lauantai 16. joulukuuta 2023

Näin vietän joulua

 


Brittiläisessä joululaulussa kerrotaan tontun tehtävistä "...on niitä seitsemän, seitsemän tontun tehtävää, ne luetelkaa...". Eei, kyllä meillä joulun valmistajilla on ainakin 37 tontun tehtävää.
Pidän tunnelmasta joulun alla, kodin koristelusta ja lahjapakettien valmistamisesta läheisille. Minusta tuntuu, että ihmiset ovat joulun alla kaikkialla tavallista sosiaalisempia ja iloisempia.
Löysin alkukuvani pikkuisen muotilehteä lukevan tontun Helsingin kauppatorilta. Myyjä kertoi, että näitä eri asioita harrastavia tonttuja on valmistettu hänen firmassaan jo nelisenkymmentä vuotta. 

Bloggari Joululainen (klik) pisti taannoin (ajat sitten, joululainen kun on) alulle kyselyn jouluun valmistautumisesta ja joulun vietosta.
Jos sinulla on aikaa ja intoa kertoa omasta joulustasi lukijoittesi iloksi, niin nappaa kysymykset kyselyn lopusta, laitan ne sinne listana.


1. Joululahjojen hankkiminen pitkin vuotta vai viimeisellä viikolla? 

Miten milloinkin.
Lähellä asuville saatan hankkia lahjoja vaikka viimeisellä viikolla. Tänä vuonna vein lahjapaketit sukuloimiskierroksellani kolmeen kaupunkiin jo marraskuun puolivälissä, koska se viikonloppu sopi kaikille vierailuajaksi. 
Paketoin lahjoja 17 lähisukulaiselle; ystävien kanssa on sovittu, ettei anneta lahjoja jouluna vaan muulloin tavatessa, jos keksii jotain kivaa.
Kaikkein helpointa on lahjojen antaminen alle kouluikäisille. Yhtenä jouluna annoin kirjakaupan lahjakortteja. Joskus suosin urheilukauppoja tai otan osaa kimppalahjaan, jos jollekulle hankitaan jotain isompaa.
Mieheni kanssa puhumme aina etukäteen, että ei osteta lahjoja toisillemme, mutta toisin käy. Minun pitää antaa tarkkoja vihjeitä tovomuksistani, silti lahja on aina yllätys. 


2. Joulukorttien lähettäminen vai some-toivotukset? 

Tänä vuonna lähetin kolmisenkymmentä korttia, puolet vähemmän kuin parhaina korttivuosina. Korttien määrä on vähentynyt osin siksi, että ihmisiä on poistunut tästä maailmasta ja osin siksi, että niin moni on luopunut tästä perinteestä. Uudempien tuttavuuksien kanssa vaihdamme joulutervehdyksiä somessa. Mieheni suunnittelee nettikortin, joka on kiva lähettää myös perhe-whatsapp-ryhmiin.

3. Joululehdet vai somen jouluryhmät?

Ei kumpaakaan. Joululehdet ovat aika vähäisiä anniltaan: upeita isoja kuvia, vanhoja ruokaohjeita pienin muunnoksin ja vinkkejä, jotka ovat yhtä toimimattomia kuin Niksi-Pirkan vitseiksi muuttuneet ideat. 
Minun someni on blogit, omani ja toisten, tänne laitan sen meidän nettikortin.
 
Olen ollut facebookissa muutaman vuoden, olisko kolme - ja muutama viikko sitten yllätin sekä itseni että ystäväni liittymällä kertaheitolla sekä Instaan että X:ään. Kyllä vaan!
Valitin pojalleni, että bloggaajia ja lukijoita on siirtynyt paljon muualle ja harva palaa takaisin bloggailemaan, vaikka heiltä sitä pyytelen, ja hän sanoi, että jos haluat blogillesi lukijoita, niin usko pois, sinnehän sinunkin on mentävä. No, tottakai haluan lukijoita! Ajattelin myös, että on hyvä kokeilla kaikkea ennen kuin arvostelee tai sanoo jyrkän ein. Niin sitten otin sen askeleen - vastoin periaatteitani.
Olen käynyt linkittämässä blogijuttujani noille alustoille, en paljon muuta, koska ensiksi en todellakaan ehdi kirjoittaa joka taholle ja toiseksi koska blogi ja blogiystäväni ovat ne rakkaimmat. Ja tulos: en ole addiktoitunut enkä vietä aikaani somessa yhtään enemmän kuin ennenkään ja - härregyyd, blogini ampaisi vauhdilla suosituimpien kulttuuriblogien joukkoon. Ihmeellinen on some! 
Ja vielä pitää lisätä nöyränä, että omasta mielestäni "kulttuuri" on iso sana ja minun blogini on sekoitus kirjajuttuja lukijan näkökulmasta ja kaikkea mahdollista mietittyä, otsikkonsa mukaisesti.  
 

