lauantai 28. lokakuuta 2017

Matkakirjeitä Espanjan Aurinkorannikolta 4: Alhambra


Las granadas,
granaattiomenia, jo ylikypsiä

Olimme muutama päivä sitten bussimatkalla Granadassa. Matkan varrella ihailimme silmänkantamattomiin yltäviä mantelipuu- ja oliivipensaspeltoja. 
Jos Suomi on metsäinen, niin sitä on Etelä-Espanjakin, sillä erotuksella että puut on istutettu riveihin ja ne tuottavat hedelmää. Samalla tavalla peltoina on myös sitruspuita ja viiniköynnöksiä.


Granadan kaupunki on Sierra Nevadan vuorten välisessä laaksossa, kattilan pohjalla. Siellä on todella kuuma keskikesällä, tänä superkesänä jopa 45 astetta. Myös syksy on ollut uskomattoman lämmin, meidän käydessämme lämmintä oli 27 astetta. Oli hauska katsella kesäkadulta lumipeitteisiä vuoria.




Päänähtävyys Granadassa on Alhambran maurilaisaikainen kuninkaiden palatsi (klik)Se on Espanjan suosituin turistikohde ja yksi suosituimpia koko maailmassa.
Me menimme Alhambraan ryhmän mukana. Varasimme valmismatkan tutusta kadunvarsimatkatoimistosta, jonka matkoihin olemme olleet tyytyväisiä niin hinnan kuin laadunkin suhteen. 
Minulle jäi sellainen kutku, että haluan nähdä tämän ihmeellisen palatsin vielä joskus itsekseni tai omassa pienessä seurueessa. Kulkureitille on merkitty eri väylät ryhmille ja individuales-kulkijoille. Päärakennukseen ei voi jäädä kupeksimaan, koska menijät on tarkkaan porrastettu, mutta puutarha-alueella ja aukioilla olisi ollut hauska tunnelmoida ja kuvailla itsekseen vähän pitempään. 
Jos aikoo mennä Alhambraan itsenäisesti, on hyvä varata käynti netistä jo Suomessa ennen lomalle lähtöä. Palatsissa käy vuosittain miljoonia turisteja, ja varauksia saattaa olla pitkäksi aikaa. 






Arabitaiteessa ornamentit ovat tärkeitä.

Maurien vaikutus näkyy niin rakennusten muodossa kuin kauniissa ornamenttikuvioissa Välimeren alueella ihan arkirakennuksissakin, muureissa ja kaakeleissa. 




Arabikulttuurille tyypilliset varjoisat sisäpihat viehättivät. Olen lukenut usemmassakin romaanissa elämästä tällaisilla pihoilla.

Minusta oli myös kiinnostavaa nähdä maurilaisten rakentama, mutta jo roomalaisten aikanaan kehittämä akvedukti, vesijohto, yhä toiminnassa. Kirkas raikas vesi tulee vuorilta.


Sypressit ovat vahvoja ja kestävät muotoilua.  Palatsialueella on käytetty paljon myös myrttiä pensasaitoina. Mikä tuoksu!


Alueen matkamuistomyymälöissä on myynnissä Washington Irvingin kirja Tales of The Alhambra vuodelta 1832. Harmitti, etten ostanut, mutta ei harmita enää, koska se odottaa minua suomen kielisenä jo omassa paikalliskirjastossa (no, 1800-luvun alun englanti olisi kyllä viehättänyt). Valitsin kirjaston nettisivuilta vanhan painoksen, jonka virkailija poimi minulle varastosta ja jo seuraavana päivänä tuli tekstari, että kirja on varaushyllyssä noudettavissa. Kaiken lisäksi Unto sai ladatuksi saman kirjan ilmaiseksi tablettiinsa. Kyllä nykyinen digiteknikka on ihmeellistä. 
Irvingin kirja on eräänlainen matkapäiväkirja, joka sisältää myös esseitä ja tarinoita.  





