sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Vuodenvaihteen mietteitä: hyvää tapahtuu...


Jokimaisema 26.12.23, Kuva: Ume


Päätin pysähtyä merkkaamaan ylös, mitä hyvää olen viime aikoina kuullut tai lukenut ja miten hyvänä näen oman elämäni. Tässä nopeasti mieleen nousseita asioita.  

Maailmalla

👍 Kiinassa on alettu toteuttaa vihreää siirtymää pikavauhtia, kun ilma alkaa olla liian saastunutta hengittämiseen Shanghaissa ja muissa suurissa teollisuuskaupungeissa. Takamatkalta tietenkin, pakon edessä - mutta kyllä ihmiskunta tekee korjausliikkeitä lyötyään päätään seinään tarpeeksi pitkään. 

👍 Maailman väkiluku on pian alkamassa laskea.
Kiinassa yhden lapsen politiikasta koitetaan päästä eroon, mutta ainoina lapsina syntyneet eivät pystykään enää kuvittelemaan monilapsista perhettä. Kun lastenhoidossa mummit ovat tärkeässä roolissa, niin jaksaisivatko hekään yhteen lapseen tottuneina hoitaa yhden sijaan kolmea lapsenlasta?
Kun väkirikas Afrikka modernisoituu ja vaurastuu ja naiset saavat koulutusta, väkiluku laskee sielläkin naisten halutessa työelämään ja vaikuttamaan yhteiskunnassa. Kehittyneissä yhteiskunnissa lasten kasvatus on myös kalliimpaa kuin köyhissä, joissa lapsia hankitaan sosiaaliturvaksi vanhemmilleen.
Vaurastumisen myötä lapsettomuus yleistyy kaikkialla, koska mahdollisuudet nauttia elämästä monipuolistuvat eikä perhe-elämää nähdä enää ainoana onnellisen elämän mallina. Japani on hyvä esimerkki tästä yleistyneine yhden hengen talouksineen. 
Tuleeko vielä joskus aika, jolloin maailman väkiluvun toivotaan nousevan? 

👍 Ärhäkkä koronavirus on laimentunut yhdeksi monista flunssaviruksista. 


Kotimaassa

👍 Suomi on päässyt omavaraiseksi energian suhteen. Tähänkin asti vain noin viidennes on tuotu ulkomailta, pääosin Venäjältä, josta ei ole nyt järkevää olla riippuvainen missään asioissa. 

👍 Päästöt ovat laskeneet Suomessa 34 % kahdessakymmenessä vuodessa, vuodesta 2003, jolloin ne olivat huipussa. (Tutkija Tommi Ekholm, Aalto-yliopisto)


👍 Suomen kulttuuri on tasokasta ja huomattu maailmalla: elokuvat Kuolleet lehdet ja Sisu (olen nähnyt molemmat, pidän erinomaisina oman genrensä edustajina), pelimaailman edustajat (minulle tuntematon ala, mutta tunnen tällä alalla menestyneitä nuoria miehiä), useita ansioituneita kapellimestareita, ynnä muuta.

👍 Nuorten aikuisten aiheuttamat liikennekuolemat ovat vähentyneet. 

👍 Ihmisten katoamiset ovat vähentyneet.

👍 Väkivalta on vähentynyt kaiken kaikkiaan, vaikka media saa välillä näyttämään siltä, että sitä olisi paljon.

👍 Rokotusten saaminen helpottuu, kun niitä aletaan antaa mm. apteekeissa.
Tämä käytäntö on ollut yleinen monissa maissa. Itsekin olen saanut kausiflunssarokotteen apteekin työntekijältä Espanjassa.

👍 Suomi on arvioitu kuudennen kerran maailman onnellisimmaksi maaksi.


Myllykosken vanhan pääkadun varrelta, joku päivä sitten.
Sen jälkeen lunta on tullut paljon lisää.


