sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Pidä toista kädestä



Kun luin blogiystäväni Ritan Kieltenopen kotiblogista kirjoituksen herttaisesta Muumi-lastenkirjasta ja sieltä lauseen "Kiva tehokas kurssi on kuin  päiväkoti", niin muistin, että minullahan on hyllyssä kirja, joka sopii tähän jatkoksi tai rinnalle, Robert Fulghumin omiksi jutuiksi nimeämistä kirjoituksista koostuva Kaikki mitä minun on todella tarvinnut tietää opin jo lastentarhassa.

Rita opettaa aikuisille ulkomaalaisille suomea. Se ei helppo tehtävä, koska oppilaat ovat hyvin eri tasoisia ja taustaisia ja saattaa olla, että opettajalla ja oppilaalla ei ole mitään yhteistä kieltä tai edes yhteistä kirjaimistoa. Silloin kuvakirjat ovat hyvä apu.
Ritan kirjoitukseen pääset tästä.

Robert Fulghum on oppinut lastentarhassa (nykyään päiväkoti) seuraavat asiat:
💗 Jaa kaikki.
💗 Pelaa reilua peliä.
💗 Pane tavarat takaisin sinne, mistä otit ne.
💗 Siivoa omat sotkusi.
💗 Älä ota tavaroita, jotka eivät ole sinun. 
💗 Pyydä anteeksi, kun loukkaat jotakuta.
💗 Pese kätesi, ennen kuin rupeat syömään.
💗 Vedä vessa.
💗 Pikkuleivät ja kylmä maito tekevät hyvää.
💗 Elä tasapainoista elämää - opi jotakin ja ajattele jotakin ja piirrä ja maalaa ja laula ja tanssi ja leiki ja tee työtä vähän joka päivä.
💗 Ota nokkaunet iltapäivisin.
💗 Kun lähdet ulos maailmaan, varo liikennettä, pidä toista kädestä ja pysyttele yhdessä muiden kanssa.
💗 Tajua ihme. Muista pieni siemen viilipurkissa: juuret menevät alas ja kasvi ylös eikä kukaan oikein tiedä, miten ja miksi, mutta me olemme kaikki samanlaisia.
💗 Kultakalat ja hamsterit ja hiiret ja pieni siemenkin viilipurkissa kuolevat kaikki. Niin mekin. 
💗 Ja sitten muista Astrid Lindgrenin kirjat ja ensimmäinen oppimasi sana, suurin kaikista: KATSO.

Ota mikä tahansa noista kohdista ja sovella se aikuismaailmaan: perheeseen, työpaikalle, kunnanvaltuustoon, eduskuntaan ja valtioiden välisiin neuvotteluihin. Eikö olekin hyviä ohjeita?
Pikkuleivät ja maito on amerikkalainen juttu, meidän aikuismaailmassa se olisi vahva kahvi ja leivos tai jopa lasillinen viiniä. 
Iltapäivätorkut kahvin päälle voisi johtaa hallituksellakin parempiin tuloksiin kuin yötä myöten palaveeraaminen.

Robert Fulghumin "omien juttujen kirja" sai alkunsa, kun lastentarha-teksti oli levinnyt ympäri maata ja hänen toimiessaan opettajana erään oppilaan kustannusoimittaja-äiti ryhtyi kyselemään, löytyisikö opelta muuta paperille pantua. Löytyi tietenkin.
Fulghum on sanonut, että hän on ennen kaikkea ajattelija. Elantonsa hän ansaitsi ennen kirjailijan uraa cowboyna, folklaulajana, IBM:n myyntimiehenä, ammattitaiteilijana, pappina, baarimikkona ja kuvaamataidon opettajana. 
All I really Need to Know I Learned in Kindergarten ilmestyi 1986 ja sen jälkeen häneltä on ilmestynyt seitsemän kirjaa, jotka kaikki ovat päässeet New York Timesin bestseller-listoille. 

No niin, eipä muuta kuin kohti uutta viikkoa ja uusia seikkailuja Fulghumin ohjeet mielessä!

5 kommenttia:

  1. Asiallinen, toimiva ja suositeltava lista päiväkodista aina vanhainkotiin! Jos muistaisimme jokaisena päivänä: "tajua ihme" niin elämä olisi antoisampaa ja rikkaampaa...

    Reipasta alkanutta kesäviikkoa, aromikkaita kahvikupposia kera makoisten pikkuherkkujen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämänohjeita parhaimmasta päästä! Jos kaikkien maiden peruspolitiikassa noudatettaisiin kuutta ensimmäistä, niin maailma alkaisi olla paljon parempi paikka. Loput liittyvät perusterveydenhuoltoon ja lopussa on jo vähän filosofista otetta. Kuolevaisuuden tajuaminen nostaa aina elämisen tasoa.

      Kiitos Takkutukka! Päiväkahvihetki on päivän paras hetki. Nuoremmilla ei kaikilla sitä enää ole.

      Poista
  2. Todella hyvää ikiaikaista asiaa ihmisen joka ikään. ♥️ Nuo kohdat toteutuvat aikas kivasti aikuisten suomen opiskelijoitteni kurssilla ja kaikki noista ohjeista ja viisauksista sopivat meille kaikille. Milk and cookies on meidän kahvi-/teetauko 🙂 Tärkeä osa päiväämme, ensimmäisen 60-minuuttisen oppitunnin aikana ansaittu. Päivä päättyy aina siihen että siivoamme paikat. 🌻 Päiväunet opiskelijat voivat ottaa iltapäivällä kotonaan. Meidän kurssi kestää kello 12.30:een. Olen aina vitsaillut sillä että luku- ja kirjoituskurssini on päiväkoti ja tämän kurssin jälkeen oppilaat siirtyvät kouluun. ☘️

    Kiitos linkityksestä ja mainiosta postauksesta. 🍎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, niinpä toteutuukin.

      Ole hyvä Rita ja kiitos itsellesi inspiraatiosta!
      Kun nyt otin tämän kirjan hyllystä niin vienpä sen yöpöydälleni unilukemiseksi. Muistelen, että nämä pakinat ovat kivalla tavalla "amerikkalaisia", iisejä ja maailman valossa näyttäviä.

      Poista
    2. Joo, ei tällä kirjalla oikeastaan muuta annettavaa ollutkaan kuin tämä hioutunut lista.
      Tutkin myös toista Fulghumin kirjaa, jonka nimi on suomennettu 'Sänky oli jo tulessa kun asetuin makuulle'. Kauhean huono selittelevä nimi - eihän kukaan sano noin! Alkuperäinen:'It Was on Fire when I Lay down on It'. Miten olisi:'Se paloi jo kun minä menin maate'? Minun otsikkoni olisi sujuvampi ja kuvaisi Fulghumin rupattelevaa tyyliä.

      Poista