sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Matkakirjeitä Benalmádenasta 6: Poliittisia ajatuksia kesken loman


Auringonnousu parvekkeeltamme 12.11.

Tiedemiehet tekevät mahdottomasta mahdollista ja poliitikot mahdollisesta mahdotonta. 
Näin sanoi oppaamme neljällä eri kielellä Sevillan bussimatkalla viitaten Espanjan maanviljelyyn, jossa kastelujärjestelmään päässeet 30 prosenttia maatiloista tuottavat 80 prosenttia kaikista maan maataloustuotteista, oliiveista, auringonkukista, parsasta, sipulista ja muista. Maatalous on Espanjan toiseksi tärkein elinkeino matkailun jälkeen.

Tämä tuli mieleeni, kun kuulin, että Trump on jo ryhtynyt lunastamaan lupauksiaan, aikoo yrittää päästä irti ilmastosopimuksesta kesken kauden ja suunnittelee poistaa siirtolaisia maasta. Milloinkahan kaikissa kouluissa määrätään kehitysoppi hylättäväksi? Aseet kaikille ja aborttia ei kenellekään? Tiedemiehet huokaavat.

Tämä on lyhyt osuuteni maailmanpoliittiseen keskusteluun.

Ai niin, vielä voisin kertoa eräästä suomalaismiehestä Marbellassa. Huomasimme, että Aurinkorannikolle oli tullut suomalaisten matkailualan koulujen opasharjoittelijoita, jotka  järjestävät kierroksia Aurinkorannan kaupungeissa. Olimme muutoinkin menossa Marbellaan ja päätimme uteliaina liittyä ryhmään. 
Joukossa oli mies, joka kaikin tavoin olemuksellaan ja pukeutumisellaan kertoi tarinaa itsestään, paita, jonka rintamuksessa luki isoin kirjaimin 'Perkele, nyt meni hermot', liiallinen itsevarmuus, röyhkeän uhmaava asento ja asenne. Hän teki kaiken aikaa turhia ja mahdottomia kysymyksiä ja "korjasi" kaikkitietävänä nuorta harjoittelijaa. 
Kirkkojen esittelyssä hänen piti ehdottomasti tuoda julki, ettei hän arvosta niitä ja hörähdellä pyhimysten kuville. 
Yhtäkkiä hän kysyi, paljonko Espanjassa on kantaväestöä - siis kanta - ja väitti heti perään, että ei yhtään, koska arabit ovat tappaneet kaikki ja vain Kanarian saarilla on aitoa väestöä. Aitoa! Opas sanoi jotain sensuuntaista, että voihan tuollainenkin mielipide olla, johon kaikkitietävä isäntämiehemme: "Se on fakta." Miksi siis kysyi, kun niin hyvin "tiesi". Ilmeisesti briljeeratakseen. Häntä myös hermostutti se, ettei hänen tenttaamansa opasharjoittelija ollut kiinnostunut tuollaisesta jaottelusta. 
Opas mainitsi pian tämän jälkeen (jotenkin hänelle vain tuli mieleen), että jos joku lähtee porukasta kesken pois omille teilleen, niin voi ilmoittaa hänelle, ettei hän odottele turhaan. 
Seurasimme häiriköstä huolimatta opastuksen loppuun kuunnellen reipasta nuorta opasta hänen ihkaensimmäisellä hyvin hoidetulla opastuksellaan ja lähdimme sitten Marbellan ihanalle satama-alueelle kahvilaan toipumaan monenlaisten ihmisten joukkoon.

Olen rakastanut sivistystä.

Trumpin valtaantulo kuulemma osoittaa, että "vaaleissa äänestävät muutkin kuin akat, sivistyneet ja itseään oppineina pitävät". Tämän mielipiteen luin eräästä kommenttikentästä. Tämä kuulostaa miehiä halventavalta; kaikkiko he Trumpin takana?


Sevillan katedraali, maailman suurin goottilaistyylinen
katolinen katedraali

---------------------
Lisäys illalla Leenan kommentin luettuani:
Olin lukenut tuon siteeraamani kommentin monta kertaa ja aina väärin. Siinä oli piste eikä pilkku, siis että Trumpin voitto tuli yllätyksenä ja olisi jo aika, että edes Suomessa toimittajat ymmärtäisivät, että vaaleissa äänestävät muutkin kuin akat. sivistyneet ja itseään sivistyneinä pitävät.
En usko kylläkään, että näin on kukaan toimittaja missään ajatellut. Meillä on ollut yleinen äänioikeus pitkään. Akateemisesti sivistyneiden lisäksi on suuri määrä peruskoulun sivistämiä ihmisiä, eikä sivistynyt käytös vaadi akateemista tutkintoa, vain toisten kunnioittamista.
Esimerkiksi itseään sivistyneinä pitävistä käy tuo kuvaamani opaskierroksen mies. Hän oli saanut hyvän suomalaisen koulutuksen, mutta  ei ollut oppinut arvostamaan entisajan ihmisten rakentamaa kulttuuria eikä ollut omaksunut hyväntahtoisuutta kanssaihmisiä kohtaan.