Omalla seudulla

👍 Islantilainen Atnorth on ilmoittanut rakentavansa tähän meille Kouvolan Myllykoskelle ison datakeskuksen, miljardiluokan hanke, joka tuo rakennusvaiheessa paljon työpaikkoja paikkakuntalaisille ja virkistää Myllykoskea ja koko Kouvolaa. Jo oli aikakin saada meille uutta teollisuutta paperitehtaiden lopetettua. 

👍 Osakesijoittamisella rikastunut Olavi Pokki testamenttasi 2,9 miljoonaa euroa Myllykosken vanhuksille, joten minullakin on hyvä tulevaisuus edessä. Pokki oli tehnyt elämäntyönsä Myllykosken paperitehtaalla trukkikuskina. Arvaatte varmaan, että nyt vahditaan silmä kovana, etteivät Kouvolan keskustan muorit ja faarit vie meidän rahoja. 
Nurkkakuntaisuus seitsemästä kunnasta yhdistetystä kaupungissa on hupaisaa. Tuo datakeskushan tulee Myllykoskella joen toiselle puolen, parin kilometrin päähän Ummeljoelle. Kun muutimme Kainuusta tänne, eräs ihminen oli kysynyt mieheltäni, mitä mieltä hän on myllykoskelaisista, hän kun tuoreena muuttajana myös on sitä mieltä, että ylpeitä ovat toisin kuin Ummeljoella, josta hän tuli.  



Omassa elämässä

👍 Taas tuli "puhtaat paperit" vuositarkastuksessa ja kaikki on terveydessä suhteellisen hyvin.
 
👍 Olen säilyttänyt positiivisen mieleni ja uskon että vaikeuksista selvitään.
Kaikkien elämään, omaan ja läheisten, sisältyy aika ajoin huonojakin vaiheita. Kun musta pilvi haihtuu ja aurinko kurkistaa, sen valo tuntuu vaikeuksia vasten entistäkin kauniimmalta. Niin kauan kuin on terveyttä kaikesta selvitään!
Tänään paistaa aurinko ja näkymä ikkunastani on kaunis, puissa lumikuorrute ja maassa kinokset, auran jäljet kuin lumiveistoksista. 

Nauroin Helsingin Sanomien sarjakuvalle Fok It, jota tekee Joonas Rinta-Kanto. Kuvassa tyyppi suree joululta säästyneen suklaarasiansa tilaa. Joku on rohmunnut kaikki hyvät konvehdit ja jämät on jäljellä, kuten varmaan jämävuodetkin. "Kuka helvetti rohmusi mun makoisat, makoisat suklaavuodet! En mä näitä haluu!"

Kiva termi - suklaavuodet. Minä tunnustan, että tunnen tässä vuoden vaihteen alla pientä jännitystä: mitä hyviä konvehteja siellä onkaan, ettei vain olisi parhaat suklaavuodet vielä edessäpäin... 💗 

Koskikara 26.12.23, Kuva: Ume




PS Huomaan, että uusia hyviä asioita alkaa nousta mieleeni. Lisäilen niitä tänne. Lukemisesta ja kirjoittamisesta teen oman kirjoituksensa, joten niistä ei tällä haavaa mitään.

👍 Huomasin pienen uutisen, jossa kerrottiin, että seksuaalisesta häirinnästä syytetty näyttelijä Kevin Spacey oli vapautettu kaikista syytteistään. En tiedä, minkä rangaistuksen hänestä hyötymistarkoituksessa syytteitä tehtailleet saivat, toivottavasti jotain, mutta huokaisin helpotuksesta. Onneksi metoon ylilyönnit ovat laimenneet. Jos Kevin Spaceyn tilalle olisi alettu kehitellä jotain tekoälyllä luotua tyyppiä elokuvaan 'Anna hyvän kiertää' niin minä olisin menettänyt optimismini ja alkanut boikotoida amerikkalaisia elokuvia.    

