunnalla olla valvojilla järjestysmieskortit. Nyt meitä suojaamaan on useissa kaupungeissa ilmoittautunut moottoripyöräjengiä muistuttavan järjestön jäseniä, joiden periaatteena on puolustaa osaa suomalaisista, valkoista Suomea, ja joiden johtajilla on rikostuomioita. Voiko kuka tahansa siis ilmoittautua yleiseksi järjestysmieheksi?

2. Miehet, jotka solvaavat ja uhkailevat maahanmuuttotyössä työskenteleviä naisia
Eräs vastaanottokeskuksen johtaja, seitsenkymppinen nainen on saanut mm. seuraavia viestejä: löyhäpäinen kukkahattutäti, mamufanaatikko, Suomi Afrikaksi -hankkeen veteraani, rikas eläkeläinen, irakilaisista nuorista miehistä märkiä unia näkevä suvakkihuora.
Itse korjasin eräässä blogissa feikkimedioissa vääristeltyjä käännöksiä, siis ihan selviä, tarkoitushakuisesti tehtyjä käännösvirheitä videohaastatteluista ja teksteistä. Kerroin, että jokainen englannin kielen taitoinen kuulee asian toisin kuin keskustelussa yritettiin väittää ja arabiankielisen tekstin voi aina tarkistaa. Sain kuulla olevani aivopesty hyysäri.
Juuri äskettäin oli joku porukka marssimassa Helsingissä naisrauhan puolesta. Hyvä, jospa nämä hyvikset tuntevat näitä pahoja nimittelijöitä ja puuttuvat näkyvästi heidän vihapuheisiinsa! En ole vielä kuullut.

3. Vieraan pelko ja viha
Miksi pienen pojan isä huudahtelee yleisessä tiedotustilaisuudessa ulkomaalaisia ihmisiä demonisoivia parjauksia poikansa vieressään? Haluaako hän antaa pojalle tällaisen kuvan itsestään?
Miksi joku kirjoittaa yleisönosastoon, että häntä pelottaa, kun ulkomaalaisia kävelee kylänraitilla isoissa ryhmissä? Eikö suomalaisia sitten kävele ulkomailla isoissa porukoissa? Näinkö pelottavaa on toisten yhteisöllisyys?


Kotialbumista, pieniä poikia

4. Feikkimedioiden ns. tiedotus
Tästä esimerkkinä seuraava keskustelu, jonka toinen osapuoli oli juuri saanut sitä ainoaa, oikeaa tietoa eräältä sivustolta, jonka nimeä ei normaalikäytöksinen ihminen voi sanoa. 
- Ne turvapaikanhakijat, ne on tuonu tänne jo tautejaki vaikka millä mitalla. Nytki on joku uus tauti.
- Ai, se zika. Se on Malediiveilla lomailleen suomalaisturistin tuoma, kuten moni muukin eksoottisempi tauti.
- No juu, niinhän sää sanot.

5. Upottavat pelastusrenkaat
Turkissa on katukauppiaita, jotka myyvät pakolaisille ja varmaan siinä ohessa muillekin aitojen pelastusrenkaiden näköisiä renkaita, jotka veteen joutuessaan muuttuvat painaviksi ja hukuttavat.

6. Kasvava kuilu maailman köyhien ja rikkaiden välillä
Ensi vuonna rikkain prosentti ihmisistä omistaa enemmän kuin kaikki muut yhteensä. ? !

7. Omaisuus pois ja pienemmät sosiaaliedut osalle ihmisistä
Eräät tahot Tanskassa sekä viime aikoina myös Suomessa ajavat sellaista käytäntöä, että niiltä turvapaikanhakijoilta, joiden kaikki rahat eivät ole menneet salakuljettajille, otettaisiin heidän omaisuutensa pois. Kysyn, entä sitten, jos he eivät saa turvapaikkaa? Lähtevätkö he kynittyinä, tyhjätaskuina eteenpäin? Hehän eivät ole turvapaikanhakijavaiheessa samalla viivalla meidän työttömiemme kanssa, joilla on pysyvä kotimaa ja sen sosiaalipalvelut. Tällaiseen byrokratiaanko meillä halutaan käyttää tässä tilanteessa resursseja? Kyllä nyt tulee vahvasti mieleen eräs tilanne lähihistoriassa, jolloin osalta ihmisistä vietiin kultahampaatkin suusta valtiolle - "kansan" hyväksi.
On myös ehdotettu, että taustasta riippuen tuettavat ihmiset saisivat eri määrän toimeentulotukea. Siis leipä maksaa kaupassa saman, mutta toinen saisi sitä varten vähemmän rahaa kuin toinen. Näin ajateltiin myös USA:ssa ennen kuin rotulait purettiin. Tummaihoisilla ei ollut sosiaaliturvaa ollenkaan, koska heidän piti kehittyä "rotunsa puitteissa".

