Niin suloinen kirja, Montako yötä vielä, Prinsessa Pikkiriikki, 24 tarinaa Hannele Lampela ja kuvitus Ninka Reittu.
Tutustuin Prinsessa Pikkiriikkiin Lauri Maijalan ohjaamassa elokuvassa, jonka kävin katsomassa 7-vuotiaan pojantyttären kanssa keväällä. Ihastuimme molemmat. Elokuvassa uppoudutaan maailmaan sellaisena kuin lapsi sen kokee, ja siinä on kivoja silmäniskuja aikuisellekin.
Nyt olen lukenut varovasti käännellen tämän joulukalenterikirjan, koska annan sen lahjaksi sopivasti juuri ennen joulukuuta. Huomaan, että elokuvassa toistui lapsen maailma juuri kuten se on Lampelan teksteissäkin. Lampela onkin elokuvan toinen käsikirjoittajista, toinen on Tuuli Kanervankallio.
Kirja on Lampelan yhdestoista Pikkiriikki-sarjan teos. Tekstit ovat parin kolmen sivun mittaisia, lukemaan oppinut voi niitä vähän harjaannuttuaan lukea itsekin.
Jo tarinoiden nimet ovat viehättäviä, sisällöstä puhumattakaan: Luku 3, jossa pohditaan, tykkäävätkö tontut uida loskassa vaiko eivät, Luku 6, jossa eletään demokratiassa ja tapahtuu ihmeellinen ihme!, Luku 11, jossa Pikkiriikki haluaisi olla kimalteleva enkeli, mutta onkin puolikas aasi (voi raukkaa).
Miettikää mikä tragedia, jos on pieni ja kultahörsylit päässä innokkaana menossa lavalle esittämään enkeliä, ja päiväkodin täti määrääkin aasin pyllyksi, koska siihen tehtävään roolitettu Bruno on sairastunut ja enkeleitä on liikaakin! Isä ja äiti ovat jo yleisön joukossa ja täti näyttää suurelta ja pelottavalta. Pikkiriikki ei voi kuin suostua ja luopua kimalluksestaan. Mikä suru, pikkutytöthän ovat tietyssä ikävaiheessa valtavan innostuneita esittämään prinsessa-, keiju- ja enkelirooleja näytelmissä ja baletissa.
Tarinoiden myötä kertomukseen joulun odotuksesta on upotettu myös kasvutarina.
Kauniisti toteutetun kirjan lopussa on tyhjiä jouluaihein koristeltuja sivuja lapsen omien joulumuistojen kirjoittamista varten.
Kun omat pojat olivat pikkuisia, minulla oli yhteen aikaan tapana lukea heille aamusatu ennen päivähoitoon lähtöä. Meillä alkoi työt vasta yhdeksältä ja sekä hoitopaikka että työpaikka olivat lähellä, joten tähän lukutuokioon oli aikaa.
Mietin, eikö aikuisillekin voisi olla 24 tarinan joulunaluskirjoja. Niitä onkin eri kustantamoilla monenlaisia, ja voihan sellaisena käyttää mitä tahansa teosta, jossa on sopivan lyhyet, hyväntahtoiset tarinat.
Päivän aloitus tai lopetus kaunokirjallisuuttta lukemalla saattaa olla parempi valinta kuin sotauutisten kuuntelu.
Päivän aloitus tai lopetus kaunokirjallisuuttta lukemalla saattaa olla parempi valinta kuin sotauutisten kuuntelu.
Joulukalenterikirjoiksi kiireiselle aikuiselle sopivat esim. Petri Tammisen lyhytproosakirjat Muistelmat, Suomen historia ja Se sano, Sinikka Nopolan lehtikolumneista toimitetut kirjat Tervehdin teitä kevätsukkahousuilla, Topatut alamaiset, Onko teillä tämmöistä? ja muut, samoin Anna-Leena Härkösen pakinakirjat mm. Takana puhumisen taito ja Ihan ystävänä sanon ja muita kirjoituksia. Ronskimman huumorin ystävälle suosittelen Rosa Liksomin mininovelleja kokoelmista Yhden yön pysäkki, Unohdettu vartti ja Tyhjän tien paratiisit.