  

33 kommenttia:

  1. Kiitos näistä hyvistä uutisista, tulivat tarpeeseen ❤️ Olen vähän sellainen peruspessimisti ja luen uutisista juuri ne kaikki pahinta katastrofia kuuluttavat otsikot. Mutta ehkäpä nyt uutena vuotena luen vihdoin Hans Roslingin paljon puhutun kirjan, jossa hän todistaa että maailma on menossa myös hyvään suuntaan.

    Kaikkea hyvää uuteen vuoteesi, Marjatta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on tuo Roslingin Faktojen maailma. Olen kirjoittanut siitä kirjoittamaani blogijuttuun, että Roslingia lukiessa tuntuu kuin istuisi pitkällä hyvin jäsennellyllä luennolla. Rosling kirjoittaa, että kannattaa katsoa pitkän aikavälin muutoksia, niin osaa murehtia oikeista asioista.
      Luulen, että tämä kirja on saanut minut huomaamaan pieniä positiivisia asioita, joista ei yleensä tehdä isoja otsikoita.
      Nyt juuri juolahti mieleeni yksi tällainen. Ehkä teen lisälistan tuonne kirjoituksen perään.

      Samoin Sinulle, Mai!

      Poista
  2. Mukava listasi luo toivoa uuteen vuoteen - kiitos siitä. Hyvää vuotta 2024 Sinulle ja läheisillesi. Terv InnaVaara

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuten myös Sinulle Inna ja perheellesi!
      Meillä jo raketit säihkyvät taivalla, kaikki eivät malta odottaa. Puolen yön aikaan katsomme ilotulitusta ikkunoista. Ihmeellisen paljon yksityiset ampuvat pihoistaan raketteja tällaisella köyhtyneelläkin alueella. Pidän siitä, että juhlitaan.

      Poista
  3. Näitä hyviä asioita tarvitaan ja niitä varmasti jokainen löytää omasta elämästään, kun miettii, kuten sinä tuossa kirjoituksessasi. Kiitos siitä! Positiivisella fiballa uuteen vuoteen 2024! Hyvää Uutta Vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyyminä tuli näköjään, outoa. Terv. Jaana H

      Poista
    2. Kiitos Jaana, teille myös onnellista uutta vuotta!
      Jätin listastani pois ystävät ja läheiset. Se on tietysti niitä tärkeimpiä asioita.

      Poista
  4. Kiitos toivekkaasta listasta! Onnea, iloa ja terveyttä tulevaksi vuodeksi! 🎉🎊✨🥳💫

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama toivotus sinne!
      Me aloitimme uuden vuoden juhlinnan käymällä koripallo-ottelussa Kouvolan Kouvot vastaan BC Nokia. Oli jännittävä ottelu ja Kouvot voitti. Sain tämän elämyksen mieheltäni vitsikkäästi joululahjaksi, koska ihastuin pelaajaan nimeltä Thomas Gipson III, joka pelasi täällä aiemmin ja on nyt tullut takaisin. Ah, Gipson oli taas hyvä!

      Poista
  5. Hyvää Uutta Vuotta, luku- ja kirjoitusiloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena ja samaa toivotan Sinulle! Luku- ja kirjoitusilo on ihanimpia asioita.

      Poista
  6. Kiitos. Kiva kun toit esille. Jyräänkoskellakin käyty. Oliko pysäköintipaikka aurattu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Unto taisi käydä tuolla reissulla yksin, halusi tapaninpäivänä omaa aikaa. Hän antaa mielellään tänne kuviaan. Ne kyllä erottuvat minun otoksistani, vaikka en edes lisäisi nimikirjaimia.
      Kouvolan alueella on niin kauniita paikkoja, että niitä on ilo käyttää kirjoitusten kuvituksena.

      Poista
    2. Ei ollut P-paikka tuolloin aurattu. Jätin auton bussipysäkille ja kävelin.

      Poista
  7. Afrikassa monissa maissa on myös se “ongelma”, että runsas lapsiluku nähdään hyvänä ja tavoiteltuna asiana (mikäs se sellainen mies on, jolla on “vain” pari lasta). Kyse on siis myös kulttuurisista piirteistä. Koulutus (erityisesti siis naisten) ja kunnollinen ehkäisy on myös tärkeää.