8. The World, koko maailma, Dubain edustalla
Arabiemiirikunnissa Dubain edustalla siirtotyöläiset rakentavat kolmeasataa hiekkasaarta maailmankartan muotoon. Intialaisen miljonäärin omistama Suomen saari on vielä autio, mutta Ruotsin saarella on 12 miljoonaa euroa maksava luksushuvila, jossa voi hyppiä saunasta lumihankeen ja siirtyä sitten Abba-diskoon. Saaret sijaitsevat noin sadan metrin päässä toisistaan. Joillain saarilla sataa lunta ja toisilla ollaan trooppisilla hiekkarannoilla, joiden lämpötila on tekniikan avulla pudotettu 50 asteesta miellyttävään 27 asteeseen. Rakennuttaja on varma, että ihmiset haluavat tulla kätevästi ja kompaktisti valloittamaan maailman tänne  Dubain rannikolle. Miksiköhän tämä ei houkuttele minua yhtään?

9. Oma klooni kaverina
Singaporelaisen yliopiston tutkija Nadia Thalman kehitti itsensä näköisen robotin, Nadinen, joka muistaa kohtaamansa henkilön ja sen, mistä viimeksi keskusteli tämän kanssa, hymyilee ja katsoo silmiin. Hyvänen aika, tietokonesisälmykset omaavat robotit alkavat peitota älylaitteisiinsa uponneet lihaa ja verta olevat humanot mennen tullen!

10. Aikainen kevät
Eilen tuntui aivan keväältä. Tule vaan tänne jo kevät ja kesä! Tämä talvi kangistaa ihmisten kropat ja mielet. Tarvitaan kesää! 
Kesä voisi sulattaa ne, jotka eivät tunnusta ihmisarvoa, ääri-islamistit ja äärinationalistit. Kesä voisi lämmittää myös rähinöivät anarkistit. 
Pitää muistaa, että ihmisten ehdoton, suuri enemmistö on maltillisia realisteja ja hyväntahtoisia ihmisiä. Ehkä heidänkin on hyvä valon lisääntyessä tuoda esiin mielipiteitään ja näyttää vääräksi yleisesti jankutettu väite, että Suomen kansa olisi jakautunut. Ei se ole mihinkään jakautunut. 
Kevään tulppaaneja
Niinhän sää sanot.

Seuraaviin sanomisiin,
terv. Hämmästelijä

P.S. Mitä sinä Lukijani olet hämmästellyt? Löytyykö samoja aiheita vai ihan erilaisia?

16 kommenttia:

 1. Ainahan mää hämmästelen ja nostit kyllä ihan samoja aiheita kuin mitä minä hämmästelen, tosin henkilöitä jotka omistavat melkein kaiken tällä telluksella on vain 62. Hämmästelen sitten näitä Suomen uutisia, eli itseä lähinnäolevia. Suomen hallitusta on nyt haukuttu koulutusvihamieliseksi. Erittäin paljon ihmettelen miksi suomalaista koulumaailmaa karsitaan noin kovalla kädellä.
  Toiseksi nyt kun ministerit ovat osottautuneet virheitä tekeviksi ihmisiksi keräämällä tukiaiset, kierrättämällä verot verotusparatiisien kautta ym. niin mitähän tapahtuisi jos me kaikki tehtäisiin niin. Sehän olisi anarkia, jos tavallinen ihminen tekee niin, mutta hyväksyttävää ja eettisesti oikein, kun ministeri vie rahat kansalaisilta. Verotulothan ovat meidän kaikkien yhteisiä.
  Sitten minä hämmästelen näitä sähkömaksun korotuksia. Viime hallitus möi ahneuksissaan monopoliyhtiön ulkomaille ja nyt sitten kansalaiset kärsivät jälleen, taas ja loppua ei näy.
  Kyllä minä niin mieleni pahoitin tuosta uudesta kirja-alvista, joka on 20%.
  Taidan lopettaa ja antaa tilaa muille hämmästelijöille.
  Parempaa helmikuuta ja ainahan se kevät on tullut joka vuosi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, hyvä että sinäkin hämmästelet! Jatketaan tällä linjalla.

   Koulusta ei pitäisi karsia. Meillä on ollut yhtä hyvät koulut kaikkialla, mutta jos karsinta jatkuu, niin ryhdytään perustamaan yksityiskouluja, ja sittenhän me alamme siirtyä vauhdilla eriarvoisuuden suuntaan.
   Samaa tekee veronkierto.
   Presidentti Niinistö sanoi varakkaista Portugalin veropakolaisista, että olisi hyvä, jos he ilmoittaisivat suunnitelmistaan etukäteen, niin osaisimme vältellä heitä. Sama koskee kaikkia verokikkailijoita.

