maanantai 17. kesäkuuta 2013

Lyhyestä virsi kaunis!

Kirjoitin äskeisen blogikirjoitukseni tietoisesti lyhyeksi. Kävin nimittäin juuri eräässä keskusteluketjussa toivomassa pitkien ja perusteellisten kirja-arvioden oheen lyhyitä kirjoituksia. Jos tällaista toivoo, niin pitää itse yrittää mennä ainakin vähäsen siihen suuntaan, ainakin yhdessä postauksessa. Yleensä olen melko vuolassanainen.

Tavallisin blogikirjoituksen muoto tuntuisi olevan kirja-arvostelu, jossa on juonen kuvaus, pitkiä lainauksia teoksesta ja rakenteen sekä kielen tarkastelua, harvemmin kommentteja kirjan ulkoasusta.

Lukisin mielelläni erilaisia, luovia tekstejä.
Ehdotan seuraavia.
-kirjan ydinlause, vain se mikä pysähdytti
-kirje kirjailijalle tai kirjan henkilölle
-kirjan ulkoasun arviointi, kannen suunnittelija ja taittaja saavat harvemmin kiitosta
-adjektiivilista, joka kuvaa luettua teosta
-mitä kirja tuo mieleen omasta elämästä
-keskustelua television kirjallisuusohjelmista
. . .
Nyt jo loppui luovuus, mutta uskon, että sitä löytyy enemmän niissä, jotka käyvät tutkailemassa blogiani. 


12 kommenttia:

  1. Kiva idea! Matkalla Mikä-Mikä-maahan blogin Anna on tehnyt aiheesta blogihaasteen otsikolla "Lyhyestä virsi kaunis" (laittaisin linkin, mutta ei jostain syystä nyt onnistu puhelimella)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ne ideat ovat yhteisiä. Kiva tietää, että joku muukin kaihoilee lyhyen ilmaisun perään.
      Kiitos, kun kerroit!

      Poista
  2. Kirjoittamani bloggaukset sisältävät kaikki mainitsemat "maneerit", joten osallistuin Peuran Vedenaliset .bloggauksellani Annan loistavaan haasteeseen, joka on täällä

    http://matkallamikamikamaahan.blogspot.fi/2012/12/lyhyesti-virsi-kaunis-haaste-pitkien.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuota haastetta minäkin koetin linkittää, kiitos Jokke!

      Poista
    2. Kiitos! Kävin katsomassa. Olikin tiivis ja ytimekäs Peura-juttu. Ajatella, Annalla samat mietteet kuin minulla! Hän oli vain modernisoinut sananlaskun muotoon lyhyesti, vanha muoto kuulu lyhyestä tai lyhyeltä.

      Poista
    3. Olen joskus analysoinut kirjan kansikuvia. Ongelmana on se, että kirjoissa on monia erilaisia kansia. Rosa Liksomin Hytti nro 6:ssa on hyvä "lay-out" ja kansiratkaisu.

      Poista
    4. Täällä käydään näköjään keskustelua haasteestani! :) Hih, itse asiassa olen aina luullut, että sananlasku kuuluu "lyhyesti virsi kaunis", kiinnitin asiaan itse asiassa viimeksi juuri eilen huomiota saadessani ystävältäni tekstarin, jossa luki "lyhyestä virsi kaunis". Mutta eipä se kai haittaa, jos olen aloittanut uuden, modernimman sananlaskutradition? :P

      Omassa blogissani haasteeni on kuollut alkuinnostuksen jälkeen, pitäisipä taas joku kerta yrittää! Viime viikolla kirjoitin kyllä pari tosi lyhyttä kirja-arviota, mutta se johtui aika pitkälle siitä, että kirjat eivät jaksaneet minua juuri kiinnostaa. Siinäpä vasta haastetta riittääkin yrittää kirjoittaa lyhyesti jostakin tosi kivasta ja ajatuksia herättävästä kirjasta!

      Poista
    5. Totta - hyvästä kirjasta haluaa kertoa KAIKEN! Lyhyeen pitäisi minunkin taas yrittää pyrkiä. Nuo kaksi verbiä peräkkäin jo kertovat miten vaikeaa se on.
      "Lyhyesti" on hyvää nykysuomea. Arkaaisilla muodoilla, tuollaisella einoleinokielellä on kiva joskus leikitellä.

      Poista
  3. Sinähän oletkin Jokke tehnyt kaikkea. Pitää joskus ajan kanssa lukea kaikki vanhemmatkin blogikirjoituksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löytyy Jokken runonurkan puolelta 2013 alusta esim. Siintää Sargassomeren kansi ja Kuin jokin päättyisi kansi, sekä Marryatin Merirosvon kansi, joska minusta on upea :)

      Poista
  4. Kelpaisiko tämä mukaan:

    http://kirjaintenvirrassa.blogspot.de/2012/11/haikuarviot-haahtela-hautala-hotakainen.html

    VastaaPoista
  5. No, kyllä vaan kelpaa! Nokkelia haikuja.

    VastaaPoista