lauantai 3. helmikuuta 2024

Horinaton helmikuuko?


Hurjan lumitalven satoa


Hämmästyin, kun näin inarilaisen Skábmagovat-elokuvafestivaalien mainoksen Helsingin Sanomissa (klik). Juuri on ollut kauhea polemiikki Katariina Sourin Lux Helsinki -valotaidetapahtumaan maalaamasta kuvasta jossa on nainen saamenpuvussa ja poro, miten kliseinen se on. No, mikä tekee tästä julisteen kuvasta ei-kliseisen? Sekö, että tekijä Ellen-Maarit Juuso on syntynyt Kilpisjärvellä?
Kliseinen, jään miettimään... kulunut, tavanomainen?


Sulaako nämä lumivuoret ikinä?


Katsoin eilen TV1:n Perjantai-ajankohtaisohjelman, jossa Sixten Korkman selitti, ettei nyt olisi mikään pakko kurjistaa vähävaraisia lapsiperheitä ja että hänen mielestään säästötalkoissa pitäisi kaikkien olla mukana. Minä lisään siihen, että minun mielestäni parempiosaisten pitää olla mukana etunenässä.
Porukka lakkoilee ja osoittaa mieltään eduskuntatalon edessä ja mitä tekee hallitus? Ei mitään.
Heikoimpien tukeminen vahvistaa demokratiaa ja eriarvoisuuden lisääminen rapauttaa sen.

Äänestin kummallakin kierroksella ensimmäisenä mahdollisena päivänä. Toivon Suomen saavan humaanin presidentin, sellaisen joka puhuu mitä tarkoittaa ja on köyhien ihmisten puolella. 
Kymppi on nykykouluarvosanoissa kiitettävä ja kasi on hyvä. Minun kouluaikanani 10 oli erinomainen ja 8 tyydyttävä. 

Ihanin aikakauslehdessä kohtaamani lausahdus on Jari Sinkkosen ET-lehden nro 3 haastattelussa: "Isovanhemman tärkein tehtävä on katsoa lasta lumoutuneesti ja rakastaa." Ja myös: " Tärkeintä ihmiselle on saada toisen ihmisen katse, kosketus ja kiinnostus. Niitä vastasyntynytkin tarvitsee, jotta kehittyisi ja pysyisi hengissä."

Mietin, eikö vanhempienkin pidä katsoa lastaan lumoutuneesti. Kaikilla ei ole isovanhempia ihailemassa. Entä riittääkö se, että on isovanhempien puuttuessa itse katsonut heitä lumoutuneesti, kun he ovat olleet pieniä ja kun he ovat isoja? Olisiko pitänyt kasvattaa myös taisteluasennetta ja kovuutta? Vastaan pitkän mietinnän ja itsetutkistelun jälkeen - ei. Tärkeintä on kasvattaa lapsi luottamaan elämään.
Uskon, että paljon huomiota saaneesta lapsesta kasvaa todennäköisimmin itseään korostamaton ja vahva ja ohikatsotulla on vaarana kehittyä ylimieliseksi ja heikoksi.

Askartelimme lapsenlapsen kanssa yksisarvisen, 
jolle löytyi kaveri paidan etumuksesta

Kyllä on itsensä kengittäminen hankalaa talvikeleillä.
Nasta-, pito- vai kitkapohjat? Nastat pitävät parhaiten, mutta niillä ei voi poikkeilla sisätiloihin kävelylenkin varrella. Minulla on irrotettavat liukupohjat, mutta niillä on pysyteltävä ulkona, koska ne ovat hankalat kiskoa pois ja taas vetää uudelleen kengän päälle. Samoin hankalia ovat varmaan nastakenkien päälle kiskottavat piikkisuojat, joita on eri merkeille erihintaisia. On myös älykenkiä, joissa nastojen pitäisi painua jonkin verran sisälle itsekseen pohjan mukaan (silti pilaavat lattioita) ja sellaisiakin joissa ne voi napsauttaa kantapään painikkeesta umpihuppeluksiin, mutta tiedän, että joskus ne voivat myös jäädä sinne pysyvästi. 
Turvallisinta olisi varmaan pysyä sisällä kesään asti.


