lauantai 7. lokakuuta 2023

Leppoisasti lomalla

 


Jos pitäisi kuvata yhdellä sanalla tämänkertainen lomalla olomme, se sana olisi leppoisa. 

Olemme miettineet päivittäin, mikä tänään kiinnostaisi eniten. Olemme olleet ulkona lähes koko päivän, kävelleet paljon ja nukkuneet kaikki ikkunat auki aaltojen kohina tuutulaulunamme.
Ei ole ollut "pakko" mennä minnekään, koska olemme olleet näillä samoilla seuduilla Espanjan aurinkorannikolla muutaman kerran ennenkin ja käyneet niin monessa paikassa ja tapahtumissa.  

Aiemmilla kerroilla olemme ostaneet järjestettyjä päiväretkiä ja parilla reissulla ajelimme myös vuokra-autolla. Tällä kertaa olemme käyttäneet omien jalkojen lisäksi paljon paikallisliikennettä, bussia ja junaa, jotka ovat todella halpoja. 

Olimme varanneet hotellin kahdeksi yöksi Sevillasta, jossa aiemmin olemme olleet päiväseltään, mutta siirsimme ajankohtaa kovan helteen vuoksi, ja kun lämpötila vain pysyi 35 asteessa - sisämaassahan on aina kuumempi kuin rannikolla - niin peruimme senkin. Tuntui ihan hyvältä, että ei tarvinnut lähteä. 
Unto kävi patikoimassa eilen Camilla del Rein vaellusreitin, minä vietin senkin ajan rannalla. 
Onko minusta tämän leppoisuuden jälkeen enää elämään Suomen karskissa syksyssä!


Meidän piha-aluetta


Näkymä ikkunasta


Täällä ilmastonmuutoksen negatiiviset vaikutukset ikävä kyllä huomaa.
Kesä alkoi jo huhtikuussa, jolloin Malagassa mitattiin kaikkien aikojen huhtikuun lämpöennätys, 33,7 astetta. Meillä on ollut koko lomamme ajan poutaa ja lämmintä, ja vielä ainakin kaksi viikkoa tästä eteenpäin on ennustettu yli 25 asteen lämpötiloja. Villatakit ja sateenvarjot tulivat turhaan mukaan.
Kesät ovat viisi viikkoa pitempiä kuin 40 vuotta sitten. 

Iso vesiallas Malagan lähellä on kutistunut, vilja- ja oliivisadot ovat kärsineet. Suihkulähteet pidetään poissa toiminnasta. Tänään huomasin ilokseni, että Paloma-puistoon, josta eläimet puuttuivat vielä pari viikkoa sittten, oli tuotu kanaperhe. Eläimet oli siis viety kesän ajaksi pakoon kuivuutta, ja nyt kun syksy on saapumassa niitä aletaan vähitellen palauttaa.

Käykö piankin niin, että matkailu ei enää onnistu Välimeren maissa kuumimpina kesäkuukausina, joista silloin tulee siestakuukausia ja matkailusesonki jatkuu pitkään syksyyyn?

Aina kun olen käymässä maissa, joissa juomavesi pitää ostaa pulloissa muistan, että niinhän se on suurimmassa osassa maapalloa. Me olemme Suomessa niin onnekkaita veden suhteen. 

Streetdanceryhmä Fuengirolassa 


Kuva Ume, Caminito del Rey 05.10.2023



Kuva Ume, Caminito del Rey, 05.10.2023

Olen viettänyt puoli tuntia miettien hyvää lopetusta tälle tarinoinnille.
Matkakumppanini nukkuu, otti vahvat kipulääkkeet, koska jalka, joka oli jo aivan hyvä ja kesti tuon vaativan rotkoreitinkin, kipeytyi aivan yllättäen, kun hän tutki kyykkyasennossa alhaalla pylväässä olevaa bussiaikataulua. Aallot lyövät rantaan. On pimeää ja lämmintä. Istun tässä ikkunan edessä yöpuvussa. 


Katselin tänään pientä koululaista, jota äiti haki koulupäivän jälkeen kotiin. Hän lauloi aakkoslaulua ja pääsi O-kirjaimeen  asti, sitten unohti lopun ja pieksi harmissaan seinää kädessään olevalla kepillä. 
Lapsille on merkitty turvallinen koulureitti katuun piirretyin kynin.
Nyt lopetan. Alan käydä haikeaksi, kun ajattelen lapsia.  