4. Suursiivous vai pölyn piilottaminen hämärään valaistukseen? 

Olen aika suurpiirteinen. Pölyä ja sotkua ei saa olla, mutta en myöskään pidä mistään korostetun steriilistä ja tyhjästä. Kotona pitää olla kodikasta ja eletyn näköistä, sohvatyynyjä ja torkkupeittoja mukavasti siellä missä niitä tarvitaan ja kirjoja sekä lehtiä käden ulottuvilla.
Suursiivouksia ei meillä harrasteta, vaan siivotaan silloin kun on tarpeen ja vähän kerrallaan.


5. Aito kynttilä vai led-kynttilä?

Molempia. Kuusessa on kiva olla sähkökynttilät ja siellä täällä turvallisia ledejä kirjahyllyn reunalla ja muilla tasoilla sekä ikkunoissa, ruokapöydässä aidot kynttilät. 

6. Vihreä vai punainen? 

Molemmat ovat joulun värejä. Keittiössä meillä on pirtsakkaa kirkkaan punaista tekstiileissä ja amarylliksissä. Olohuoneen vihreä kuusi on koristeltu pääasiassa viininpunaisin, vihrein ja kullanvärisin koristein, joukossa tietysti perinteiset lasten askartelemat tontut ja kellot, olkoot mitä väriä tahansa.
Kuopuspojan ekaluokalla askartelema Partaenkeli lahjoitettiin tekijälleen, joka täyttää näinä päivinä jo neljäkymmentä. 
Uskonnottoman perheen lapsi ei nähnyt enkeliä keijuhahmona vaan mustapartaisena äijänä. Nyt tämä hahmo koristaa pojan työpaikan joulupuuta, johon jokainen toi mielikoristeensa. 


Ostin nämä pallot kuuseen paikallisesta käsityöläisten myymälästä sen vuoksi, että vihreä muistuttaa silkkisamettimekkoa, jonka äitini ompeli minulle kuusijuhlaan, kun olin pieni koululainen ja viininpunainen kukkakirjailuineen japanilaistyylistä pitkää kotelomekkoa, jonka ostin uuden vuoden juhlaan vuonna 2000.
Olen kiinnostunut vaatteista ja muodista, siksikin tuo alkukuvan tonttu on minun tonttuni.
 

7. Jouluneule vai ehdottomasti ei? 

Minulla on kaksi jouluneuletta, Lidlin sammalenvihreä, jossa edessä söpö peura ja punainen neule, jossa iso rusetti rinnan päällä kertomassa "olen lahjapakettinne, olkaa hyvä!".

8. Koristelussa överit vai vajarit?

Sopivasti.
Parvekkeella on tähtinauha, ripustettuna niin, että kuvio muistuttaa tähtitaivasta sekä Turkista lomamatkalta hankittu tiffanytekniikalla tehty iso pallo. Valot moninkertaistuvat kauniisti ikkunalaseissa. 
Ostan joka vuosi jonkin uuden kauniin kuusen koristeen. Vanhojakaan en heitä pois, joten kyllä niitä aika paljon on. Kaikki eivät ole aina esillä. Tänä vuonna kaivoin esiin olkikoristeet, jotka ovat olleet käytössä viimeksi varmaan 70-luvulla. Oi, miten kauniita ne ovat!
Keittiöön olen vaihtanut maton, verhokapan, pöytäliinan ja kukat, olkkariin vaihdan vielä pöytäliinat. Ikkunalaudoilla on kyntteliköt. Joulukuusi saa olla itsenäisyyspäivästä nuutinpäivään 13.1. Sen katveessa luen lukutuolissani.
Ovikranssin vaihdoin joulukuun alussa havukranssiksi ja jos siltä tuntuu sen tilalle saattaa vielä ilmestyä ennen joulunajan loppua veikeä tontttukoriste.  

