sunnuntai 27. lokakuuta 2024

Ajatuksia sunnuntaina 27.10.24

Olen lukenut sunnuntaipäiväni ratoksi Merete Mazzarellan kirjaa Syksystä syksyyn, jäänyt miettimään sen mieleeni nostamia asioita, tukenut flunssaoireista miestäni, käynyt kaupassa ja muistellut edelleen taannoista Istanbulin matkaa.
Kaikki kunnon kirjabloggajathan ovat nyt kirjamessuilla tai vähintäänkin katselevat striimejä. Heard It, Seen It, Done It - onko se jonkin albumi nimi - joskus vain kyllästyy. 

Mazzarella lainaa ensimmäisen koronavuoden aikana kirjoittamassaan kirjassa paljon muita henkilöitä. Poimin polveilevasta tekstistä seuraavan Henry Miller -sitaatin: "Matkan määränpää ei ole paikka, vaan uusi tapa suhtautua asioihin."

Istanbulin matkalla ihmisiä katsellessani aloin uskoa vahvemmin kuin ennen siihen tutkimustietoon, että Suomi on maailman onnellisin maa. Jo ties monennenko kerran - seitsemännen. 
Aluksihan me Suomessa naureskelimme sijoituksellemme, mekö mutrusuut muka, sitten aloimme järkeillä, että se onnellisuus taitaa tässä yhteydessä tarkoittaa paljolti onnekkuutta. Meillä on puitteet, joissa olisi syytä olla onnellinen; olemme onnekkaita, kun saamme syntyä hyvinvointivaltioon, jossa yhteiskunta pitää meistä huolen, on tilaa ja luontoa kaikille, esteettömiä virkistyspolkuja, ilmaiset marjatkin metsissä. Mikähän siinä on, että meillä on silti niin paljon tyytymättömiä?

Istanbulissa silmääni pistivät vanhat miehet töissä ja kerjäämässä. Oli roskien kuljettajia ja myös roskakorien penkojia, punnitsemista vaa'an kanssa tarjoavia, kenkien lankkaajia ja yhtä tai kahta tuotetta kauppaavia miehiä, nuorempiakin. Kauppatavaroina oli usein takki tai muovikoruja.
Jalkakäytävät olivat kuluneita ja toisin paikoin jalkakäytävää ei ollut nimeksikään. Piti katsoa jalkoihinsa tiilten ja kuoppien varalta. Mietin, miten liikuntarjoitteiset kulkevat, jäävät varmaan kotiin. 

Kuva: Ume


Minulla on joskus 90-luvulla rantalomalla Alanyassa itsestäni otattamani kuva, jossa seison vaa'alla näytellen kauhistunutta. Vieressä jalkakäytävällä istuu vaa'an vartija, pikkuinen söpö poika, olisko viisivuotias fetsi päässä. Silloin pidin kuvaa hauskana - voi minua.
Nuo fetsithän muuten kiellettiin Turkissa Atatürkin länsimaistamisuudistuksissa, kuten kaikki muukin perinteinen pukeutuminen. Silti jollain vanhalla miehellä oli vieläkin (vai uudelleenko) fetsi ja naisryhmässä yhdellä hiukset vapaana, toisella huivi niskasta solmittuna ja kolmannella kaikin puolin peittävä asu. 

  
Kuva: Ume



Kuva: Ume
  


Simit-rinkelit ovat Turkissa suosittu välipala ja myyntikärryt ovat
toiminnassa aamusta iltamyöhään.
Kuva: Ume



Katukoirat olivat tottuneita ihmisiin.
Kuva: Ume


Turistit ja matkainfluensserit kuvasivat ostamiaan tuotteita. 
Kuva: Ume


Hyvä tapa katsella kaupunkia on istua kahviloissa katselemassa mitä sisällä ja ulkona tapahtuu. 
Mielikahvilamme oli kolmikerroksinen konditoriakahvila, joka oli niin kapea, että ulos mahtui vain yksi pöytä, myyntitilaan ei yhtään ja kahdessa kerroksessa oli kummassakin tilaa yhdelle isommalle pöydälle ja pienelle kahden hengen pöydälle ikunan edessä. Perheyritys ilmeisesti, koska kahvilassa näyttivät hääräävän äiti ja isä ja tytär tuli koulun jälkeen viettämään sinne aikaansa. Äiti oli äärimmäisen nopea. Hän palveli kahta kolmea asiakasta yhtä aikaa, myi kahvin valmistuessa toiselle asiakkaalle leivonnaisia ja kääri kolmannen ostoksia. 





