Ei muuta. Kun saisimme rauhan maailman sotapesäkkeisiin, niin elämä olisi ihmisillä mallillaan. Siis yksi, yksinkertainen mutta niin vaikeasti toteutuva asia: rauha. Tämä on toiveeni nro 1.
Itseä koskien myös vain yksi, perustavanlaatuinen toive: terveys.
Terveys mahdollistaa kaiken muun. Ja siinä muussahan kyse on vain pikkuasioista ja nyansseista.
Olen katsonut sarjaa Suomi koomikoiden silmin, jossa kolme esiintyvää naista on tullut tutkimaan, miksi suomalaiset ovat niin onnellisia. Naiset ovat eri puolilta maailmaa, USA:sta, Etelä-Afrikasta ja Intiasta. Kun eteläafrikkalainen Tumi Morake vierailee äitiysklinikalla, hän on ällistynyt: miten on mahdollista, että jossain on useamman kuukauden pituinen vanhempainvapaa ja sen päälle vielä mahdollisuus jäädä hoitamaan lasta valtion tukemana niin kauan että lapsi on kolmivuotias, menettämättä työpaikkaansa - uskomatonta! Kun hän kuulee, että suomalaiset naiset pääsevät halutessaan pelkoklinikalle ennen synnytystä - ilmaiseksi - ja tutustuu äitiyspakkaukseen, jonka äiti saa - ilmaiseksi, valtion lahjana - hän huokaa: "Finnish people love their women."
Sarjassa joku haastateltava totesi suomalaisesta onnellisuudesta, että Suomessa ihmisillä on kaikki onnen edellytykset, koska hyvinvointiyhteiskunta on tehnyt elämän helpoksi. Hän on oikeassa. Me emme vain tiedä tai tiedosta, miten hyvin meillä on asiat, koska a) ei ole tietoa siitä, miten muualla on asiat ja b) aina kun saa jotain, sitä alkaa pitää itsestäänselvyytenä.
Nyt syntyvien suomalaisvauvojen elinajanodote on kymmenen vuotta enemmän kuin Kekkosen aikaan syntyneillä.
Kolmas toiveeni: että hyvinvointi leviäisi maihin joissa ihmiset elävät ilman onnen edellytyksiä.
Ja neljäs: että me suomalaiset olisimme tyytyväisiä ja onnellisia, koska meillä on edellytykset hyvään elämään ja että se myös useammin näkyisi meistä. Tällä en tarkoita, ettei saisi kritisoida. Kritiikki kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan ja hyvinvointiin ja on yksi yhteiskunnan kehittymisen ja onnen tae.
Mutta hei - hymyillään! 😄
Kirjallisuuden kentältä yksi ilahduttava asia, jota en ole osannut edes toivoa: WSOY alkaa ilmoittaa käännöskirjoissa suomentajan nimen kirjan kannessa kirjailijan nimen ohessa. Joillain pienillä kustantamoilla tämä käytäntö on ollut jo aiemmin. Suomentajan työ on luova työ ja jokainen käännetty teos on myös hänen teoksensa, joten hyvä WSOY!
Rauhaa, terveyttä & iloisiin hymyilemisiin!
VastaaPoistaJuuri niin, Takkutukka! Hymyillään ja nautitaan elämästä, vaikka maailmassa tapahtuukin kamalia. Ei ne pahat asiat poistu sillä, että me lannistumme. Olin illalla katsomassa Kouvolan teatterin Joulushow-esitystä. Tuntui hyvältä nauraa yhteistä naurua ison yleisön kesken.
PoistaTarviiko suomalaiset jotakin, kun pitävät itseään jo nyt maailman parhaina ihmisinä ja tietävät muita paremmin mitä arvoja saa noudattaa ja mitä ei?
VastaaPoistaTuo oli vanhan vuoden vitsi.
Hymyillään Marjatta!
Vuosinumero kuulemma vaihtuu - entäpä jokin muu? Jos mielenrauaa myytäisiin kaupassa, lähtisin oikopäätä ostoksille. Mutta kun ei, täytyy suunnata pizzalle.
Yritetään ja ollaan. Kaikenlaista ymmärtäen ja suvaiten. Vuonna 2023.
Kyösti, ihmettelin kun Suomesta todettiin EU:n jäsenenä, että olemme ylimielisiä, mutta se on osoittautunut todeksi ja näkynyt myös mm siinä, että Venäjän suhteen ei ole kuunneltu Baltian maita. Kansallisylpeys on hyvä asia, mutta ylpistyminen ei.
PoistaMielenrauhaa minäkin ostaisin, eikä sen tarvitsisi olla edes alennusmyynnissä.
