tiistai 9. heinäkuuta 2024

Ratamokeskuksen yöpäivystyksen puolesta Helsingissä - ratamonlehtiinkö meidän on turvauduttava?

 

Luontaisparantaja Hanna (aluevaltuutettu Piia Kleimolan luoma hahmo) kertoo ratamonlehtien
käytöstä itsehoidossa. Kouvola on ollut edelläkävijä mm. työterveyspalvelujen kehittämisessä.
Kyltissä on kysymys sosiaali-ja terveysministeri Kaisa Juusolle.
Kuva: Ume


Kirjoitin jokin aika sitten meidän mielenilmaustapahtumastamme Kouvolassa (blogikirjoitus siitä).
Hallitus suunnittelee lopettaa yöpäivystyksen 80 000 asukkaan kaupungista, koska se heidän työryhmänsä laskelmien mukaan tuo säästöjä. Meidän hyvinvointialueemme laskelmissa on otettu huomioon myös muutoksen aiheuttamat välittömät menot ja päädytty siihen, että lopettaminen päinvastoin lisää kustannuksia. Ero laskelmissa on miljoonia euroja.


Kouvola on Suomen ainoa iso kaupunki, jolla ei ole omaa keskussairaalaa, mutta meillä on toimiva ja kustannustehokas kahden päivystyksen malli ja pitkälle kehitetty työnjako Kotkan keskussairaalan (KOKS) kanssa. Kouvolassa on mm. toimiva akuuttilääketieteen hoito.

Hätkähdyttävä tieto on sekin, että Kouvolan Ratamossa on ollut viime vuonna enemmän päivystyskäyntejä kuin KOKS:ssa, jonne yöpäivystys nyt pitäisi keskittää - ja samalla osa päiväpäivystystäkin, koska sinnehän pitäisi kuljettaa myös ne päivällä tulleet potilaat, joita ei ole ehditty hoitaa.
Tilat? Varustelu? Henkilökunta? Ambulanssit? - Koko toiminnan suunnittelu uusiksi! Kustannukset tälle turhalle ja paljon haittoja tuovalle muutokselle 2,5 miljonaa. 


Lausuntoja Ratamokeskuksen puolesta ovat Tätä me emme purematta niele -aktiiviryhmämme, Kouvolan kaupungin ja Kymenlaakson hyvinvointialueen lisäksi jättäneet muun muassa Puolustusvoimat (Vekaranjärven ja Utin varuskunnissa koulutetaan vuosittain noin 4600 varusmiestä ja 3000 reserviläistä), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, Kouvolan Ammattiopisto Eduko ja Kymenlaakson kauppakamari.
Meillä on laaja alue, jossa noin 7500 kesämökkiä. Kesäkuukausina ulkopaikkakuntalaisten päivystyskäynnit ovat lisääntyneet selvästi. Siitäkin oli tilastoja ja apua saaneiden haastatteluja Kouvolan Sanomissa, jossa on paneuduttu tähän aiheeseen monipuolisesti useissa artikkeleissa. 
Raja vihollisuuksia toteuttavaan valtioon on lähellä.
Tarvitseeko tätä enää edes perustella?  


Kävimme 1.7. Helsingissä Eduskuntatalon edessä kertomassa mielipiteemme. Meitä oli noin sata ihmistä, kaksi bussillista Kouvolasta, ja joitain tuli omilla kyydeillä tai oli valmiiksi Helsingissä.
Saimme tilaisuuteemme todella hyviä puhujia: poliitikkoja, alue- ja kunnanvaltuutettuja, sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita ja Ratamon päivystyksen työntekijöitä. 



Tätä me emme purematta niele -ryhmän aktiivi Eija Rantalainen lukee ryhmän aloitetta.
Kuva: Ume


Joku saattaa nyt arvostella meidän protestiamme ja kysellä, miksi kouvolalaiset eivät halua kantaa korttaan kekoon. Leikataanhan sitä muuallakin. Kyse ei ole siitä, vaan reiluudesta ja tasavertaisuudesta. 

Muut kaupungit, joiden yöpäivystystä suunnitellaan lakkautettavaksi ovat Iisalmi, Varkaus, Jämsä ja Raahe. Niiden asukasluku on alle ja päälle 20 000 - ja Kouvolan siis vähän alle 80 000. 

Myös alle 20 000:n asukkaan Pietarsaari oli ehdolla, mutta poistettiin lakiesityksen listalta kielilailla perustellen. Pietarsaaresta on kaksikielistä palvelua tarjoavaan Kokkolaan 38 kilometriä.
Kouvolasta Kotkan keskussairaalaan on enimmillään lähes 100 kilometriä. 
Kymenlaakso on myös kaksikielistä aluetta ja meillä on todennäkösiesti paljon enemmän suomea taitamattomia maahanmuuttajataustaisia ihmisiä kuin Pietarsaaressa ummikkoruotsinkielisiä. 
Onko pietarsaarelaisen omankielinen palvelu tärkeämpi kuin kouvolalaisen henki?
Kun on terveydestä kyse, niin poliittinen kilpailu ja oman äänestysalueen väen miellyttäminen saisi jäädä sivuun, RKP!