15 kommenttia:

  1. Vakavia, valaisevia, mutta kaikkiaan leppoisia kokemuksia tutusta lomakohteesta. Kotona tosiaan joudutte tottumaan kolakkaan syksyyn. Onneksi akkunne ovat täynnä auringon lämpöä.

    VastaaPoista
  2. Lissu kirjoitti äskeisen kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Lissu! Jospa se auringon antama onnellisuus säilyisi pahimman kaamosajan yli.
      Kotona oli lähtiessä vielä lämmin. Nyt on laitettava parvekekukan paikalle lyhty ja etsittävä kynttilöitä valaisemaaan pimeintä aikaa.
      Täällä valo on niin erilaista, kuten tiedät. Onneksi en ole höyrähtänyt hankkimaan mitään liian kirkkaita vaatteita, joissa näyttäisin Myllykosken raitilla papukaijalta.

      Poista
  3. Vähän kateeksi käy, kun katsoo täällä ulos ikkunasta: sataa ja tuulee. On todellinen syysilma. Kesä on nyt mennyt ja on aika etsiä paksumpaa vaatetta. Nauttikaa lämmöstä ja auringosta, sitten on helpompi jaksaa talvikausi. Kiva näkymä teillä on ikkunastanne. - Hyviä havaintoja teet ilmastonmuutoksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä piha on ihan kiva, hieman ränstyneet aurinkovarjot, ja tuolit pitää tuoda asunnosta. Talot pihan ympärillä ovat tavallisia kerrostaloja. Työssä käyvät ihmiset kokoontuvat altaiden ympärille iltaisin, mekin joskus uimaan ja lukemaan. Parasta on meri ja lähin ranta aivan meidän kohdalla. Siellä minulla kuluu tunti jos toinenkin, Untolle riittää vähempi, koska hänen pitää varoa ihoaan.
      En soisi sen päättyvän... pari päivää vielä.

      Poista
  4. Turun kuumuus kesti toukokuun alusta syyskuun loppuun, joten tämän viikon pakkasyöt ja parin päivän vesisade ei tunnu vielä missään. Täälläkin maa huutaa kuivuutta. Vettä ja vesisateita siis tarvitaan.
    Onpa hurjat kuvat rotkovaellukselta. En uskaltaisi mennä. Toivottavasti jalka paranee miehellä loman aikana.
    Nauttikaa lomasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kankaanpää oli alkukesällä touko- ja kesäkuussa selkeästi lämpimin paikka Suomessa, sen jälkeen korkeita lämpötiloja mitattiin hyvinkin pohjoisessa.
      https://www.ilmatieteenlaitos.fi/kesa-2023
      Kouvolan seudulla on Turun ohella myös lämmintä kesäisin ja pitkät kesät, Suomen mittakaavassa. Huomaatko, käytän sanaa lämmin, en kuuma. Heh, minä...
      Suomessa on valoisat illat, mutta erittäin harvoin on iltaisin niin lämmin, että tarkenee istuskella ulkona ilman villatakkia tai jotain shaalia ympärillään. Siinä on se suurin ero samoihin lämpötiloihin esim. Välimeren alueella.

      Nyt on taas jalka hyvä, ja niinpä päätimme lähteä syömään ja paikallisten ihmisten feriajuhlintaa katselemaan Fuengirolaan.
      Unton jalan kipu sai alkunsa siitä, että hän teki mökillä tiskialtaan alla olevaan kaappiin hyllyä pahassa asennossa polvensa päällä. Hän kävi täällä lääkärissäkin, kun jopa bussin nytkähdys ja polven takaa lyövä aalto aiheuttivat viiltävän kivun. Tulkitsemme, että polvessa saattaa olla alkava nivelkuluma, eli se on sitten varomista ja valintoja liikunnan suhteen tulevaisuudessa.

      Poista
  5. On kyllä hienoa, kun vain voi olla, eikä tarvitse juosta elämyksestä toiseen. Kuulostaa nautinnolliselta.
    Ystävä käveli tuon Caminito Del Reyn reitin heinäkuussa, oli ihastunut kokemukseen.