No, nyt on jo 2023. Uudet kalenterit esiin ja ei kun katsomaan, mitä vuosi tuo tullessaan!
Katsoin koomikko-ohjelman, ja yhden jakson lopussa naiset pohtivat, että kun yhteiskunta huolehtii kaikesta, onko oltava tottelevainen eikä ole mahdollisuutta sananvapauteen. Toivottavasti joku kertoi heille, että Suomessa vasta onkin mahdollisuus sananvapauteen ja kritiikkiin. Joskus liiankin kanssa, kuten sanoit.
VastaaPoistaYhdyn toiveeseesi rauhan ja inhimillisyyden voitosta maailmassa! 🕊
Kaikkea parasta alkavaan vuoteen! 🎊🎉
Minulla on kaksi osaa vielä katsomatta. Saman ohjelman jo kokonaan katsonut ystäväni mainitsi myös tuosta virheellisestä päättelystä. Perustuukohan se sitten suomalaisten eleettömyyteen, minkä amerikkalainen koomikko on tuonut usein esille ja mikä kyllä pitää paikkansa, mutta ei todellakaan estä hallituksen ja toisten ihmisryhmien arvostelua. Pitääkin katsoa ne loppusosat ja miten se totteleminen esitetään. Tietenkin voi päätellä, että jos huolehtiminen menee liian pitkälle, niin ihmiset veltostuvat ja hyvinvointi kääntyy pahoinvoinniksi, mutta nyt taidetaan olla menossa aivan toiseen suuntaan.
PoistaHyviä "välipäiviä" loppiaiseen, Joululainen, ja hyvää uutta vuotta!
Ups, minulla olikin yksi osa välistä tuota sarjaa katsomatta, osa 3. Siinä intialainen Aditi Mittal kysyy, voiko käydä niin, että kun julkinen sektori vastaa niin isosta osasta palveluja, niin siitä riippuvaisina ei tohdita enää antaa kritiikkiä, mutta kyllähän tähän kysymykseen tuli vastaus myöhemmin. Nuoret puhuivat mielenterveysongelmista ja Tarja Halonen perheväkivallasta. Oliko sama Aditi, joka oivalsi, että aina kun rakastaa jotain (siis tässä Suomea), niin pohtii mielellään myös sen puutteita.
PoistaNyt olen katsonut kaikki osat, paitsi sitä loppuosaa, koomikoiden Suomi-aiheista stand-up keikkaa Broadwaylla. Arvelen, että siinä tulee ainakin jotain suomalaisten luontosuhteesta.
No siis sananvapautta on siinä mielessä, että vääristä sanoista joutuisi vankileireille tai teloitetuksi tms. mutta kysymys on silti hyvä: jos valtio pyrkii tulemaan väliin kaikessa mahdollisessa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, niin miten käy jos esitetyt ajatukset eivät vastaakaan sitä mitä poliittiset päättäjät haluaisivat.
PoistaTämä on ongelmallista esimerkiksi järjestöjen toiminnassa, hyvinkin monen järjestön ja muun ei-kaupallisen toimijan toiminta on riippuvaista ulkopuolisesta rahoituksesta, esim. monenlaisista tuista, jolloin miten käy niiden järjestöjen rahoituksen, joiden esittämät linjat eivät miellytä...
Samalla tosiasia on, että Suomessa ei ole totuttu maksamaan palveluista, koska kaikkihan pitäisi hoitua veroja maksamalla.
Kiintoisa esimerkki oli joku aika sitten, kun joukko mielenosoittajia suunnitteli selvitystä poliisin mahdollisista väärinkäytöksistä mielenosoituksessa...oikeudellinen prosessi jonka laatimiseen tarvitaan luonnollisesti myös rahaa. Suunnitteilla oli lahjoitusten keruu tätä rahoittamaan...mutta rahankeräysluvat myöntää Suomessa poliisi. Ei tullut lupaa.
Tietysti jos on tarpeeksi rikas, niin silloin on myös enemmän mahdollisuuksia sananvapauteen, mutta, no, aika moni ei ole, ja erityisesti juuri ne jotka sitä eniten tarvitsisivat...
Vapaus on jotenkin aina uhattuna joltain taholta, ellei valtion niin sitten kanssaihmisten. Nykyään syynätään (taas, välillä oli avarampaa) aika tarkkaan mielipiteitä, ja kyllähän se näkyy työhön otoissa, palkitsemisissa ja siinä saako mielipiteitään esiin, jos ei ole hyväksytyn linjan mukainen.