Kuva: Ume



Kuva: Ume


Sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru piti käsittämättömänä lakiesitystä, jonka vuoksi ison kaupungin asukkaat joutuvat vaatimaan Eduskuntatalon edessä oikeutta perustason terveyspalveluihin.
Muita puhujia olivat mm. kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.), Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ja päihdelääkäri Atte Virolainen, joka tunnetaan myös somessa Lääkäri Atte -nimellä.
Niin, meillä Kouvolassa on kunnia olla tilastojen kärjessä myös päihteiden käytössä.

Mielenterveyteen liittyvät päivystyskäynnit osuvat mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Facebook-sivuilla nuori mielenterveyspalveluiden käyttäjä kirjoittaa koskettavasti avusta, jota on saanut Ratamossa.

Kaikkia puhujia en tullut panneeksi muistiin. Joku kokoomusedustaja kävi viisastelemassa säästöjen tarpeellisuudesta puuttumatta meidän asiaamme mitenkään. Muut olivat puolellamme.

Kuulimme myös Saattohoito 79-bändin Janne Tokon tarttuvan biisin Me ei tätä purematta niellä


Krista Kiuru puhumassa, hyvä, selkeä puheenvuoro.
Kuva: Ume


Omista kansanedustajistamme paikalla olivat Paula Werning (sd.) ja Sheikki Laakso (ps.).
Ville Kaunisto (kok) oli paikan päällä Kouvolassa ottamassa vastaan kokoomusvieraita, eduskunnan 1. varapuhemiestä Paula Risikkoa ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laihoa, jotka halusivat tutustua Ratamon toimintaan liittyen lakiesitykseen.
Risikko oli vierailun lopussa sanonut tulleensa vakuuttuneeksi siitä, miten hyvää työtä Ratamossa tehdään.


Sheikki Laakso on hallituspuolueen jäsen.
Toivottavasti Ratamon asiassa ei mennä
äänestykseen asti. 
Kuva: Ume



Nuoret Ratamon päivystyksessä työskentelevät
Tuulia Suihkonen ja Mikael Danckaarts tulivat 
mukaan mielenosoitukseen työvuorostaan, jossa
he olivat hoitaneet mm. akuuttihoitoa
tarvitsevaa infarktipotilasta
Kuva: Ume



Facebookissa Tätä me emme purematta niele -ryhmän alulle
pannut ja tapahtumia organisoinut Taru Salmi - kiitos!
Kuva: Ume


Tämän aamun Kouvolan Sanomien tekstiviestipalstalla joku kyynikko kirjoittaa: "Ikävä kyllä Ratamon kohtalo on jo käsitelty! Turhaan marssit. Ikävä kyllä."
Enpä ihan usko. Tässä on nyt niin paljon faktoja ja laskelmia, joita on turha kyseenalaistaa. 
Joka tapauksessa näin räikeässä asiassa haluan olla panemassa vastaan.
En menisi makaamaan kadulle enkä länttäisi kättäni liimalla taidemuseon teoksiin. Uskon sen sijaa sanaan. Siksi tämäkin kirjoitus. 


Kuva: MaMe (minä)



13 kommenttia:

  1. Niinno, kuinkas paljon hallitus on tähänkään mennessä kunnostautunut asiantuntijoiden arvostamisessa ja kuuntelussa ja faktojen ja laskelmien huomioinnissa, niiden asettuessa valittua poliittista oikkua vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En käsitä sellaista työryhmän työtä, jossa ei kysytä alueen tuntevilta mitään eikä käydä katsomassa toimintaa, joka aiotaan noin vain lopettaa. Kyllä ovat lakiesitykset hataralla pohjalla, jos niitä tehdään yleensäkin näin.
      Luottamukseni tämän hallituksen leikkausoperaatioihin on nollassa.

      Poista
  2. Kunnioitan todella toimintaanne. Hallitus tekee tässä nyt tyhmiä päätöksiä. Mielestäni terv.hoito on ollut jo vuosia matkalla alaspäin ja nyt sitä vauhditetaan lisää. Omakohtaisesti näkyy siinä ettei työterveydessä hoideta enää oikein mitään ja hammashoidossa täällä kunnallisella on vähänkin huonommaksi menneen hampaan hoitona sen poistaminen. Sosiaali- ja terveysalan tietokonesofta jne. kustannusten mittaluokka on miljardeissa. Siellä olisi säästökohdetta, ei ihmisten hoidossa. Tämän viimeistään tajuaa, kun oma ruumis alkaa jostakin kohtaa pettämään. Säästää on kai nyt pakko terveydenhoidossakin, mutta tässä ei nyt ole kaikki kohdallaan. Jos katsoo tämän päivän lekuria tai sairaanhoitajaa työssään, niin katse on suuren osan ajasta tietokoneohjelmassa. Se ei ole tietenkään heidän vikansa.
    jope

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei kunnallinen terveydenhoito toimi monessakaan paikassa enää hyvin. Kuitenkin terveydenhoitoon käytetään iso summa rahaa.