9. Lasten jouluelokuvat vai romanttiset jouluelokuvat? 

Katson jouluaattona tai jonain muuna joulunajan päivänä haikean kauniin animaatioelokuvan Lumiukko, jonka tunnussävelmän on laulanut skottikorostuksella kuoropoika Peter Auty, nykyään oopperalaulaja.
Romanttisia chicklit-elokuvia en katso, mutta muistan katsoneeni joskus lämminhenkisen brittielokuvan Rakkautta vain, Love Actually.
Frank Capran 40-luvun elokuva Ihmeellinen on elämä herkistää yhä, vaikka olen katsonut sen moneen kertaan joulun aikaan.  


10. Joululimppu vai saaristolaisleipä? 

Länsi-Suomesta kotoisin olevana pidän maustelimpuista, joissa on anista, fenkolia ja rusinoita. Olen jo syönyt muutaman maustelimpun,yksin, koska mies ei syö näitä. Saaristolaisleipä on hyvää pieninä alkupaloina, kuten myös kainuulaiset rönttöset ja lohikukot. Linnan juhlissakin on ollut pieniä rönttösiä nimellä puolukkapiiraat. 

11. Piparkakkutalon väsääminen vai kaupan piparit? 

Ennen tein lasten kanssa pieniä piparimökkejä, nykyään en enää. Tein paljon muutakin mitä en enää tee: charlotte russeja, viktoriahyytelöitä, kuivakakkuja. Ehkä olen tehnyt niitä oman osuuteni, eikä noille olisi nykyään syöjiäkään. Teen kyllä joulupipareita, torttuja ja pieniä sahramipullia tuoksun ja perinteen vuoksi.

12. Liköörikonvehdit vai englanninlakritsit? 

Ei kumpaakaan. Toffifee-suklaa on hyvää, samoin monet konvehdit, mutta ei likööriä sisältävät.
Marmeladikuulia ja myös sydämen mallisia hyviä hedelmämarmeladeja meillä on aina jouluna. Ne ovat paitsi maukkaita, niin myös kauniita lasikulhossa.

13. Joulusaunassa koivuvihta vai ei? 

En sauno aattona, koska saunailta ei oikein sovi minun jouluuni. En halua pestä hiuksiani ja laittautua uudelleen, kiireisesti. Saunon sen sijaan mielellään aatonaattona, jolloin voi viettää saunailtaa leppoisasti ilman muuta ohjelmaa.  Nykyään kerrostalossa asuessa saunomme omien vuorojen puitteissa. Tällä kertaa meillä onkin sopivasti vuoro aatonaattona. Talossa on kyllä perinteiset vähän käytetyt naisten ja miesten saunat aattona päivällä, ja osa meillä joulua viettävistä käyttää niitä. 
Vastat ja vihdat ovat minulle kuin museojuttuja. Mies teki viime kesänä nopeasti vihdat, joissa näytti olevan pihlajanoksiakin, kun meillä oli mökillä vieras Englannista ja minun tehtävänäni oli opastaa häntä suomalaisen saunaperinteen saloihin. 

14. Joulupukki vai lahjasäkin kantaminen salaa kuusen alle? 

Pukki tulee aina silloin, kun joulua on kanssamme viettämässä pukkiuskoinen pikku ihminen. Ehkä tämä joulu on viimeinen. Kun  vietämme aattoa kaksin mieheni kanssa viemme lahjat kuusen alle houkuttelemaan.

Yksityiskohta Stockmannin jouluikkunasta 13.12. 23.
Kävimme Helsingissä parin päivän lomalla jouluhyörinöistä,
näyttelyissä ja elokuvissa

  



15. Lahjoja lemmikille vai ei? 

Ei ole lemmikkiä. Joskus oli kissa, mutta siihen maailman aikaan lemmikkejä ei pidetty niin ihmisen kaltaisina, että niille olisi annettu lahjoja. 

16. Joululahjojen avaaminen yhtä aikaa vai yksi ihminen kerrallaan?

Meillä toiset availevat yhtä aikaa tai limittäin, minä katselen ja kuulostelen ja alan availla omiani kun toiset availevat viimeisiään. On niin kiva katsella toisten iloa. 
  