Joonas Rinta-Kanto tekee Helsingin Sanomiin hauskaa sarjakuvaa Fok It.
Pari päivää siiten lehdessä oli strippi, jossa kaverukset muistelevat, etttä olisi ollut puhetta pitää horinaton helmikuu, mutta mönkään meni heti alkuunsa, "näinhän se sitte" ja "näin ne menee juu juu".
Horinaton helmikuu, hmm... minäkin tässä teille hajamietteitäni. 

Ai niin, se vielä, että sain tämmöisen kirjan, 1001 kirjaa jotka olisi pakko lukea ennen kuolemaa. Jaahas. Kävin läpi ja laskeskelin, että olisin lukenut näistä ehkä parisataa. Kirja on julkaistu Englannissa vuonna 2006, joten sen jälkeen kirjoitettuja ei ole mukana. Ensimmäisten joukossa on antiikin kreikkalaisen Aisopoksen nimiin merkityt, ehkä useamman tarinoijan, opettavaiset eläintarinat, Fabulae Aesopi, jotka on julkaistu kirjana Pariisissa vuonna 1475 ja viimeisenä Kazuo Ishiguron Never Let Me Go vuodelta 2005. Saa nähdä, inspiroidunko lukemaan jonkin kirjassa esitellyn teoksen. 




8 kommenttia:

  1. Huomasin tuon julisteen ja samanlaisia ajatuksia kävi päässä. Jotenkin tämä woke-kulttuuri alkaa jo vähitellen tympiä.

    Minulla on nastakengät ja olkalaukussa sisätossut, jotka laitan ylle esim. kun menen museoihin. Kaupoissa nastat pysyvät jalassa.

    Toivottavavaa olisi, että hallitus taipuisi. Ei ole hallituksen hommia sotkeutua palkansaajien etuihin, ne väännöt kuuluisivat työnantaja- ja ammattiliitoille.
    Vaikeaa ymmärtää miksi veroprosenttia ei voi nostaa. Täyttäisi vajetta mukavasti. Vaan ehei, ei käy kokoomukselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä vinkistä, SusuPetal! Nastakengät säilytyslokeroon ja sisäkengät jalkaan. Kaupoissa kyllä kuuluu melkoinen ropina, joten niissä on varmaan yleistä kulkea nastoilla ja onko ehkä lattiatkin suunniteltu kestämään.
      Tilasin jo parit kengät verkkokaupasta ja palautin ja uusi lähetys on tulossa. Jospa sieltä tulee ne täydelliset popot, jotka on paitsi käytännölliset myös kauniit ja näyttävät kokoaan pienemmiltä. Vaadin ehkä liikaa.

      No, nyt jo peräännytään pikkasen maahanmuuttajien kiusaamisessa ja aiotaan suoda erityisosaajille kolmen kuukauden sijaan puoli vuotta aikaa löytää uusi työpaikka edellisen työsuhteen purkauduttua. Ja mitenkähän se erityisosaajuus määritellään? RKP aikoo ottaa esille tämän oikeuden lisäämisen kaikille Suomessa töissä oleville ulkomaalaisille.
      Ei nuo liiat kiristämiset toimi missään muussakaan eikä niillä taloutta korjata.

      Poista
  2. Aikana jolloin olin lapsi, lapsi kasvatettiin kuuliaiseksi ja nöyräksi, lasta ei kehuttu, että hänestä ei tulisi ylpeää.
    Nuo kasvatusperiaatteet ovat jättäneet jälkensä, vielä jo keski-iän ylittäneenä on arka, itseluottamus jäi lapsuuteen. Pitää jaksaa paljon pärjätäkseen. Hallitus on lähtenyt väärille urille, sanelupolitiikka on väärä tapa hoitaa asioita, neuvottelua.
    Lumityöt pihassa odottavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neuvottelu sanelun sijaan toimii aina parhaiten.