Teenmyyjät on yleinen näky Turkissa. Nämä myyjät,
yleensä kaikenikäisiä miehiä, puikkelehtivat taitavasti
mitä ahtaimmissa tiloissa. 




Betro Burger tarjoili todella maistuvia burgereita, aivan erilaisia
kuin kansainvälisissä ketjuravintoloissa, umpipiirakoita,
sisällä pihvi, jonka mausteena mm. tilliä. 
Kuva: Ume


Jaahas, eksyin näin pitkälle matkaelämyksiini. Nyt se matka lienee taputeltu (mikä sanonta!) ja lähden tästä pelistä pois. - Noin!


Basaarista poistumassa
Kuva: Ume



Ja mitä vielä?
Niin, Mazzarellan tuotannossa ihmettelen sitä, että hän on jo parikymmentä vuotta kirjoittanut omasta vanhenemisestaan ja vanhenemisesta yleensä. Ensimmäinen näitä teoksia oli vuonna 2000 julkaistu  svänger sig sommaren kring sin axel: Om konsten att bli gammal, suomennos Kun kesä kääntyy: Vanhenemisen taidosta vuosi myöhemmin. Hän oli tuolloin vasta 55-vuotias. Syksystä syksyyn-kirjassa vuodelta 2021 hän kyllä sanoo, ettei tiennyt silloin vielä mitään vanhana olemisesta.
 

Tässä yhtenä päivän koin yllättäen kaupassa lastenvaateosastolla haikean hetken. Tunsin kipeästi, miten hienoa olisi olla uudelleen nuori nainen ja synnyttää vauva - nyt kun on saatavilla näin suloisia vaatteitakin. Ostin lohdutuksekseni kirppikseltä Mark Levengoodin ja Unni Lindellin lasten kanssa käydyistä keskusteluista kokoaman kirjan Ystävä sä lapsien anna villoja

Anton, 6 v toteaa viisaasti: "Aikuiset tarvitsee lapsia siihen, että niillä olisi hauskempaa."

Ja Louise 7 v erittäin tarkkanäköisesti: "Aikuiset saavat syödä niin paljon karkkia kuin haluavat, valvoa niin myöhään kuin haluavat ja panna niin paljon meikkiä kuin haluavat. Mutta on ihan kamalaa, että ne eivät ikinä halua."

Hyvää sunnuntai-illan jatkoa - pitkää, muistittehan siirtää kellot, ne jotka eivät siirry automaattisesti. 
Minä olen kerran myöhästynyt bussista kesäajan takia keväällä, kun siirto on tunnilla eteenpäin. Oli niin hyvät keskustelut kyläillessä, että emme muistaneet moista pikkuasiaa. Valvoimmekin varmaan R:n kanssa niin myöhään kuin halusimme.


12 kommenttia:

  1. Laitoin jostain ylös lasten sanontoja kymmenisen vuotta sitten. Tässä heidän ajatuksiaan vanhenemisesta:
    ”Kun tulee vanhaksi on yhä vaikeampaa liikuttaa ruumiinjäseniä ja erottaa niitä toisistaan. Axel 9 v.
    Silloin ymmärtää, että on tullut vanhaksi, kun ei jaksa kävellä sinne saakka minne pitäisi. Victor 7 v.
    Vanhainkodissa on paljon sellaista, mitä ei saa tehdä. Ne ei saa ajaa skeittilaudalla eikä syödä purkkaa eikä pitää ruudullisia jumppahousuja. Lars-Erik 7 v.
    Vanhainkodissa käytävillä haisee päivälliseltä ja nurkissa haisee jumalalta. Siri 7 v.
    Vanhemmat ihmiset eivät voi saada lapsia. Niiden munasarjat ovat loppuneet ja sitä paitsi miehillä on proteesiongelmia. Petter 9 v.”

    Lapsilla on kyllä jänniä ajatuksia! 😄 Vielä lopuksi oivaltava ajatus: ” On kumma miten vähän saa aikaan, jos vain lakkaa yrittämästä. Paula 8v.” Viikonloppuun sopiva ajatus! ☔️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aamun hymyistä!
      Paras kyllä tuo "nurkissa haisee jumalalta".
      Lapsilta syntyy vahingossa näitä viisauksia, joista jotkut ovat hyvinkin filosofisia.