17. Joululahjojen unboxaus aattoiltana vai säilyttäminen pakkauksissaan kasassa päiväkausia?

Mitäh? Unboxaus - onko tuo tonttukieltä, siis pakkausten avaaminen. Eiköhän niitä tule availluksi ja tutkituksi, ja siitä sitten vähitellen sinne minne kuuluvat, vaatekaappiin, kirjahyllyyn, kylpyhuonen kaappiin jne.

18. Joulun kuvaaminen vai hetkestä nauttiminen ilman kameraa? 

Meillä kuvataan joulupuuron nautiskelijat ja mantelinsaajan onnellinen ilme sekä pari kuvaa pukkiseremoniasta.
Silloin kun oli oikeat videokamerat ja tehtiin kotivideoita, niin minähän haastattelin perheenjäseniä pitkin aattoa. Tosi huvittavia videoita, koska haastattelija on niissä niin vakavissaan. 
Uudenvuoden aattona teemme mieheni kanssa edelleen videon, jossa vuorotellen kyselemme toisiltamme kuluneesta vuodesta ja toiveista tulevalle vuodelle.

19. Aattoiltana joulumessu Vatikaanista vai suomalainen joulukonsertti? 

Ei kumpaakaan.
Kuuntelen mielellään vähäisen määrän joulumusiikkia ennen joulua. Olen käynyt Johanna Rusasen, Waltteri Torikan ja Tarja Turusen vahvatunnelmaisissa joulukonserteissa. Tänä vuonna kävimme Diandran konsertissa Sippolan kirkossa. Se ei sytyttänyt ollenkaan kuten nuo aiemmat konsertit, joten ensi joulun alla ostetaan taas liput jonkun oopperalaulajan konserttiin. 

Kävelylenkkini varrelta, Kuva: Ume


20. Tapaniajelu vai -kävely?

Kävely, semmoinen flaneeraustyylinen, seurassa tai yksinäni tuumaillen. Ei missään nimessä mitään kuntokävelyä eikä todellakaan kuntosalia tai muuta katumusoperaatiota, johon media alennusmyyntien ohella hoputtaa. Iisisti vain, joulunaika kestää minulla pitkään, kun töihin menokaan ei enää sitä katkaise.


Oma extra-kysymykseni:
Mikä on päällimmäisin joulutunteesi: rakkaudellisuus, haikeus, surumielisyys, iloisuus, ärtymys, ahdistus, yksinäisyys, kaikkia näitä, vai joku aivan muu?

Minulla on yleensä vallitsevana iloisuus, mutta joskus on ilon keskellä elämän tuomaa suruakin.


Muisto 80-luvun alusta. Pukkina taisi olla sama kiva
koulupoika, joka kävi joskus omasta aloitteestaan
hoitamassa poikia.


Kysymykset kopioitavaksi, mikäli haluat pohtia näitä asioita omalla kohdallasi.

1. Joululahjojen hankkiminen pitkin vuotta vai viimeisellä viikolla?

2. Joulukorttien lähettäminen vai some-toivotukset? 

3. Joululehdet vai somen jouluryhmät?

4. Suursiivous vai pölyn piilottaminen hämärään valaistukseen? 

5. Aito kynttilä vai led-kynttilä?

6. Vihreä vai punainen? 

7. Jouluneule vai ehdottomasti ei? 

8. Koristelussa överit vai vajarit?

9. Lasten jouluelokuvat vai romanttiset jouluelokuvat? 

10. Joululimppu vai saaristolaisleipä? 

11. Piparkakkutalon väsääminen vai kaupan piparit? 

12. Liköörikonvehdit vai englanninlakritsit? 

13. Joulusaunassa koivuvihta vai ei? 

14. Joulupukki vai lahjasäkin kantaminen salaa kuusen alle? 

15. Lahjoja lemmikille vai ei? 

16. Joululahjojen avaaminen yhtä aikaa vai yksi ihminen kerrallaan?

17. Joululahjojen unboxaus aattoiltana vai säilyttäminen pakkauksissaan kasassa päiväkausia?

18. Joulun kuvaaminen vai hetkestä nauttiminen ilman kameraa? 

19. Aattoiltana joulumessu Vatikaanista vai suomalainen joulukonsertti? 

20. Tapaniajelu vai -kävely?

Extra: Päällimmäinen joulutunteesi?