   Helmikuu lupailee kevättä. Se on hieno juttu. Ja onhan sitä paljon muutakin. Seuraavassa hämmästelyssäni saatan kirjata kaikkea positiivista.

   Poista
  2. Minä ihmettelen - en oikein tiedä, mikä sana sitä kuvaisi -suomalaisten velttoutta, välinpitämättömyttä tms. Nyt kun on käynyt ilmi, miten poliitikot meitä kohtelee, ei kukaan silti tee mitään niiden kampeamiseksi pihalle.

   Hämmästelen välillä, miksi moni kohtalaisen pienituloinen äänestää rikkaitten puolueita. Ilmeisesti kuvitellaan, että kun äänestän heitä, he ovat sitten minun puolellani ja vähitellen rikastun itsekin. Ei haluta kuulua siihen huonompiosaisten leiriin.
   Miksi monet, joilla asiat eivät ole kovin hyvin, jättävät kokonaan äänestämättä. Ei meillä ole sitä voimaa, joka voisi olla, jos juuri eniten kärsivä kansanosa on hiljaa.

   Poista
  3. Olet niin oikeassa. Missä draivi? Tyydytäään louskuttamaan ja haukkumaan ponnettomasti somessa, niin kuin se jotain vaikuttaisi.

   Olen mielissäni siitä, että presidentti otti eilen valtiopäivän avajaisten puheessaan esiin saman, minkä minä tuolla kohdissa 2 ja 3, keskustelun rapautumisen haukkumiseksi. Se haukkuminen on ollut sekä niputtavaa että yksilöihin kohdistuvaa ja se häiritsee oikeaa keskustelua.

   Toteat, että jätetään äänestämättä ja äänestetään väärin. Millä saisi ihmiset ravistetuksi hereille? Olisiko koulujen yhteiskuntaoppia tehostettava?

   Poista
  4. Valistamisestahan kaikki lähtee. Mutta millä tahoilla on halua valistaa köyhää enemmistöä?
   Ruotsissa näkyy jo selvästi koulutuksessa halu pitää massat ryhminä. Amerikan malliin.

   Poista
 2. 1-9 - en mitään lisättävää, todellisia hämmästyksen aiheita.
  Mutta 10. Talvi on ihana, varsinkin tämä talvi kun on ollut lunta ja sinisä varjoja. Ja vielä tänäänkin tuli yllättäen talvea. Talvi pysy meillä, kiitos. Ei sitä monta kuukautta kestävää rospuuttokeliä, vaan talvea riittävästi, norpille lumipesiä ja jäätä. Karhulle hyviä pesiä. Ja meille narskunaa kenkien alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, jokin päivä on välillä kauniskin. Mutta kun ne säät vaihtelevat niin, ettei koskaan voi olla varma, mitä on tulossa. Nyt onneksi tarkenee liikkua ulkona.
   Valon lisääntyminen on ihanaa.

   Poista
 3. Minä en juuri mainittuja asioita hämmästele koska perusajatuksena on että maailma on huono. "To expect too much is to have a sentimental view of life and this is a softness that ends in bitterness."
  (ja ennen vaaleja annoin vaalilupauksen että en itse ryhdy enkä muitakaan kannusta väkivaltaisiin kansannousuihin tai muuhun poliittiseen väkivaltaan, ja toisin kuin ilmeisesti kukaan muu, minä pidän vaalilupaukseni).

  Viimeisin hämmästelyn aihe oli että Laineen Tuntematon sotilas oli yllättävän hyvä elokuva, katsoin sen pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh, minulla taas juuri tuo asennoituminen johtaisi ensin katkeroitumiseen ja sitten kuolemaan. Ymmärrän, tai luulen ymmärtäväni, että sinä puhut tosiasioihin tyytymisestä, mikä antaa mielenrauhan.

   Myös minulle kaikki väkivalta on kauhistus. Sen sijaan mielestäni paljon on tehtävissä väkivallattomasti, ja näen vaikka kuinka paljon mahdollisuuksia maailman parantamiseksi. "There is always a bend in the road" - tämä juolahti mieleeni, lienee jostain runosta tai kevyestä kirjasta.

   Jos olisin mukana paikallis- tai valtakunnan tason politiikassa (sinä ilmeisesti olet), niin antaisin juuri saman lupauksen kuin sinä ja pyrkisin toimimaan ohi puoluerajojen. Hitsi, olsinpa nuorempi. Voisin olla oikein intomielinen poliitikko. :)

   Olisi hyvä katsoa Laineen Tuntematon uudestaan nyt "aikuisena". Olen katsonut sen joskus vuosikymmeniä sitten.

