torstai 6. heinäkuuta 2017

Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne
Aamun sanomalehdissä pisti silmääni pieni uutinen Saksan Kasseliin keskeiselle paikalle Königsplatzille pystytetystä 16 metriä korkeasta mustasta obeliskista, jonka kyljissä on isoin kauas näkyvin kirjaimin sitaatti Matteuksen evankeliumista saksaksi, englanniksi, turkiksi ja arabiaksi.

ICH WAR EIN FREMDLING UND IHR HABT MICH BEHERBERGT  


I WAS A STRANGER AND YOU LET ME IN

YABANCIUDIM BENI KONUK ETTINIZJa kuvassa arabiaksi tekovaiheessa. Kuvat kaappasin googlen kuvahausta. 

Obeliski on nigerialaissyntyisen, nykyisin USA:ssa asuvan Olu Oguiben teos, jolla hän voitti vuoden Arnold Bode -palkinnon Kasselin Documenta-tapahtumassa.
Oguibe määrittelee teoksensa monumentiksi pakolaisille ja kannanotoksi lisääntynyttä maahanmuuttovastaisuutta ja rasismia vastaan.

Ikävää, että tästä pitää muistuttaa. 

Hyvä, että muistutetaan.

Tekisi mieli mennä katsomaan näyttelyä Kasseliin. 
Siellä on paljon kiinnostavaa, esimerkiksi koko ajan täydentyvä kiellettyjen kirjojen Parthenon-temppeli, jonka on suunnitellut argentiinalaistaiteilija Marta Minujín. Temppeli on pystytetty paikalle, jossa natsit polttivat kirjoja vuonna 1933. Siellä ovat mm. Harry Potterit, koska ne ovat kiellettyä kirjallisuutta joidenkin USA:n osavaltioiden koulukirjastoissa yliluonnollisen sisältönsä vuoksi. Oh vey!

Documenta on esillä 100 päivää. Se on tänä vuonna levittäytynyt myös Ateenaan. Kävijöitä on Documenta-näyttelyissä ollut noin miljoona. 

Aamun lehdenlukutuokiossani huomasin myös paikallislehden Pulinat-palstalle lähetetyn tekstiviestin, jossa lueteltiin, miten kaikki kallistuu ja huononee, etuudet pienenevät ja terveydenhoitoa ei saa. Kirjoitus loppui syyllisten löytämiseen: "Sit tulee sakkia joille maksetaan kaikki jopa autot kaikkine kuluineen! Tänkö takia olen veroja maksanut! Muille! Pienituloisilla silmukka/pinna kiristyy." 
Mietin, miten joku voikin yhdistää hallituksemme terveydenhoitouudistuksen takkuamisen ja pakolaiset. Ovatko nämä syntipukkinsa löytäneet todellakin sitä mieltä, että meillä ilman pakolaisia olisi loistava terveydenhoitojärjestelmä ja nousukausi menossa? Ilmaiset autot kuluineen onkin jo sellainen houkutus, että siihen kannattaa tarttua jokaisen ulkomaalaisen. Tervetuloa, Suomessa saat auton ja bensat. 


Lisäys 8.6.
Saku Timosen kirjoitus Taas ne suuret tuet (klik)

11 kommenttia:

 1. Tämä aihe on surullista seurattavaa. Suomessahan ollaan nyt tyytyväisiä, kun rajavalvonta on tiukentunut Italiassa ja Itävallassa. Turkissa se on kokonaan kiinni ja luultavasti myös Kreikassa, josta ei tule uutisia.
  Totuushan on se, että Afrikasta on vasta maahanmuuttajien vyöry tulossa, sillä sieltä on tulossa miljoonia ihmisiä. Kaikki maahanmuutto tähän asti on ollut alkusoittoa. Afrikassa käydään niin paljon sotia, että siellä eläminen on ihan mahdotonta. Jokainen, ihan jokainen on kuullut naisten ja tyttöjen sieppauksista, joilla kustannetaan sotia. Tyttöparat, naisparat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen tyytyväisyys tuntuu aikamoiselta pään pensaaseen työntämiseltä.