19 kommenttia:

  1. Tätä runsautta! Kiinnostavat kysymykset ja vastaukset, on meillä sentään hurja määrä joulunviettoon kuuluvia tapoja ja puuhia 🌲 Ei ihme että osa kansasta tuntee juhlan ahdistavana. Itse rakastan joulua enkä pakkosuorita mitään. 🍎

    Mekin aiomme saunoa aatonaattona, ja siihen yhdistäen vaihtaa vuodevaatteet. On uudet tyynyliinat ostettuina ja pestyinä sitä päivää varten. Nukutaan suloisesti ja herätään pirteinä jouluaattoon. ❤️

    Olisi lystikästä nähdä kuva noista jouluneuleistasi 🙂

    Ihanaa joulunodotusta 🍷

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatan toteuttaa toiveesi ja kuvata ne neuleet tai otattaa kuvat itsestäni peurapaidassa ja joulupakettina vaikka seuraavaan kirjoitukseeni, joka onkin varmaan viimeinen ennen joulua.

      Joulussa on monella sellaisia tapoja, jotka rasittavat, esim nuorilla "pakkovierailut" vanhempien ja isovanhempien kodeissa ja liian paljon muutakin ohjelmaa, kirkkoa, haudoilla käymistä ja tunne, että pitää valvoa myöhään ja olla superonnellinen ja seurallinen "kun joulu on".
      Jotkut kokevat joulun tulon ahdistavana, koska heillä on huonoja muistoja lapsuuden jouluista.
      Minua ei ole joulussa ahdistanut muu kuin töihin palaaminen niin pian joulun jälkeen, juuri kun on päässyt rentoutumaan. Eläkeläisellä ei ole tätä huolta.

      Poista
  2. jostakin syystä olen aina pitänyt mustaa joulua kaikkein läheisimpänä. talvea, kevättä ja kesää on maailma täynnä, tätä mustuutta vain yksi niemi. toivoisin että radiossa olisi sellainen kanava, joka soittaisi pelkästään ikivanhoja joululauluja. arkihuolesi kaikki heitä ... en etsi valtaa, loistoa ... hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa ... maa on niin kaunis ... heinillä härkien kaukalon ... kun maass' on hanki ja järvet jäässä .... ja niin joulu joutui jo taas pohjolaan ...

    kävelin tällä viikolla joulutähtien ja valojen koristamalla aleksilla. kluuvinkadun kulmasta kuului sellolla soitettu varpunen jouluaamuna. hämmennyin uudeksi leivotun version kauneudesta. oli kiva heläyttää maksu esityksestä lippaaseen ja vasta sitten kiiruhtaa ratikkaan.

    ps. minun jouluni on samanlainen kuin kirjailija hannu mäkelän: "jotain pientä, jotain niukkaa, jotain yksinkertaista ja silti kaunista. saa nähdä."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla oli samantapainen kokemus jossain Aleksin varrella alkuviikolla. Yhtäkkiä alkoi Finlandia soida todella kauniina. Heti tuli kylmät väreet. Muistin, miten Ylioppilaskunnan laulajat lauloivat tämän laulun viime keväänä Venäjän suurlähetystön edessä vaihtaen Suomen tilalle Ukrainan. Kaivoin lompakostani kaksieurosen ja vein sen saksofonistin hattuun. Onneksi hän soitti silmät kiinni. Pelkään aina, että esiintyjät, joiden esitys koskettaa minua huomaavat liikutukseni. Olen ollut aivan poissa tolaltani kerran katsoessani Jorma Uotisen tanssia.

      Tuo vanhojen joululaulujen kanava olisi minunkin mieleeni, esittäjinä mieluusti Jorma Hynninen, Matti Salminen tai joku muu oopperalaulaja.

      Sinä haluat yksinkertaisen joulun. Se on hyvä valinta. Minä pidän ehkä vähän koristeellisemmasta, mutta en mistään ylellisestä, mikä on hyvä, koska sellaiseen ei olisi varaa.

      Poista
  3. Kylläpä oli mukava lukea joulunvietostasi! Tonttukin näyttää melkein kuin sinulta puutonttuna :D tämä oli kehu! Mietin, olisinko itse vastannut myös noihin kysymyksiin, mutta niissä oli todella monessa sellaiset vaihtoehdot, ettei kumpikaan osu oikeaan, tai ettei ole tällaisia tapoja. Vaikka jouluihminen olenkin. Minulle joulussa tärkeintä on kiireettömyys. Toivon, että se tänä jouluna vihdoin toteutuu, kun vain aattona on kestitystä ja sitten viikon loma.
    Hyvää joulua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma kiireetön aika on suurimman osan elinaikaa kaivatuinta ja arvokkainta. Nykyään yhä pienemmillä lapsillakin myös vapaa-aika on pitkälle ohjelmoitua, mikä on mielestäni suuri virhe liian aikaisen some-elämän aloittamisen ohella.