Vesa Sisättö on koonnut kirjaansa 104 kuuluisaa möläytystä hauskoja möläyttelyjä meiltä ja maailmalta.
Hän siteeraa aluksi tietyn henkilön suusta päässeen sammakon sekä tapahtuma-ajankohdan päivämäärän, mikäli se on tiedossa ja kertoo sitten tilanteen ja sille taustaa. Tarinat ovat sopivan lyhyitä kaamosaamun kahvihetkeen tai yöpöytäkirjaksi.
Niitä on otsikon lupaamat 104, joten riittävät pitkälle uuden vuoden puolelle.
Hän siteeraa aluksi tietyn henkilön suusta päässeen sammakon sekä tapahtuma-ajankohdan päivämäärän, mikäli se on tiedossa ja kertoo sitten tilanteen ja sille taustaa. Tarinat ovat sopivan lyhyitä kaamosaamun kahvihetkeen tai yöpöytäkirjaksi.
Niitä on otsikon lupaamat 104, joten riittävät pitkälle uuden vuoden puolelle.
Kirjaa kootessa Sisättö oli huomannut, että monet vanhemmista möläytyksistä on liitetty väärien henkilöiden suuhun ja moni on myös hioutunut alkuperäistä napakammaksi.
Möläyttelijöissä on vallanpitäjiä, urheilijoita, taiteilijoita ja joitain taviksia jotka ovat olleet möläytyksensä ansiosta hetken kuuluisuuksia.
Möläyttelijöissä on vallanpitäjiä, urheilijoita, taiteilijoita ja joitain taviksia jotka ovat olleet möläytyksensä ansiosta hetken kuuluisuuksia.
Valinnassa Sisättö on käyttänyt sellaista periaatetta, että rasistiset mölinät eivät ansaitse toistoa. Tämäkin valinta, hyväntahtoisuus, puoltaa sitä, että nostan tämän kirjan aikuisten joulukalenterikirjaksi.
Mieleeni jäi erityisesti edesmennen prinssi Philipin vitsikkäät lohkaisut, olisivatko jopa harkittuja etiketin rikkomisia. Rakastavana aviomiehenä prinssi halusi huvittaa ankaran käyttäytymiskoodin puristuksessa toimivaa vaimoaan kuningatar Elisabetia ja rentouttaa virallisia tilanteita.
Kun kuninkaallinen seurue kiersi Britanniaa kuningattaren 60 vuotta kestäneen valtakauden kunniaksi, Philip äkkäsi fanien joukossa kolean sään vuoksi foliohuopaan käärityn pikkuisen 90-vuotiaan rouvan, jonka olemus toi hänelle mieleen uunivalmiin broilerin, kumartui kättelemään rouvaa ja lohkaisi: "Aikovatko ne pistää sinut uuniin seuraavaksi?"
Kaamos kumoon lukemalla - ja luovilla möläytyksillä!
Tänä päivänä liput ovat liehuneet YK:n lasten oikeuksien päivän kunniaksi.
Prinsessa Pikkiriikin kanssa toivon kaikille lapsille onnellista lapsuutta!
Tänä päivänä liput ovat liehuneet YK:n lasten oikeuksien päivän kunniaksi.
Prinsessa Pikkiriikin kanssa toivon kaikille lapsille onnellista lapsuutta!
Prinsessa Pikkiriikki-sarja on todella kiva sarja ja kuvitus on mitä mainioin. Työelämässä luin paljon lapsille ja joulun aikaan tietysti kalenterikirjoja.