    Sopii myös miettiä, onko runsaslapsisuus koskaan ollut pelkästään toivottu valinta länsimaissakaan: lapsia kun tarvittiin ennen peltotöihin ja osa kuoli lapsikuolleisuuden ollessa suurempi eikä unohdeta ehkäisyn puutetta. Tuskinpa kaikki naiset ovat silloin muinoin halunneet välttämättä niin paljon lapsia kuin niitä “vain tuli”, koska ei ollut ehkäisyä. Ihan normaalia siis, että syntyvyys pienenee länsimaissa, kun naisten ei tarvitse “uhrata” koko elämäänsä (tai ollenkaan, jos ei kiinnosta) äitiyteen.

    Mutta hyviä asioita olet pannut merkille ja mahtavaa, että sait ns. puhtaat paperit vuositarkastuksessa! Nyt on hyvä porskuttaa eteenpäin <3

    Kaikkea hyvää tulevaan vuoteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, noin se menee. Kulttuuriset seikat muuttuvat hitaasti ja koulutus, varsinkin naisten koulutus on avaintekijä.

      Aikanaan tuberkuloosi ja muut sairaudet, hygienian puute ja onnettomuudet veivät osan lapsista. Muistan omasta lapsuudestani tarinoita lapsista jotka olivat palaneet pyykkipataan tai hukkuneet pihassa oleviin vesisaaveihin, kun kukaan ei ollut ehtinyt katsoa perään. Naiset pelkäsivät raskaaksi tulemista ja kärsivät koko elämänsä oman ajan puutteesta. Ja nykyään me puhumme kaikkien mukavuuksien keskellä kiireestä.
      Voi, miten upeaa elämää me vietämmekään, kun vertaamme noiden esiäitien elämiin ja joidenkin muiden maanosien naisten elämään, ja kyllähän Euroopastakin löytyy köyhyyttä ja kärsimystä.
      Ehkäisy on ollut todella käänteentekevä asia.

      Joo, ilolla uuteen vuoteen, maltillisin tavoittein ja kohtuullisin toivein.

      Onnea uuteen vuoteen, Elegia!

      Poista
  8. Hyvää alkanutta vuotta.
    Päättynyt vuosi oli tasapainoinen ja rauhallinen oman elämän näkökulmasta katsottuna. Odotan 5- vuotis kontrollia, ne laahaavat puoli vuotta myöhässä, resurssipulan vuoksi. Puhtaat paperit on niin hieno asia, on kuin olisi uusinut passinsa.
    Jospa tästä vuodesta tulisi rauhan vuosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään ei terveyden jälkeen tai jopa rinnakkain sen kanssa ole niin tärkeää kuin rauha, koska kaikki muu elämä on kiinni näistä.

      Minulla on noita "passin uusimisia" ollut jo useampia viisivuotiskontrollin jälkeen. Sen jälkeenhän ne tarkastukset tulevat kahden vuoden välein, mutta minä olen muista syistä käynyt tarkastettavana vuosittain ja on siinä aina kyselty myös, onko mitään rintasyöpään liittyviä huolia. Ensi kesänä tulee kymmenen vuotta siitä kesästä, kun syöpä yllätti ja muistelen, että suurin uusimisvaara on kymmenen vuoden sisällä, joten sekin tieto tuo helpotusta.

      Toivotan Sinulle terveyttä ja rauhaisaa vuotta 2024!