      Paljon köyhempinä aikoina oli joka koulussakin oma terveydenhoitaja, jonka luo lapsi ja nuori voi mennä aikoja varaamatta ja saada niin kehon kuin mielenkin hoitoa silloin kun siihen oli akuutti tarve. Nykyään kaikki on kasvottomampaa ja hankalampaa.

      MInun tulee sääli vanhoja hauraita ihmisiä, joiden näen koittavan selvitä terveysaseman ilmoittautumistekniikan kanssa. Ja aina uusi lääkäri, joka ei ehdi mitenkään tutustua monisairaan tietoihin ennen tapaamista - jos edes on lääkäriä. Voi olla myös kasvot ruudulla etäpalveluna tai pelkkä chatti.

      Kävin juuri tänään röntgenissä Ratamossa ja luulen löytäneeni lähiterveysasemalta hyvän lääkärin vuosittaiseen käyntiini. Toivottavasti hän on sellainen, joka pysyy meillä ja saan muodotettua omalääkärisuhteen... Ai niin, eihän tässä nyt tiedä enää mistään mitään, kun sakset viuhuvat!

      Poista
  3. Hyvä te! Alas hallitus ja typerät leikkaukset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säästötoimenpiteissä pitäisi olla reiluutta ja järkevyyttä, jolla saavutettaisiin ihmisten luottamus. Nyt hallitus toimii aivan toisin.
      Toivoisin myös, että valtiovarainministeri pahoittelisi sitä, että pienituloisiltakin viedään heidän vähästään sen sijaan, että käyttäytyy epäkohteliaasti ja pilkallisesti uhoten.
      Ja tottakai säästöjen pitäisi kohdistua enemmän sinne missä on enemmän niin alueellisesti kuin yksilötasollakin.
      Onneksi EU:ssa ollaan ilmeisesti suunnittelemassa jotain tukea Itä-Suomen hyväksi.

      Poista
  4. Arvostan yhteishenkeänne tässä taistelussa. Tämmöisistä asioista ei pitäisi koskaan joutua taistelemaan, Meillä päättäjät eivät todellakaan tiedä tai välitä tustua ja ottaa selvää faktoista. Pohjois-Pohjanmaallakin tuntuu olevan sama meininki. Kaikki vaan Ouluun, eikä se voi tuoda säästöä ja häviäjiä ovat sairaat ja hoitoa tarvitsevat ihmiset.
    Toivon siellä teillä saatavan asiat oikeaan reilaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liika keskittäminen syö sitä paljon mainostettua onnellisuuttamme. Se vähentää ihmisten välistä kanssakäymistä ja lisää etäasiointia ja automatkoja.
      Monelle paras paikka asua olisi pieni kaupunki tai taajama, jossa palvelut ovat kävely- ja pyörämatkojen päässä ja ihmisten kohtaaminen mahdollista.

      Noissa säästöissä ei ole todellakaan ajateltu mitään onnellisuusindeksejä, mutta kauheinta on se, jos kaikki menetys onkin turhaa ja "säästötoimenpiteet! " vain lisäävät menoja.
      Meillä kokonaisvaltaisempi, todellisiin kirjanpidon lukuihin perustuva laskutapa kumoaa hallituksen lisäkustannukset ohittavan, vain laskennallisiin lukuihin ja pois jääviin kuluihin perustuvan esityksen, mutta ollaanko siellä liian ylpeitä luopumaan omista laskuista.
      Elokuussa lausuntoihin perehdytään ja esitystä mahdollisesti muokataan. Toivotaan, että perehtyminen tuo oikean tuloksen.

      Poista
  5. Asiaa kirjoitit, Marjatta, faktojen pohjalta ilman
    dramatisointia Olisin liittynt totennäköisesti
    seuraanne ilman jalkavaivoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Tapahtumia tulee ehkä lisää, yrittänyttä ei laiteta.
      Ilmoitan niistä sulle, ystäväni.

      Poista
  6. Täyttä asiaa teidän ryhmällänne. Kunpa saavuttaisitte tavoitteenne! Olen hengessä mukana.

    VastaaPoista
  7. Lissu kirjoitti äskeisen kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, pääsinpäs tänne vihdoin!
      Yritin pitkään vastata kommenttiisi Lissu, mutta en päässyt edes nimettömänä. Ajattelin, että Bloggerissa on jokin häiriö, mutta kun en pystynyt edes siirtämään kuvaa suunnittelemani uuden kirjoituksen alkuun, niin päättelin, että syy on uuden virusohjelman. Kevensin sitä - ja nyt toimii. Ajatella ohjelma suojasi minut itseltäni toimintakyvyttömäksi!
      Hei, olisko sinullakin sama syy (poistin anti-crackerin).

      Kiitos kovasti kannustuksesta!

      Poista