      Toivon rentouttavaa joulun aikaa sinulle ja mukavia joulutunnelmia miehesi ja muiden kanssanne joulua viettävien kanssa!

      Minullakin tuli moneen kysymykseen vastaus "ei kumpikaan" ja usein vastasin asian vierestä. Oli kuitenkin kiva pohtia omaa joulun viettoa. Olen ehkä enemmän hössötyksen kuin yksinkertaisuuden kannattaja. Unohdin jouluastiat - mihin muuhun vuodenaikajuhlaan on omia astioita - ei mihinkään.

      Poista
    2. Niin, kyllä. Tonttu on kuin minä, pyöreä naama ja hymy, ja minulla on punainen myssykin.

      Poista
  4. Mukavaa Joulunalusaikaa Sinulle!

    Pölähdin blogiisi "Ei saa mennä ulos saunaiholla" -blogista ja tartuin heti haasteeseen :)
    Huomasin myös, että täällä on hurjasti täytettä Lukemattomien kirjojen listaani, joka ei vielä ensi vuonnakaan tule luetuksi, mutta toisaalta, ei sen ole tarkoituskaan - eihän kirjaston kirjojakaan ole tarkoitus saada luetuksi, aina siellä jotain lukematonta on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin Sinulle! Kiva, että tulit käymään.

      Luin vastauksesi. Olen samaa mieltä kanssasi, tärkeintä on rauha ja rakkaus. Niihin kai kaikki hössötyskin tähtää, hyvän olon tuottamiseen ja rakkauden osoittamiseen ja että kaikilla olisi hyvä, rauhallinen ja yltäkylläinen olo vaatiomattomissakin puitteissa.

      Poista
  5. Unboxaus, olenkohan minä jälkeen jäänyt jostakin tärkeästä 😊
    Kiitos runsaista vastauksista ja oikein kivaa jouluviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Somessa on leikillisiä videoita siitä, kun ihmiset repivät innoissaan auki saamiaan paketteja, yllättyvät tai kauhistuvat. Joulun jälkeen näitä saattaa tulla enemmänkin. Se on unboxausta. :D

      Näitä oli hauska tehdä. Ihan kuin oma joulu olisi nyt niiiin paketissa.
      Unohdin mainita lipeäkalan, jonka olemme aikaistaneet itsenäisyyspäivään ja tänä vuonna jätimme kokonaan pois.
      Ja lapsuuden rekiajelut koulun kuusijuhlaan ja varhainen joulukirkko... paljon on muuttunut.

      Poista
  6. Kiva, että nappasit haasteeni! 😄 Oli mukava lukea vastauksiasi ja ainahan voi vastata jotain muuta kuin vaihtoehdot ehdottavat. 👍🏻 Minäkin olen harkinnut noita muita some-sovelluksia mutta jään aina epäröimään. 🤔 Kauniit vihreän ja punaisen pallon olit hankkinut! ”Unboxaus” on noita meidän alle parikymppisten tonttujen vakiosanoja. Nuoristolaistonttujen ilmaukset tarttuvat sitten joulumuorillekin. 😂 Mahtava uuden vuoden videoperinne teillä! 📹
    Kiva ekstrakysymys! Päällimmäisenä tunteena minulla ovat jouluna rakkaudellisuus ja suloinen nostalgia (” tunneherkkä muisto, identiteettimme rakentaja, muistutus siitä, mitä olemme ja mistä tulemme, mitä olemme tunteneet ja mitä kaipaamme”, Yle.fi, Oppiminen).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun me vanhat omaksumme ripeästi nuorisolaisten juttuja, niin heidänhän pitää keksiä uusia. Tämä on nähty monessa asiassa, revityissä farkuissa, nuorisokielen käytössä, saman musiikin kuuntelussa.
      Olen nähnyt muutaman kivan unboxaus-videon, semmoisia joissa kirjailija ihastuu avattuaan paketin, jossa on oman kirjan ensikappaleet ja jonkun missä kiinalaisesta verkkokaupasta tilattu tuote olikin jotain aivan muuta.