6 kommenttia:

  1. Siinä kommentissa luki akat.sivistyneet, siis lyhenne. Luin itse sen väärin ensin, hajamielisesti ja sillä aloitin vastaukseni. Puhut varmaan siitä kommentista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi hyvät hyssykät! Nyt vasta huomasin tuon kommentin välimerkit oikein. Hassu virhe, mutta en siltikään oikein pidä tätä ajatusta hyvänä, että lehdistössä olisi luultu vain akateemisesti sivistyneiden ja itseään sivistyneinä pitäneiden äänestävän.

      Taidan laittaa pienen lisäyksen tästä tuonne loppuun.

      Poista
  2. No jopas, sait kyseenalaisen ilon törmätä ilmeisesti ihka aitoon besserwisseriin. He "tietävät" kaiken, heidän suustaan tulee vain "faktoja". Keskustelu besserwissereiden kanssa on mahdotonta, koska mitään keskusteltavaa ei ole, koska he tietävät kaiken ja sitä ei saa kyseenalaistaa ellei jaksa kuunnella olevansa "vitun idiootti, joka ei tajua mistään mitään" ja muuta yhtä kehittävää. Opas oli fiksu, kun ei lähtenyt mukaan wisserin leikkeihin: se olisi ollut loputon suo.

    Hyviä Trump-uutisia: hän ei ehkä romutakaan koko ObamaCarea (jonka haukkui lyttyyn vaalilätinöissään) eikä kuulemma rakennuta muuria Meksikon rajalle meksikolaisten kustannuksella. Tosin muurihomma oli muutenkin pelkkää retoriikkaa niin kuin suurin osa vaalipuheista. Äänestäjät, jotka jälleen kerran menivät halpaan, ovat varmaan harmistuneita.

    Saan nähdä, miten tässä vielä käy. Saattaa olla, että Usan uusi pressa on tikittävä aikapommi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua niin kyllästyttää tuo kantaihminen-termi, kantasuomalainen... ja noiden tätä penäävien mielestä muistakin kansoista pitäisi löytyä sama jalompi muoto. Minulla tulee mieleen lapsuuden maalaisympäristöstä kehuttu kantakirjakarja, hyvin lypsävät, jalostetut lehmät.

      Juu, ei kannata sanoa vastaan. Jos yhtään vihjaa, että onko sillä etnisellä taustalla niin väliä, kun samasta alkumuodosta olemme kaikki lähtöisin, niin sieltä tulee "vitun hyysääjää" ja muuta sellaista.

      Ja sitten tuo, ettei osata arvostaa kirkkoja historiallisesti ja arkkitehtonisesti arvokkaina rakennuksina, usein aikansa kauneimpina luomuksina. Miksi ei voi olla hiljaa ja antaa toisten nauttia!

      Trumpilla on tekemistä, kun jotain vaalilupauksista, uhkauksista, pitäisi toteuttaakin, että häntä äänestämään houkutellut pysyisivät tyytyväisinä eikä saisi vastustajia molemmilta laidoilta. En tajua, miksi hän haki koko virkaa.

      Poista
  3. Mainio matkaraportti ja kyllä vaan, kirkoissa ja kappeleissa tulee piipahdettua ja hiljennyttyä useasti aina reissuissa ollessa, vaikken kirkkoon kuulukaan, kauniita elämyskotvasia ovat pullollaan. Mutta, mistä noita besserwissereitä oikein sikiää, huonosta itsetunnostako? Onneksi enemmistö maailmalla kohdatuista on kiintoisaa ja laajakatseista porukkaa, joiden kanssa on upeaa viritellä kielitaitoa ja vaihtaa kokemuksia, ne pölöpäät voi jättää omaan arvottomuuteensa. Mukavia ja tapahtumarikkaita päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takkutukka, sama täällä. Olen uskonnoton, mutta kiinnostunut kaikesta uskontoihin liittyvästä ja myös siitä, miksi toisille uskonto on niin tärkeää. Tunnen monesti, että heillä on jotakin, mitä minulla ei ole.

      Eilen teimme Pikku-Finlandia -kierroksen Fuengiriolassa. Kävimme Centro Finlandiassa ja Mummola-kahvilassa, kuvasimme Kauppa-nimisen kaupan kivan näyteikkunan Juhla-Mokka -paketteineen ja menimme jopa Suomi-Kouluun, Colegio Finlandesiin, jossa eräällä opettajalla oli aikaa turista hetki meidän kanssa.
      Paha mieli häipyi, kun tapasin niin mukavia ulkosuomnalaisia ja leppoisia lomalaisia.

      Enää muutama päivä. Tykkään kovasti olla täällä. Jos kotona ei olisi niin rakkaita ihmisiä, niin voisin tulla toistekin pitkälle lomalle. Nyt tuntuu, että tulevaisuudessa vähän lyhyempikin riittää.

      Mukavia, onnellisia päiviä sinulle myös!

      Poista