Jos lähdet matkalle Costa del Solille, täältä on helppoa ja halpaa käydä myös kahdessa paikassa ulkomailla. Gibraltarille pääsee päiväksi 13 eurolla ja Tangeriin Marokkoon noin 50 eurolla, kolmen päivän matka opastuksineen sinne maksaa sekin vain vähän päälle parisataa euroa. Olen ollut noilla opastetuilla reissuilla, nyt tekisi mieli mennä omin päin. 
Meidän 12 tunnin Granadan reissumme oppaineen ja Alhambran pääsymaksuineen oli 52 euroa per henkilö. 
Onhan tämä hurjan paljon halvempaa kuin matkailu Suomessa. 
Bussimaksut lähikaupunkeihin tässä ympäristössä maksavat  1,55 - 1,65, sama matka minulla Kouvolan seudulla on käteisellä  maksettuna noin 5 euroa, Waltti-kortilla 4 ja pikavuorolla 10 euroa. 

Ehkä vielä yksi kirje täältä ennen kotiinpaluuta. 

Tänään alkoi tehdä mieli päästä lukemaan paperi-Hesaria. Muutamia läheisiä on myös jo ikävä. 

Matka on tehnyt tehtävänsä, kun alkaa kaivata kotiin. 

10 kommenttia:

  1. On ollut nautinto lukea tätä matkapäiväkirjaasi, tankata itseenkin etelän lämpöä. Helsinkiin tuli ensilumi ja nyt sataa vettä ja on pimeämpää kuin laki sallii!

    Tuttuja seutuja olet nähnyt, tuo Alhambra auringonlaskussa on henkeä salpaava näky.

    Ehdittekö vielä käydä Rondassa?

    Tangeriin on todellakin helppo mennä omin päin, bussilla niemen kärkeen ja lautalla yli. Joskus vietin viikon tuolla Tangerissa, oli kokemus.

    Elämyksellistä matkan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos SusuPetal!

      Olemme käyneet Rondassa eräällä aiemmalla reissulla autolla. Paikka on hieno, mutta minua kyllä pelottaa niillä vuoristoteillä.

      Viikko Tangerissa kertoo paikasta jo jotakin.
      Hitsi tekisi mieli oleilla niin monessa paikassa!

      Poista
  2. MM
    vai paperihesaria!
    Huvitti pyhänä hotelliaamiaisella Savossa: olin ainoa joka luki paperilehteä, melkein hävetti. Kaikki muut räpläsivät päät alas painuneina puhelinlehtiään'.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta vain paperilehti on oikea lehti.
      Pienempi lehtikoko on parannus, mahtuu levittelemään joka paikassa, mutta laitteilla en kyllä ala lehtiä lukea - ENKÄ KIRJOJA kuin hätätapauksessa, esim. jos käsistä tulee niin heikot, ettei jaksa kirjaa kannatella.

      Poista
  3. Mukavia juttuja matkaltasi. En ole käynyt Costa del Solilla, mutta jos menen niin otan vinkistäsi vaarin, ja käyn sekä Gibraltarilla että Marokossa.
    Veljeni on nimeltään Mauri, joten hänen nimellään on pitkät perinteet. Mauri-veljeni ei tykkää yhtään matkustella, hän on urheilumiehiä ja pelaa ennemmin lentopalloa tai jalkapalloa tai juoksee maratoneja. Ja rakastaa Päätaloja.
    Minä taas voisin singahdella matkoille milloin vain. Erilaisuus on rikkaus, vaikka luulisi kun on syntymäpäivä on sama, että olisi enemmän yhteistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai, olet kaksonen. Se on mielenkiintoista. Meidän vanhimmat lapsenlapset ovat kaksoset ja myös erilaiset luonteiltaan ja kiinnostuksiltaan.

      Jos matkustat tänne, niin mene tutustumaan varsinaisiin keskuksiin (centro) rantakaupunginosien (costa) ulkopuolella. Niissä näkee oikeaa paikkakuntalaisten elämää. Minä tykkään meressä puljaamisesta yli kaiken, mutta iltaisin käymme usein kävelemässä tai jossain tapahtumissa varsinaisissa keskustoissa.
      Palasimme juuri Torremolinos Centrosta. Katusoittaja soitti ja lauloi Y Viva Españaa ja vanhat pariskunnat ryhtyivät tanssimaan aukiolla. Minä olisin seurannut sitä vaikka koko loppupäivän, istuimme pitkään katukahvilassa katselemassa.