PoistaOlet oikeassa, aina vedotaan siihen, että sitä ja tätä pitää saada, kun kerran maksetaan niin paljon veroja, mutta tosiasia on, että ei niillä voi aivan kaikkea kustantaa ja yhä vähemmän saa esim. terveydenhoidossa, minkä näin vanhempana huomaa. Silti saamme todella paljon, riippuu siitä, mihin vertaa.
Olen samoilla linjoilla kanssasi. Enemmät kirjoittamiset jäävät aikaan, jolloin tuore flunssa on väistynyt varjostamasta leppoisaa oloani. Hyvää uutta vuotta kaikkine mausteineen❤️
VastaaPoistaLissu, toivottavasti flunssa hellittää ja pääset nauttimaan alkuvuodesta leppoisasti, mitä se sitten tuokaan sinulle ja meille kaikille! ♥
PoistaTuo suomentajien juttu on tosi hyvä! Samoin toivon rauhaa Ukrainaan - ja muuallekin.
VastaaPoistaHyvää uutta vuotta!
Eikö vain. Olen aina ihaillut suomentajien työtä ja itsellänikin se työ oli haaveissa. Hieno ja aiheellinen arvostuksen osoitus! Myös graafikon nimi saisi näkyä paremmin tänä aikana, jolloin kirjan merkitys esineenä on hapertunut ääni- ja e-kirjojen myötä.
PoistaHyvät, kauniit ovat ajatuksesi. Aina joulun aikaan tuntuu pienen hetken siltä että maailmanrauha olisi mahdollinen. 🌿🌸🌿🌸🌿🌸
VastaaPoistaAntoisaa vuotta 2023 ja terveyttä 💗
Ympäri Eurooppaa julistetaan joulurauhaa eri tavoin, mutta niitä julistuksia ei noudateta. Paavikaan ei maininnut jouluyön messussaan suoraan Venäjän hyökkäyssotaa, vaikka on kyllä ennen maininnut sotia nimeltä. Olisi voinut puhua konkreettisemmin, yksi vaikuttajista kun on. Urbi et Orbi -siunaus tuntui siksi hieman haljulta. Ja Venäjä tulitti Ukrainaa kuin joululahjana.
PoistaToivottavasti tämän vuoden lopussa voidaan todeta, että maailma meni vuonna 2023 parempaan suuntaan.
Toiveeni ovat heikkoja arjen riitteen armoilla, unelmat ovat lentäneet tiehensä, ollaan tässä, katsotaan mitä uusi päivä tuo mukanaan.
VastaaPoistaOnnellista eloa uudelle vuodelle.
Kiitos hienosti muotoillusta kommentistasi! "Arjen riitteen armoilla" - ihan kuin Marja Kyllösen Vainajaisista. Niinhän se on.
PoistaJa silti, koitetaan varjella omaa pientä onnellisuuttamme.
Minun toiveeni on rauhan lisäksi, että rakastetaan luontoa, joka pitää meidät hengissä ja hyvinvoivina elämämme ajan. Vesi, ilma, metsät, luonto ja eläimet tarvitsevat huolenpitoa meiltä kaikilta.
VastaaPoistaSuomalaisten tuhlaileva elämäntyyli ja ostoshysteria olisi kuorruttanut viime vuonna neljä kertaa maapallon, jos joka maa tekisi sitä samaa. Nyt kannattaa aloittaa uusi elämäntyyli ja tuhlata vähemmän.
Hyvää uutta vuotta ja lukuiloa 💜
Montrealissa oli juuri ennen joulua iso luontokokous COP15, joka oli jatkoa vuoden 2021 kokoukselle. Tässä kokouksessa saatiin aikaan paljon, määrättiin mm lähes 30 tavoitetta vuoteen 2030 mennessä, ja mikä tärkeintä, tavoitteiden toteuttamiselle määrättiin seuranta. Tämä on mielestäni hyvää kehitystä.
PoistaMinusta eri maita ei voi verrata suoraan toisiinsa kuluttamisessa ottamatta huomioon monenlaisia tekijöitä. Suomessa yksi tällainen tekijä on kylmä ilmasto, jonka vuoksi meidän rakentamisemme on kallista ja me kulutamme paljon lämmitykseen.
Luontoa pitää suojella, se on selvä. Siinä isot asiat ovat tärkeämpiä kuin pienet, esim jouluostokset ovat minusta vain pikkuasia.
Luonnonsuojeluunkin tarvitaan rahaa, joten olisi hyvä, että meillä ei kuitenkaan mentäisi pahaan lamaan.
Jos hyvinvoinnista karsitaan, niin mitä me olemme valmiita antamaan pois?
Lukeminen ainakin on aika vähän kuluttava asia.
Lukuiloja, Mai! ♥