VastaaPoistaTykkään lukea aikuisille tehtyjä kalenterikirjoja. 24 yötä jouluun ja Toiset 24 yötä jouluun ovat aikuisille suunnattuja lyhyitä dekkarinovelleja näin joulun aikaan.
Minä en ollut ennen elokuvaa tutustunut näihin kirjoihin. Meillä on kotona vanhempia lastenkirjoja kuten Pekka Töpöhäntiä ym., kirjastosta on kyllä lainattu Mestarietsivä Peppusia ja muita nykykirjoja.
PoistaMeidän Reuna-kirjakaupalla on myös oma Joulukalenteri-kirja, johon kirjoittavat Reuna-kustantamon kirjailijat ja osakkaat. Kirjan tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen, mikä sopiii hyvin joulun henkeen. Tänä vuonna aihe on urheilu.
MM
VastaaPoistaKirjallinen joulukalenteri aikuisille ei pahaa tekisi, pätkiä klassikoista yms.
Mie joskus muutamana männä vuonna kyhäilin blogipottuuni itseni iloksi hvyissä ajoin ennen adventtia; niitä 'joutuu' nyt uudelleen availemaan.
Ihka uudelta tuntuvat, unohtuneet. :)
Pätkiä klassikoista on hyvä idea!
PoistaTaidan muistaa blogisi joulukalenterin - hämärästi - näin se menee, kun paljon lukee. Joskus väitän, etten ole lukenut jotain kirjaa ja sitten löydän sen paljon luetun oloisena omasta hyllystäni tai löydän jopa blogijutun, jonka olen kirjoittanut ja ihastelen, onpas hyvin kirjoitettu. :)
Pitääkin käydä lukemassa vanhoja kalenterijuttujasi.
Dekkaristeilta on tullut 24 yötä jouluun ja Toiset 24 yötä jouluun. Ne taitavat kyllä olla jo sinulle tuttuja. Itse luen joulun aikaan ”salaisena” paheena romanttisia joulupokkareita. Kun on muuten touhotusta, niitä on helppo lukaista vaikka illalla ennen nukkumaanmenoa. 🤶🏻
VastaaPoistaNuo eivät ole tuttuja. Kiitos kun kerroit. Googlasin, kiinnnostava kirjailijalista näyttää olevan.
PoistaKirjabloggareilla on myös ollut blogimuotoinen joulukalenteri. Onkohan tänä vuonna? Minua ei ole kyllä koskaan pyydetty mukaan, nyyh. Ehkä minuun ei ole saatu yhteyttä, kun en ole ollut pitkään edes facessa, mutta nyt olen jopa liepeillyt instassa (kokonaan sille antautumatta, niin täydesti kuin blogille!).
Kyllä ovat joulukalenterit muuttuneet, nuo esinemuotoiset! Ensin oli vain luukun takana oleva kuva, lapset olivat niistäkin innoissaan, sitten pieni suklaanpala ja nyt on vaikka mitä tavaraa, aikuisillekin teepusseja, koruja ja hajuvesiä. Kohta noista "tavaralipastoista" tulee matkalaukun kokoisia.
Ihastuttava joulunaluskirja! Kiitos esittelystä. 🍎
VastaaPoistaMyös tykkäsin kun kerroit lukeneesi lapsille aamusadun ❤️
Sadunomaista tätä päivää!
Jotkut kirjailijat osaavat mennä niin hyvin lapsen maailmaan. Ihailin tätä taitoa hiljattain, kun luin Riikka Pulkkisen romaanin Viimeinen yhteinen leikki, jonka aihe ei ole perhe-elämä, mutta sitä eletään siinä sivussa ja elämä lasten, Isopömpsön ja Pikkupömpsön kanssa toimii kontrastina joittenkin kirjan henkilöiden harhailulle.
PoistaMinun tekee mieli lukea noita Pikkiriikki-kirjoja ihan itselleni.
Satumaista viikonloppu, Rita! ♥