      Poista
    2. Meillä on tasan vuosi ja kymmenen minuuttia ikäeroa, mutta minulla itselläni on kaksospojat. Me pruukataan kierrellä kaukana turistipaikoista, mutta tietysti sitä tulee käytyä myös niissä.

      Poista
    3. Onpa erikoista tämä yhteinen syntymäpäivä.
      Turistipaikkojen ulkopuolella näkee oikeaa ihmisten arkielämää, mikä onkin paljon kiinnostavampaa kuin turisteille suunnatut palvelut.

      Poista
  4. Kylläpä oli kiva lukea matkakertomustasi ja katsella teidän kuvianne! Varmaan on hieno paikka tuo Alhambra ja näyttää myös olevan hyvällä hoidolla. Kiehtovaa, että läntisessä Euroopassa on ollut tuota maurilaista kulttuuria. Mitkä mahdollisuudet toimia sillanrakentajana eurooppalaisen ja pohjoisafrikkalaisen/Lähi-idän kulttuurien välillä noilla vanhoilla maurilaisilla alueilla voisikaan olla, jos niitten kulttuuri olisi säilynyt elävänä.

    Hyvä että olet kuvannut kertomuksessasi sekä sitä, miten kätevästi ja edullisesti matka Granadaan on hoitunut pienen matkanjärjestäjän mukana. On myös hyvä tietää, että tuollainen turistimassojen ohjaus palatsissa on järjestetty samalla tavalla kuin varmaan aika monissa huippusuosituissa kohteissa.

    Todella hauska olisi joskus päästä näkemään Granadaa ja Cordobaa ja monia muita kaupunkeja siellä Espanjassa. Kesäaika ei tosin taida soveltua Välimeren matkailuun. Kuumuuden ja matkailijaruuhkien helpottaessa juuri nyt alkaisi vissiin olla parempi ajankohta vierailla niillä seuduin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, täällä on mukava sää juuri nyt eikä ole ruuhkia. Rantahotelleissa ja apartementoissa alkaa olla tilaa. Kevät on toinen sään puolesta miellyttävä aika, paitsi että silloin merivesi on kylmää. Syksyllä siinä on koko kesän lämpö säilössä ja minunkaltaiseni vilukissakin tarkenee. En taas uinut Suomessa kertaakaan tänä viileänä kesänä, täällä sitten senkin edestä.

      Mainitsemiesi lisäksi Sevilla on näkemisen arvoinen, henkeäsalpaavan kaunis kaupunki. Siellä on entisenä satamakaupunkina siirtomaa-ajan loistoa, mm. 20-luvulla rakennetun 'Amerikkojen maailmannäyttelyn' alue ja rakennukset ovat harvinaisuus komeudessaan ja loistossaan.
      Meillä oli tarkoitus käydä tällä kertaa Cadizissa, mutta se jäi, kun viihdyttiin niin hyvin täällä lähialueilla.

      Täällä kannattaa ottaa infopisteistä ilmaislehtiä, joita on useampi brittien lehti, suomalaisten Fuengirola.fi ja se - Suomalainen Espanjassa sekä paikallinen El Noticiero. Tämä espanjankieleinen on paras, koska siinä on muutakin kuin turisteille osoitettua. Siitä olemme löytäneet elokuvakerhon (elokuvat alkukielellä espanjalaistekstein, olemme katsoneet pari englanninkielistä, lähiaikoina ohjelmassa on Mika Kaurismäen Tyttökuningas :)) ja konsertteja. Eilen olimme Fuengirolassa Rauhan talossa (El Palacio de la Paz)kaupunginorkesterin ilmaiskonsertissa. Hyvää klassista musaa ja ilmainen!

      Kunpa olisikin vielä paikkoja joissa useampi kulttuuri toimii rauhassa rinnakkain, vuorovaikutuksesta hyötyen ja toisiaan arvostaen.

      Poista