      Poista
  9. Onnea ja hyvää mieltä myös alkaneelle vuodelle! Oli kiva lukea myönteisten tapahtumien listaasi, vaikka isot murheet väijyvät maailman tilasta ja ihmisten monien toimien tolkuttomuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tilanne, mutta koitetaan säilyttää optimismi.
      Saapa nähdä, mitä ensi vuonna tuumaamme tähän aikaan. Vieläkö Putin jaksaa tuhota Ukrainaa ja ukrainalaisia vai onko itse tuhoutunut. Vieläkö pietarilainen tuttavani jaksaa virnuilla, miten Suomessa jäädytään ja heillä on ovet auki parvekkeelle. Ehkä hän on jo uskonut, että me olemme omavaraisia sähkön suhteen tai sitten ei.
      Entä Gazan tilanne ja muut kriisit?
      Kuinka paljon vihreämpään on siirrytty?

      Poista
  10. Maailman perusongelmia on periaatteessa vain kaksi: 1) väestö on todella epätasaisesti jakautunut maailmassa 2) väestöä on yhteensä miljardeja liikaa kantokykyyn nähden.

    Ei ole ihmisen lapsen elämä kovin helppoa, ei. Kiitos kuitenkin kaikista positiivisista uutisista ja huomioista tekstissäsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, Anki!
      Jos maailmaa tarkastelee pienoiskoossa kuten pöytäkokoista karttapalloa, niin on helppo nähdä, mitä muutoksia pitäisi tehdä, missä ei pitäisi missään nimessä asua ja mihin mahtuu, mistä löytyy rikkautta kaikille jaettavaksi ja miten luontoa kuuluu kohdella.
      Jatkuva kähinähän täällä on menossa, kuin lapsilla leluista ja reviireistä riidellessään.
      Silti - toivokaamme mitä parhainta jo alkanutta uutta vuotta.

      Katselin puoliltaöin upeaa paikallisten järjestämää ilotulitusta ja olin iloinen siitä, että ihmiset eivät ole lannistuneita, vaan iloitsevat yhdessä.

      Poista
  11. Hyvä idea kerätä myönteisyyttä. Hyvää Uutta Vuotta 2024.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, Jokke!
      Myönteistä ei niin huomaa, koska sitä pidetään normaalitilana, mikä on tietysti hyvä.

      Poista
  12. On todella tärkeää pystyä keskittymään hyviin asioihin, nähdä hyvä sielläkin, missä sitä ei ole. Huomaan kadottaneeni siivun tätä kykyä viime vuosina, ja olen siitä aika huolissani. Siksipä oli mukava lukea tämä sinun hyviin kehityskulkuihin liittyvä kirjoituksesi! Mitä meille jää, jollei toivo. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korona-aika on masentanut monia nuoria työikäisiä ihmisiä enemmän kuin on osattu edes ajatella. Eikä senkään jälkeen päästy mihinkään rauhantilaan, vaan stressiä saa aikaan sodanhaluinen rajanaapuri, ja kaiken aikaa epämääräinen syyllisyys maailman tilasta, ilmastosta, saasteista ja tuotantoeläinten kohtelusta.
      Kaiken tämän takia on hyvä muistaa aurinko paksun pilviverhon takana ja tietää, että senkin aika tulee.

      Poista
  13. Äärettömän kiitollisena luin vuoden vaihtuessa eri lähteistä koosteita siitä mika kaikki on paremmin kuin ennen. 💚 Listat ovat pitkiä ja niitä on monelta alueelta. Amnesty laittoi koosteen saavutuksistaan ihmisoikeuksien saralla 2023 ja nätisti muotoillut kiitokset meille jotka olemme tukeneet heidän pyrkimyksiään allekirjoituksin.

    Ihanaa että sinulla on terveys kunnossa ja positiivisuus kohdallaan. Mainioita asioita olet listannut... Kevin Spacey - uutisesta saa toivoa että ihan kaikki kamalat syytökset eivät sittenkään ole totta.

    Antoisaa tätä vuotta 🍀 📚 💕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rita, on todella hyvä saada katsella näitä positiivisia koosteita edes kerran vuodessa vastapainoksi kaikelle negatiiviselle, mitä päivittäin tulee tietoomme.