      Suomessa on ankaran kasvattamisen perinne, joka on lientynyt sukupolvi sukupolvelta. Ajattele sitäkin ohjetta "joka vitsaa säästää se lastaan vihaa", voiko hirveämpää olla.

      Sinulle mukavia lumitöitä ja raikkaassa helmikuun säässä!
      Me lähdemme mieheni kanssa kävelylle. Näyttää olevan sopiva vaelluskenkäkeli, ilman nastoja.

      Poista
  3. Nostat esille monia tärkeitä ajankohtaisia asioita kuten nyt nuo nastakengät! Viime talvena ostin kestonastakengät, jotta pääsisin tuonne metsäpolulleni kelillä kuin kelillä. Se olikin paras henkivakuutus! Kengät ovat olleet ahkerassa käytössä. Tänä talvena ostin sitten irtonastat, mutta puepas ne päälle kun jää yllättää - mahdoton tehtävä, jos ei satu olemaan penkkiä juuri siinä kohdalla 😒

    Ja sitten sananen lastenkasvatuksesta...kasvatan omaani täällä Astrid Lindgrenin luvatussa maassa ja täytyy myöntää, että olin alussa hieman huolissani. Tulisiko nyt lapsestani yltiösosiaalinen, joka ei tiedä mitään ja loukkaantuu vähäisemmästäkin poikkisanasta (vrt. ruotsalaisen koulun maine). Mutta kyllä tuosta on nyt kuitenkin oikein hieno yksilö tulossa, turhaan huolehdin! Luin juuri Sirpa Kähkösen 36 Uurnaa ja siitä jäivät mieleeni soimaan kirjassa moneen kertaan toistetut sanat, että lasta pitää ymmärtää kotonaan. Juuri näin! Kun annetaan lapselle tukea ja ymmärrystä, oli se sitten koti tai joku muu läheinen yhteisö, niin lapsi lähtee turvallisin mielin elämän matkalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, koti pitää olla paikka, jossa saa näyttää tunteitaan ja toipua kodin ulkopuolisen maailman vaatimuksista. Olen nähnyt jossain lauseen "kotona kolhut paikataan".

      Ruotsalaisen koulun kuvaan Suomessa lienee lisätty miinuksia naapurikilpailun vuoksi, mutta nyt meillä on paljon omia - odotettuja! - vaikeuksia. Ei syytä ylpeillä.

      Poista
  4. Olen kauhuissani hallituksen politiikasta. Ylipäänsä se tapa tehdä politiikkaa risoo, kun aina pitää vain provota, vittuilla ja länkyttää. Mihin ihmeeseen tästä maasta ovat hävinneet käytöstavat?

    Myös masentaa kyselyn tulos, jossa Haavistoa ei voi äänestää hänen homoutensa vuoksi. Prosenttiluku oli häkellyttävän iso. Luulin, että nämä asiat olisi jo käyty läpi kymmenen vuotta sitten eikä suuntautumisilla olisi enää väliä. Olin ilmeisen hyväuskoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen uutisissa lueteltiin missä maissa on valtion johdossa "julkihomoja", tuolla sanalla - huhhuh, ikäänkuin piilossa saisi olla, mutta julkeavat olla omia itseään. Oli tietenkin tarkoitus kertoa, että vapaamielisyys lisääntyy, mutta sanavalinta oli oudoista oudoin.

      Poista

Maija Laura Kauhanen, Ihmeköynnös

  No, onpas tässä virkistävä kirja, monella tapaa virkistävä, rehellinen, ei trendejä kumartava vaan kirjoittajan omaan tarinaan ja valintoi...