   Olen alusta asti ihmetellyt, miten torjuen ja vastaanhangoitellen, toisaalta ohikatsoen ja toisaalta raivoten, lapsellisesti, niin monet ihmiset suhtautuvat asiaan, joka on vain hoidettava asiallisesti, pakolaisten tuloon.
   Tämä näkyy sekä valtion tasolla että paikallistasolla.
   Kun menin asukaskokouksiin silloin, kun meidän seudulle tuli ensimmäisiä turvapaikanhkaijoita tässä nykyisessä suuressa paossa, niin luulin osallistuvani rauhallisiin suunnittelutilaisuuksiin, joissa pohdittaisin yhdessä, mitä voisimme tehdä ja miten valmistautua. Vielä mitä, isot miehet (toisilta paikkakunnilta tulleet varta vasten vihaa kihisevinä) huusivat, ettei tänne saa tulla ja naiset rääkyivät kuin uhmaikäiset lapset, miten nyt on kaikki mennyt, ei enää saa olla omassa kotona rauhassa.

   Sauli Niinistö sanoi hiljattain, kun oli puhe mahdollisista terrori-iskuista, ettei Suomi ole mikään poikkeus. Se pätee kaikkeen muuhunkin. Me olemme osa Eurooppaa ja osa maailmaa.

   Kuten sanot, Afrikassa on alueita, joista on pakko lähteä sotien ja pian myös ilmastonmuutoksen aiheuttaman kuumuuden ja kuivuuden takia.
   Suomessakin on korkea aika tehdä suunnitelmia. Hallituksessa tapahtui sellainen puhdistus, että ehkä siellä nyt on valmiuksia järkevään pohtimiseen enemmän kuin Inkeroisten ja Kuusankosken asukasilloissa taannoin. Ehkä. Toivottavsti.

   Poista
 2. Todella kamalaa, että Suomessakin kirjoitellaan tuollaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisia luuloja ja jonkun tarkoituksella alullepanemia vaihtoehtototuuksia näkee koko ajan. Jotkut salaavat ilkeytensä, jotkut nimittelevät.
   Onhan tässä takana ryhmiä, jotka haluavat höynäyttää ihmisiä osin koska nauttivat sekasorrosta, osin koska ovat niin täynnä muukalaisvihaa, että tarkoitus pyhittää kaikki keinot.

   Poista
 3. marjatta

  en saata käsittää sitä, että muutaman tuhannen henkilön saapuminen tänne merkitsee joillekin ihmisille melkein islamisaatiosalaliittoa ja muuta typerää. tällainen asennehan vain hankaloittaa kaikkien mahdollisuuksia ratkaista ongelmia hallituilla, perustelluilla, järkevillä ja todellisuuteen perustuvilla tavoilla. olen ilman muuta sitä mieltä, että hyvin integroitunut pakolainen on hyödyllisempi kuin 50 tällaista suomi ensin -paniikkihullua.

  meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin se on. Ja integroitumatonkin rauhaa etsivä pakolainen on parempi kuin hysteerinen tai väkivaltainen viharyhmäläinen.

   Jotkut luulevat, että ovat oikeutettuja kaikkeen ilman velvollisuuksia vain siksi, että ovat sattuneet syntymään rauhalliseen, hyvin hoidettuun, korkean elintason maahan.
   He jaksavat jauhaa kokopäiväisesti vihaansa maahanmuuttajia, poliisia, hallitusta ja kaikkia heitä kohtaan, jotka ajattelevat eri tavalla kuin he. Siksikö, että eivät löydä mitään fiksumpaa tekemistä? Heille pitäisi järjestää traumaleiri, jossa kerrattaisiin kansalaisvelvollisuuksia ja ohjattaisiin tukien vastineeksi johonkin hyödylliseen vapaaehtoistyöhön. He puhuvat omista avuntarvitsijoista, mutta eivät itse auta ketään. Laitoksissa asuvia vanhuksia ulkoiluttavat toiset vanhat, joilla on jo vaikeuksia työntää pyörätuolissa istuvaa. Samaan aikaan nämä riskit nuoret miehet parveilevat purnaamassa ja vastustamassa kaikkea, mukana naisia valittamassa marttyyreinä oletettua huonoa osaansa, johon syypää ovat maahanmuuttajat ja se osa Suomea, joka ei suostu mukaan purnaajiin. Hei kuule sinä riehuja, avaa silmäsi!