    Ilmastopakolaisuus on varmaan totta muutaman vuosikymmenen kuluttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmaston muuttuminen tekee toisista paikoista mahdottomia asua ja toisista taas entistä parempia asumiseen, viljelyyn ja kalastamiseen. Tätä tapahtuu yhä enemmän sekä maiden sisällä että niiden kesken.
      Olen aina ihmetellyt, miksi ihmiset jatkavat itsepintaisesti elämistä paikoissa, joissa tulva tuhoaa kodin kerta toisensa jälkeen. Eikö valtio tarjoa mitään apua vai onko kotirakkaus niin suuri, että ei voi lähteä?
      Suomessa nämä muutokset ovat toistaiseksi olleet vain hyviä, esim pitempi mansikkakausi.

      Joo, on kyllä ollut kiva loma. Nähtävyydet on nähty ja voi seurata koululaisia ja muraalien rakentumista.

      Poista
  6. Hienolta kuulostaa matkanne - ja näyttää! Kuolisin varmaan kauhusta tuolla jyrkänteillä. Mutta upean näköistä.

    On kyllä kurja huomata ympärillä kaikkialla ilmastonmuutoksen vaikutukset. Vaikea enää ummistaa silmiä ja yrittää jatkaa elämää kuten ennenkin. Mutta mitä muutakaan voi tehdä. Samaistun tuohon lapseen, joka kepillä hakkaa seinää.
    Hyvää loppumatkaa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Esmeralda!
      Tänään on viimeinen kokonainen päivä täällä ja aamu on valjennut kauniina kuten aiemmatkin aamut.
      Ikävöin jo valmiiksi takaisin tänne ja samalla kotiin.

      Tuo pikku tyttö isoine reppuineen toi niin mieleeni pojantyttäremme, ekaluokkalaisen, jonka kanssa olemme jutelleet näköpuheluja täältä varttitunnin tiistaiaamuisin, koska se on aamu, jolloin hän joutuu odottelemaan koulun pihassa vähän aikaa ennen kuin kavereita alkaa tulla. Muina aamuina vanhemmat ovat kotona lähettämässä kouluun. Pikkuisesta on vielä turvatonta olla yksin kotona tai siinä pihassa. Ylihuomenna ollaan jo fyysisesti saattelemassa, aah.

      Sama täällä, en pidä korkeista paikoista. Unto kyseli, eikö minua yhtään kiinnnosta lähteä. Ei yhtään.

      Poista
  7. Täällä alkoi karski syksy oikein urakalla, lämpötila nollassa ja räntää on satanut koko päivän! Hyh hyi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Räntää Joensuussa, hui! Nollaöitä näyttää olevan tiedossa Kouvolassakin ja päivisin semmoista säätä, ettei kauheasti houkuta lähteä ulos.

      Poista
  8. Mikä on matkailussa se juttu, kun on lähdettävä? en tiedä, kun en ole vielä innostunut asiasta. Ajattelen pitkiä välimatkoja, valvomista, miten ruokailut hoituvat ym.
    En taida olla matkustava henkilö, syksy on hyvää aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla vaikeudet painavat enemmän kuin vaihtelunhalu. Minä ymmärrän sen, sama kuin minun suhtautumiseni tuohon rotkopatikointiin, ei kiinnosta, vaan kuulostaa vain hankalalta.

      Matkoilla on aina harmeja, ruoka ei ole sattumalta valitussa ravintolassa hyvää, majapaikan sänky saattaa olla huonompi kuin kotona jne. (minua harmittaa se, että ei tullut omaa tehokasta hiustenkuivainta mukaan), mutta pitää olla jotain mikä vetää kohdepaikassa puoleensa.
      Minä nautin aurinkolomista, siis meri ja lämmintä. Ihan yhtä paljon pidän isoista kaupungeista, niiden kulttuurista ja ihmisvilinästä. Istanbul on hyvin kiehtova kaupunki, jossa on sekä islamilaista että länsimaista kulttuuria vieri vieressä.

      Mukavaa syksyä sinulle! Suomen syksyssä kaunista on ruska. Kohta olen jo kävelyilläni ihailemassa syksyn värejä merimaisemien sijaan.

      Poista

Kuvia kevätluonnosta Mustilan arboretumisssa

Rinne täynnä jouluruusuja, valkoisia ja vaaleanpunaisia kaunottaria Kävimme sunnuntairetkellä Arboretum Mustilassa Elimäellä, kuten yleensäk...