      Poista
  2. Minä en ole kunnon kirjabloggari mutta kävin kirjamessuilla. Hetken ahdistuksen jälkeen löysin divarien edustuksen ja muutaman pienkustantajan. Ne olivatkin messujen parasta antia. Bokehilla oli muutamia kerrassaan upeita valokuvakirjoja. Täytyy varmaan tilata velipojalle joululahjaksi, kun niin nolottaa, etten messuilla tehnyt kauppoja. Paria haastattelua kuunnellessa mietin kirjojen tulevaisuutta. Kuinka moni niitä enää lukee, saati ostaa? Minäkin tein messuilta vain yhden ostoksen: kahvipussin Valamon luostarin munkilta. Kaikki kovasti kannattavat kulttuurijuttuja, mutta eivät siltikään ole valmiita sijoittamaan rahojaan siihen.

    Pidän siitä, miten puhut vanhenemisesta ja itsestäsi. Sinussa on viisasta lempeyttä.

    Eeva-Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva-Leena!

      Minäkin olen messuilla ollessa keräillyt ideoita, sama taidemuseoiden kaupoissa. Kerran Tukholman Fotografiskassa ihastuin valtavasti yhteen painavaan teokseen, jota en jaksanut kantaa mukanani. Kotona kirja vaivasi minua niin, että päädyin tilaaamaan sen, mikä ei ollutkaan aivan helppoa.

      Kirjojen tulevaisuus, huokaus! Kirjoittajien palkkiot ovat pienenemään päin, kiitos vaan suoratoistopalvelut. Kyllä kirjailijan pitäisi saada kunnon korvaus julkaistaan hänen tekstinsä sitten missä muodossa tahansa.
      Ja hei lukevat ystävät, jos näkö on tallella, niin ostakaa painettuja kirjoja ja antakaa niitä lahjaksi! Muutkin harrastukset maksavat, miksi lukemisen pitäisi olla ilmaista?

      Kustantajat kertovat, että ei kannata suomentaa vähänkään monimutkaisempia kirjoja, koska ne eivät sovellu äänikirjoiksi. Joo-o. Mietin monia lukemiani käännöskirjoja, jotka todellakaan eivät olisi toimineet äänikirjoina. Kirjojen taso siis heikkenee, jos pelkästään kuunnellaan.

      Poista
  3. Mazzarellan vanheneminen tuo mieleeni Eeva Kilven, joka on ilmeisesti myös viimeistään viisikymppisenä pitänyt itseään kauhean vanhana ihmisenä. Toki takavuosina ikään suhtauduttiin eri tavalla kuin nyt, nythän kaikki pyrkivät olemaan jos ei nuoria niin nuorekkaita. Mutta kyllä näin kolmekymppisenkin näkökulmasta tuntuu hassulta, että viisikymppinen korostaa vanhuuttaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minulla tuli myös kirjoittaessa, että Kilvellä on ollut sama homma, kauhean pitkä vanhuus.
      Eei, kyllä kuusikymppisenä on vielä lähes sama olo ja yleensä ulkonäkökin kuin nelikymppisenä, seitsenkymppisenä vanhenemisen huomaa, ja kahdeksankymppiset sanovat, että älä sinä tyttö puhu vielä mitään.

      Poista
  4. Onpa hienoja valokuvia, riittävän läheltä ja kiinnostavista kulmista! Hyvä, että lasten suusta kuullaan edelleenkin hyvin muotoiltuja totuuksia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Unto on hyvä kuvaaja, vaikka laitteet ovatkin halvimmasta päästä. Hän osaa sommitella, rajata ja käsitellä kuvansa.
      Mutta kato noita kahta nimeämätöntä, ääh... minun puhelinkameralla ottamiani. Ne kertovat sen minkä halusinkin, mutta taso on huono.
      Tuo Unton Betro Burger, jossa on taustalla julkkisten kuvia tuo minulle huvittavasti mieleen Leonardo da Vincin Pyhän ehtoollisen.

      Poista
  5. Pääsinpä minäkin toviksi Turkkiin Unton kuvien myötä. Suurkiitos vaivattomasta matkasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä!
      Kuvien kanssa pääsee mihin vain. Samoin sanojen.

      Poista
  6. Mukavaa viettää sunnuntaita ja antaa ajatusten kierrellä siellä täällä. Lasten ajatuksenjuoksu on hurmaavaa ja yleensä heidän pohdinnoissaan piilee viisautta, joka hymyilyttää, mutta lapset sanovat asiat, niin kuin ne on.
    Hyviä kuvia ihmisistä arjessaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsilta kuulee sellaisiakin totuuksia, mitä aikuiset kursailevat sanoa.
      Se tietysti saa aikaan hauskoja tilanteita, kun lapset omalla vajavaisella maailmankuvallaan ymmärtävät asioita väärin.

      Poista