   Poista
 4. marjatta

  elämisen kaava on simppeli: apua riittää, jos antajia riittää. odotan sitä päivää kun joku mistä tahansa yhteiskunnallisesta epäkohdasta valittava oikeasti tekee jotakin vaikka vanhusten hyväksi. hiljaista on.

  meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, nämä sakit eivät ymmärrä sitä, että yhteiskunta olemme me, sen jäsenet. He puhuvat passiivissa, sitä ja sitä ei tehdä, etuja ei saada, vaikka "muut" saa, niitä ja niitä ei auteta. He eivät ikinä kysy, mitä voisivat itse tehdä yhteiseksi hyväksi ja mistä se potti kertyy, josta sitä hyvää jaetaan.

   Poista
 5. Olin positiivisesti yllättynyt HS jutusta, jossa kerrottiin sisilialaisista auttajista. Sisiliahan kuitenkin kärsii vahvasta mafiaimagosta, eikä siltä suunnalta ole paljon hyvää odotettu. Eihän tämä juttu tietenkään ensimmäinen ollut. Taitaa olla niin, että Italiassakin pakolaisten - edes vähäistä - hyvää tuuria voi olla se, että vastaanottajat ovat Italian köyhimpiä. Heillä taitaa olla enemmän myötäelämisen ja auttamisen halua kuin rikkaammassa pohjoisessa. Mafia hyörii tietty siellä ja monella rintamalla, mutta silti joukossa on myös tavallisia ihmisiä, jotka osoittavat suurta rohkeutta ja toimintatarmoa. Sen näkeminen liikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on innoittava ja toivoa antava artikkeli. Hieno pormestari Palermossa!

   Meillähän Matti Vanhanen neuvoi muutama vuosi sitten ihmisiä, ettei kerjäläisille saa antaa rahaa, että ongelma loppuu siihen, helppoa. Ongelma loppuu? - Se on siis ongelman - ihmisten hädän - ratkaisu, että he ovat muualla eivätkä aiheuta meille epämukavaa oloa.
   Olen katsellut, että Kouvolassa muut kävelevät yleensä ohi ja maahanmuuttajat, tod näk turvapaikanhakijoita, pysähtyvät ja antavat Romanian romanikerjäläisille taskustaan kolikoita. Näin se menee.

   Tykkään kovasti siitä, mitä pormestari sanoo EU:n itäeurooppalasista maista, jotka eivät ole ottaneet yhtäkään pakolaista: Pois EU:sta, olkaa niin hyvät ja häipykää.

   Artikkelissa mainittu pappi toteaaa, että siirtolaisiin ei liity muuta kriisiä kuin se, että Eurooppa ei ole löytänyt humaania tapaa hoitaa asiaa.
   Itse olen oudoksunut sitä, että meillä Suomessa syntyvyys on laskenut niin, ettei meillä kohta ole enää työntekijöitä ja me lähetämme samaan aikaan valmiiksi koulutettuja ihmisiä pois maasta.

   Aiemmin oli HS:ssa jokin samantyyppinen artikkeli Kosin saarelta. Ihmiset sanoivat, että tottakai he kaikki riensivät apuun, kun kuulivat hätähuutoja mereltä. Jotkut olivat hyvin väsyneitä yövalvomisiin ja pelastettujen ihmisten majoittamiseen.

   Poista
  2. Olin toukokuussa 2013 Sisiliassa, halusin nähdä Palermon katakombit, ja se oli kyllä näkemisen arvoinen paikka.
   Sieltä palattua telkkarissa oli sopivasti sisilialaisen ohjaajan elokuva Terraferma, jossa kuvataan, miten turismi ja öisin merellä liikkuvat pakolaiset muuttavat pienen kalastajayhteisön elämää. Ne yhteisön jäsenet pärjäävät parhaiten, jotka hyväksyvät sen, että maailma muuttuu.

   Sisilia on ottanut vastaan meripakolaisia vuosikymmenien ajan.
   Kyllä Eu-maiden pitää ottaa vastuuta, muidenkin kuin niiden, joiden rantaan pakolaiset ensimmäisenä astuvat, elleivät jää meren armoille tai ruhjoudu rantakallioihin.

   Poista

Kolmanteen ja neljänteen polveen...

Kuvassa vasemmalla maamies isäni, kausipalkollinen Anni, ryhdikäs Mamma ja lempeä Pappa, minä Papan edessä 3-vuotiaana ja viimeisenä oikeall...