      Minullakin on jouluna nostalgisuuden hetkiä, jolloin muistelen hellyydellä vanhempiani. Äitini kuoli marraskuussa joulun alla, kun olin 13-vuotias. Onneksi ehdin viettää kuitenkin aika monta joulua hänen kanssaan ja saada perusturvallisuutta. Sinä vuonna oli apea joulu, mutta joulu kuitenkin.

      Poista

  7. Jokainen viettää joulua tavallaan, niin se pitää ollakin.
    En ole oikein jouluihmisiä, ei vaan kiinnosta. Joulu näkyy ruokapöydässä, lyhtynä portailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, vapaassa maassa.
      Ruokapöytä on jouluna tärkeä. Meidän seinäkalenterisssa on sanontoja eri puolilta Suomea ja joulukuun lause on "Tulis joulu, että sais yöllä syyvä". Sellaisesta ahtamisesta en tykkää yhtään, mutta koitan kerrankin varata kaikkea niin paljon, ettei tarvitse alvariinsa hypätä kaupassa. Jo se saa tuntumaan olon juhlavamalta kuin arkena.

      Poista
  8. Samainen haaste, johon vastailin https://repolainenreissaa.blogspot.com/2023/11/joulun-2023-this-or-that.html
    johdatti toisen blogin kautta "luoksesi"!Löytyikin samalla mukava blogi ja luettavaa enemmänkin - kiireettömästi palattava.
    Lisäkysymykseesi joulutunteesta vastaan: "Kiitollisuus"
    - se on iän myötä tullut jotenkin merkityksellisimmäksi tunteeksi. Kiitollinen niin monesta, ihmistä, yhdessäolosta, touhusta tai touhuamattomuudesta. Ihanaa ja omanoloista Joulua toivotellen ja "uusin kujein" Uuteen Vuoteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitollisuuden minäkin ole huomannut lisääntyvän iän myötä, samoin armollisuuden ja hellyyden lapsia kohtaan. On hyvä, että lapset syntyvät nuoremmille ihmisille, nyt isovanhempivaiheessa ei pystyisi vaatimaan pieniltä lapsilta mitään, vain hellimään ja suojelemaan heitä (itselläni näin, ehkä kaikilla ei).
      Kiitollisuuden huomaa esim siinä, että ei enää ole pitkään aikaan arvostellut vanhempiaan, kuten nuorempana, vaan ymmärtää heidän vaikeuksiaan ja on kiitollinen siitä, mitä on heiltä saanut.
      Toivotan hyvää joulun ja uuden vuoden aikaa!

      Poista
  9. Kiinnostavaa lukea joulun vietostasi.
    Minun jouluni poikeaa lukemastani paljon. Kadotin koko joulun vähintään pariksi vuosikymmeneksi. Monista työelämän aikaisista jouluista meillä kotona ei oikeastaan ollut joulunviettoa. Tein työjouluja vuorotyöläisenä paljon.
    Sitten joulu löytyi taas ja nyt tykkään jopa näistä päivistä jo ennen joulua.
    Meillä on aito kuusi ja aidot kuusenkynttilät, ei runsasta ruokapöytää, ei lahjoja muuta, mitä pojan perhe laittaa kummallekin paketin.
    Koristelussa toteutuu vähän on paljon. Joulukukka ja kynttilät pöydällä. Mikäli mahdollista pihassa palaa muutama jäälyhty, jotka pistin äsken jäätymään. Mitenkään runsaasti en laita uloskaan valoja.
    Tunnelma on joulussa tärkeä, silloin on hyvä olla ja tietää, että toisellakin on hyvä.
    Tunnelmallista joulunaikaa ja kaikkea hyvää uudelle vuodellesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin teille sinne pohjoisemmas!

      Jouluun valmistautuminen kaikkinensa on yhtä kivaa kuin itse joulu. Kysyn itseltäni, uskonko vielä pukkiin, kun tuntuu pientä jännitystäkin.
      Joulukukat ja kynttilät luovat tunnelman, samoin joulumusiikki. Minä pysähdyn kaikessa tekemisessäni aina kun radiosta kuuluu "Mary Did You Know", laulu jossa on kaunis näkökulma kristinuskon joulukertomukseen. Laajenna sen mielessäni niin, että me emme koskaan tiedä, mitä lapsistamme tulee emmekä pysty poistamaan vaikeuksia heidän tieltään.

      Poista