   Poista
  2. Oliskos tien mutkasta puhunut Vihervaaran Anna? :)

   Poista
  3. En ole mukana politiikassa (ainakaan missään puolue-liittyvässä), lupaus on annettu julkisesti äänestäjänä :)

   Ja tuo Flannery O'Connorin lausahdus on tosiaan helposti hieman katkeran kuuloinen mutta omassa kontekstissaan myös rauhoittava. Maailmassa ei ole yhtään enempää oikeudenmukaisuutta tai hyvyyttä kuin siinä on vaikka kuinka toivoisi toisin.
   (ja vaikka en nykyistä hallitusta arvostakaan niin en arvostanut edellistäkään jossa olivat nykyiset oppositiopuolueet, siitä voi päättää kuinka paljon kannattaa poliitikoilta toivoa).

   Tuntemattoman olin nähynt kanssa jotain parikymmentä vuotta sitten, muistikuva oli että se oli yllättävän hyvä, joten piti testata. Kaikesta kansallismielisestä appropriaatiosta ja muusta painolastista huolimatta se on miellyttävän monisävyinen, ei yksiselitteinen eikä tarpeettoman helppo...

   Poista
  4. Aha, hyvä lupaus joka tapauksessa!

   Joo, totta, tuo lause on rauhoittava kyllä, itämaisen tyyni, mutta minun korvaani ainakin näin kontekstistaan irrotettuna myös pettymystä ilmaiseva. Sitäpaitsi siinä oletetaan, että ne jotka odottavat liikaa eivät osaisi tarkistaa odotuksiaan vaan katkeroituisivat. Yleensä ihmisen psyykkiset mekanismit toimivat kuitenkin niin, että hän mukautuu tilanteisiin ja asettaa taas uusia päämääriä. Ei tosin aina. Varsinkin taiteessa on näitä 'kaikki tai ei mitään'-ratkaisuja.

   Kävin googlailemassa tuota minulla mieleen pulpahtanutta lausetta, joka myös on rauhoittava. Se alkoi jo soida korvamatona - ja sehän onkin laulusta, toisen amerikkalaisen, vanhan kantrilaulajan, Eddy Arnoldin (1918-2008) biisistä. En muista, missä olisin tuon kuullut.

   Are you weary and tired of living
   Does it all seem to be thankless giving
   Don't worry my friend it isn't the end
   It's just a bend in the road

   Poista
  5. Anonyymi-kirjoittajalle tuolla aiemmin: tätä on varmaan lainattu paljon. Voi hyvinkin olla myös Vihervaaran Annan käyttämä vertaus. En ole lukenut noita kirjoja.

   Poista
  6. Hdcanis, vieläkin vähän tuohon sinun kommenttiisi. Se on jäänyt vaivaamaan. Miksi sinä sanot, että "toisin kuin ilmeisesti kukaan muu" sinä pidät antamasi lupauksen etkä kannusta ketään väkivaltaan?
   Onko tuo lupaus jonkin ryhmän lupaus, jonka toiset ovat rikkoneet. Et sinä voi tarkoittaa kaikkia suomalaisia.
   Kävin oikein vielä alleviivaamassa tuosta kirjoituksestani kohdan ihmisten enemmistöstä rauhallisina tyyppeinä. Some on se, mikä antaa väärän, kärjistyneen kuvan.
   Olen tänään mietiskellyt, olisiko parempi, ettei koko somea, koko nettiä, olisi olemassa. Siitä on paljon haittaa ihmissuhteissa, kouluissa jne, ja yksi on tämä pahuuden vahvistuminen. Kyllä esim. somaleiden tullessa pakolaisina 90-luvulla oli paljon vastustusta, oli polttopulloiskujakin, mutta ei tällaista joukkovihaa kaikkia ulkomaalaisia kohtaan kuin nyt.

   Poista
 4. Hienoa, että jaksat ihmetellä, Marjatta! Välinpitämättömyyttä ja yksisilmäisyyttä on maailmassa liiankin kanssa.
  t. manu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos manu!
   Yksisilmäisyyttä riittää, vaikka useimmilla on kaksi silmää.
   Vaikka olen optimisti, en millään voi tajuta sitä, että on ihmisiä, jotka käyttäytyvät julkisesti kuin uhmakohtauksen vallassa olevat pikkulapset, nimittelevät ja uhkailevat toisia, joiden mielipiteet eroavat omista. Onko meidän juomavedessämme jotain tai ilmassa, mikä infantilisoi? Mistä näitä ihmisiä putkahtelee? Ja miksi tällaista puhetta nimitetään kansan ääneksi?

   Poista

Torsti Lehtinen, Sanojen avaruus

Torsti Lehtinen on tehnyt töitä kirjailijana, kääntäjänä, toimittajana ja kirjoittamisen opettajana.  Olen aina ajatellut, että jos jo...