      Minua on suututtanut suunnattomasti kaikki ne pahat rönsyt, "oheisvahingot" joiksi joku intomielinen näitä metoon nimissä tehtyjä väryyksiä tv-ohjelmassa kutsui. Kun tällaista tilanteen väärin käyttämistä tapahtuu, niin se saa epäilemään myös oikeasti tapahtuneita rikoksia. Kyllähän elokuvatuottaja Harvey Weinstein suunniteltuine raiskauksineen on ihan muuta kuin joku suomalainen ohjaaja joka vaatii näyttelijää kestämään torakan kädellään hetken aikaa. No, se siitä - kai toivotaan, että kukaan ei enää muistaisi näitä tapauksia joissa väärin syytetty menetti työtehtäviään tai ajautui itsemurhaan... oheisvahinkoja.

      Takaisin positiiviseen! Tänään iloitsin siitä, että meillä on kaupat viiden minuutin kävelymatkan päässä - tulee lähdetyksi happihypylle kovallakin pakkaselle, ja sopivasti portaita kotiin, niin että ei tarvitse käyttää hissiä ja saa porrasliikuntaa.

      Poista
    2. Samoin, kaikin puolin hyvää tätä vuotta! ♥

      Poista
  14. Mahtavaa, että annat hyville uutisille näkyvyyttä. Joitakin listaamiasi olen lukenut, mutta en näin laajasti. Olen kai jossain määrin omaan napaani tuijottaja.
    Paras uutinen henkilökohtaisella tasolla oli varmaan tieto hyvästä terveydentilastasi.
    Omalla kohdallani jonkinlaiset kirpaisevat vuodet ovat ohi. Lonkkaproteesin saatuani elämässäni alkoi tavallaan uusi vaihe. Näyttää valoisalta.
    Toivotaan rauhaa maailmaan, onnelisuus ja hyvä olo lisääntyy sen myötä.
    Hyvää jatkoa vuodelle 2024.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä niitä hyviä uutisiakin aina vilahtaa, mutta niihin ei tule kiinnittäneeksi niin paljon huomiota kuin uhkiin.

      Lonkkaproteesi aloittaa uuden elämän. Tiedän kokemuksesta. Sain omani alle kuusikymppisenä kärsittyäni monta vuotta kovia kipuja. Olin niin kiitollinen ja liikuttunut sairaalasta lähtiessäni, että en pystynyt edes muotoilemaan kiitoksiani kuten olisin halunnut.
      Onnellisia patikointeja ja hiihtoja uuden lonkkanivelen mahdollistamana, aimarii!

      Poista
  15. Upea postaus - Hyvää ja positiivista tarvitaan; tuntuu, ettei sitä oikein kukaan enää nosta esille, kirjaa... pidetään vakan alla....
    Siis suuri arvostus ja miten monipuolisesta näkökulmasta... omat tarkasteluni ovat huomattavasti sivistymättömämmät, suppeammat ja omaa napaa lähempänä, mutta positiivisuutta hakien kuitenkin asiasta kuin asiasta!! Uutta Vuotta 2024 toivotan suuntaan parempaan suuntaavaa... onhan aikaakin "parantaa" päivää enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, päivä enemmän karkauspäivän ansiosta. Jospa siihen ylimääräiseen päivään saisikin hyvää sisältöä, muutakin kuin kosintoja ja hamekankaita.

      No, enpä tiedä siitä sivistyksestä. Useimmat arvioinnit ja toiveet ovat varmaan omaa napaa lähellä, mutta jätin niitä nyt kirjaamatta, koska näistä kirjoituksistani pakkaa tulemaan muutoinkin pitkähköjä.

      Vuosi 2024 olkoon turvallinen ja onnea tuova! Toivotan siihen kaikkea hyvää teille, Repolainen & perhe!

      Poista

Kuvia kevätluonnosta Mustilan arboretumisssa

Rinne täynnä jouluruusuja, valkoisia ja vaaleanpunaisia kaunottaria Kävimme sunnuntairetkellä Arboretum Mustilassa Elimäellä, kuten yleensäk...